ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και απαιτούν μέτρα ενίσχυσης

Στάση εργασίας και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη η συγκέντρωση της Αθήνας

RIZOSPASTIS

Οχι στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων - καταργήσεων μονάδων Υγείας, των αναστολών εργασίας και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων, όχι στα απλήρωτα δεδουλευμένα, στο «πάγωμα» μισθών, στη φοροληστεία και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης: Τα παραπάνω είναι ανάμεσα σε όσα διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τις Ομοσπονδίες τους να πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) η ΟΕΝΓΕ και 24ωρη απεργία στην επαρχία και στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ) καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης:

Στη Χαλκίδα, στις 11.30 π.μ. στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Στην Κρήτη, στις 12.30 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ. Στην Ικαρία, στις 12 μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στη Χίο, στις 10.30 π.μ. συνέντευξη Τύπου στον χώρο του αναγνωστηρίου του νοσοκομείου. Στη Σάμο, στις 12 μ. στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας απεργούν και διαδηλώνουν κόντρα στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

«Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, σε επίσκεψη στον "Ευαγγελισμό", ότι "δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία, οπότε θα τους φτιάξει μετά τη συγχώνευσή τους"!

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η δήλωση του υπουργού Υγείας, στη Βουλή, ότι το Νοσοκομείο Σαντορίνης - που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως "υποκατάστημα" της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας - είναι "πιλότος" για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν επίσης την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστάει η κυβέρνηση (εφημεριών, υπερωριών, για εργασία νυχτερινή, σε αργίες - Κυριακές), αλλά και αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Ζητούν τέλος να πάψουν οι αναστολές εργασίας, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με μόνιμες προσλήψεις, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυσή του

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Λαμπρούλη

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υλικοτεχνική υποδομή αναδείχτηκαν στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», με υγειονομικούς και εργαζομένους αλλά και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Μόνο το 53% των θέσεων προσωπικού είναι καλυμμένες

Στις συζητήσεις που έγιναν, αναδείχτηκε ότι παρά το χρόνιο αίτημα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Βόλου για προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΓΝΒ συνεχίζει να είναι υποστελεχωμένο, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι μονάχα το 53% των θέσεων που ορίζει το οργανόγραμμα είναι καλυμμένες.

Ακόμα, τονίστηκε πως οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις τεσσάρων ακόμη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου (ΓΝΒ), ενός παθολόγου, μίας κυτταρολόγου, μίας βιοπαθολόγου και ενός ακτινολόγου, θα εντείνουν το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα η επιχείρηση κάλυψης των αναγκών με μετακινήσεις προσωπικού και με «ανακάτεμα της τράπουλας» των ειδικοτήτων, όπως συνέβη με την αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου το 2021, σύμφωνα με τον οποίο καταργήθηκαν 10 σημαντικές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού για να αντικατασταθούν με άλλες ειδικότητες, δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, διαιωνίζει την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, επιδεινώνει το διαρκές πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης ακόμη και των εφημεριών των τμημάτων.

Την ίδια ώρα, στο τέλος του έτους θα λήξουν οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων, ενώ παραμένουν σε αναστολή εργασίας και 54 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό οι ελλείψεις είναι μεγάλες, υπάρχουν προβλήματα. Ενδεικτικά διαπιστώθηκε πως δεν χρησιμοποιείται ο θάλαμος υπερβαρικής ιατρικής, ο οποίος υπάρχει στο νοσοκομείο από το 2013, λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού.

Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να βρισκόμαστε στο 2022, με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν κάνει τεράστιες προόδους και ο λαός να μην μπορεί να έχει τη στοιχειώδη φροντίδα Υγείας.

Σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, όπως και οι περισσότερες δημόσιες δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, που δεν έχει προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα τις θεωρεί «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων τόσο μέσα στη Βουλή, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, όσο και στον δρόμο και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, μαζί με όλο τον λαό, να δυναμώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, οι υπηρεσίες του οποίου θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό. Να παλέψουν για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρη στελέχωσή τους.


Εκτοξεύονται τα κρούσματα, αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Μεγάλη αναζωπύρωση της πανδημίας δείχνουν ακόμη και οι ελλιπείς επιδημιολογικοί δείκτες του ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου και να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ακόμη και 3.000 νεκρών μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κρύβεται για ακόμη μια φορά πίσω από τις αναμενόμενες παραλλαγές του COVID-19 (ΒΑ4 και ΒΑ5), όταν μάλιστα έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μάη, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων (ECDC) να τις εντάσσει στην κατηγορία των «παραλλαγών που δημιουργούν ανησυχία» λόγω της ακόμη μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και των ιδιαίτερων ενδείξεων που είχαν καταγραφεί από την πρώτη στιγμή, δηλαδή ότι μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσία που έχει προκληθεί είτε από νόσηση, είτε από εμβολιασμό.

Παρ' όλα αυτά, το ...ραντεβού με τον ιό παραμένει για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενώ χτες εκτοξεύτηκαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 14.458, εκ των οποίων τα 1.921 αφορούν επαναλοιμώξεις. 7.946 εντοπίστηκαν στην Αττική, 764 στη Θεσσαλονίκη, 697 στο Ηράκλειο, 335 στην Αχαΐα, 329 στα Χανιά, 269 στη Ρόδο, 255 στην Κέρκυρα, 212 στη Λάρισα, πάνω από 100 κρούσματα καταγράφονται σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Εύβοια, Κορινθία, Κω, Λασίθι, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ρέθυμνο), ενώ 421 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

14 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.115 θάνατοι.

Οι διασωληνωμένοι είναι 96, το 52,08% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ χτες αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των εισαγωγών νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας κατά 4,69%, φτάνοντας τις 134. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 138 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.562.524, ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται και το ποσοστό των επαναλοιμώξεων που πλέον ανέρχονται σε 151.118 (4,1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν: Στον Αγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στον Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε μόνο στην Πάτρα (-33%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ