ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με αγωνία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το χτεσινό διάγγελμα

Με άλλο ένα από τα συνηθισμένα του διαγγέλματα, πανομοιότυπο με τα προηγούμενα, και με μόνη αγωνία το πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός με τα γνωστά «πρωτόκολλα - λάστιχο», ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε χτες να ξανασερβίρει στο λαό το επικίνδυνο για την υγεία του παραμύθι ότι εμβόλια, αυτοδιάγνωση και ...καλός καιρός αρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κι αυτό την ώρα που η απουσία ουσιαστικών μέτρων οδηγεί καθημερινά εκατοντάδες στη διασωλήνωση και δεκάδες στο θάνατο.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self tests, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά, όταν το ένα θλιβερό ρεκόρ σπάει μετά το άλλο. Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης ισχυρίστηκε ότι «η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων», ενώ χαιρέτισε την «αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών», που η κυβερνητική πολιτική έχει γονατίσει.

Σαν να μην υπάρχει η ανάγκη επιπλέον μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας, ανήγαγε σε μείζον το πού θα γιορταστεί το Πάσχα, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτραπούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ώστε μετά το Πάσχα να αρθούν τα μέτρα, με το βλέμμα στραμμένο στις μπίζνες των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα βρήκε να στοχοποιήσει ως βολικούς υπεύθυνους για τη διασπορά όσους «αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες». Και κάλεσε τους πολίτες να προστρέξουν για εμβολιασμό, παρακάμπτοντας την έλλειψη άλλων αναγκαίων μέτρων και τις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης που κλονίζουν την εμπιστοσύνη πολλών απέναντι στο αναγκαίο αυτό μέτρο.

Μιλώντας για το σχέδιο για μετά το Πάσχα, παρουσίασε «ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς» και κυρίαρχο στοιχείο την ατομική ευθύνη μέσα από τα self tests και τους εμβολιασμούς, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ενισχύσει ούτε στο ελάχιστο τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, να πάρει μέτρα στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Πρώτον, τη Δευτέρα 3/5 επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ, «με υποχρεωτικά self tests στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα».

Δεύτερον, στις 10/5 ανοίγουν και πάλι Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία, ακριβώς όπως έκλεισαν πριν από μερικούς μήνες, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους. Κι εδώ η κυβέρνηση πάει με εργαλείο την «αυτοδιάγνωση».

Τρίτον, το Σάββατο 15/5 ανοίγει ο Τουρισμός, με τα γνωστά πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων. Στις 15/5, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες ήταν η λειτουργία χώρων λατρείας τη Μ. Βδομάδα με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με χρήση διπλής μάσκας και υποχρεωτικό τεστ για ιερείς και προσωπικό ναού. Το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα είναι από τις 10 μ.μ. και την Κυριακή του Πάσχα από τις 9 μ.μ. Για την Κυριακή του Πάσχα κατ' εξαίρεση δίνεται δυνατότητα συγκέντρωσης μέχρι 9 άτομα, εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο μέχρι 12 άτομα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Μόνη επιλογή η ατομική ευθύνη και η συναίνεση

«Καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες νέα κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεμάτα νοσοκομεία, ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Παρουσιάζετε ως πανάκεια το self test και την ατομική ευθύνη, δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης, για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και πανεπιστήμια, η Εστίαση κ.λπ. Αντίθετα, με το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο της αυτοδιάγνωσης, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα του Τουρισμού, με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Πώς τοποθετείστε στον ορατό κίνδυνο αφενός να συνεχιστεί η παραπάνω κατάσταση, αλλά και να επιδεινωθεί περαιτέρω όπως έγινε και πέρυσι; Ποια είναι η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής για όλα αυτά;».

Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε χτες ο «Ριζοσπάστης» στον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, παραθέτοντας στοιχεία του ΕΟΔΥ και της εκρηκτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί.

Και η απάντηση του υπουργού; Για μια ακόμα φορά έδειξε ως διέξοδο την «ατομική ευθύνη», επικαλούμενος τα self tests. Επικαλέστηκε επίσης τις νέες ΜΕΘ που έφτιαξε η κυβέρνηση, κάνοντας μπαλώματα και μετακινήσεις από κλινικές και νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια ανέφερε ότι «ήρθαν στην ώρα τους», ενώ τέσσερις μήνες μετά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει στο 7%.

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή ενημέρωση το υπουργείο Υγείας δεν δίστασε να επιτεθεί σε όσους αναδεικνύουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και την εκκωφαντική απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της ζωής του λαού, κατηγορώντας τους για... «μικροκομματικά κριτήρια»! Ζητώντας παράλληλα συναίνεση σ' αυτήν την πολιτική, που έχει φτάσει τους νεκρούς σχεδόν στις 10.000 και σταθερά 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ για μέρες, ακόμα και βδομάδες.

Και ενώ δίνεται «πράσινο φως» στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους και τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, με τον ιό να καλπάζει σχεδόν σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση κρύφτηκε και πάλι πίσω από τον εμβολιασμό. Ομολόγησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει με προσωπικό και υποδομές τη δημόσια ΠΦΥ, ώστε να γίνει και με καλύτερους όρους η εμβολιαστική διαδικασία, αλλά ότι με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες ο εμβολιασμός μετακυλίεται και στους επιχειρηματικούς ομίλους, «σε ιδιωτικά πολυ-ιατρεία, διαγνωστήρια, θεραπευτήρια», πάντα με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, από Τρίτη 27/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με το εμβόλιο της «AstraZeneca» για άτομα κάτω των 30 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν με όσα σκευάσματα περισσεύουν από την εμβολιαστική διαδικασία. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 40 - 44 και 45 - 49.

86 νεκροί, 831 διασωληνωμένοι, 3.015 νέα κρούσματα

Και χτες 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 9.713. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 3.015, εκ των οποίων 16 είναι εισαγόμενα, 1.418 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 139, Βόρειος Τομέας 169, Δυτική Αττική 127, Δυτική Αθήνα 203, Κέντρο 422, Νότιος Τομέας 142, Πειραιάς 206, Νήσοι 10), 442 στη Θεσσαλονίκη, 101 στη Λάρισα και υπό διερεύνηση είναι τα 99.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96.

Τη βδομάδα 12 - 18 Απρίλη το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.98%.

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στη διεκδίκηση μέτρων για την υγεία του λαού και της νεολαίας

Απάντηση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, που πρότεινε κοινές δράσεις από όλες τις πολιτικές νεολαίες για το θέμα του εμβολιασμού

«Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα διεκδίκησης των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στη νεολαία», σημειώνει ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Νίκος Αμπατιέλος, με αφορμή την επιστολή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Παύλου Μαρινάκη, προς τις Νεολαίες των κομμάτων, με την οποία ζήτησε να στηρίξουν με κοινή τους δήλωση και κοινές δράσεις τον εμβολιασμό, κάνοντας λόγο για «εθνική προσπάθεια που υπερβαίνει πολιτικές ιδεολογίες», που οι νέοι «οφείλουν να είναι οι πρώτοι που θα στηρίξουν».

Στην απαντητική επιστολή, την οποία κοινοποιεί και στους εκπροσώπους των Νεολαιών από τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ο Νίκος Αμπατιέλος σημειώνει αναλυτικά:

«Η ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του λαού και της νέας γενιάς είναι δεδομένη. Αυτή η ανάγκη, όμως, έχει σκοντάψει, με ευθύνη της κυβέρνησης, στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους, με αποτέλεσμα σημαντικότατες καθυστερήσεις, αλλά και ανισότητες στον μαζικό εμβολιασμό όλων των λαών παγκοσμίως.

Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει να αντιμετωπίζει ως "κανονικότητα" τους χιλιάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους στη χώρα μας, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης και η άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Αυτές τις αυτονόητες και δίκαιες διεκδικήσεις έχει διατρανώσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους η νέα γενιά, εδώ κι ένα χρόνο, με την κυβέρνηση να απαντάει με νέα μέτρα που υπονομεύουν τις ανάγκες των νέων, με καταστολή και αυταρχισμό, πυροδοτώντας τη δίκαιη αντίδρασή τους.

Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα διεκδίκησης των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στη νεολαία. Είναι ευθύνη κάθε πολιτικής νεολαίας να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτίστως, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, όπως και την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιδιο διάγγελμα με πριν έναν χρόνο, όταν η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη

Σε σχόλιό του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο πρωθυπουργός σήμερα έκανε σχεδόν το ίδιο διάγγελμα όπως πριν έναν χρόνο, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην υπάρχουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σαν να μην έχει μετατραπεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μίας νόσου. Η κατάσταση όμως δεν είναι όπως πριν έναν χρόνο, είναι πολύ χειρότερη. Η λογική του πρωθυπουργού ότι "με εμβόλια και self tests τελειώνει η πανδημία" είναι παραπλανητική και επικίνδυνη.

Το πρόβλημα για το λαό δεν είναι μόνο το πώς και πού θα γιορτάσει το Πάσχα, αλλά πώς θα προστατευτεί η ζωή του, πώς θα θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, πώς θα προχωρήσει ο μαζικός εμβολιασμός, αλλά και πώς θα υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν. Παρά τον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό, τα παραπάνω μέτρα παραμένουν αναγκαία και επείγοντα, και αν είχαν προχωρήσει, μια σειρά δραστηριότητες θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα ή να μην είχαν κλείσει καθόλου.

Για όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα. Αντίθετα, η αγωνία της είναι μόνο να ανοίξει ο Τουρισμός και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία, με "αυτοδιάγνωση" για τους εργαζόμενους και τα γνωστά πρωτόκολλα - "λάστιχο", που ωφελούν μόνο τις τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ