ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Συμφέρον των ΕΒΕ η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στην περιοχή Σχιστού Κορυδαλλού περιόδευσαν οι υποψήφιοι Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, δήμαρχος Κορυδαλλού

Πτώση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 50%, ακάλυπτες επιταγές, χρέη, αγωνία αν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα και από πάνω έχουν να αντιμετωπίσουν και το νέο φορομπηχτικό χαράτσι της «περαίωσης». Αυτά κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχαν χτες το πρωί με επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής Σχιστού Κορυδαλλού, οι υποψήφιοι Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, δήμαρχος Κορυδαλλού, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η περιοδεία ξεκίνησε από την οδό Δερβενακίων όπου κυριαρχούν κυρίως βιοτεχνίες επίπλων. Η αγανάκτηση των ιδιοκτητών, για την άγρια αντιλαϊκή πολιτική ήταν έκδηλη, τόσο για τη δραματική μείωση των μισθών των εργαζομένων που είναι οι αποκλειστικοί αιμοδότες τους, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου που τους «πνίγουν», όσο και τους αβάσταχτους φόρους που τους λεηλατούν. Από τους δύο υποψήφιους ξεκαθαρίστηκε ότι οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αναλάβουν ο καθένας την ευθύνη του και να συστρατευθεί με το ταξικό εργατικό κίνημα, να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, να μετατρέψουν την ψήφο σε ένα ακόμα όπλο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τους δυναστεύει, καταψηφίζοντας στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τους συνδυασμούς που στηρίζουν «επίσημα» ή «ανεπίσημα» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν τις όποιες αυταπάτες τους και να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γιατί ο εγγυητής τους είναι το ΚΚΕ. Να συμβάλουν ώστε η επομένη των εκλογών να είναι ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση της πάλης για να έρθει πιο κοντά η προοπτική μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Εργαζόμενοι με 300 ευρώ το μήνα

Με εργαζόμενους στο Δήμο και στο Νοσοκομείο Φιλιατών συναντήθηκαν υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που συμβάλλουν επιπλέον στην εργασιακή και πολιτική ομηρία των εργαζομένων, ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που αναδείχθηκε στη χτεσινή περιοδεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις υπηρεσίες του Δήμου Φιλιατών.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου, Κώστας Κωτσαντής, μαζί με τους Γιάννη Παπαθεοδώρου, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, και Λαέρτη Λέγγα, υποψήφιο δήμαρχο Φιλιατών, συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους, από τους οποίους περίπου οι μισοί απασχολούνται με 4ωρη εργασία. Οπως αναφέρθηκε, 23 εργαζόμενοι δουλεύουν για 300 ευρώ το μήνα σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης λεηλατούν ακόμη παραπέρα τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα. Την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα επιδεινώνει επιπλέον η αντιδραστική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» που δίνει «πράσινο φως» για απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ο Κώστας Κωτσαντής κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με την ψήφο τους την αντιλαϊκή πολιτική. Ξεκαθάρισε πως για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η μόνιμη και σταθερή εργασία με μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως αλλά και νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αναδείχθηκαν και στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Κενά που «μπαλώνονται» με σπουδαστές των ΤΕΙ που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ούτε αυτό το ελάχιστο συμβολικό ποσό που αντιστοιχεί κατά την πρακτική τους άσκηση. Στα κενά σε βάρος ασθενών και εργαζομένων προστίθεται οι άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των διοικητικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε κοντέινερ. Στη δε υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του νοσοκομείου κυριαρχεί η εντατικοποίηση της εργασίας, με αλλοδαπούς εργάτες να δουλεύουν 10 - 12 ώρες τη μέρα θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Παρουσιάστηκε το περιφερειακό ψηφοδέλτιο Ηλείας

H παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ηλεία έγινε προχθές Δευτέρα στο δημαρχείο Πύργου από τον Αλέκο Αρβανιτίδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Α. Αρβανιτίδης σημείωσε πως «όσοι συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είμαστε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φίλοι και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, ριζοσπάστες αγωνιστές που συναντηθήκαμε στους αγώνες του λαού. Δεν προκύψαμε από παρθενογένεση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις ταμπέλες των "ανεξάρτητων". Δεν επιδιώκουμε να εξαπατήσουμε τα λαϊκά στρώματα. Ανθρωποι που μέχρι χτες μπορεί να ψηφίζαμε και άλλα κόμματα, μπορεί να έχουμε ακόμα και σήμερα επιφυλάξεις, συμφωνούμε όμως στο κύριο στην αναγκαιότητα της ανυπακοής και της λαϊκής αντεπίθεσης».

Τα ονόματα των υποψηφίων είναι τα εξής:

-- Βαγγελάτου Αβα, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

-- Γεροπαναγιώτη - Θεοδωρακοπούλου Κατερίνα, Διοικητικός Υπάλληλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, Μέλος Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου ΚΚΕ.

-- Γιακουμέλος Σπύρος, Γεωπόνος, Διευθυντής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας.

-- Γιάνναρος Κώστας, Οδηγός, Μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας.

-- Ηλιόπουλος Γιώργος, Οικοδόμος, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας

-- Κολόσακας Κωνσταντίνος, Σπουδαστής, Μέλος Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

-- Κουτρουμπή Ιωάννα, Τραπεζοϋπάλληλος, Μέλος Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Πύργου.

-- Κούφης Στάθης, Κτηνοτρόφος Γραμματέας ΟΑΣ Ηλείας

-- Νικολοπούλου Θεοδώρα, Γιατρός, Μέλος Ομάδας Γυναικών ΟΓΕ Ηλείας

-- Παπαλεξόπουλος Γιάννης, Αγρότης, Μέλος ΔΣ ΟΑΣ Ηλείας

-- Παπαπετροπούλου Δώρα, Εμπορος, Μέλος ΠΑΣΕΒΕ Ηλείας, Μέλος Ομάδας Γυναικών ΟΓΕ Ηλείας

-- Πολυζώης Βασίλης, Αγρότης Ταμίας ΟΑΣ Ηλείας

-- Σολωμού Νίκη, Δασοπόνος, Μέλος Ομάδας Γυναικών ΟΓΕ Ηλείας

-- Τεφάνης Γιάννης, Ιδ. Υπάλληλος, Γραμματέας ΝΣ Ηλείας της ΚΝΕ

-- Τζαβάρας Γιώργος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ Τεχνικός Εγκαταστάσεων Υγραερίου, Μέλος Κεντρικής Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ.


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Προτείνουν «λάιτ μνημόνιο» και αθωώνουν το ΠΑΣΟΚ

Τη διακήρυξη της παράταξης, παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ, παρουσίασε χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης

Ενα κοκτέιλ οπορτουνισμού και σοσιαλδημοκρατίας, με σαφή στόχο να εγκλωβίσει το λαό σε ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, υπό τη μορφή πολιτικής διακήρυξης του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Οχι στο μνημόνιο», ο υποψήφιος, με την υποστήριξη του ΣΥΝ, περιφερειάρχης Αττικής Α. Μητρόπουλος.

Εστιάζοντας την όλη κριτική στο μνημόνιο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική που το επιβάλλει και την οποία ο ίδιος υπηρέτησε και υπηρετεί, κατέληξε στο να ζητήσει συσπείρωση των δυνάμεων του «σοσιαλιστικού χώρου» και της «ριζοσπαστικής αριστεράς» για ένα άλλο μνημόνιο, που θα δίνει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής του χρέους!

Επιβεβαιώνοντας τις ιδεολογικές και πολιτικές του αναφορές στη σοσιαλδημοκρατία, υποστήριξε ότι «ιδεολογικά με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου δεν με συνδέει απολύτως τίποτα, δεν μπορώ να συμφωνήσω». Προσπάθησε και μ' αυτόν τον τρόπο να συντηρήσει τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει και «άλλο» ΠΑΣΟΚ, φιλολαϊκό, για να συγκρατήσει τη μαζική εγκατάλειψη του κυβερνώντος κόμματος από ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τι θα κάνει, αν εκλεγεί, σε σχέση με το μνημόνιο, υπενθύμισε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, με την οποία του πρότεινε «αντί για τρίχρονο να ζητήσει οκτάχρονο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και διαγραφή τμήματος του χρέους»!

Σε ερώτηση αν θα δεχθεί ως περιφερειάρχης περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, απάντησε γενικόλογα ότι «θα εκφράσουμε την άποψη για το ότι δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω σφαγιασμός του δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου» και παρέπεμψε στη... «μάχη που θα κάνουμε στα διεθνή δικαστήρια». Σπεκουλάροντας γύρω από το θέμα της αποδέσμευσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξε ότι τώρα δε συμφέρει τη χώρα να φύγει γιατί πρώτα πρέπει «η Ευρώπη να μας εξοφλήσει αυτά που μας χρωστάει»!

Φταίει και ο λαός για την κρίση...

Συνεχίζοντας στη λογική της «εποικοδομητικής κριτικής» στην κυβέρνηση, είπε: «Θα προσπαθήσουμε, σε πρώτη φάση, να αποδείξουμε με επιχειρήματα ότι ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση είναι λανθασμένος. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έσφαλε στις επιλογές της αναφορικά με το μνημόνιο. Επρεπε να αρκεστεί σε καθαρά ευρωπαϊκή συζήτηση».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι «θα μιλήσουμε πολιτικά και θα καλέσουμε όλες τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς να δεχτεί να συζητήσει μαζί μας, γιατί όλοι μας, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, έχουμε ευθύνη για την κακή πορεία της πατρίδας». Δηλαδή, σύμφωνα με τον εκλεκτό του ΣΥΝ για την περιφέρεια, ο λαός είναι συνένοχος με το κεφάλαιο στην εκδήλωση της κρίσης, άρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πληρώσει γι' αυτή.

Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο της αθώωσης της κυβερνητικής στρατηγικής, ισχυρίστηκε: «Η κυβέρνηση πρέπει να πειστεί ότι έχει πάρει κακό δρόμο. Εγώ πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό των κυρίαρχων δύο κομμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση δεν είχε πάρει μυρουδιά για το ελληνικό πρόβλημα. Δεν τολμούσαν να αναδείξουν στην κυρία Μέρκελ ότι μας όφειλε και δεν της οφείλουμε. Η λανθασμένη διαπραγμάτευση και το κακό αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα κακής κατανόησης του ελληνικού προβλήματος από την ελληνική ελίτ. Δεν μπορούσαν να διαπραγματευτούν σωστά γιατί δεν είχαν καταλάβει τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος. Είναι αυτό που οι θεωρητικοί του "τρίτου δρόμου" παλιότερα έλεγαν σύγκρουση περιφέρειας και μητρόπολης».

Με άλλα λόγια, ο Μητρόπουλος και ο ΣΥΝ λένε στο λαό ότι δε φταίει η ταξική πολιτική του δικομματισμού και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ για τα δεινά που περνάει, αλλά τα πάντα οφείλονται σε λάθος διαχείριση και «κακή κατανόηση» των προβλημάτων, στη διόρθωση της οποίας επιχειρεί να συνεισφέρει και ο ίδιος.

Συνέντευξη του Β. Μπούτα

Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ», θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την Υγεία - Πρόνοια, σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛ» της Λάρισας.

Περιοδείες στον Πειραιά

Τετάρτη 22/9:

Στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στην Αγία Σοφία στις 8π.μ. η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

Στο ΙΚΑ Νίκαιας, στις 10π.μ., ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Πέμπτη 23 /9

Στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, στις 7π.μ. ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

Παρασκευή 24/9:

Στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά στις 7.30π.μ. η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org