ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Να είναι δωρεάν η μετακίνηση για τα στρατευμένα νιάτα

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων νέων ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι ειδικά στις γιορτές το πρόβλημα οξύνθηκε, καθώς και ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Ανέφερε το παράδειγμα στρατευμένων που υπηρετούν στην Κομοτηνή και η μετακίνησή τους προς την Πελοπόννησο και τα νησιά ξεπερνάει τα 250 ευρώ ανά στρατιώτη. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την κάρτα επιβίβασης, που έχει περιοριστεί σε μία, και αυτή για το οικονομικότερο μέσο. Τόνισε πως το κράτος πρέπει να αναλάβει το κόστος για τη δωρεάν μετακίνηση για τα στρατευμένα νιάτα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας κόβαμε ένα από τα αεροπλάνα που θα αγοράσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, ανέφερε ότι «το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις», ωστόσο επιβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλες δυσκολίες και το δυσβάσταχτο κόστος που επωμίζονται οι στρατευμένοι αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι προτεραιότητα δεν είναι η δωρεάν μετακίνηση αλλά η εξασφάλιση εκπτώσεων στο εισιτήριο, αναφέροντας τις ελάχιστες εκπτώσεις που κάνουν ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ, αλλά και τη διαπραγμάτευση με αεροπορικές εταιρείες για την προαγορά εισιτηρίων.

Απαντώντας η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η δωρεάν μετακίνηση πρέπει να είναι για όλους τους οπλίτες, τονίζοντας ότι ξοδεύονται θηριώδη ποσά για εξοπλισμούς που δεν είναι κατ' ανάγκη για την άμυνα της χώρας αλλά για την εξυπηρέτηση αναγκών του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ένα κονδύλι συνολικό και μόνιμο για τη δωρεάν μετακίνηση των οπλιτών από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Χαιρετίζει τα 100χρονα του ΚΚΕ και καλεί σε πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 13 Γενάρη στην Αθήνα, η ετήσια συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην οποία συζητήθηκαν ο απολογισμός δράσης της Οργάνωσης για το 2017 και ο προγραμματισμός δράσης για το 2018, που εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Το ΓΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενέκρινε, επίσης ομόφωνα, ψήφισμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο βάζει στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα και γενικεύει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ακόμα, το ΓΣ ψήφισε ομόφωνα και έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος.

Με «το ψήφισμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και το πολυνομοσχέδιο», το ΓΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τους «συναγωνιστές, τους φίλους και απογόνους της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σε ξεσηκωμό και ένταση των αγώνων μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τις άλλες ταξικές - λαϊκές οργανώσεις» για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων.

Στο χαιρετιστήριο για τα 100χρονα του ΚΚΕ υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Κρατώντας ιερή παρακαταθήκη αυτούς τους ηρωικούς αγώνες, συνεχίζουμε μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ τον αγώνα μας για τα ίδια ιδανικά και τα οράματα της Αντίστασης και του ΔΣΕ στις σύγχρονες συνθήκες (...) Καλούμε τους αγωνιστές, μαχητές και μαχήτριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους φίλους και απογόνους, να συμμετέχουν μαζικά στους καθημερινούς αγώνες με το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Τους καλούμε να συμμετέχουν, αξιοποιώντας και διαδίδοντας τη Διακήρυξη για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, σε όλες τις εκδηλώσεις που θα οργανώσει το Κόμμα για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Δόξα και τιμή στο ηρωικό ΚΚΕ για τα 100 χρόνια αγώνων και θυσιών του! Συνεχίζουμε τον αγώνα με το τιμημένο ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας».

ΚΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν τη βεβήλωση του μνημείου για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Το μνημείο των 22 αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί στο Μπλόκο της Καλογρέζας, το Μάρτη του 1944, έβαλαν στο στόχαστρο την Πέμπτη 18/1 φασιστοειδή.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Ν. Ιωνίας Αττικής του ΚΚΕ αναφέρουν καταγγέλλοντας το βανδαλισμό:

«Αυτοί που τη μέρα είναι τα καλύτερα τσιράκια των αφεντικών στους χώρους δουλειάς, είναι αυτοί που νύχτα, βεβηλώνοντας το μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας, νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν την Ιστορία.

Οπως τότε φοράγανε κουκούλες και καταδίδανε τους αγωνιστές στο μπλόκο, έτσι σήμερα δρουν μέσα στο σκοτάδι γιατί ξέρουν ότι η πράξη τους αυτή καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας στη Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα.

Οι φασίστες πολύ θα ήθελαν να σβηστούν από τη μνήμη η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η συντριβή του φασισμού από τη Σοβιετική Ενωση, τον Κόκκινο Στρατό και την αντιφασιστική πάλη των λαών, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Δε θα τους περάσει! Απομονώνουμε τους φασίστες! Συγκρουόμαστε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και δυστυχία.

Συσπειρωνόμαστε με το ΚΚΕ, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής».

  • Τη βεβήλωση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Να ξέρουν οι φασίστες ότι βεβηλώνοντας το μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας δεν μπορούν να αλλάξουν την Ιστορία και να σβήσουν από τη μνήμη του λαού μας την εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και τη συντριβή του φασισμού από την αντιφασιστική πάλη των λαών. Η πράξη τους αυτή προκαλεί αποτροπιασμό στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας».
Συνάντηση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με δημοσιογράφους

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, διοργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Γενάρη στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο», στον Πειραιά, συνάντηση με δημοσιογράφους. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το μέλος του ΠΓ Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ανέφερε ότι το 2018 είναι μια ξεχωριστή χρονιά, καθώς το ΚΚΕ συμπληρώνει 100 χρόνια δράσης, που είναι αναπόσπαστα δεμένη με την Ιστορία του τόπου. Η επέτειος αυτή θα τιμηθεί όπως της αξίζει, με πλήθος πολιτικών, πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, είπε ο Γ. Γκιόκας, με πρώτη τη χτεσινή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - την πόλη όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ - όπου σε εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε τη Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι ο εορτασμός της 100ής επετείου ίδρυσης του ΚΚΕ γίνεται με τα μάτια στραμμένα στο παρόν και το μέλλον, καθώς το ΚΚΕ αντλεί συμπεράσματα από την Ιστορία του για να προβάλει το Πρόγραμμά του και να γίνει πιο ικανό στη δράση του για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται όσα επιχειρούνται να καλλιεργηθούν περί «εξόδου από τα μνημόνια», αντίθετα θεωρεί ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά» για τους εργαζόμενους συνολικά και βέβαια για τους εργαζόμενους του Τύπου.

Κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η 100ή επέτειος ίδρυσης του ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην πορεία του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στην ΕΥΑΘ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, Γ. Κρεστενίτη, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή και τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Ρέβα, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα του εντοπισμού υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ενημερώθηκε για την κατάσταση και για τις ενέργειες της ΕΥΑΘ, ενώ ο βουλευτής του Κόμματος Σ. Βαρβαλής σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση του νερού του Αλιάκμονα, να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες, καθώς και να διασφαλιστεί η απολύτως ασφαλής λειτουργία του δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Επίσης, τόνισε πως «και από αυτό το γεγονός αναδεικνύεται ότι όσο το νερό βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων και Ανώνυμων Εταιρειών, όσο το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, τόσο η παροχή του στο λαό είναι επισφαλής.

Η θέση του ΚΚΕ ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, ότι σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, είναι η μόνη αναγκαία για το σύνολο του λαού.

Ο λαός της περιοχής χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να μην αφήσει κανέναν να παίζει με το δικαίωμά του στην ελεύθερη πρόσβαση στο ποιοτικό νερό, να παίζει με την υγεία του.

Οι Κομματικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης θα πρωτοστατήσουν ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας της πόλης, στο φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό».

«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ημερίδα για τις εξορύξεις στην Ηπειρο

Aνοιχτή συζήτηση και οργάνωση της δράσης ενάντια στη σύμβαση για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στις 6 μ.μ.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η έναρξη των εργασιών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας σηματοδοτεί μια σημαντική παρέμβαση στην κοινωνία της Ηπείρου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη για ψήφιση στη Βουλή η σύμβαση μίσθωσης για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του οικοπέδου "Αρτα - Πρέβεζα".

Συνεχίζοντας, η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» σημειώνει ότι «προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ενημέρωσης για τις εξελίξεις αυτές, είναι αναγκαία η οργάνωση δημόσιας συζήτησης που θα συμβάλει στην παρουσίαση όλων των παραμέτρων του έργου, με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της ηπειρώτικης αποδημίας αλλά και της κοινωνίας της Ηπείρου».

Λόγω ασθένειας μίας εκ των δικαστών στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, η χτεσινή δικάσιμος αναβλήθηκε. Η δίκη, να υπενθυμίσουμε, συνεχίζεται με τους μάρτυρες κατηγορίας της πολιτικής αγωγής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ