Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12920

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους απαιτεί το ΚΚΕ

Πέθανε ο εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 11 Γενάρη. Παραμένουν τα ερωτήματα για το πλοίο με τον αμίαντο


ΣΕΛ.  8
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προσηλωμένη στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός. Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με «μοχλό» την ονοματολογία για την ΠΓΔΜ


ΣΕΛ.  3   -   4

Πλειστηριασμοί και νέοι φόροι στην αιχμή της αντιλαϊκής επίθεσης

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται ότι το τέλος των μνημονίων, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, διαψεύδεται από την πραγματικότητα, αφού όλες οι παλιές και νέες δεσμεύσεις θα ισχύουν για πολλά χρόνια ακόμη

  • Την ικανότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και στόχων επιβράβευσε το προχτεσινό Γιούρογκρουπ, όπου μπήκαν οι βάσεις για τον νέο γύρο της επίθεσης.
  • Στα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» προβλέπεται η κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, όπου θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
  • Σύμφωνα με την «έκθεση συμμόρφωσης» για την Ελλάδα, μετά την 3η «αξιολόγηση», οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς για το 2018, με εκτόξευση στους 40.000 ετησίως την προσεχή τριετία. Δηλαδή, συνολικά θα βγουν στο σφυρί 130.000 ακίνητα μέχρι και το 2021!
  • Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επίσπευσης των νέων περικοπών στο αφορολόγητο για τη λαϊκή οικογένεια, από το 2019.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να δεις τι σου 'χω για μετά

Η προετοιμασία του επόμενου γύρου της αντιλαϊκής επίθεσης και της επόμενης, 4ης «αξιολόγησης» κυριάρχησε στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, όπου βέβαια η κυβέρνηση πήρε και τα σχετικά συγχαρητήρια για τον αντιλαϊκό της «οίστρο», που σαρώνει στο διάβα του κατακτήσεις της εργατικής τάξης και κοινωνικά δικαιώματα για να ανοίξει δρόμους κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Στη φάση αυτή, βέβαια, ξεχωρίζει το ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου κι εδώ το κυβερνητικό παραμύθι της «προστασίας» της λαϊκής κατοικίας καταρρέει μπροστά στη βασική ανάγκη του κεφαλαίου για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ώστε να τροφοδοτήσει με φτηνό δανεισμό τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ουσία αυτή δεν κρύβει ούτε ο ψευτοκαβγάς που στήνεται από χτες σχετικά με το πόσες δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι πλειστηριασμοί για φέτος και του χρόνου. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση έχει με όλους τους δυνατούς τρόπους «θωρακίσει» τους πλειστηριασμούς, είτε τα μέτρα αφορούν την ένταση της καταστολής απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις είτε την ένταση των εκβιασμών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά είτε τις κάθε λογής «διευκολύνσεις» στους τραπεζικούς ομίλους.

Τις ατελείωτες βέβαια θυσίες των λαϊκών αναγκών στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας σηματοδοτούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, που συμφωνήθηκε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους, από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε μια σειρά κρίσιμους τομείς και τον περαιτέρω «εξορθολογισμό» των κοινωνικών δαπανών σε Πρόνοια - Υγεία έως το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» που σηματοδοτεί σάρωμα αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών και τις κάθε λογής «μεταρρυθμίσεις» για ένα αστικό κράτος ακόμα πιο φιλικό στους επιχειρηματίες και αντίστοιχα εχθρικό στο λαό.

Παράλληλα, όλες οι πλευρές διευκρινίζουν ότι κάθε συζήτηση για διευθετήσεις στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους - συζήτηση που τώρα ξεκινά - σημαίνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα κι απ' όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως είναι π.χ. το τσεκούρι σε αφορολόγητο και συντάξεις που δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα, σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων.

Ενδεικτικές άλλωστε δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των «θεσμών», αλλά και του ίδιου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι ουσιαστικά, ανεξάρτητα από το πώς θα βαφτιστεί η «έξοδος στις αγορές», καθαρή ή υβριδική, σημαίνει νέα μνημόνια και εποπτεία για το λαό.

Οπως επίσης δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή γίνεται την ώρα που συνολικά στην ΕΕ συζητούνται το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, οι μηχανισμοί για τη σύνδεση χρηματοδότησης - «αναδιαρθρώσεων» κ.ο.κ., που σηματοδοτούν βέβαια και τη μόνιμη επιτήρηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, δηλαδή μνημόνια διαρκείας για το λαό.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το «αφήγημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πως τάχα το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» σηματοδοτεί το τέλος για τα βάσανα του λαού, αποτελεί μια ακόμα απάτη ολκής για να στρατευτεί ο λαός στους στόχους του κεφαλαίου.

Και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, αφού η καπιταλιστική κερδοφορία ποτέ και πουθενά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά αντίθετα τις αντιστρατεύεται. Αυτή είναι η «κανονικότητα» από την οποία - με όποια κυβέρνηση, και ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου, είτε σε κρίση είτε σε ανάπτυξη - ο λαός δεν μπορεί να ξεφύγει χωρίς να συγκρουστεί με το κεφάλαιο, τη στρατηγική του και τις κυβερνήσεις του.

Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα δεν είναι ώρα μάταιης αναμονής και κάλπικων προσδοκιών, αλλά ώρα οργάνωσης, αγώνα, ενίσχυσης της πάλης. Σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, να δυναμώσουν οι εστίες διεκδίκησης, η δράση, η αλληλεγγύη. Για Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες και τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, για το μεροκάματο, την Υγεία και την Πρόνοια, για να μην βγει στο «σφυρί» κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας. Να δυναμώσει η συζήτηση για τον πραγματικό αντίπαλο και τη διέξοδο, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση και όχι να περιμένει «τι του 'χουν για μετά» κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις.


Eurokinissi

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική κλιμάκωση με σημείο αναφοράς τα μπλόκα

Με τα μπλόκα που στήνονται σε όλη τη χώρα, ως σημείο αναφοράς για τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, κλιμακώνεται ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σταθμός το συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica».


ΣΕΛ.  9


ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις και νέα επικίνδυνα σχέδια

ΣΕΛ.  19
ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Υποκρισία για τη φτώχεια, ανησυχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη

ΣΕΛ.  20
ΜΑΘΗΤΕΣ
Στην τελική ευθεία για την Πανελλαδική Συνάντηση την Κυριακή

ΣΕΛ.  11  -  12

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ