Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες απαγορεύσεις σε καλλιτέχνες και έργα «ρωσικής υπηκοότητας»

Ο ΠΜΣ καλεί τους ανθρώπους του Πολιτισμού να καταδικάσουν το πογκρόμ σε βάρος των καλλιτεχνών και της Τέχνης

Αλλο ένα επεισόδιο στο σερί επιβολής κυρώσεων και απαγορεύσεων σε έργα Τέχνης και καλλιτέχνες, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της Τέχνης και του Πολιτισμού για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, με το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας να υπερψηφίζει δύο απαράδεκτα νομοσχέδια με τα οποία επιβάλλονται απαγορεύσεις, αυτήν τη φορά, στα έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών.

Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται η έκδοση βιβλίων Ρώσων συγγραφέων, εκτός κι αν αυτοί λάβουν την ουκρανική υπηκοότητα. Παράλληλα, απαγορεύεται η μουσική Ρώσων συνθετών στα ΜΜΕ και τις δημόσιες μεταφορές, ενώ αυξάνεται το ποσοστό των έργων σε ουκρανική γλώσσα και της ουκρανικής μουσικής που θα προβάλλονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο... Η απαγόρευση αφορά τους καλλιτέχνες που είχαν τη ρωσική υπηκοότητα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 και δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα πριν από το '91, όταν οι λαοί ζούσαν αδελφωμένοι και εργάζονταν από κοινού για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ...

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια η οποία θέτει την υπηκοότητα ως τεκμήριο ενοχής και μάλιστα ως απόλυτο κριτήριο», σχολιάζει σχετικά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), συμπληρώνοντας πως «με ένα απαράδεκτο άλμα λογικής, όποιος συγγραφέας ή συνθέτης έχει ρωσική υπηκοότητα θεωρείται αυτομάτως συνένοχος στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή και επιπλέον τα έργα του στοχεύουν στη "συντριβή της ουκρανικής ταυτότητας"».

«Με την υπερψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων παίρνει με τον πιο επίσημο τρόπο σάρκα και οστά το πογκρόμ σε βάρος καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος, μια εξέλιξη που προαναγγέλθηκε από τις διώξεις σε βάρος καλλιτεχνών οι οποίοι αρνήθηκαν να πάρουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης εμπόλεμης πλευράς. Και είναι σίγουρο πως είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς τα στρατιωτικά επιτελεία των αντιμαχόμενων πλευρών προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για πόλεμο διαρκείας», τονίζει ακόμα ο ΠΜΣ και, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:

«Καταδικάζουμε την προσπάθεια να δηλητηριαστούν οι λαοί με το μίσος του εθνικισμού και του φασισμού. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς και των δύο χωρών, και της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Καλούμε σε δυνάμωμα της κοινής πάλης των λαών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή αλλά και στην πολιτική ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία με επίδικο το ξαναμοίρασμα συνόρων, αγορών και σφαιρών επιρροής. Ειδικά στη χώρα μας να δυναμώσει η πάλη για άμεση απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε είδους στήριξη προς το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι.

Καλούμε ειδικά τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού στη χώρα μας να καταδικάσουν το πογκρόμ σε βάρος των καλλιτεχνών και της Τέχνης, την προσπάθεια υποβιβασμού της Τέχνης σε όπλο "πολιτιστικής διπλωματίας" σύμφωνα με την ορολογία της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ