ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να τους ταρακουνήσει

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού σε καταστήματα στη Γούβα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Στα εμπορικά καταστήματα της Γούβας περιόδευσε χτες βράδυ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μιλώντας με επαγγελματοβιοτέχνες και πελάτες στις οδούς Φιλολάου, Δαμαγίτου, Ανατολίου, Ιλιάδος και στην πλατεία Πλυτά, κατοίκους γενικά της ευρύτερης περιοχής, δόθηκε ανάγλυφα η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών: Με το διαρκώς μειούμενο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, τις αυξήσεις στη φορολογία και τις συνεχείς ανατιμήσεις, την ανεργία, η επακόλουθη αναδουλειά των ΕΒΕ φέρνει λουκέτα και το θάνατο κάθε μικρομεσαίου.

«Ο κόσμος δεν έχει να ψωνίσει. Κοιτάμε πότε θα το κλείσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα χρέη», έλεγαν καταστηματάρχες. «Κατέβα όλη την Φιλολάου, την Βουλιαγμένης, την Ηλιουπόλεως, παντού μαγαζιά με κατεβασμένα ρολά. Δεν υπάρχει ρευστό. Αν δεν ξυπνήσει και τώρα ο κόσμος, είμαστε όλοι τελειωμένοι», είπαν στο χασάπικο. «Ακούω διάφορους αγανακτισμένους και όταν πάμε τη συζήτηση στην ουσία, στο ποιος φταίει, γυρνάνε και τον υποστηρίζουν ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, μα είναι δυνατόν;», έλεγαν αλλού. «Πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος, η κατάσταση δεν πάει άλλο», έλεγαν σε ένα φωτογραφείο.

Απαντώντας σε όλο αυτό τον κόσμο, αλλά και μιλώντας λίγο αργότερα σε συγκέντρωση που έγινε στην ταβέρνα «Το λαϊκό στέκι», ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι «τα λαϊκά στρώματα έχουν πλέον σωρευμένη πείρα από τις πολιτικές που συμφέρουν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο». Κάλεσε τους ανθρώπους του μόχθου να μη μείνουν μόνο στην αγανάκτηση, αλλά να συναντηθούν στην κάλπη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», να στείλουν μήνυμα ανυπακοής στα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και όσα ετοιμάζουν οι κυβερνώντες για την επομένη των εκλογών.

Τόνισε ότι ο λαός δεν είναι υπεύθυνος για την κρίση, αυτή είναι κρίση του συστήματος, όμως έχει ευθύνη για το ποιους ψηφίζει ειδικά από τη στιγμή που η ψήφος του έχει δύναμη, μπορεί να μπλοκάρει τα αντιλαϊκά τους μέτρα και να τους ταρακουνήσει. Προειδοποίησε ότι η ψήφος δεν μπορεί να χαραμιστεί στην αποχή ή σε δήθεν ανεξάρτητους υποψήφιους προερχόμενους από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί το βράδυ των εκλογών τα όποια ποσοστά τους θα αθροίζονται σε αυτά του δικομματισμού και των συμπληρωμάτων του, ερμηνευόμενα ως δήθεν αποδοχή της πολιτικής του.

Τέλος, κάλεσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης για να ειπωθεί βροντερό το λαϊκό «όχι» στην ακρίβεια, στις νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο, ψωμί, ρεύμα, ΦΠΑ και όπου αλλού.

Εξαρτημένοι «ανεξάρτητοι»

Γνωστά στελέχη κομμάτων, βουλευτές ή άλλες προσωπικότητες που στηρίζονται από κόμματα ως υποψήφιοι στις επερχόμενες τοπικές εκλογές αυτοαποκαλούνται «ανεξάρτητοι». Ο κυνικός τρόπος που προσπαθούν να κοροϊδέψουν κατάμουτρα τους ψηφοφόρους - ώστε να υφαρπάξουν την ψήφο τους και την επομένη των εκλογών να εφαρμόσουν μια πολιτική στρατευμένη κατά των λαϊκών συμφερόντων - προκαλεί.

Τέτοια είναι η περίπτωση και του επί δύο δεκαετίες δημάρχου Ελευσίνας, Γ. Αμπατζόγλου: Είναι στέλεχος του ΣΥΝ, στις προηγούμενες εκλογές εκλέχτηκε με τη στήριξη ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ, πριν λίγο καιρό ζήτησε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως φαίνεται πως έχει κι άλλη επιλογή... Ετσι, ο Αμπατζόγλου αποφάσισε να παίξει το χαρτί του «ανεξάρτητου», στηριζόμενος από τον ΣΥΝ και συγκεντρώνοντας στο ψηφοδέλτιό του διάφορα «ανεξάρτητα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προχωρούν σε δηλώσεις όπως (Αtticafreepress, 20/9/2010) «δεν αισθάνομαι, ότι είμαι έξω από το ΠΑΣΟΚ», «αισθάνομαι ότι είμαι σε ένα συνδυασμό συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού», «με τους ψηφοφόρους που θα μας ακολουθήσουν, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία πορεία που θα οδηγήσει μπροστά και το ΠΑΣΟΚ»!

Από τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής είναι δύσκολο να καταλάβεις αν είναι εξαρτημένη μόνο από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή και από αυτήν της ΝΔ. Διότι και με τις δύο κυβερνήσεις «τα έβρισκε». Το σίγουρο είναι πως η βασική εξάρτησή της είναι με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και κατά των εργαζομένων:

  • Η δημοτική αρχή στήριξε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2005, το οποίο χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή βιομηχανική, χωρίς να καθορίζει νησίδες ασφαλείας πρασίνου μεταξύ ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ. Σήμερα έχει ξεκινήσει η επέκταση του διυλιστηρίου.
  • Το νέο ΓΠΣ νομιμοποίησε τα 600 παράνομα στρέμματα, που έφτιαξε με επιχωματώσεις η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ. Σήμερα δρομολογείται η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
  • Το τσιμεντάδικο του ΤΙΤΑΝ στην παραλία δεν δέχεται πλέον καμία πίεση να απομακρυνθεί καθώς ο ιδιοκτήτης του ανακηρύχθηκε από το δήμο «μεγάλος ευεργέτης» επειδή φώτισε τα αρχαία που έχει καταπατήσει και κατασκεύασε πολιτιστικό κέντρο.
  • Στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2010, από τα περίπου 63 εκατ. ευρώ έσοδα, τα 32,5 ευρώ θα προέλθουν από φορολόγηση των δημοτών και τα 14 εκατ. από δάνεια, με τα οποία θα «φεσωθεί» ο λαός της Ελευσίνας.
  • Στις υπηρεσίες του Δήμου Ελευσίνας εργάζονται σήμερα περίπου 200 μόνιμοι, αντί για 480 που προβλέπεται. Οι υπόλοιπες ανάγκες «καλύπτονται» από περίπου 80 συμβασιούχους, οι οποίοι μάλιστα κινδυνεύουν με απόλυση λόγω εφαρμογής του «Καλλικράτη». Εχει παραχωρηθεί σε εργολάβο η συντήρηση του πρασίνου των πλατειών με ετήσιο κόστος 200 - 250.000 ευρώ.

Ο «ανεξάρτητος» μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει, αλλά το έργο του μαρτυρά από ποια εξάρτηση πρέπει να απεξαρτηθούν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής. Βεβαίως στην ίδια ρότα θα κινηθούν και οι άλλοι, οι υποστηριζόμενοι από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποψήφιοι.


Ε. Μ.

Ο Γ. Μαρίνος στη Θήβα

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας θα επισκεφτεί σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί το σχολείο ειδικής αγωγής των ΑμΕΑ στη Θήβα και στις 11 το πρωί θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο της πόλης.

Περιοδεία αύριο στον ΟΛΠ

Τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, στις 7π.μ., θα επισκεφτούν ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα, Τετάρτη στις 10 π.μ. ο Ν. Σοφιανός θα κάνει περιοδεία στην Δ' ΔΟΥ (Κωλέττη 14Α Εξάρχεια). Στις 7μμ πραγματοποιεί περιοδεία στα καφενεία της Πλατείας Κυψέλης και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο καφενείο «Ηπειρώτικο».

Περιοδεία στα ΕΛΠΕ

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί θα περιοδεύσουν στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Θυμήθηκε και την προσχολική αγωγή

Με τα εγκαίνια ενός νέου παιδικού σταθμού στα Κάτω Πετράλωνα επιχείρησε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, Ν. Κακλαμάνης, να καλύψει τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στην παρεχόμενη προσχολική αγωγή στην πρωτεύουσα. Ο Ν. Κακλαμάνης ισχυρίστηκε ότι ως νέα δημοτική αρχή θα αντιμετωπίσει κατά 90% το σύνολο των αναγκών για τα παιδιά της πόλης. Υποσχεσιολογία, που τα πεπραγμένα της διοίκησής του έρχονται να αναιρέσουν, καθώς: Και φέτος πολλά παιδιά - 3.381 συγκεκριμένα - έμειναν εκτός παιδικών σταθμών του δήμου. Τα τελευταία πέντε χρόνια έκλεισαν τουλάχιστον 15 παιδικοί σταθμοί. Δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία απαλλοτρίωσης οικοπέδων για την κατασκευή νέων σταθμών που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες. Δεν έχει αξιοποιηθεί η περιουσία του δημοτικού βρεφοκομείου. Κτίρια παραμένουν επικίνδυνα, ενώ το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες ανασφάλειας.

Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Αντανακλούν την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζει και η διοίκηση του Ν. Κακλαμάνη, η οποία δεν αντιμετωπίζει την προσχολική αγωγή ως δικαίωμα, δημόσιο που πρέπει να παρέχεται δωρεάν, αλλά ως εμπόρευμα που έχει και το ανάλογο τίμημα. Σημειώνουμε ότι τα τροφεία που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους σταθμούς ανέρχονται έως και 150 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ