ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για τη συρρίκνωση του στίβου στο «Ζηρίνειο»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από τις εργασίες ξηλώματος των κουλουάρ στίβου στο «Ζηρίνειο»
Από τις εργασίες ξηλώματος των κουλουάρ στίβου στο «Ζηρίνειο»
Να μη συρρικνωθούν οι εγκαταστάσεις στίβου στο Δημοτικό Στάδιο «Ζηρίνειο» στην Κηφισιά ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών - Μεταφορών. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης αναφέρονται τα εξής:

«Στο Δημοτικό Στάδιο "Ζηρίνειο" επιχειρείται η επέκταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου ποδοσφαίρου, ως αποτέλεσμα της ανόδου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αθλητικής Ενωσης Κηφισιάς στη 2η επαγγελματική κατηγορία. Κατά συνέπεια, θα συρρικνωθούν οι διαδρομές του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει δημιουργήσει τις αντιδράσεις αθλητικών σωματείων και συλλόγων της Κηφισιάς, μεταξύ αυτών του ΓΣ Κηφισιάς και του ΑΟ Ολυμπιάδα Κηφισιάς, που αποτελούν ιστορικούς συλλόγους της περιοχής, του ΣΕΓΑΣ, διακεκριμένων αθλητών, όπως του χρυσού Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου, καθώς και πλήθους κόσμου που καθημερινά χρησιμοποιεί το στάδιο για άθληση. Να σημειώσουμε ότι το "Ζηρίνειο" είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος άθλησης για αγωνίσματα στίβου στον δήμο Κηφισιάς.

Μια τέτοια ενέργεια καθιστά αδύνατη την άθληση των δημοτών και θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στα τμήματα στίβου των αθλητικών συλλόγων, αφού θα πρέπει να συνωστίζονται δεκάδες αθλητές σε πολύ μικρό χώρο. Οι αθλητές βρίσκονται στον "αέρα" αφού είναι αμφίβολο αν και πώς θα μπορούν να προπονούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακόμα θα περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του σχολικού αθλητισμού στον δήμο.

Δεδομένου ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται τόσο από τα αθλητικά σωματεία και συλλόγους, όσο από τα σχολεία και τους δημότες για ελεύθερη άθληση, άσκηση και αναψυχή,

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

-- Να μη συρρικνωθεί ο χώρος του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο "Ζηρίνειο".

-- Να χορηγηθούν άμεσα κρατικοί πόροι για τη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Σταδίου.

-- Να βρεθεί λύση για τα τμήματα ποδοσφαίρου με κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου.

-- Να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης στον δήμο Κηφισιάς».

  • Την απόφαση της δημοτικής αρχής για συρρίκνωση του στίβου στο «Ζηρίνειο» κατήγγειλε με σχετική της ανακοίνωση και η ΚΟΒ Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας του ΚΚΕ. Σε αυτήν επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως οι συγκριμένες εξελίξεις προστίθενται στο ήδη οξυμένο πρόβλημα των ελάχιστων ελεύθερων χώρων για αναψυχή και άθληση και απαιτείται να σταματήσουν οι εργασίες επέκτασης του ποδοσφαιρικού γηπέδου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι δεδομένο ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται τόσο από τα αθλητικά σωματεία και συλλόγους όσο από τα σχολεία και τους δημότες για ελεύθερη άθληση, άσκηση και αναψυχή».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Χάλκινο «νταμπλ» η Πλατανιώτη

Δεύτερο μετάλλιο στη Βουδαπέστη για την Ελληνίδα αθλήτρια

Associated Press

Δεύτερο μετάλλιο στη Βουδαπέστη για την Ελληνίδα αθλήτρια
Σε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία για την ίδια και την ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης έφτασε η Ευαγγελία Πλατανιώτη, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Είναι το δεύτερο μετάλλιο στη διοργάνωση για την Ελληνίδα αθλήτρια και την ελληνική αποστολή, μετά το επίσης χάλκινο που κατέκτησε στο τεχνικό μέρος του αγωνίσματος. Οσο για την Εθνική πόλο γυναικών, αναδείχθηκε ισόπαλη με την Ισπανία για τη 2η αγωνιστική και διατηρεί ελπίδες για την πρωτιά στον όμιλο.

Και πάλι άψογη

Στον τελικό του ελεύθερου η Ευαγγελία Πλατανιώτη για άλλη μια φορά ήταν άψογη στην εκτέλεση του προγράμματός της, βαθμολογήθηκε με 91,7667 β. και ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου. Το χρυσό κατέκτησε η Γιαπωνέζα Γιουκίκο Ινούι (95,3667) και το ασημένιο η Ουκρανίδα Μάρτα Φιεντίνα (93,8000), δηλαδή η τριάδα στο ελεύθερο ήταν ακριβώς η ίδια μ' αυτήν στο τεχνικό.

Πρόκριση στον τελικό του ομαδικού

Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ελληνικές διακρίσεις στην καλλιτεχνική κολύμβηση, καθώς η ελληνική ομάδα προκρίθηκε στον αυριανό (17.00) τελικό του ελεύθερου προγράμματος. Οι Μαρία Αλζιγκούζη - Κομηνέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Δανάη Καριώρη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Ευαγγελία Μαλκογεώργου και Αντριάνα Μισίκεβιτς βαθμολογήθηκαν με 88,4000 β., παίρνοντας την 7η θέση στον προκριματικό.

Αγγιξε τη νίκη η Εθνική πόλο γυναικών

Στο τουρνουά πόλο γυναικών η Εθνική ομάδα έφερε ισοπαλία 10-10 με την Ισπανία για τη 2η αγωνιστική και διατηρεί ελπίδες για την 1η θέση στον όμιλο, η οποία δίνει απευθείας πρόκριση στην οκτάδα. Οι Ελληνίδες παίκτριες στάθηκαν πολύ καλά απέναντι στις Ισπανίδες πρωταθλήτριες Ευρώπης και μάλιστα μπορούσαν να πάρουν και τη νίκη, καθώς προηγούνταν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, στην τελευταία περίοδο όμως ορισμένα λάθη έδωσαν στην Ισπανία την ευκαιρία να φτάσει στην ισοφάριση. Πρώτες σκόρερ για την Εθνική ήταν οι Ελευθερία και Βάσω Πλευρίτου, με 3 γκολ έκαστη.

Στο τουρνουά των ανδρών η Εθνική ομάδα, μετά την ισοπαλία 8-8 με την Ισπανία στην πρεμιέρα, ψάχνει σήμερα την πρώτη της νίκη με αντίπαλο την Ιαπωνία για τη 2η αγωνιστική (20.30).

Αξιόλογη εμφάνιση του Μακρυγιάννη στην κολύμβηση

Αξιόλογη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης στα 200 μ. ύπτιο, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά στην πρώτη του παρουσία σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, τερματίζοντας 7ος στη σειρά με 1:59.72 και μένοντας εκτός τελικού. Στα 200 μ. πρόσθιο ο Σάββας Θώμογλου με χρόνο 2:14.20 κατετάγη 26ος στα προκριματικά, μένοντας εκτός ημιτελικών.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΟΚ
Ριζικές αλλαγές στις εθνικές κατηγορίες

Σε αλλαγές (με εμφανή στόχο τον μεγαλύτερο βαθμό εμπορικής αξιοποίησης ακόμα και των μικρότερων κατηγοριών, και όχι την ουσιαστική αναβάθμιση του αθλήματος) προχωράει η ΕΟΚ όσον αφορά τα πρωταθλήματα που τελούν υπό την αιγίδα της. Ανάμεσα στις αλλαγές αυτές που ανακοίνωσε ξεχωρίζουν η αύξηση του αριθμού των ξένων στις ομάδες της Α2 ανδρών, ένας κοινοτικός παίκτης μέχρι τις ομάδες της Γ' Εθνικής, η δυνατότητα των ομάδων της Basket League να δημιουργήσουν θυγατρικές ομάδες (κατά τα ισπανικά πρότυπα) με δικαίωμα συμμετοχής από την Α2 και κάτω, καθώς και η αναδιάρθρωση των κατηγοριών σε βάθος τριετίας.

Συνεχίζονται οι κόντρες για την αδειοδότηση

Το αλαλούμ και οι εσωτερικές κόντρες αντίπαλων συμφερόντων συνεχίζονται στον χώρο του μπάσκετ με αφορμή τα όσα έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την αδειοδότηση των ΚΑΕ ΑΕΚ, Αρης, Λάρισα και Απόλλων Πάτρας, οι φάκελοι των οποίων κόπηκαν σε πρώτο βαθμό από την αρμόδια Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Για το θέμα η ΚΑΕ ΑΕΚ εξαπέλυσε τις τελευταίες μέρες επίθεση αρχικά κατά της Επιτροπής Αδειοδότησης της Ομοσπονδίας και κατόπιν προς την ίδια την ΕΟΚ και τον πρόεδρό της, Β. Λιόλιο.

Χτες όπως φαίνεται άρχισε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με τις εν λόγω ΚΑΕ να εμφανίζονται μη διατεθειμένες να μην απευθυνθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή για δικαίωση όσον αφορά τα προβλήματα με τους φακέλους τους (προφανώς θεωρώντας ότι αυτοί είναι πλήρεις). Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΟΚ μαζί με τον ΕΣΑΚΕ προσανατολίζονται σε διανομή καρτών ελεύθερης συμμετοχής (wild cards) για τις θέσεις του νέου πρωταθλήματος, κάτι όμως που βρίσκει αντίθετες τις πέντε προαναφερθείσες ΚΑΕ.

BASKET LEAGUE
Στην Πάτρα κρίνεται η 3η θέση

Σε πέμπτο αγώνα, ο οποίος γίνεται σήμερα στην Πάτρα (17.00 - ΕΡΤ3), οδηγήθηκε η σειρά των μικρών τελικών της Basket League μεταξύ Προμηθέα και Λάρισας. Στο τέταρτο ματς ο Προμηθέας πήρε μεγάλη νίκη 94-76 μέσα στη Λάρισα, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2, «έσβησε» το break των Λαρισαίων στο πρώτο ματς και ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας στη διεκδίκηση της τρίτης νίκης και της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα.

Ο τέταρτος μικρός τελικός είχε απρόβλεπτη εξέλιξη: Σε όλο το πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο και διατηρούσαν διαφορά ασφαλείας, γύρω στους 10 πόντους (25-16 στο 10', 45-34 ημίχρονο). Στην επανάληψη όμως «έβγαλαν» όλη τους την κούραση από τους συνεχείς αγώνες του τελευταίου μήνα, με αποτέλεσμα ο Προμηθέας να κάνει την ολική ανατροπή, με επιμέρους σκορ ημιχρόνου 60-31 (!) και κορυφαίο τον Νίκο Γκίκα, ο οποίος είχε 20 πόντους και 13 ασίστ.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Στην 6η θέση οι γυναίκες της σπάθης

Αξιόλογη παρουσία είχε η Εθνική ομάδα σπάθης γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Δέσποινα Γεωργιάδου, Δώρα Γκουντούρα, Κλαίρη Μπένου και Μαρίνα Παΐζη, υπέστη δύο καθοριστικές ήττες από την Ουκρανία με 45-35 στη φάση των «8» και μετέπειτα από την Ισπανία με 45-25 στους αγώνες κατάταξης που της στέρησαν ελπίδες για κάτι παραπάνω. Μέχρι τότε η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει αρχικά του Αζερμπαϊτζάν με 45-37 και μετέπειτα της Γερμανίας με 45-25 για τον 1ο και 2ο γύρο του κυρίως ταμπλό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ