ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Ενας ακόμα κρίκος στην επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης»

Eurokinissi

Προς ψήφιση έρχεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε συνέχεια της επικίνδυνης πολιτικής με επίκεντρο την «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση στην τροπολογία επικαλείται ότι εξάντλησε τα μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και στις μονάδες Υγείας, πριν φέρει το μέτρο της υποχρεωτικότητας.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σχεδόν πουθενά δεν έγινε ουσιαστική ενημέρωση, ενώ την ίδια στιγμή με παλινωδίες, αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα αναπαρήγαγε τον φόβο, τους ενδοιασμούς, τη διστακτικότητα που είναι αναμενόμενο να υπάρχει σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Η πλειοψηφία τους άλλωστε είναι άνθρωποι που δεν ανήκουν στους περιθωριακούς του «αντιεμβολιασμού», αλλά όντας εκτεθειμένοι στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών ομίλων, στις αντιφατικές τοποθετήσεις ορισμένων επιστημόνων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα με τα οποία αυτοί είναι προσδεδεμένοι, καθώς και στις κυβερνητικές αντιφάσεις, ορισμένοι προβληματισμοί τους διογκώνονται και παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει όλη τη συζήτηση στην «υποχρεωτικότητα», με δική της ευθύνη το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 35 Κέντρα Φιλοξενίας παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και, βέβαια, το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς κατ' οίκον ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων στους οίκους ευγηρίας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, 7 μήνες μετά την έναρξή του. Η κυβέρνηση δεν φέρνει το εμβόλιο πιο κοντά στους ανθρώπους, φτιάχνοντας για παράδειγμα εμβολιαστικά κέντρα στους χώρους όπου εργάζεται, σπουδάζει ή ζει ο πληθυσμός.

Επικαλείται επίσης την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού των μονάδων Υγείας και των μονάδων περίθαλψης ηλικιωμένων και αναπήρων, για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οσο αναγκαίος κι αν είναι πράγματι ο εμβολιασμός αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, μικρή σχέση έχει με την αντιμετώπιση και εξάπλωση της πανδημίας. Αλλωστε, στα νοσοκομεία καταλήγουν οι μολυσμένοι από τον κορονοϊό από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τους ανεξέλεγκτους τόπους δουλειάς, από τους «δειγματοληπτικούς» ελέγχους στους τουρίστες που έχουν ως αποτέλεσμα να «εισάγεται» άγνωστος αριθμός θετικών κρουσμάτων.

Με την τροπολογία, μάλιστα, η κυβέρνηση φέρνει ως ποινή την αναστολή της εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα - χωρίς πληρωμή - μέχρι τον εμβολιασμό τους, χωρίς καν να διασφαλίζει έστω την επάνοδο του εργαζόμενου στη δουλειά, αφήνοντάς το στη «διακριτική ευχέρεια» του εργοδότη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήδη από το πρώτο άρθρο της τροπολογίας, οι αρμοδιότητες των γιατρών Εργασίας στους χώρους δουλειάς σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, τη νόσησή τους, την παρακολούθησή τους κ.λπ. ανατίθενται στους προϊσταμένους. Αντί να αξιοποιηθούν οι γιατροί Εργασίας και άλλες συναφείς ειδικότητες να παρακολουθήσουν την πορεία των εμβολιασμών, τη μετεμβολιαστική στήριξη των εργαζομένων, την ενημέρωσή τους, τη λήψη και εφαρμογή όλων των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων, όλα αυτά «υποκαθίστανται» από την υποχρέωση επίδειξης της εμβολιαστικής κατάστασης των εργαζομένων συνολικά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - όχι μόνο στους χώρους Υγείας / Πρόνοιας - ανοίγοντας τον δρόμο των απολύσεων και κλείνοντας το μάτι στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας.

Τόσο η ίδια η τροπολογία όσο και η προπαγάνδα που τη συνοδεύει «βγάζουν μάτι» ότι στόχος είναι μέσα από την υποχρεωτικότητα να μετατοπιστεί η συζήτηση, να ενισχυθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός», να ταυτίζεται η οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές, ανορθολογικές και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις, που όπως φάνηκε και χτες καθόλου αυθόρμητες δεν είναι, αντίθετα αποτελούν έναν βολικό αντίπαλο για το ξέπλυμα συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής.

Και, βέβαια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού με εξαντλητική ενημέρωση, με απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα, με ενίσχυση της ΠΦΥ, με φαρμακοεπαγρύπνηση κ.λπ., όπως άλλωστε αναδεικνύουν οι σύλλογοι των υγειονομικών, συνεχίζει το εγκληματικό της έργο με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που ανακοίνωσε, με «δεσμεύσεις» για κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Οι τρεις κατηγορίες των εργαζομένων που σύμφωνα με την τροπολογία εντάσσονται πρώτες στην υποχρεωτικότητα είναι οι απασχολούμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (η υποχρεωτικότητα επιβάλλεται από 16/8), οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας ΑμεΑ (επίσης από 16/8) και οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές δομές (η υποχρεωτικότητα επιβάλλεται από 1/9). Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων «χωρίς καταβολή αποδοχών». Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως 3 μηνών.

Τέλος, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενό τους το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Εκβιάζουν και απειλούν οι επιχειρήσεις

Δεν πρόλαβε να πάει στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, και ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα που φορτώνει την ευθύνη του εμβολιασμού στους ίδιους τους εργαζόμενους, διανθισμένη με εκβιασμούς και απειλές φτάνει στο απόγειό της, η εργοδοσία - σαν έτοιμη από καιρό - έσπευσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Ετσι, σε μια σειρά επιχειρήσεων οι εργοδότες, αφού πρώτα μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, τώρα φορτώνουν στο προσωπικό την ευθύνη, απειλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - με οικονομική επιβάρυνση. Και όλα αυτά με ύφος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», κάτω από τη γενική επίκληση της δημόσιας υγείας και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό. Την ίδια στιγμή βρίσκουν ευκαιρία να ξεμπερδεύουν ακόμα και με τα υποτυπώδη μέτρα, όπως τα όποια τεστ έκαναν στους εργαζόμενους, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους.

Χαρακτηριστική απ' αυτήν την άποψη είναι ανακοίνωση επιχείρησης στη Χημική Βιομηχανία στην Αττική, που απειλεί ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, από επιλογή τους, με την επιστροφή τους θα αναλάβουν με δικά τους έξοδα το κόστος του μοριακού τεστ και στη συνέχεια το κόστος ενός rapid test εβδομαδιαίως»! Στον ίδιο ντορό, άλλη επιχείρηση του κλάδου απειλεί ότι «σε περιπτώσεις μη εμβολιασμένων η εταιρεία θα εξετάσει μέτρα οικονομικής φύσης» και ξεκαθαρίζει πως το κόστος του τεστ θα επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Επιασε όμως ο πόνος τις επιχειρήσεις για την υγεία και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους;

Την απάντηση δίνει η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων στην Ελαιουργία και Χημική Βιομηχανία, που ήδη οργανώνει περιοδείες σε χώρους δουλειάς για να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ενώ σε ανακοίνωσή της σημειώνει την πρόκληση της εργοδοσίας «να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εργολαβικοί, δουλεύουν "ήλιο με ήλιο" για ένα ξεροκόμματο, ειδοποιούνται την προηγούμενη μέρα για την ώρα που δουλεύουν την επομένη, όπως επίσης ειδοποιούνται τελευταία στιγμή αν θα γυρίσουν στις οικογένειές τους έγκαιρα ή αν θα παραμείνουν στο πόστο τους όσο το απαιτούν "οι ανάγκες της παραγωγής". Αυτό που τους "κόπτει" δεν είναι η υγεία των εργαζομένων, ούτε η ασφάλεια τους, αλλά η "υγεία" της εταιρείας και η απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής, για να μπορούν και αυτήν την περίοδο να εξασφαλίζουν αδιάκοπα την κερδοφορία τους».

Αφού ξεκαθαρίζει πως «το σωματείο μας θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη θωράκισης της υγείας των εργαζομένων μέσα από μέτρα τα οποία θα τηρούνται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία» και πως «η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID δεν είναι ατομική ευθύνη, όπως μας παρουσιάζουν κυβέρνηση ΝΔ και εργοδότες», προειδοποιεί: «Ούτε σκέψη για απόλυση συναδέλφου με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό του. Ούτε σκέψη για φόρτωμα του κόστους διάγνωσης COVID (rapid test, μοριακό τεστ κ.λπ.) στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Ταυτόχρονα απαιτεί:

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί από την εργοδοσία «να παρέχει στους εργαζόμενους δωρεάν μέτρα προστασίας και ελέγχου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ανησυχητική η κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων σε επιχειρήσεις τουρισμού

Την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται με την αύξηση των κρουσμάτων στις επιχειρήσεις τουρισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας αναδεικνύει με παρέμβασή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του νομού, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την προσπάθεια κουκουλώματος από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις.

«Τις τελευταίες μέρες φουντώνουν τα κρούσματα COVID-19 στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού και ιδιαίτερα στη Δυτική Μεσσηνία» σημειώνει το Συνδικάτο. Ειδικότερα αναφέρει πως «ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτο», ενώ «το ελάχιστο προσωπικό αναγκάζεται να δουλεύει σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες, με εντατικοποίηση, απληρωσιά, με πληρωμές ακόμα και κάτω από τα συμφωνημένα τελικά. Αν τελικά ο εργαζόμενος κολλήσει μπαίνει σε "ατομική" καραντίνα, απομονωμένοι, χωρίς ιατρική παρακολούθηση για να μην εκτεθούν οι εργοδότες τους και ο τουρισμός...». Μάλιστα, καταγγέλλει πως «οι εργοδότες ήδη αρχίζουν και χρησιμοποιούν ως εργαλείο τον εμβολιασμό για να ξεφορτωθούν προσωπικό. Ακόμη και εκείνοι που είναι εμβολιασμένοι μόνο το 50% βρίσκει δουλειά λόγω της καθίζησης του τουρισμού και τη φετινή περίοδο».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή κάνει λόγο για «ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που και πριν την πανδημία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού σε πρόληψη, διάγνωση και παρακολούθηση, που ευθύνεται για την μη πληρότητα των Κέντρων Υγείας 2 χρόνια τώρα. Είναι χαρακτηριστική η υπολειτουργία όλων των δομών Υγείας σε όλη τη Δυτική Μεσσηνία, όπου δραστηριοποιούνται πολλές και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις» και ξεκαθαρίζει:

«Το συνδικάτο μας εδώ και ενάμιση χρόνο διεκδικεί παραπάνω μέτρα προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού. Απαιτούμε καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

2.972 κρούσματα και αύξηση 18,38% στις νέες εισαγωγές

Χτες 3 ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.870 θάνατοι.

Τα νέα κρούσματα είναι 2.972, εκ των οποίων 28 είναι εισαγόμενα, 1.266 εντοπίστηκαν στην Αττική, 236 στη Θεσσαλονίκη, 90 στο Ηράκλειο, 87 στο Ρέθυμνο, 81 στην Αχαΐα, 80 στην Κορινθία, 212 υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 466.441.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν κατά 18,38% σε μια μέρα, φτάνοντας χτες τις 161. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 129 ασθενείς.

Τη βδομάδα 12 - 18 Ιούλη, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,26% και οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 820 (από 350 στις αρχές Ιούλη), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 494.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org