ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Εκτεταμένες καταστροφές στο Κράιστσερτς από 6,3 Ρίχτερ

Πολλοί οι νεκροί, οι τραυματίες και εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από το σεισμό στη Ν. Ζηλανδία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί
Μεγάλες είναι οι καταστροφές από το σεισμό στη Ν. Ζηλανδία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί
OYEΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει από χτες η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, Κράιστσερτς, καθώς ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 4 χιλιομέτρων, προκάλεσε δεκάδες νεκρούς (πάνω από 65 ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αλλά εκφράζονταν φόβοι για πολύ περισσότερους). Πολλές εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια που δημιούργησε η κατάρρευση πολλών κτιρίων και το καταπλάκωμα δεκάδων αυτοκινήτων από ερείπια.

Ο Εγκέλαδος εκδηλώθηκε στις 12.50 το μεσημέρι (τοπική ώρα) δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε χιλιάδες αλυσιδωτούς ισχυρούς μετασεισμούς αυξάνοντας τον πανικό μεταξύ των περίπου 400.000 κατοίκων της πόλης, που δυσκολεύονται να βρουν ασφαλές καταφύγιο, επειδή οι περισσότερες περιοχές είναι κατεστραμμένες. Από τις πρώτες ώρες του Εγκέλαδου, έκλεισε το αεροδρόμιο και εκκενώθηκε το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Επιστρατεύτηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα για το σβήσιμο πυρκαγιών που ξέσπασαν μέσα στα συντρίμμια κτιρίων, ανάμεσά τους και το πολυόροφο πολυκατάστημα Pyne GouldGuinness, στο οποίο εργάζονταν την ώρα του σεισμού τουλάχιστον 200 άτομα, πέρα από τους δεκάδες πελάτες που βρίσκονταν εκεί.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι μίλησε για την «πιο σκοτεινή μέρα» στην ιστορία της χώρας. Ο δήμαρχος της σεισμόπληκτης πόλης, Μπομπ Πάρκερ, παρομοίασε την περιοχή σαν εμπόλεμη ζώνη. Ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός είχε γίνει στις 4 Σεπτέμβρη με μέγεθος 7,1 Ρίχτερ δίχως να προκαλέσει θύματα. Ωστόσο, φαίνεται πως αρκετά κτίρια που άντεξαν στον εγκέλαδο του Σεπτέμβρη δεν ήταν αυτή τη φορά σε θέση να αντεπεξέλθουν σε έναν ακόμη ισχυρό σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος...

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους μόλις οι 10 γίνονται αισθητοί. Ας σημειωθεί πως στο Κράιστσερτς, το υπέδαφος της περιοχής είναι σαθρό, με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο «καταπίνοντας» ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του εδάφους.

  • Σε ό,τι αφορά την ελληνική κοινότητα στην περιοχή αυτή της Ν. Ζηλανδίας, που υπολογίζεται σε 100 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει αναφερθεί κάποια απώλεια.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Ινδίας

Μήνυμα αλληλεγγύης απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στα Συνδικάτα της Ινδίας για τη σημερινή γενική απεργία. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα της Ινδίας που προετοίμασαν και οργάνωσαν αυτή την εθνική απεργία και απαιτούν εφαρμογή των βασικών τους δικαιωμάτων και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αιτημάτων ενάντια στην αύξηση της τιμής βασικών ειδών διατροφής, στις παραβιάσεις των εργατικών νόμων, στην έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, στην καταπάτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις τομέων ζωτικής σημασίας, ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια.

Τα μάτια και η προσοχή όλων των εργαζομένων είναι στραμμένα στην "Πορεία στη Βουλή" που αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της εργατικής τάξης και του κινήματος της Ινδίας. Η ενότητα του αγώνα στις 7 Σεπτέμβρη 2010, μέρα απεργίας που συνέπεσε με τη Διεθνή Μέρα δράσης της ΠΣΟ, ενέπνευσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν στη νέα αυτή πρωτοβουλία και να ανταποκριθούν μαζικά στο κάλεσμα των συνδικάτων σας αφού οι συζητήσεις με την κυβέρνηση σε εργασιακά θέματα και ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν απέδωσαν.

Δηλώνουμε ακόμα μια φορά τη συμπαράστασή μας στην εργατική τάξη της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, της Υεμένης, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας και της Λιβύης, που αποδεικνύουν την ακατανίκητη δύναμη των λαών που αγωνίζονται και αποκαλύπτουν το ρόλο των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που με τις πολιτικές τους δημιουργούν μαζική φτώχεια, εξαθλίωση των λαών, διώξεις συνδικαλιστών και οικονομικούς μετανάστες.

Η ΠΣΟ είναι σίγουρη ότι η γενική απεργία θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα πιο δυνατούς αγώνες. Μέσα από αυτούς τους αγώνες, η εργατική τάξη θα καταλάβει ότι το μέλλον της δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός κι ότι το μέλλον αυτό μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσα από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταφτάνει ο Ράσμουσεν για την προώθηση της «ασπίδας»

ΚΙΕΒΟ._

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, καταφτάνει αύριο Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για να συζητήσει τα σχέδια για την πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟικό πλέον σχέδιο «αντιπυραυλικής άμυνας» (περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ), όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ουκρανών συνεχίζει να αντιτάσσεται σε μια πιθανή ένταξη της χώρας τους στην Συμμαχία, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση του περασμένου Δεκέμβρη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι τελικές λεπτομέρειες της ΝΑΤΟικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» δεν έχουν ακόμα καταληχθεί, υποστηρίζοντας πως ούτε τρεις μήνες δεν έχουν περάσει μετά την απόφαση της ανάπτυξης του συγκεκριμένου συστήματος στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Σημείωσε ωστόσο πως πιστεύει πως η Ουκρανία θα επωφεληθεί με την συμμετοχή της καθώς θα βελτιωθούν οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Οι διεργασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς, παρότι η Ρωσία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου σχεδίου, εμφανίζεται να έχει κάποιους ενδοιασμούς - στα πλαίσια των ανταγωνισμών - και ζητά ανταλλάγματα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ