ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αγωνίζονται για να μην απολυθούν μετά τη χρόνια ομηρία τους

Διαμαρτυρία σήμερα έξω από το υπουργείο

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων καθαριστών - καθαριστριών
Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων καθαριστών - καθαριστριών
Με συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεών τους και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Πρόκειται για 100 εργαζόμενες, οι οποίες αφού για πάνω από 15, ακόμα και 18 χρόνια, καθάριζαν τα κτίρια του υπουργείου και όχι μόνο αυτά, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν, αντί να μονιμοποιηθούν, έρχεται τώρα η κυβέρνηση και τις πετάει στο δρόμο.

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα αιτήματα των εργαζομένων μεταφέρθηκαν χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η ύπαρξη «ελαστικών» σχέσεων εργασίας στο προσωπικό καθαριότητας του υπουργείου Οικονομικών και μετέπειτα στην ΑΑΔΕ διαρκεί για πάνω από 15 χρόνια. Αφορά κυρίως εκείνο το μέρος του προσωπικού ΥΕ καθαριότητας ορισμένου χρόνου του υπουργείου που εργαζόταν πριν από το 2004 και των οποίων οι συμβάσεις δεν μετατράπηκαν σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004. Το καθεστώς ομηρίας διατηρήθηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκμεταλλεύτηκε πολλαπλώς τον αγώνα των καθαριστριών, ενώ τώρα έρχεται η ΝΔ να τους δώσει τη χαριστική βολή, με μια διαδικασία που ολοκληρώνεται έως τις 31 Μάρτη.

«Οι ανάγκες καθαριότητας στα κτίρια αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι διαχρονικά πολύ μεγάλες. Το προσωπικό καθαριότητας αποδεδειγμένα δεν επαρκεί, ενώ σε συνθήκες πανδημίας αυτές οι ανάγκες (...) απαιτούν εργασία και άλλου προσωπικού. Είναι γνωστό ότι λόγω της συνολικότερης υποστελέχωσης που υπάρχει στην ΑΑΔΕ και της απογείωσης της εντατικοποίησης της εργασίας, ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του προσωπικού ΥΕ καθαριότητας δουλεύει στις ΔΟΥ και απασχολείται επί της ουσίας σε άλλες υπηρεσίες, στην εξυπηρέτηση των πολιτών», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης και ρώτησε τον υφυπουργό να πει αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να παρατείνει την ισχύ των συμβάσεων και για πόσο χρόνο, όπως και αν θα μετατρέψει τις συμβάσεις του προσωπικού σε αορίστου χρόνου.

Προκλητική η απάντηση της κυβέρνησης

«Δεν χαϊδεύω αυτιά, δεν παρασύρομαι από τον λαϊκισμό», απάντησε ο Απ. Βεσυρόπουλος, συκοφαντώντας τα δίκαια αιτήματα των καθαριστριών, ενώ αναμάσησε το πρόσχημα ότι «οποιαδήποτε μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου θα προσέκρουε στις διατάξεις του άρθρου 103 παρ.2 του ισχύοντος Συντάγματος». Υπενθυμίζεται βέβαια πως από κοινού, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού το άρθρο αυτό, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ και πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αναθεώρηση ή κατάργησή του.

Ο υφυπουργός απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ ισχυρίστηκε πως οι 100 υπό απόλυση εργαζόμενες μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και σε ομηρία, «έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις προκηρύξεις που αφορούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού στους φορείς του δημοσίου τομέα» με αυξημένη μοριοδότηση...

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υφυπουργού ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προωθεί την εργασιακή ζούγκλα γιατί αυτό απαιτεί «το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

«Η ευθύνη - πρόσθεσε - για την ομηρία των εργαζομένων και την αγωνία για το αν θα έχουν δουλειά αύριο, ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις. Η επιδείνωση, όμως, της θέσης των εργαζομένων που βλέπουν να μπαίνουν στον εφιάλτη της ανεργίας, αυτές οι 100 οικογένειες, είναι τώρα δική σας ευθύνη».

Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τις απολύσεις των 100 εργαζομένων στην καθαριότητα του υπουργείου, τονίζοντας ότι όχι μόνο επί χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην καθαριότητα των κτιρίων, αλλά «ειδικά τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των εργαζομένων των υπηρεσιών σας καθώς και του κοινού από την πανδημία, ενώ οι ίδιες βρίσκονται απροστάτευτες απέναντι στην πανδημία των απολύσεων και της ανεργίας που ενορχηστρώνει το ίδιο το υπουργείο σας», το οποίο «καθημερινά επιδοτεί με εκατομμύρια μεγαλοεπιχειρήσεις και εργολάβους».

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων, απαιτεί το υπουργείο να ανακαλέσει την απόφασή του και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Οικονομικών

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή επισκέφτηκε τη Μαλεσίνα του δήμου Λοκρών.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αη-Γιάννη Βοιωτίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Κατάστημα Μαλεσίνας. Με συνθήματα όπως «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που παραδίδει τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τον ορυκτό πλούτο της ΛΑΡΚΟ στα μονοπώλια και παράλληλα στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Κατά την άφιξή του ο υπουργός απέφυγε να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, ωστόσο μετά την επίμονη στάση των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που παρέμειναν έξω από το Δημοτικό Κατάστημα με συνθήματα και τραγούδια, δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της Λάρυμνας, με αφορμή τη «συμβολική διαμαρτυρία απέναντι στην εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ», σημειώνει: «Από τη συνάντηση δεν βγήκαμε σοφότεροι. Εκνευρισμένος ο υπουργός από την παράσταση διαμαρτυρίας που κάναμε, αναμασώντας την ίδια "καραμέλα", μας είπε ότι "η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα, χρειάζεται χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση" κ.λπ. κ.λπ.». Και προσθέτει: «Η επιχειρηματολογία μας απέναντι στην τοποθέτηση του υπουργού είχε ως βάση τις σημερινές υψηλές τιμές του νικελίου και την ανασφάλεια που ζουν οι εργαζόμενοι από την πολιτική της κυβέρνησης. Τελικά δεσμεύτηκε για δύο συναντήσεις, μία για τη λειτουργία του εργοστασίου και μία με το υπουργείο Εργασίας».

Παράλληλα το Σωματείο χαρακτηρίζει πρόκληση την κίνηση του δημάρχου Λοκρών να ευχαριστήσει τον υπουργό και να παροτρύνει την αντιπροσωπεία των εργαζομένων να πράξει το ίδιο! «Είναι πρόκληση η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας δεν χρωστούν τίποτα και σε κανέναν. Με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα, και είναι προ των πυλών του κλεισίματος από την πολιτική τους (...) Από την άλλη, δεν μπορεί η δημοτική αρχή να συνυπογράφει ψηφίσματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ και μετά να μας προτρέπει να ευχαριστήσουμε τους υπουργούς για αυτήν την πολιτική», σημειώνει το Σωματείο.

Και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι θα δώσουμε τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι. Θα είμαστε "παρών" σε οποιαδήποτε συνάντηση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, αν και εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν. Οπλο έχουμε τις τεκμηριωμένες θέσεις μας για τη ΛΑΡΚΟ, τα δίκαια και τίμια αιτήματα των εργαζομένων. Ο αγώνας συνεχίζεται. Με τον ίδιο τρόπο θα "υποδεχτούμε" όλους όσοι εισηγήθηκαν και ψήφισαν την εκποίηση του ορυκτού πλούτου, το σακάτεμα των θέσεων εργασίας, την κλοπή του μόχθου μιας ζωής των εργαζομένων, το τζογάρισμα στα ζάρια της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα».

Κοροϊδία για τις εκκρεμείς συντάξεις

Με μια προκλητική ανακοίνωση η οποία παίζει με τον πόνο δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που περιμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους, η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε διθυραμβικούς τόνους κάνει λόγο για δήθεν «δυναμική που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ρυθμό έκδοσης των συντάξεων», με αφορμή τη δημοσίευση στοιχείων του προγράμματος «Ατλας».

Κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας και διοίκηση του ΕΦΚΑ κάνουν το άσπρο μαύρο για να κρύψουν τις ευθύνες τους, ωστόσο ακόμα και τα στοιχεία του «Ατλα» μιλάνε από μόνα τους: Τον Νοέμβρη του 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις μόνο για τις κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 158.525 και το συνολικό χρέος του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους σε 554,5 εκατομμύρια ευρώ. Τον Νοέμβρη του 2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων ήταν 157.966, με το συνολικό χρέος προς τους συνταξιούχους να φτάνει τα 593,5 εκατ. ευρώ. Αρα η κατάσταση μέσα σε ένα χρόνο δεν βελτιώθηκε στο παραμικρό και παρέμεινε ίδια, κι αυτό παρά την εφαρμογή της περιβόητης «ψηφιακής σύνταξης» για ορισμένες κατηγορίες συντάξεων από το περασμένο καλοκαίρι.

Τις εξίσου μεγάλες ευθύνες και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά, τον Γενάρη του 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις ήταν 115.878 και στη συνέχεια η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με το μήνα. Τον Ιούλη του 2019 (μήνας εκλογών και αλλαγή της κυβέρνησης) αυξάνονται στις 138.895 εκκρεμείς αιτήσεις...

Τραυματισμός εργαζόμενου στον δήμο Ηλιούπολης

Νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη χθες καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, αναφέροντας ότι «κατά τη διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων τραυματίστηκε συνάδελφος, όταν κατά το άδειασμα του κάδου εκσφενδονίστηκε τζάμι και τον έκοψε στο μέτωπο». Το νέο περιστατικό, τονίζει, «έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους».

Το Σωματείο επισημαίνει μάλιστα ότι ο εργαζόμενος «μεταφέρθηκεστο ΚΥ της Ηλιούπολης για τις πρώτες βοήθειες, αλλά δυστυχώς δεν του παρασχέθηκαν, γιατί το ΚΥ έχει γίνει εμβολιαστικό κέντρο. Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι τεράστιες: Αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κλείνει τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα και τα κάνει εμβολιαστικά κέντρα».

Σύσκεψη σωματείων για την τηλεργασία

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας οργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα: «Τηλεργασία: Νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και οι κοινωνικές επιπτώσεις. Η απάντηση των εργαζομένων». Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom (πληροφορίες στα 210.3802.923 - 210.3835.093 και στο elepa@elepa.gr).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για τους διανομείς

Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή τα νέα «ατυχήματα» των προηγούμενων ημερών, σήμερα Τρίτη στις 10.30 π.μ. οργανώνει κινητοποίηση στην Καμάρα Θεσσαλονίκης. Απαιτεί: Σταθερό εργάσιμο χρόνο, χωρίς πιέσεις και «αξιολογήσεις». Βαρέα και ανθυγιεινά. Εξοπλισμό, μηχανάκια, έξοδα συντήρησης και καυσίμων με ευθύνη της εργοδοσίας. Περιορισμένη ακτίνα κίνησης. Κανένας διανομέας στους δρόμους με ακραία καιρικά φαινόμενα, και να μη χάνει το μεροκάματο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org