Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για τη ΣΣΕ και τα δίκαια αιτήματά τους

Ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου τους

Από συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco» την περασμένη βδομάδα
Από συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco» την περασμένη βδομάδα
Η αποφασιστικότητα των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθών και δικαιώματα αποτυπώθηκε στη χτεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου τους, της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Η ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου πραγματοποιήθηκε με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή εργατών της πρωινής και απογευματινής βάρδιας, στο φόντο των εξελίξεων στο λιμάνι, μετά το χτύπημα τραμπούκικων μηχανισμών σε βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκου Μπεκρή, όπως και τις προσπάθειες να στηθεί εργοδοτικό «σωματείο».

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε η εργοδοσία («Cosco» και εργολάβοι) στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ, με τη διοίκηση του σωματείου και τους εργαζόμενους να υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η εργοδοσία αναγκάστηκε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις κάτω από την πίεση που άσκησαν οι μαζικές και μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών τον περασμένο Μάη και Ιούνη, με μπροστάρη και οργανωτή τη διοίκηση του σωματείου τους. Οι προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, και οι οποίες παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του σωματείου, δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες των εργατών, καθώς έχουν ως άξονα και βασικό κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

Χαρακτηριστικά, οι εργοδοτικές προτάσεις τονίζουν μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα που έχουν για το κεφάλαιο οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο διεκδικούν πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα από τους 1.300 εργάτες μόνο οι 650 δουλεύουν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η εργοδοσία, ωστόσο, με κριτήριο την κερδοφορία της, συναρτά με τις προτάσεις της την όποια μετατροπή συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας, ορισμένων μόνο εργαζομένων, με την αύξηση του όγκου της παραγωγικής δραστηριότητας...

Αντίστοιχα, στο αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, η εργοδοσία απαντά χαρακτηρίζοντας κομμάτι του μισθού στοιχειώδεις παροχές και δικαιώματα, όπως το διάλειμμα και την παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

Τέλος, στο αίτημα για αύξηση της εργατικής ομάδας (πόστα) από 4 σε 6 εργάτες, η απάντηση της εργοδοσίας στην πραγματικότητα δίνει την δυνατότητα να διατηρείται στην πράξη ο σημερινός αριθμός των 4 εργατών, γεγονός που συμβάλλει στην εντατικοποίηση της εργασίας, σε βάρος της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Απάντηση με ολόπλευρη αγωνιστική προετοιμασία

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, σχεδόν όλοι οι εργάτες πήραν το λόγο, ενώ έγιναν ουσιαστικές παρατηρήσεις. Με συγκεκριμένα επιχειρήματα ανέδειξαν το γεγονός ότι οι προτάσεις της εργοδοσίας δεν δίνουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, δεν απαντούν στα δίκαια αιτήματά τους.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που στόχο έχουν να κάμψουν τον αγώνα τους, την προσπάθειά της να στήσει δικό της «σωματείο», όπως και το τραμπούκικο χτύπημα του επόπτη ασφαλείας Βασίλη Παπαδόγγονα σε βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή, την ώρα που μιλούσε στους συναδέλφους του.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της εργοδοσίας, οι εργάτες εκδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαιά αιτήματά τους, δυναμώνοντας στο πλαίσιο αυτής της μάχης το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ.

Την Παρασκευή 24/8 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της εργοδοσίας με τη διοίκηση του σωματείου, ενώ συνεχίζεται η ολόπλευρη ετοιμασία των εργαζομένων για να συνεχίσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ