ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΠΑΤΗΣΙΑ
Εγινε σύσκεψη για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας

Αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση, μεθαύριο, έξω από το νοσοκομείο «Πατησίων»

Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το 7ο Θεραπευήριο του ΙΚΑ
Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το 7ο Θεραπευήριο του ΙΚΑ
Σύσκεψη με αφορμή το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου Διαμερίσματος, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα ΔΣ των νοσοκομείων της περιοχής που συγχωνεύονται ή καταργούνται (Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, 7ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ), το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας καθώς και πλήθος σωματείων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην επιτροπή από την περιοχή.

Εντείνοντας τη δράση τους, η Λαϊκή Επιτροπή, τα σωματεία και οι φορείς στη διάρκεια της σύσκεψης αποφάσισαν την Πέμπτη 25/10 στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και πορεία προς τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής.

«Οι επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς και το λαό, όσο και στο προσωπικό των νοσοκομείων είναι βαριές», τόνισε εισηγητικά ο Λευτέρης Νικολάου, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής. «Από τη μία, με την αύξηση της ανεργίας, με το τεράστιο κόστος της Υγείας είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που έχει πρόσβαση στην υγεία. Στα νοσοκομεία, που δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλάζουν οι σχέσεις εργασίας, οι προσλήψεις και η στελέχωση γίνεται με γνώμονα το τι εξυπηρετεί το μάνατζερ και όχι τι ανάγκες και ελλείψεις έχει η μονάδα, τι ανάγκες υπάρχουν στην περιοχή». Ανάμεσα στα άλλα, ο Λ. Νικολάου τόνισε ότι η συγχώνευση - κατάργηση των τριών νοσοκομείων θα σημάνει συναγερμό για 1,5 εκατομμύριο οικογένειες στην περιοχή και τους όμορους δήμους και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται ν' ανοιχθεί η συζήτηση σε κάθε γειτονία και λαϊκό σπίτι στην περιοχή ώστε να γίνει παράλληλα και καταγραφή των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Παρέμβαση στη συζήτηση έγινε και από τον Χάρη Χουρδάκη εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο λαός, η εργατική τάξη, πρέπει να έχει το δικό της σχέδιο στα σχέδια της κυβέρνησης, που θα δώσει αποφασιστική απάντηση σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Τα σχέδια για συγχώνευση και κατάργηση των νοσοκομείων, σημείωσε, δεν ξεκίνησαν ενόψει της κρίσης, δρομολογήθηκαν 20 χρόνια τώρα. Ηταν στο σκοπό τους να συρρικνώσουν δομές υγείας, νοσοκομεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για να διευκολύνουν το μεγάλο κεφάλαιο και τις ορέξεις του, κατέληξε.

Παρέμβαση πραγματοποίησαν επίσης εργαζόμενοι από τα ΔΣ των δύο νοσοκομείων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τραγικές επιπτώσεις που έχει η συρρίκνωση σε δομές και υπηρεσίες και την ανάγκη να γίνουν μαζικές παρεμβάσεις ώστε να εμποδιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις.

Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από την Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος, το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πατησίων-Ριζούπολης (μέλος ΟΓΕ), τη γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών(Παράρτημα Αθήνας).

Συσκέψεις και αγωνιστικές δράσεις
  • Συγκέντρωση στο μετρό του Αιγάλεω με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής με τη στήριξη του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας τα σωματεία και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή.
  • Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ
Οι περικοκές εφημεριών προάγγελοι νέων «λουκέτων»

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Με τα «λουκέτα» και τη σύνθλιψη των παρεχόμενων υπηρεσιών και των θέσεων εργασίας στα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ προχωρούν οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που στόχο έχουν τη μείωση κατά 661 κλινικές και τομείς μέχρι το τέλος του 2012.

Ηδη μπήκε «λουκέτο» στο 1ο και στο 7ο ενώ άρχισαν οι μεθοδεύσεις για το κλείσιμο του 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ (πλατεία Κάνιγγος) και της Πολυκλινικής (οδός Πειραιώς) που συγχωνεύτηκαν με τον «Ευαγγελισμό». Αποκαλυπτικές για τη μεθόδευση του κλεισίματος είναι οι άγριες περικοπές για τις εφημερίες στο 3ο Θεραπευτήριο και στην Πολυκλινική. Ενώ το 2011 δίνονταν 106.000 ευρώ μηνιαίως για εφημερίες, τον Ιούλη του 2012 δόθηκαν 76.000 ευρώ και τώρα ανακοινώθηκε ότι το μηνιαίο ποσό που θα διατίθεται για τις εφημερίες δε θα ξεπερνά τις 36.000 ευρώ. Μάλιστα, στους γιατρούς ήδη οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες από το Γενάρη, με αποτέλεσμα να κηρύξουν επίσχεση εργασίας. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», γεννά κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για απλήρωτο εφημεριακό έργο, καθώς και για απώλεια θέσεων εργασίας και ειδικότητας. Μια ακόμα μεθόδευση υποβάθμισης των δύο νοσοκομείων αποτελεί, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, και η μείωση των προμηθειών με αναλώσιμα υλικά. Είναι ενδεικτικό ότι στην Πολυκλινική χτες το πρωί υπήρχε μόλις μία βελόνα για παρακέντηση σε όλο το νοσοκομείο.

Χτες, έγινε παράσταση στη διοίκηση της Πολυκλινικής, ενώ οι εργαζόμενοι στο 3ο Θεραπευτήριο διακινούν για υπογραφή κείμενο στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζουν: «Η κυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, συνεχίζοντας τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο των 1ου και 7ου Νοσοκομείων του ΙΚΑ. Καταλαβαίνουμε ότι έρχεται και η σειρά του 3ου Θεραπευτηρίου... Ο καθένας και η καθεμία από μας να κάνει δική του υπόθεση το να μην κλείσει το Νοσοκομείο».

Συμβολική κατάληψη στο «Σισμανόγλειο»

Τα συμπτώματα των συγχωνεύσεων άρχισαν να εμφανίζονται με σφοδρότητα στο 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στα Μελίσσια, που έχει συγχωνευτεί με το «Σισμανόγλειο».

Χτες, οι εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη στη διοίκηση του «Σισμανόγλειου». Οι γιατροί έχουν πληρωθεί μόλις 3 μήνες για τις εφημερίες του 2012, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό έχει να πληρωθεί απ' την αρχή του χρόνου για τις υπερωρίες. Στην απλήρωτη εργασία έρχονται να προστεθούν οι μετακινήσεις προσωπικού και κλινών, που σηματοδοτούν το «ξήλωμα» του 1ου Θεραπευτηρίου και ολοκληρώνουν τη σκόπιμη υποβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο στεγάζεται σε δασική έκταση - «φιλέτο».

Κινητοποιήσεις στα Πατήσια

Η μόνιμη έλλειψη γιατρών, η δραστική μείωση των κονδυλίων των εφημεριών και οι μετακινήσεις προσωπικού προς τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την ανασφαλή λειτουργία της εφημερίας στο Νοσοκομείο των Πατησίων. Εκεί, η διοίκηση, με γνώμονα το κόστος και όχι την ασφαλή λειτουργία, ανατρέπει αυθαίρετα τα προγράμματα εφημεριών που εκδίδει το Επιστημονικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα άλλοτε ειδικευόμενοι γιατροί να πραγματοποιούν εφημερία χωρίς επίβλεψη από ειδικευμένο γιατρό - όπως λόγου χάρη στο παθολογικό και οφθαλμολογικό - κι άλλοτε ολόκληρα τμήματα να βγαίνουν εκτός εφημερίας ακόμη και για μισό μήνα - όπως το ακτινολογικό.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργαζομένων, κατοίκων και φορέων των Πατησίων για το «λουκέτο» στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Συναυλία διαμαρτυρίας στο πάρκο «Φιξ» διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται πικετοφορία στις γύρω γειτονιές για τη γνωστοποίηση του θέματος. Σε κοινό μέτωπο πάλης για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενου από το κράτος, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, καλούν στις κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και η Λαϊκή Επιτροπή Πατησίων - Κυψέλης.

Με υπόδειξη των πολυεθνικών

Ενδεικτική των συμφερόντων που υπηρετούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ήταν η τοποθέτηση που έκανε στη σύσκεψη φοιτήτρια από τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στις Σχολές Υγείας, τονίζοντας ότι στα μαθήματα στις σχολές υπάρχει σχεδιασμένη παρέμβαση από τις ίδιες τις πολυεθνικές. Παρέμβαση που γίνεται στην ίδια κατεύθυνση που κυβέρνηση - τρόικα προωθούν και τα νέα μέτρα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, τον «εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης» κλπ.

Στο μάθημα της φαρμακολογίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούν φοιτητές στο μέλλον να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς μόνο με βάση το όφελος, το κόστος και τι θα βολεύει το εκάστοτε νοσοκομείο, αν οι ασθενείς θα είναι ασφαλισμένοι ή όχι (!). Να αξιολογούν κατά περίπτωση περιστατικά για την παροχή φροντίδας ανάλογα με τη δυνατότητα του προσωπικού. Ετσι όμως - όπως τονίστηκε - οι εργαζόμενοι στην Υγεία θα παίζουν ουσιαστικά κορόνα - γράμματα με τη ζωή των ασθενών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org