ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων

Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Με πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαδήλωσαν χτες ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων - καταργήσεων μονάδων Υγείας, των αναστολών εργασίας και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων. Για μια ακόμα φορά, με τις κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, την πληρωμή των δεδουλευμένων (εφημερίες, υπερωρίες, αργίες κ.λπ.).

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο πανελλαδικής στάσης εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) από την ΟΕΝΓΕ και 24ωρης απεργίας στην επαρχία και στάσης εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική από την ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έλαβαν ως απάντηση ότι δεν βρισκόταν κανένας εκπρόσωπός της στο υπουργείο.

«Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε εδώ παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που είναι με συμβάσεις», επισήμανε μιλώντας στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας η Ιωάννα Δημούλια, εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία. Οπως ανέφερε, σε λίγες μέρες λήγουν οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνει. Οι επίσημες εξαγγελίες του υπουργού, συνέχισε, αναφέρουν ανανέωση για άλλους 3 μήνες και αυτό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί προκειμένου να μπουν πανηγυρικά οι εργολάβοι μέσα στα νοσοκομεία. Κατέληξε καλώντας όλους τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία να βγάλουν συμπεράσματα, να πετάξουν τις ψεύτικες υποσχέσεις και να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη δράση.

Σημειώνεται ότι κάτω από το βάρος της πίεσης των αντιδράσεων και των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων, εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ ενημερώθηκαν στη διάρκεια της κινητοποίησης ότι τελικά εκταμιεύτηκε το κονδύλι για την καταβολή εφημεριών, υπερωριών και αργιών του 2ου τριμήνου. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της μη καταβολής των πρόσθετων αποζημιώσεων, των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής και σε όσους μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών της πόλης. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, γιατροί έχουν γίνει «περιοδεύων θίασος», ξεχωρίζοντας την περίπτωση των παθολόγων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που καλούνται τις επόμενες μέρες να καλύψουν τα κενά στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Στα Γιάννενα κινητοποίηση πραγματοποίησε έξω από την πύλη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου συμβασιούχοι και εργαζόμενοι σε αναστολή. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα συμβασιούχων του ΠΓΝΙ που εδώ και χρόνια δίνει τη μάχη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων υγειονομικών, έχοντας ήδη αποσπάσει πολύμηνη παράταση για τους 204 συμβασιούχους ΙΔΑΧ, ορθώνοντας έτσι εμπόδια στη μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση και στην παράδοση τμημάτων της λειτουργίας του σε εργολάβο.

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε επίσχεση εργασίας αν μέχρι τις 27 Ιούνη δεν τους έχουν καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών για τον Απρίλη και τον Μάη, καθώς και η προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που δεν τους έχουν καταβληθεί από τις αρχές της χρονιάς είναι οι γιατροί των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Λάρισας και της Καρδίτσας.

Σε κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Ενωσης, Εκτορας Γάζος, τόνισε ότι οι «ήρωες της πανδημίας», όπως τους αποκαλούσε η κυβέρνηση, παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες μηνών που αθροιστικά φτάνουν στο ύψος μισθών και με την κινητοποίησή τους αυτή στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα μπουν να ξαναεφημερεύσουν απλήρωτοι. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους συμβασιούχους, τις καθαρίστριες και τους υγειονομικούς σε αναστολή, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Νταφούλης.

Στην Κρήτη, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠαΓΝΗ, Αγίου Νικολάου και Χανίων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ, ενώ σε συνάντηση με τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία του νησιού. Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στις διοικήσεις των νοσοκομείων λέγοντας ότι «θα μπορούσε να γίνει ορθότερη διαχείριση του προσωπικού»!

Στο Νοσοκομείο Σάμου συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πύλη, ενώ οι συγκεντρωμένοι υγειονομικοί έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τον κεντρικό δρόμο έξω από το νοσοκομείο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
«Δεν υπάρχει λόγος» για μέτρα προστασίας του λαού

Νέα αύξηση νοσηλειών, «βράζουν» οι τουριστικοί προορισμοί

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σε ερώτηση για λήψη μέτρων προστασίας του λαού, αφού όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ «έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» και η αναζωπύρωση της πανδημίας «είναι απολύτως ελεγχόμενη». Η μόνη σύσταση που κάνει πια η κυβέρνηση είναι αυτή της «αυτοπροστασίας», στο γνωστό πνεύμα της «ατομικής ευθύνης», πετώντας το μπαλάκι στον λαό, σε μια λογική ότι η πορεία της πανδημίας είναι «στα χέρια του».

Με αυτό το πνεύμα λοιπόν φταίνε τα ίδια τα θύματα π.χ. για τη χτεσινή νέα αύξηση των νοσηλειών κατά 26,12%.

Την ίδια στιγμή οι θάνατοι έφτασαν τους 30.124 (9 χτες) και η εκτόξευση συνεχίζεται, προκαλώντας ανησυχίες για επιδείνωση και των «σκληρών δεικτών» το επόμενο διάστημα. Χτες επιβεβαιώθηκαν συνολικά 12.159 νέα κρούσματα (τα 1.631 αφορούν επαναλοιμώξεις), εκ των οποίων 7.493 εντοπίστηκαν στην Αττική, 783 στη Θεσσαλονίκη, 510 στο Ηράκλειο και πάνω από 200 σε Αχαΐα, Κέρκυρα, Ρόδο και Χανιά.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 94, από τους οποίους το 51,06% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τη βδομάδα 13 - 19 Ιούνη το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,77% (από 4,79% πριν δυο βδομάδες), ενώ σε τουριστικούς προορισμούς εκτινάσσεται: Μύκονος 50,89%, Θήρα 33,51%, Μήλος 32,31%, Πάρος 23,81%, Κάρπαθος 21,37% και πάνω από 10% σε 20 Περιφερειακές Ενότητες.

Η απάντηση στα παραπάνω ήταν η 4η ενισχυτική δόση και μέτρα αυτοπροστασίας για τις ευάλωτες ομάδες, με τον Θ. Πλεύρη να ομολογεί ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πιέζεται από τα non-COVID περιστατικά, να πλασάρει ως «λογικό» ότι «σε μια διετία πολλά τακτικά χειρουργεία ή τακτικές ιατρικές πράξεις δεν πραγματοποιήθηκαν», εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος σε μίας νόσου.

Αναμάσησε δε για άλλη μια φορά τις εξαγγελίες για προκήρυξη 4.000 νοσηλευτών, «για μια σειρά από επικουρικό προσωπικό που θα προσλάβουμε» με ημερομηνία λήξης, ισχυριζόμενος ότι «μόνο το 2022 οι μόνιμες προσλήψεις του Υγείας φτάνουν τις 6 χιλιάδες κόσμο, μιλάμε για σοβαρή ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό». Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε το σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό, αλλά συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων ακόμα και εν μέσω επιδημίας, από 77.532 τον Μάρτη 2020 σε 74.196 τον Απρίλη 2022.

Ο υπουργός μάλιστα «το τερμάτισε» λέγοντας ότι «υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, δεν είναι ελκυστικό. Πλέον, επειδή έχουμε κουρασμένους, γυναίκες και άνδρες, από όλη αυτήν τη διαδικασία, δεν υπάρχει κόσμος που με μεγάλη ευχαρίστηση να θέλει να μπει αυτήν τη στιγμή στο σύστημα». Ενα σύστημα που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων κυριαρχείται από απληρωσιά και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, απολύσεις και ανακύκλωση προσωπικού, όσα υλικά δηλαδή θα χρησιμοποιηθούν και στο «νέο», ελκυστικό για τους επιχειρηματίες ΕΣΥ.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Στο «πόδι» ενάντια στις απολύσεις ειδικευόμενων γιατρών

«Οι γιατροί κοστίζουν» απαντάει προκλητικά η διοίκηση του Νοσοκομείου

Κινητοποίηση στην πύλη του ΓΝ Καστοριάς πραγματοποίησε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) μαζί με το Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς, στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και οι υγειονομικοί απαίτησαν να μην περάσει το σχέδιο για απόλυση 7 γιατρών του ΓΝ Καστοριάς, να ανακληθούν οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΓΝ Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες γνωστοποιήθηκε σε 7 ειδικευόμενους του ΓΝ Καστοριάς (5 στην Παθολογική και 2 στην Παιδιατρική) ότι δεν θα γίνει ανανέωση της σύμβασής τους και να πάρουν τις προβλεπόμενες χρωστούμενες άδειές τους.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΔΥΜ, ο λόγος που επικαλέστηκε η διοίκηση εξ ονόματος του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας είναι ότι οι γιατροί «κοστίζουν» και «η Διοίκηση δεν έχει χρήματα να μας πληρώνει άλλο».

Πρόκειται για ειδικευόμενους που είναι σε παράταση, έχει ολοκληρωθεί δηλαδή το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης που καλύπτει το ΓΝ Καστοριάς σαν δευτεροβάθμιο επαρχιακό νοσοκομείο και είναι σε αναμονή διορισμού τους σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους ως ειδικευόμενοι γιατροί και απόκτηση του τίτλου ειδικότητάς τους.

Είναι αποκαλυπτικό ότι με την παραπάνω ενέργεια θα μείνουν 6 από 11 ειδικευόμενους στην Παθολογική και Καρδιολογική Κλινική, ώστε να εξυπηρετούν 6 Τομείς ταυτόχρονα. Αντίστοιχα στην Παιδιατρική μετά από αυτές τις απολύσεις θα παραμείνουν 2 ειδικευόμενοι γιατροί από 5.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, όπου η ΕΙΝΔΥΜ καταγγέλλει πως δεν έγινε ξεκάθαρη η στάση της διοίκησης απέναντι στις ανανεώσεις των συμβάσεων.

ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ: «Εικόνα από το μέλλον» του «νέου ΕΣΥ»

Επικίνδυνες χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο ΓΝ Καστοριάς η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως πρόκειται για εικόνα από το μέλλον που «ετοιμάζουν με το "νέο ΕΣΥ" κυβέρνηση και διοίκηση του Νοσοκομείου».

Η ΤΕ Καστοριάς απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Καστοριάς και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους επαγγελματίες της Καστοριάς να επιλέξουν «τον δρόμο του ξεσηκωμού και της διεκδίκησης σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται για την υγεία του λαού στην περιοχή».

Σημειώνεται πως για το ζήτημα πραγματοποίησε χτες κοινοβουλευτική παρέμβαση το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη να καταθέτουν ως Αναφορά την καταγγελία της ΕΙΝΔΥΜ στον υπουργό Υγείας, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αργους - Ορεστικού κατέθεσε αίτημα για άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση ενάντια στις απολύσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org