«Κρίμα να αφήνουμε τέτοια προϊόντα ανεκμετάλλευτα», λέει ο υπουργός Τουρισμού, «αναποτελεσματικό να ανακουφίσει τους Ελληνες επιχειρηματίες», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο που περνάει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και των άλλων Ενώσεων του κεφαλαίου, που άλλωστε έδωσαν και τα εύσημά τους στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο προβάλλοντας βέβαια και άλλες αξιώσεις.
Επιγραμματικά με το νομοσχέδιο προβλέπονται:
Οι εκπρόσωποι από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Σύλλογο Δασολόγων, το Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ο καθένας για τον τομέα του, ανέδειξαν ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο «για την παραχώρηση σε ιδιώτες» ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, παραλιών, δασικών και υγρών οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας ότι όλοι αυτοί οι χώροι μοναδικής αξίας και ομορφιάς, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο. Ανέδειξαν ακόμα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, ότι η κυβέρνηση δεν πήρε έστω τη γνώμη τους για τα «μάτια του κόσμου», πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου.
Ξεχωριστή ήταν η τοποθέτηση του Γ. Στεφανάκη, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και στα Επισιτιστικά Καταστήματα, ο οποίος ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ακριβά με την άγρια εκμετάλλευση τα ρεκόρ κερδών στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. Τώρα, όπως επιβεβαιώνεται από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καλούνται να πληρώσουν και την κρίση τους με την ανεργία, την επιδείνωση της εργασιακής ζούγκλας. Τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είναι εντελώς απροστάτευτη καθώς δεν πήρε ούτε τα 800 ευρώ, αλλά ούτε και επίδομα ανεργίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, μιλώντας χτες στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, επανέλαβε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που «στηρίζει τους στρατηγικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις των επιστημονικών φορέων ανέφερε με κυνισμό: «Είναι κρίμα να αφήνουμε τέτοια προϊόντα ανεκμετάλλευτα, αναξιοποίητα»!
Οσο για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτριά του, Κ. Νοτοπούλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόχειρο και αναποτελεσματικό να ανακουφίσει τους Ελληνες επιχειρηματίες»! Πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη, αλλά να βάλουμε πλάτη εφόσον νομοθετείτε σωστά», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «δεν ακούσαμε τίποτα από αυτά που με επιμονή προτείνουμε και επιμένουμε ως ένα πακέτο διάσωσης του ελληνικού τουρισμού με κρατικές ενισχύσεις μη επιστρεπτέες, με κάλυψη των δημοτικών τελών και μια σειρά από κίνητρα»... Δήλωσε επιφύλαξη για την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα γίνουν ...βελτιώσεις. Ανάλογες επικρίσεις έκαναν και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, που επίσης επιφυλάχτηκαν.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις και αλλαγές. Είναι κομμένο και ραμμένο για τους επενδυτές και είναι απορριπτέο στο σύνολό του από το ΚΚΕ». Ανέδειξε ότι «το ερώτημα έρχεται και επανέρχεται: Ανάπτυξη του Τουρισμού από ποιον και για ποιον; Εσείς κάνετε την επιλογή να ταυτίζετε την ανάπτυξη με τα συμφέροντα των λίγων και όχι των πολλών. Για εσάς, ανάπτυξη και δη ο Τουρισμός είναι συνώνυμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των λίγων. Είναι εμπόρευμα, προϊόν που πουλιέται και αγοράζεται. Τη διάσταση της αναψυχής και ξεκούρασης την αντιλαμβάνεστε ως κόστος. Το ΚΚΕ απορρίπτει αυτήν την ανάπτυξη. Εμείς υπηρετούμε μια ανάπτυξη με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση της ανάγκης και του δικαιώματος των εργαζομένων για αναψυχή και γενικότερα την ικανοποίηση των αναγκών για σταθερή δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες».
Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, ο οποίος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στο περιβόητο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στον Τουρισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «το οποίο αρχίζει και τελειώνει με τη γενναία στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων». Απαίτησε κράτος και μεγαλοεργοδοσία να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος και αυτοαπασχολούμενος δεν θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, τονίζοντας ότι δεν το εξασφαλίζουν αυτό οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον Τουρισμό.
Τη «σημαντική στρατηγική» σχέση Ελλάδας - Ισραήλ επιβεβαίωσαν Μητσοτάκης και Νετανιάχου σε τηλεδιάσκεψη χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο.
Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τη «συνεργασία» των δύο χωρών σε σειρά από τομείς αλλά και την «επέκταση αυτής της πολύπλευρης σχέσης» σε ασφάλεια και άμυνα, Ενέργεια, εμπόριο και στον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί κι αυτός την Ελλάδα και ταυτόχρονα αποδέχτηκε πρόσκληση του Νετανιάχου για σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό, καθώς «κοινή πρόθεση είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων».
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας για «μία σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση», που δίνει «παράλληλα το παράδειγμα ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας». Τόνισε, άλλωστε, ότι «προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η τριμερής συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τη στήριξη και συμμετοχή και των ΗΠΑ σε σχήμα 3+1. Μία συνεργασία που όχι μόνο δεν θίγει, αλλά είναι ανοιχτή σε τρίτες χώρες, στη βάση βέβαια του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Ολα για την «ευημερία που θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσα και από την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής, όπως ο αγωγός East Med», προκειμένου να «τρέξουν» μπίζνες μέσα κι από επικίνδυνες «διευθετήσεις».
Υπήρξε και κοινή δήλωση των Προέδρων των δύο χωρών, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Reuven Rivlin, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται στο τριμερές σχήμα με Κύπρο και τονίζουν ότι «με την ενίσχυση της συμμετοχής των ΗΠΑ, προάγουμε από κοινού την περιφερειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».
Σημειωτέον, χτες, ΕΛΙΑΜΕΠ και πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα διοργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, όπου ο Ισραηλινός πρέσβης, Γιόσι Αμράνι, αναγνώρισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλη πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν όπως έγινε επί Τσίπρα, ετοιμάζοντας το επόμενο βήμα αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, που όπως είπε αντανακλούν τις γεωστρατηγικές πραγματικότητες στην περιοχή. Τόνισε ότι Ισραήλ και Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσουν ως άγκυρες σταθερότητας στην περιοχή, δρώντας αλληλοσυμπληρωματικά. Σημείωσε, επίσης, ότι τα περιλάλητα τρίγωνα συνεργασίας (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπρος κ.ά.) με κορωνίδα το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum - EMGF) μπορούν να είναι ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο συνεργασίας, «χωρίς να εξαιρούμε κανέναν», και με θεμέλιό τους τη διμερή σχέση.
Ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε σε διαβεβαιώσεις που έδινε ως στρατιωτικός σε ομολόγους του από το Ισραήλ, ήδη από τα τέλη 2014, όταν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ότι «η σχέση μας δεν είναι οπορτουνιστική ή μεταβατική αλλά γεωστρατηγική και θα συνεχίσει και θα εμβαθύνει επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πολλές φορές μετέφερε θέσεις του Ισραήλ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και θα το ξανακάνει. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είναι πάροχοι ασφάλειας και συνεργασίας σε μια πολύ ασταθή περιοχή, κι αυτό είναι η βάση για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας.
Ο Ευ. Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, τόνισε τον δικομματικό («bipartisan») χαρακτήρα της ενίσχυσης των σχέσεων με το Ισραήλ που, πως είπε, έγινε πιο ισχυρός με τα χρόνια. Οπως είπε, η τέτοια διαδικασία ενίσχυσης ξεκίνησε το 2010 επί Γ. Παπανδρέου και δεν αμφισβητήθηκε από τα κόμματα του εκάστοτε δικομματισμού. Θύμισε τις επισκέψεις Κοτζιά και Καμμένου το 2015 στο Ισραήλ, τη συμμετοχή Τσίπρα στην τριμερή (με Κύπρο και Ισραήλ) που ακολούθησε, τις άλλες 6 τριμερείς που έγιναν κατόπιν και τα 2 Ανώτατα Συμβούλια διμερούς Συνεργασίας. Στάθηκε στη συνεργασία στα Ενεργειακά π.χ. στον «East Med», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν και παραπέρα, στην τριμερή αλλά και στο East Med Gas Forum. Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η εκτίμησή του ότι «θα έχουμε σύντομα δύσκολες καταστάσεις μπροστά και προκλήσεις και η διμερής μας σχέση θα δοκιμαστεί», όπως και ότι «θα πρέπει να παρακολουθούμε τις αποφάσεις που θα παρθούν για την περιοχή το επόμενο διάστημα, γιατί θα αφορούν την ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής».