ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο

Παραμένει η τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Με ολοένα επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 191,5 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,1 εκατομμύρια.

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» καταγράφεται πλέον σε 124 χώρες σε όλο τον κόσμο και σε συνδυασμό με τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας και την απουσία άλλων μέτρων ουσιαστικής προστασίας των λαών, «οδηγεί» τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την εβδομάδα 12 - 18 Ιούλη καταγράφηκαν 3,4 εκατ. νέα κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή 12% περισσότερα νέα κρούσματα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (που και πάλι είχε καταγραφεί αντίστοιχη αύξηση, 10%).

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 56.800 επιπλέον θάνατοι, χίλιοι περισσότεροι από την προηγούμενη βδομάδα, όταν μετά από 9 συνεχόμενες βδομάδες μείωσης ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων από COVID-19 άρχισε να αυξάνεται και πάλι.

Η Ευρώπη κατέγραψε 21% περισσότερα νέα κρούσματα τη βδομάδα 12 - 18 Ιούλη σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η περιφέρεια του Δυτικού Ειρηνικού (+30%). Στους θανάτους, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση εντοπίζεται στη Νοτιοανατολική Ασία (+12%) και Στον Δυτικό Ειρηνικό (+10%), ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκαν στο ίδιο διάστημα 7.100 θάνατοι, όσοι περίπου και την προηγούμενη βδομάδα.

Μόνο το 1% εμβολιασμένο στις «φτωχότερες» χώρες, επιβράδυνση στην Ευρώπη

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για την ανισομετρία των εμβολιασμών στον κόσμο, που αποτυπώνει την καπιταλιστική ανισομετρία και τις συνέπειες της υποταγής των εμβολίων στα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, το 75% όλων των δόσεων εμβολίων - περισσότερες από 3,5 δισ. δόσεις - έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες, την ίδια ώρα που μόνο το 1% του πληθυσμού στις «φτωχότερες» χώρες έχει λάβει έστω μία δόση.

Σε αυτό το πλαίσιο - χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις αιτίες του - ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκανε λόγο για τροφοδότηση μιας «πανδημίας σε δύο πίστες», ενώ επεσήμανε ότι «19 μήνες μετά την πανδημία και 7 μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων, βρισκόμαστε τώρα στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων», προσθέτοντας πως η παγκόσμια απειλή της πανδημίας θα παραμείνει μέχρις ότου όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν την ασθένεια.

Αλλά και εντός των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή διαχείρισης της πανδημίας υπονομεύει και τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ετσι, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, παρότι βρίσκονται ακόμα αρκετά πίσω από τον στόχο της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού και ενώ με «μπροστάρηδες» τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας, όπως η «Pfizer», δυναμώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο «ενισχυτικών» δόσεων εμβολίων.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επεξεργασία των επίσημων στοιχείων από την εφημερίδα «Financial Times» η Γερμανία χορήγησε ημερήσιο μέσο όρο 0,68 δόσεις ανά 100 άτομα την εβδομάδα έως τις 19 Ιούλη, πολύ χαμηλότερα από τις 1,04 δόσεις ανά 100 που έφτασε να χορηγεί στα μέσα Ιούνη. Η Πορτογαλία κατέγραψε 1,03 δόσεις ανά 100 άτομα στις 19 Ιούλη, αρκετά χαμηλότερα από τις 1,45 δόσεις ανά 100 άτομα που χορήγησε την ίδια μέρα πριν μια βδομάδα. Η δε Ισπανία ανέφερε 1,01 δόσεις ανά 100 άτομα στις 18 Ιούλη, ενώ το μέχρι τώρα ταβάνι της ήταν οι 1,21 δόσεις ανά 100 άτομα που χορήγησε στις 5 Ιούλη. Αυξητική τάση - αλλά και πάλι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα - καταγράφεται στη Γαλλία, η οποία ανέφερε ημερήσιο μέσο όρο 0,91 δόσεων ανά 100 άτομα την εβδομάδα έως τις 18 Ιούλη.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ»
Κινδυνεύει η υγεία υγειονομικών και ασθενών από τις τραγικές ελλείψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει απαρέγκλιτα την εγκληματική της πολιτική σε βάρος της δημόσιας υγείας, ακόμα και τώρα που είναι σε εξέλιξη το νέο κύμα της πανδημίας, για να προσφέρει χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, έγινε καθαρή και από τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με την «επικίνδυνη λειτουργία» της Πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Θριασίου», όπου από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύει η υγεία γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη και συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Ο Γ. Λαμπρούλης μετέφερε στη Βουλή τις γραπτές καταγγελίες του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, τα αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της κλινικής, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, όπου προειδοποιούν ότι «η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής είναι επικίνδυνη».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κλινική, εκτός από περιστατικά COVID-19, εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική, ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες και των νησιών του Αιγαίου. Ολα αυτά με δύο μόνιμους γιατρούς και δύο επικουρικούς ειδικευόμενους, των οποίων να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη. Ελλείψεις τραγικές καταγράφονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, με τους νοσηλευτές να είναι οι ίδιοι που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με την πανδημία αδιάκοπα για μήνες μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ντυμένοι για ώρες με τις ολόσωμες προστατευτικές στολές και πάει λέγοντας.

Γιατροί και νοσηλευτές «έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης», ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τη δική τους και των ασθενών.

Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη έστω για την κάλυψη των δύο κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στην κλινική, ενώ οι εργαζόμενοι απαιτούν για τη στοιχειωδώς ασφαλή λειτουργία της κλινικής να δημιουργηθούν 3 ακόμα οργανικές θέσεις πνευμονολόγων.

Μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, απαίτησε από τον υφυπουργό να απαντήσει καθαρά για τα μέτρα που θα πάρει ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή της κλινικής στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, την άμεση κάλυψη των δυο κενών οργανικών θέσεων και τη δημιουργία των τριών νέων, την ενίσχυση της κλινικής με νοσηλευτικό προσωπικό, να χορηγηθεί κανονική άδεια τριών βδομάδων σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η λειτουργία της κλινικής «είναι σοβαρή αλλά όχι επικίνδυνη» και πως «όποτε χρειαστεί το ΕΚΑΒ προστατεύει την κλινική με μεταφορά ασθενών», χωρίς όμως να πει τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία τους και πού πάνε όταν όλα τα νοσοκομεία είναι στο «αμήν».

Εκανε λόγο για την έγκριση πρόσληψης ενός επικουρικού γιατρού και την προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών. Ομως όταν κλήθηκε από τον Γ. Λαμπρούλη να δώσει χρονοδιάγραμμα «έκανε το κορόιδο», λέγοντας αόριστα ότι «παρεμβαίνουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της κλινικής». Και βέβαια ούτε κουβέντα για τη δημιουργία 3 νέων οργανικών θέσεων. Κατά τ' άλλα επανέλαβε τα περί ενίσχυσης από την κυβέρνηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με χιλιάδες προσλήψεις που ακόμα δεν έχει δει κανείς, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί κ.ο.κ.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως αυτή η επικίνδυνη κατάσταση είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που έχει βάλει την υγεία και τη ζωή του λαού στο «σφαγείο» του «κόστους - οφέλους» σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που αλωνίζουν στο χώρο της Υγείας.

Αλλη μια βολική συγκέντρωση χτες για την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της

Σχηματισμός «τάγματος εφόδου» στο Σύνταγμα χθες
Σχηματισμός «τάγματος εφόδου» στο Σύνταγμα χθες
«Νερό στον μύλο» της άθλιας προπαγάνδας της κυβέρνησης, που φορτώνει στον λαό τις δικές της ευθύνες για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί «σέρνονται», εφτά μήνες από το ξεκίνημά τους, ρίχνει το «κίνημα» - όπως έσπευσαν να το αναγορεύσουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ και τα άλλα παπαγαλάκια - των «αντιεμβολιαστών», με τα σκοταδιστικά συνθήματα που προβάλει.

Η χτεσινή τους συγκέντρωση στο Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλά για έναν εσμό γραφικών και «ψεκασμένων» που πήγαν να διαδηλώσουν με σταυρούς και εικόνες της Παναγιάς... Αντιθέτως, στην πλατεία Συντάγματος εμφανίστηκαν συγκεκριμένες ομάδες νεοναζί και άλλων ακροδεξιών, με σχηματισμό «ταγμάτων εφόδου», που για άλλη μια φορά αποδεικνύονται τα καλύτερα στηρίγματα του κεφαλαίου αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, που θέλει να εμφανίσει ως περιθωριακή κάθε κριτική στην επικίνδυνη πολιτική της, η οποία εναποθέτει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη».

Φυσικά, για να στηθεί αυτό το κάλπικο δίπολο έπρεπε να υπάρχει και το αντίστοιχο σόου, το οποίο προσφέρθηκε με τα επεισόδια που στήθηκαν με την αστυνομία γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Στο ...θέαμα συνεισέφεραν και κάποιες ομάδες «αντιεξουσιαστών» που επιτέθηκαν σε ορισμένους από τους «αντιεμβολιαστές» την ώρα που περνούσαν από τα Προπύλαια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ