ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στην τελική ευθεία η μάχη για να βγει από το τέλμα, να γίνει αποκούμπι των εργατών

Το Σάββατο οι εργασίες, κάλεσμα από την «Αγωνιστική Συνεργασία» να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση της αλλαγής σελίδας στα χέρια τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Την αποφασιστικότητά τους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση αλλαγής σελίδας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και την πραγματοποίηση ενός πραγματικού συνεδρίου εργατών διατράνωσαν δεκάδες εργαζόμενοι, που για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το κτίριο του συνδικαλιστικού φορέα.

Και η χτεσινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην τελική ευθεία για το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιούνη και θα ξεκινήσει στις 9 π.μ., με τους εργαζόμενους της Εύβοιας να ετοιμάζονται για μαζική παρουσία.

Την ώρα που το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου συνεδρίαζε προκειμένου να εξετάσει τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων Σωματείων στο Συνέδριο, που δεν είχαν εγκριθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεκάδες εργαζόμενοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα για ένα Εργατικό Κέντρο «όπλο» και πραγματικό αποκούμπι για την εργατική τάξη και ολόκληρο τον λαό της περιοχής. Ενα Εργατικό Κέντρο που θα νοιάζεται για τα βάσανα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις οικογένειές τους, θα παλεύει για τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους και δεν θα είναι ταγμένο στα συμφέροντα της εργοδοσίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νομιμοποίησης αντιπροσώπων Σωματείων, χωρίς να λείψουν οι παρατυπίες που «πέρασε» η ηγετική ομάδα της διοίκησης, με την πλειοψηφία που διαθέτει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Παρατυπίες που ανέδειξαν και καταψήφισαν οι εκλεγμένοι της «Ταξικής Ενότητας» στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, οι οποίοι παράλληλα έδωσαν τη μάχη ώστε να μην αφήσουν κανένα περιθώριο αρνητικής εξέλιξης.

Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι από τη Χαλκίδα αλλά και άλλες περιοχές της Εύβοιας με τη συγκέντρωσή τους έξω από το κτίριο έδειξαν για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για ένα Συνέδριο που θα εκφράζει την πραγματική βούληση των εργαζομένων. Για ένα συνέδριο που θα αλλάξει ρότα στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και θα το βγάλει από το τέλμα και την απαξίωση, όπου έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια. Θα αφήσει πίσω την εκφυλιστική κατάσταση που επέβαλε η ηγετική ομάδα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτούς της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, μένοντας μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και κατεβάζοντας ρολά την περίοδο της πανδημίας, όταν χώροι δουλειάς στην περιοχή μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης, απουσιάζοντας από σημαντικούς αγώνες και κινητοποιήσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από τις διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών και των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας.

Και στο πλαίσιο αυτό εργαζόμενοι της Εύβοιας, οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», άλλοι τίμιοι συνδικαλιστές, ετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη του Συνεδρίου, αλλά και για να φτάσει το κάλεσμα για αλλαγή σελίδας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γίνει το Συνέδριο υπόθεση όλων των εργαζομένων της περιοχής, να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και να διαμορφώσει άλλες προϋποθέσεις για τις διεκδικήσεις τους.

Είναι άλλωστε οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για μέτρα πρόληψης από την πανδημία και ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, για να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη, για την έκφραση αλληλεγγύης και τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των πλημμυροπαθών και των πυρόπληκτων, για τη δημιουργία σωματείων σε χώρους δουλειάς, που οργάνωσαν και στήριξαν κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση και συνεχίζουν να πρωτοστατούν στην πάλη κατά της ακρίβειας που γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο πλευρό τους βρίσκονται και παλαίμαχοι συνδικαλιστές της περιοχής, πρώην πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και Σωματείων, που πήραν την πρωτοβουλία με κείμενο - παρέμβαση που υπέγραψαν, να εκφράσουν τη στήριξή τους στην «Αγωνιστική Συνεργασία», για να βγει το Εργατικό Κέντρο από το τέλμα και την απαξίωση.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πυρκαγιά σε μετασκευαζόμενο πλοίο προειδοποιεί ξανά για τους μεγάλους κινδύνους

Κλειστός ο Πυροσβεστικός Σταθμός, με ευθύνη της COSCO

Την τελευταία στιγμή γλίτωσαν περίπου 40 μεταλλεργάτες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στο επιβατηγό «Andros Queen», που βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εργασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι τώρα το Παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, οι εργαζόμενοι, μέλη συνεργείων, εκτελούσαν εργασίες μετασκευής του πλοίου, ανάμεσα στις οποίες και εργασίες οξυγονοκοπής, χωρίς οι υπεύθυνοι της εργοδοσίας να έχουν λάβει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας, παρότι στο πλοίο υπήρχαν πολλά εύφλεκτα υλικά.

Οταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά οι εργαζόμενοι ευτυχώς πρόλαβαν και βγήκαν σώοι από το πλοίο, ενώ από το Λιμενικό έγινε καταμέτρηση των μελών των συνεργείων και των μελών του πληρώματος.

Στον χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη των διοικήσεων των δύο Σωματείων. Οπως καταγγέλθηκε από τους συνδικαλιστές, ακριβώς απέναντι από τον ντόκο όπου είναι δεμένο το πλοίο βρίσκεται Πυροσβεστικός Σταθμός, ο οποίος όμως με ευθύνη του ΟΛΠ (δηλαδή της COSCO) είναι κλειστός! Και αυτό παρά τις συνεχείς καταγγελίες και προειδοποιήσεις των σωματείων για τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή των εργαζομένων.

Χρειάστηκε περίπου ένα τέταρτο - που θα μπορούσε να είναι μοιραίο - για να καταφτάσουν στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 4 πυροσβεστικά οχήματα με 14 πυροσβέστες και ειδικό κλιμακοφόρο - καλαθοφόρο όχημα, άνδρες του Λιμενικού και πυροσβεστικό πλοιάριο, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τραυματισμός οικοδόμου στην Ιτέα Φωκίδας

Το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στην Ιτέα και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός οικοδόμου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας σε υπό ανέγερση οικοδομή στην Ιτέα, όταν, κατά τις εργασίες καλουπώματος, έσπασε μαδέρι που στηρίζονταν σε σκαλωσιά, με αποτέλεσμα εργαζόμενος οικοδόμος να πέσει από μεγάλο ύψος. Ο εργαζόμενος, αρχικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Αμφισσας, όπου και χειρουργήθηκε, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής για περαιτέρω εξετάσεις.

«Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς έχει χτυπήσει "κόκκινο". Τα μέτρα ασφαλείας είναι ελλιπή και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών ανύπαρκτα», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον συνάδελφο οικοδόμο και την οικογένειά του.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σεκιούριτι και τραμπουκισμούς επιστράτευσαν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας

Η ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» θα δώσει απάντηση στις απαράδεκτες πρακτικές

Με τραμπουκισμούς, «πρόσληψη» σεκιούριτι για τη «διασφάλιση» των διαδικασιών και πρακτικές που βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών τους οργάνων ξεκίνησαν χτες, με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι αρχαιρεσίες στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας.

Σε συνέχεια των μαζικών διαγραφών και της «διαμόρφωσης» του μητρώου μελών από την πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ, με πρόεδρο τον Γιώργο Βαγενά, η εκλογική διαδικασία ήταν... ανάλογη. Ο τελευταίος «προσέλαβε» πρωί - πρωί σεκιουριτά για τη διεξαγωγή των εκλογών, βάζοντάς τον να ελέγξει το μητρώο (!), με πρόσχημα την τήρηση των μέτρων για την πανδημία!

Το γεγονός κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», απαιτώντας την απομάκρυνση του σεκιούριτι από την είσοδο του κτιρίου του Συλλόγου και γενικότερα από τη διαδικασία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μπροστά και στον φόβο των αποτελεσμάτων, η απερχόμενη διοίκηση προχώρησε και σε τραμπουκισμούς υποψηφίου με την ΑΣΕ και μέχρι πρότινος μέλους του ΔΣ, κάτι που επίσης καταγγέλθηκε άμεσα.

Τα «παρατράγουδα» ήταν συνεχή και σε σχέση με το ποιος είχε δικαίωμα ψήφου και ποιος όχι, τόσο λόγω του ζητήματος της καταβολής των συνδρομών όσο και για το ποιοι ήταν τελικά μέλη του μητρώου, καταστάσεις για τις οποίες ευθύνονται η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης - που στηριζόταν από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ - και συνολικά όσοι συνδυασμοί τις ανέχονταν (δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) στην πορεία της διαδικασίας, που ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη.

«Τα συνδικαλιστικά όργανα δεν χρειάζονται "φύλαξη" για να κάνουν τις αρχαιρεσίες τους. Τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου εξασφαλίζουν τις διαδικασίες, δεν είναι ευθύνη του σεκιούριτι να κάνει έλεγχο ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, υπάρχει δικαστικός και εφορευτική επιτροπή», τόνισε σε αρχική της ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συνεργασία», καλώντας τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες να την ενισχύσουν και να καταδικάσουν αυτές της πρακτικές. Ενώ σε νέο της σχόλιο υπογραμμίζει:

«Και η ιστορία συνεχίζεται... για την "Ενωτική Διεκδικητική Κίνηση Εμπόρων" και τον κ. Βαγενά!

Προωθώντας λοιπόν τους άξονες της διακήρυξής του:

-- Στήριξη εμπόρων... με πρόσληψη σεκιούριτι, για τη "διευκόλυνση" της διαδικασίας των εκλογών, από εταιρεία φύλαξης, υποψηφίου του στον συνδυασμό.

-- Δημιουργία θετικού κλίματος... με μέλη του Συλλόγου που προσέρχονται να ψηφίσουν και με έκπληξη διαπιστώνουν ότι είναι ταμειακά εντάξει (αλλά μπορεί να ξέχασαν ότι πλήρωσαν, μην υπερβάλλουμε).

-- Δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή... με τραμπουκισμούς κατά υποψηφίου της ΑΣΕ και μέλους της απερχόμενης διοίκησης και εν συνεχεία θεατράλε συγγνώμες από τους υποψηφίους του κ. Βαγενά που προχώρησαν σ' αυτήν την ενέργεια.

-- Δράσεις που φέρνουν κοντά τους ενεργούς και απόμαχους επαγγελματίες... με εκατοντάδες διαγραφές μελών από το μητρώο.

Απαράδεκτες οι συνθήκες που πραγματοποιούνται οι εκλογές, απαράδεκτοι και όσοι τις αποδέχονται και τις αποσιωπούν.

Μία είναι η απάντηση σε αυτές τις πρακτικές: Ενίσχυση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων"».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για τις αποζημιώσεις

Στον ΕΛΓΑ Αγρινίου στις 10 π.μ. καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Απαιτώντας άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων ημερών σε αρκετές περιοχές του νομού και αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας προχωρά σήμερα Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο στις 10 π.μ.

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε δενδρώδεις (ελιές, εσπεριδοειδή) και άλλες καλλιέργειες, σε περιοχές όπως η Λεπενού, το Αγγελόκαστρο, η Γούρια, η Καμαρούλα και η Αβόρανη, που ανέρχονται κατά μ.ο. σε 50%-60%. Πρόκειται για ζημιά που έρχεται να δώσει τη «χαριστική βολή» ιδιαίτερα σε ελαιοπαραγωγούς της ποικιλίας «Καλαμών», που πέρυσι χτυπήθηκαν από σχεδόν ολοκληρωτική ακαρπία.

«Αποκτά μεγάλη σημασία ο αγώνας για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η ζημιά απ' την ακαρπία δεν αποζημιώθηκε ποτέ, αφού δεν "καλύπτεται" απ' τον Οργανισμό. Ουσιαστικά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα για δεύτερη χρονιά εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣ, Γιάννης Καρναβιάς.

Σημειώνεται ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ο ΕΛΓΑ στον μεγαλύτερο νομό της χώρας με μεγάλη αγροτική παραγωγή παραμένει υποστελεχωμένος, με αποτέλεσμα και οι όποιες εκτιμήσεις να καθυστερούν, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί υπέρογκα το κόστος παραγωγής και η ακρίβεια «τσακίζει» συνολικά το λαϊκό εισόδημα.

Μπροστά και στη σημερινή κινητοποίηση, κλιμάκια της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν περιοδείες στην Λεπενού και το Αγγελόκαστρο, όπου εντόπισαν από κοντά τα προβλήματα, έχοντας συζητήσεις με τους παραγωγούς, καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή και στη σημερινή κινητοποίηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ