ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για τη ΣΣΕ και τα δίκαια αιτήματά τους

Ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου τους

Από συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco» την περασμένη βδομάδα
Από συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco» την περασμένη βδομάδα
Η αποφασιστικότητα των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθών και δικαιώματα αποτυπώθηκε στη χτεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου τους, της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Η ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου πραγματοποιήθηκε με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή εργατών της πρωινής και απογευματινής βάρδιας, στο φόντο των εξελίξεων στο λιμάνι, μετά το χτύπημα τραμπούκικων μηχανισμών σε βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκου Μπεκρή, όπως και τις προσπάθειες να στηθεί εργοδοτικό «σωματείο».

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε η εργοδοσία («Cosco» και εργολάβοι) στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ, με τη διοίκηση του σωματείου και τους εργαζόμενους να υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η εργοδοσία αναγκάστηκε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις κάτω από την πίεση που άσκησαν οι μαζικές και μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών τον περασμένο Μάη και Ιούνη, με μπροστάρη και οργανωτή τη διοίκηση του σωματείου τους. Οι προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, και οι οποίες παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του σωματείου, δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες των εργατών, καθώς έχουν ως άξονα και βασικό κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

Χαρακτηριστικά, οι εργοδοτικές προτάσεις τονίζουν μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα που έχουν για το κεφάλαιο οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο διεκδικούν πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα από τους 1.300 εργάτες μόνο οι 650 δουλεύουν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η εργοδοσία, ωστόσο, με κριτήριο την κερδοφορία της, συναρτά με τις προτάσεις της την όποια μετατροπή συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας, ορισμένων μόνο εργαζομένων, με την αύξηση του όγκου της παραγωγικής δραστηριότητας...

Αντίστοιχα, στο αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, η εργοδοσία απαντά χαρακτηρίζοντας κομμάτι του μισθού στοιχειώδεις παροχές και δικαιώματα, όπως το διάλειμμα και την παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

Τέλος, στο αίτημα για αύξηση της εργατικής ομάδας (πόστα) από 4 σε 6 εργάτες, η απάντηση της εργοδοσίας στην πραγματικότητα δίνει την δυνατότητα να διατηρείται στην πράξη ο σημερινός αριθμός των 4 εργατών, γεγονός που συμβάλλει στην εντατικοποίηση της εργασίας, σε βάρος της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Απάντηση με ολόπλευρη αγωνιστική προετοιμασία

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, σχεδόν όλοι οι εργάτες πήραν το λόγο, ενώ έγιναν ουσιαστικές παρατηρήσεις. Με συγκεκριμένα επιχειρήματα ανέδειξαν το γεγονός ότι οι προτάσεις της εργοδοσίας δεν δίνουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, δεν απαντούν στα δίκαια αιτήματά τους.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που στόχο έχουν να κάμψουν τον αγώνα τους, την προσπάθειά της να στήσει δικό της «σωματείο», όπως και το τραμπούκικο χτύπημα του επόπτη ασφαλείας Βασίλη Παπαδόγγονα σε βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή, την ώρα που μιλούσε στους συναδέλφους του.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της εργοδοσίας, οι εργάτες εκδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαιά αιτήματά τους, δυναμώνοντας στο πλαίσιο αυτής της μάχης το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ.

Την Παρασκευή 24/8 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της εργοδοσίας με τη διοίκηση του σωματείου, ενώ συνεχίζεται η ολόπλευρη ετοιμασία των εργαζομένων για να συνεχίσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμάζουν την πανελλαδική απεργία στα πλοία

Σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική ναυτεργατική απεργία τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη καλούν τους εργαζόμενους σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, προχωρούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 28 Αυγούστου στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ έχουν ήδη ορίσει προσυγκέντρωση τη μέρα της απεργίας στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Ολοι στην οργάνωση και περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Για την προετοιμασία της απεργίας, τα σωματεία ζητούν επίσης την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία σημειώνουν: «Εφοπλιστές - κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, εφαρμόζοντας "τα διεθνή κρατούντα", όπως επικαλούνται οι εφοπλιστές, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους».

Οπως εξηγούν, «το "τέλος των μνημονίων", η "δίκαιη ανάπτυξη" που επικαλείται η κυβέρνηση», για τους ναυτεργάτες μεταφράζονται σε «ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών, που αρνούνται την ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, επιδιώκουν την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ και της ασφάλισης στον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ - ΕΦΚΑ, τη διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», αλλά και σε «επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου» σε βάρος του λαού.

Τα σωματεία προβάλλουν τις εξής διεκδικήσεις: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση. Αγώνας ενάντια στον ν. 4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές της «προσωπικής διαφοράς». Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απάντηση στην προβοκάτσια του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου

Απάντηση στην προβοκατόρικη επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του ο περιβόητος «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων "Η Ενωση"», του γνωστού εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου, δίνει με ανακοίνωσή το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ).

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου στο δικαίωμα στη δουλειά των 132 συμβασιούχων που πέτυχαν στον διαγωνισμό, μέσω ΑΣΕΠ, το Φλεβάρη του 2017 για τους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά ακόμα δεν έχουν προσληφθεί, ο εν λόγω «Σύλλογος» ισχυρίζεται ψευδώς ότι το ΕΚΛ ζητάει να απολυθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα στα δυο νοσοκομεία, για να προσληφθούν οι 132 επιτυχόντες.

Απαντώντας, το ΕΚΝΛ καταγγέλλει την επιχείρηση λερώματος της αγωνιστικής δράσης του, τονίζοντας ότι όχι μόνο ποτέ δεν ζήτησε να απολυθεί κανείς από τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλλά, αντιθέτως, ζήτησε να μονιμοποιηθούν όλοι, ως πλήρους απασχόλησης, από τα ίδια τα νοσοκομεία. Αυτήν τη θέση διατύπωσε και σε ανακοίνωση από τις 3/8/2016 και μάλιστα πρωτοστάτησε τότε για να μην απολυθεί κανένας και καμία εργαζόμενη από τους εργολάβους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, συνεχίζει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας και της προσωρινότητας στην εργασία, όπως συμβαίνει με τους εργολάβους.

«Πάει πολύ ο εργοδότης της εταιρείας "Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ", Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, που κατέχει παράνομα τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ενός αφανούς "πανελλαδικού συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων" που εδρεύει στην Πάτρα, τον οποίο έστησε για την παραγωγή αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, να επιχειρεί να λερώσει την αγωνιστική δράση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας», τονίζει το ΕΚΛ και καλεί τόσο τους εργαζόμενους στους εργολάβους όσο και τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς των νοσοκομείων «να απομονώσουν τους εργοδοτικούς "συνδικαλιστές", τύπου Καραγεωργόπουλου, που χρόνια κάνουν πλάτη στα αφεντικά και στις κυβερνήσεις και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας».

Σύσκεψη για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Πλατιά σύσκεψη οργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Αγροτικός Σύλλογος Λαγκαδά και η ΟΓΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Καλούν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και κεφάλαιο ότι ο εμπαιγμός δεν θα περάσει, ότι οι παραγωγοί του πλούτου δεν θα ανεχτούν μια ζωή μέσα στη μιζέρια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους, για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων στην οικονομία.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο

Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο του νησιού, σήμερα Τετάρτη, στις 9 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Ευγενίδου 5). Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου συνοδεύεται από «τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε», σχολιάζει το Σωματείο και καλεί στη σύσκεψη με θέμα την οργάνωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org