ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτώνει την κρίση στο λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου

Τις «ευκαιρίες» που τους διασφαλίζει η κυβέρνηση για επιπλέον κέρδη στην Ελλάδα παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού οργανισμού YPO (Young Presidents' Organization), την οποία παρακολούθησαν περίπου 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήματα των συμμετεχόντων για τις «επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας», τονίζοντας ότι «τα θεμελιώδη προτερήματα που έχει οικοδομήσει η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης παραμένουν ανέγγιχτα», ενώ αναδεικνύοντας πως η πανδημία επιτάχυνε τη λήψη μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ακόμα καταλληλότερη για επενδύσεις από ό,τι ήταν πριν από πέντε μήνες», προσθέτοντας ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν από την αρχή η αναβάθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος».

«Εχουμε προχωρήσει πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε μειώσει τους φόρους, βελτιώσαμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης έχει προχωρήσει (...) Και τώρα έχουμε το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι θεωρούμαστε μία ασφαλής χώρα με μία δημόσια διοίκηση που λειτουργεί καλά», πρόσθεσε, απαριθμώντας «μεταρρυθμίσεις» που αποζητούσε το κεφάλαιο.

Ενώ δείχνοντας πως κάθε άλλο παρά υπάρχουν «σινικά τείχη» ανάμεσα στις επεκτατικές και περιοριστικές «συνταγές» αστικής διαχείρισης, που εφαρμόζονται «χωρίς ταμπού» από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως καταβολών, δήλωσε «υπέρμαχος ενός αποτελεσματικού κράτους που προστατεύει την οικονομία όταν χρειαστεί, δίχως να υπονομεύει την παραγωγική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα (...) Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Και αυτό ακριβώς κάναμε», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητά» του και «ανάγκη να δοθεί ένα χέρι βοήθειας στην επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ξαφνικό, εξωγενές χτύπημα που προκάλεσε ο κορονοϊός».

«Ασφαλώς έρχονται καιροί που η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε δαπάνες για την έξοδο από μία βαθιά ύφεση. Αυτοί είναι καιροί που ευνοούν μία πιο κεϊνσιανή προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας βέβαια ότι «ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι, σταθερά, η ιδιωτική οικονομία», έστω κι αν τώρα χρειάζεται η «παροχή μιας ανάσας στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά στο μέλλον».

Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τη γαλλογερμανική πρόταση για σύσταση ταμείου ανάκαμψης με 500 δισ. ευρώ, βάζοντας βέβαια θέμα, στο φόντο της ανισόμετρης ανάπτυξης και των ανταγωνισμών τους, για «προσφορά επιχορηγήσεων σε πληγείσες χώρες και περιοχές» και σημειώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή, η κρατική ενίσχυση που δίνεται σε κάποιες χώρες είναι γιγαντιαία και κάποιες άλλες χώρες δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν αυτό, οι επιχειρήσεις τους τουλάχιστον δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν». «Ο μοναδικός τρόπος να το εξισορροπήσεις αυτό είναι μία μεταβίβαση με τη μορφή επιχορηγήσεων. Διαφορετικά, αν αυτό δεν γίνει, θα δείτε τη διεύρυνση των περιφερειακών και γεωγραφικών ανισοτήτων», τόνισε.

Με εκβιασμούς και ψέματα για τον εργασιακό Αρμαγεδδώνα

Εξάλλου, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε το μαύρο άσπρο υπερασπιζόμενος τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προχτές και φορτώνουν στους εργαζόμενους την κρίση με νέες θυσίες σε Υγεία, μισθούς, δικαιώματα. Επιμένοντας ότι η κυβέρνηση «υπερασπίζεται την εργασία», αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», «που θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί» «για όσο χρειαστεί», υποστηρίζοντας ξετσίπωτα ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις θέσεις εργασίας, «χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων» και διατηρώντας ταυτόχρονα το μισθό, χαρακτηρίζοντας την «κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%» «επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη»!

Επειδή βέβαια τα νούμερα δεν βγαίνουν, καθώς η μείωση υφίσταται ό,τι και να πουν, κατέφυγε στο ψευτοεπιχείρημα ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια». Στον εκβιασμό, δηλαδή, δουλειά με λιγότερα ή ανεργία, και σημειώνοντας μάλιστα σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ότι «η ευελιξία δεν είναι κάτι κακό για την οικονομία. Είναι κάτι που απορροφά κραδασμούς», όπως και ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι πάντα ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται με τη δυναμική που υπάρχει στην οικονομία»...

Υποστήριξε, επίσης, για τον εργασιακό Αρμαγεδδώνα των τελευταίων μηνών, ότι «οι όποιες απώλειες υπάρχουν στην αγορά εργασίας δεν οφείλονται σε απολύσεις. Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί από τις 18 Μαρτίου. Δεν γίνονται απολύσεις. Οποιες απώλειες θέσεων εργασίας υπάρχουν, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι προσλήψεις των εποχικά εργαζομένων, διότι ήταν κλειστό κυρίως το κομμάτι του τουρισμού και της εστίασης».

Ταυτόχρονα, απαρίθμησε όλα τα μέτρα μείωσης φόρων και διασφάλισης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, έδωσε ξανά και το χρονοδιάγραμμα «επανεκκίνησης» για τον Τουρισμό, ενώ σαν να εξαφανίστηκε η πανδημία, δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα με ποιο κριτήριο οι τουρίστες θα έρχονται χωρίς καν τεστ.

Χαρακτηριστικά, ως κριτήριο παρέπεμψε στη «σύγκριση των θυμάτων (...) σε άλλες χώρες, με όμοιο μέγεθος με την Ελλάδα (...) στοιχεία κρουσμάτων και θυμάτων σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία κ.α. Αλλά αρκεί να δει κανείς το παράδειγμα της Σουηδίας (...) Υπάρχουν θύματα αυτή τη στιγμή που είναι πολλαπλάσια από την Ελλάδα, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν αντίστοιχο μέγεθος. Νομίζω τα μεγέθη δίνουν την απάντηση από μόνα τους». Αυτό βέβαια δεν απαντά στο πώς πλέον, θα έρχονται, με «ασφάλεια» υποτίθεται, τουρίστες ακριβώς από αυτές τις χώρες στην Ελλάδα, χωρίς προηγούμενα τεστ, με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση κερδών για τους τουριστικούς και άλλους συναφείς επιχειρηματικούς ομίλους.

Εσπευσε, μόνο, ως μέτρα διασφάλισης επισκεπτών και ντόπιων να εστιάσει σε μέτρα που προφανώς αφορούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και κάλυψης των τεράστιων κενών του, όπως στον ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα «ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης», στον ορισμό συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων, στη δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί, στην ετοιμότητα του «μηχανισμού» για διακομιδή ασθενούς σε δομή Υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, στη «μέγιστη προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ