ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
TYΝΗΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επίσκεψη διασφάλισης συμφερόντων

Από προχτεσινή διαδήλωση ενάντια στη μεταβατική κυβέρνηση
Από προχτεσινή διαδήλωση ενάντια στη μεταβατική κυβέρνηση
ΤΥΝΙΔΑ.--

Με στόχο «ν' αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τυνησία και στη Γαλλία», έφτασαν, χτες, στην τυνησιακή πρωτεύουσα η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λορέν Βακιέ. Στην αποστολή δε συμμετέχει, όπως θα ήταν αναμενόμενο, η υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αγιό-Μαρί, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε εξαιτίας των σχέσεών της με μέλη και συνεργάτες της οικογένειας του εκδιωχθέντα Προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Η Λαγκάρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέλαβε τη «μεγάλη διάθεση της Γαλλίας να βοηθήσει (δηλαδή να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και τις τεράστιες επενδύσεις της) τη μετάβαση της Τυνησίας στη Δημοκρατία». Μίλησε, μάλιστα, για την αναγκαιότητα να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάλογης εμβέλειας με το «σχέδιο Μάρσαλ», ξεκαθαρίζοντας απροκάλυπτα και τις προθέσεις του γαλλικού κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλούσε την ΕΕ ν' αποδεσμεύσει επιπλέον βοήθεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Τυνησία. Τα δύο στελέχη της κυβέρνησης Σαρκοζί επρόκειτο να συναντηθούν αργά χτες με τον «μεταβατικό» πρωθυπουργό Μουχάμαντ Γκανούσι και μέλη του «μεταβατικού» Υπουργικού Συμβουλίου.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Ανασχηματισμός» κατευνασμού

ΚΑΪΡΟ.--

Το αργότερο σήμερα αναμενόταν να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας «ανασχηματισμένης μεταβατικής» κυβέρνησης, για το σχηματισμό της οποίας είχε αλλεπάλληλες επαφές, τα τελευταία 24ωρα, με φυσιογνωμίες και από την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός Αχμάντ Σαφίκ. Η κίνηση αυτή, υπό την καθοδήγηση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που ελέγχει τη χώρα έρχεται υπό την πίεση των διαδηλωτών, οι οποίοι καλούν σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ την Πέμπτη και την Παρασκευή σε νέα πορεία για να πιέσουν, όπως ανακοίνωσαν, για αλλαγή «του κρατικού μηχανισμού, καθώς δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτε όσο υπάρχουν τα ίδια πρόσωπα».

Οι περισσότερες διαρροές, πάντως, συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι τα πρόσωπα στα κύρια υπουργεία (Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών) δεν πρόκειται ν' αλλάξουν. Τη συγκεκριμένη κυβέρνηση όρισε ως «μεταβατική» ο Χόσνι Μουμπάρακ πριν εγκαταλείψει την εξουσία.

Στο μεταξύ, στο Κάιρο έφτασε, χτες, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Στις πρώτες της δηλώσεις, η Αστον, που αναμενόταν να δει τον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, τον υπουργό Αμυνας Ταμτάουι, αλλά και τον πρωθυπουργό Σαφίκ, υποστήριξε ότι «θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να στηρίξει την Αίγυπτο». Το Κάιρο, πάντως, θα θέσει και επισήμως το αίτημά του για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους του προς την ΕΕ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΡΑΝ
Πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ τα δύο ιρανικά πολεμικά

ΚΑΪΡΟ._

Εισήλθαν, τελικά, χθες τα ξημερώματα, στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά από σχετική άδεια και αρκετές ημέρες παλινωδιών, τα δύο στρατιωτικά ιρανικά πλοία, που βρίσκονταν από την περασμένη βδομάδα στην περιοχή. Οπως διέρρεαν αξιωματούχοι από το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας (που είναι αρμόδιο για αυτές τις υποθέσεις, και στην παρούσα φάση ουσιαστικά έχει τον έλεγχο όλης της χώρας υπό την σκέπη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου), δεν θα μπορούσε να μη δοθεί άδεια διέλευσης, εφόσον η ιρανική πλευρά αποδέχτηκε τις προϋποθέσεις να απομακρυνθεί από τα πλοία ο εξοπλισμός τους και να μην μεταφέρουν πυρηνικό ή χημικό υλικό.

Τα δύο πλοία, η φρεγάτα Alvand και το συνοδευτικό ανεφοδιαστικό πλοίο Vosper Mark 5, και τα δύο βρετανικής κατασκευής της δεκαετίας του '60, έχουν δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Συρία, όπου θα συμμετάσχουν σε ετήσιες ασκήσεις. Η Τεχεράνη είχε καταθέσει το αίτημα διέλευσης από τη Διώρυγα από τις αρχές του χρόνου. Εντούτοις, η υπόθεση λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις λόγω της παρούσας ευαίσθητης χρονικής στιγμής εξαιτίας των εκρηκτικών εξελίξεων σε μια σεριά από αραβικές χώρες, όπου οι, φίλα προσκείμενες, στις ΗΠΑ ηγεσίες (οι οποίες κατ' επέκταση τηρούσαν, στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτική στάση απέναντι στην ιρανική ηγεσία) ανατρέπονται ή βρίσκονται υπό ασφυκτική λαϊκή πίεση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επισταμένα, από την περασμένη βδομάδα, εκφράσει την έντονη δυσφορία της για «την απροθυμία της Δύσης ν' απαντήσει έντονα στην ιρανική πρόκληση» συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για ν' αμυνθεί». Το ζήτημα είναι κυρίως διπλωματικό καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που ιρανικά πλοία διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ από το 1979 (Ισλαμική Επανάσταση). Υπενθυμίζεται ότι από τη Διώρυγα περνούν, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα, όλα τα εμπορικά πλοία και κατόπιν άδειας από το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας, τα πολεμικά πλοία.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αιματηρή επίθεση προεδρικών φρουρών

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Παρατείνεται η πολιτική κρίση στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού αφού παραμένουν άκαρπες οι προσπάθειες μεσολάβησης της Αφρικανικής Ενωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου, Λοράν Γκμπάγκμπο, και του θεωρούμενου ως νικητή των τελευταίων εκλογών, Αλασάν Ουατάρα. Αργά προχτές βράδυ επίλεκτοι φρουροί του Προέδρου Γκμπάγκμπο μπήκαν σε προάστια του Αμπιτζάν που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κάνοντας χρήση χειροβομβίδων, αυτόματων πυροβόλων όπλων και ρουκετών.

Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων (μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 άλλων (οι περισσότεροι άμαχοι). Δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν την περιοχή μετά την επίθεση των επίλεκτων φρουρών του Προέδρου Γκμπάγκμπο είδαν πτώματα στους δρόμους «τρυπημένα» σε δεκάδες σημεία από τις σφαίρες.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή εκτιμούν πως από τις 28 Νοέμβρη (που διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών) έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άτομα.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Τεταμένη ηρεμία

ΜΑΝΑΜΑ.--

Την πρώτη απόπειρα να οργανώσουν τους διαδηλωτές σε μια συγκέντρωση προετοιμάζονταν να κάνουν, αργά χτες, τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευτικά κόμματα του εμιράτου, ο σιιτικός συνασπισμός Wifaq και το επίσης σιιτικό Waad, καλώντας σε μια «συγκροτημένη διαμαρτυρία» τους διαδηλωτές που παραμένουν στην κεντρική πλατεία Μαργαριταριού. Το κλίμα, χτες, ήταν κάπως πιο ήρεμο, ιδιαίτερα μετά και από την εντολή του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ Κχαλίφα ν' απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, την υλοποίηση της οποίας περίμεναν οι διαδηλωτές με ενδιαφέρον.

Την εμφάνισή τους, πάντως, για πρώτη φορά έκαναν και διαδηλωτές υπέρ της βασιλικής οικογένειας. Στην πλειοψηφία τους σουνίτες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της στη βασιλική οικογένεια και στην παραμονή της στην εξουσία αλλά δε στράφηκε κατά των διαδηλωτών που ζητούν περιορισμό των εξουσιών του βασιλιά, συνταγματικές αλλαγές έτσι ώστε να αποκτήσει το Κοινοβούλιο πραγματικές εξουσίες και σιίτες και σουνίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Οι φιλοκαθεστωτικοί διαδηλωτές κάλεσαν όσους διαμαρτύρονται να προσέλθουν στο διάλογο στον οποίο έχει καλέσει ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν.

Την τάση αυτή αποκλιμάκωσης θα «δοκιμάσει» η άφιξη, πιθανότατα σήμερα, στο Μπαχρέιν του Χασάν Μουσάιμα, του γνωστότερου σιίτη αντικαθεστωτικού, που είχε αυτοεξοριστεί στο Λονδίνο και έχει καταδικαστεί ερήμην για «απόπειρα ανατροπής της βασιλικής οικογένειας».

ΙΡΑΝ
Συλλήψεις άσκησης πίεσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συνελήφθη, σύμφωνα με ιστοσελίδες της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, τα ξημερώματα χθες, ο Αλί Καρουμπί, γιος ενός εκ των επικεφαλής της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, του πρώην Προέδρου του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί. Σε κατ' οίκον περιορισμό είναι και ο πρώην πρωθυπουργός και έτερος εκ των ηγετών της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.

Την ίδια ώρα, στα χέρια των αρχών φέρεται να είναι από την Κυριακή και η Φαεζέχ Χασεμί Ραφσαντζανί, η κόρη του πρώην Προέδρου της χώρας και νυν επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου των Ειδικών (που επιλέγει Αγιατολάχ), Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Η Φαεζέχ φέρεται να συνελήφθη την Κυριακή, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις, όπως αναφέρεται μόνο σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, ως συνέχεια στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τις εξελίξεις σε Τυνησία και Αίγυπτο. Οι συγκεντρώσεις αυτές πήραν γρήγορα αντικαθεστωτικό χαρακτήρα, και σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Στις διαδηλώσεις της Κυριακής αναφέρεται ότι έγιναν νέα επεισόδια και ότι σκοτώθηκε ένας ακόμη διαδηλωτής, ο φοιτητής Χάμεντ Νούρι - Μοχαμάντι, κάτι που οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν. Οι κινήσεις αυτές με τις συλλήψεις αναδεικνύουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε μερίδες της κυρίαρχης τάξης στο Ιράν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ