ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν την πάλη για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου

  • Νέα κινητοποίηση χτες έξω από τη Βουλή
  • Συγκέντρωση χτες και στο Ασκληπιείο Βούλας

«Επαναλειτουργία τώρα του "Θριασίου" ως γενικού νοσοκομείου - Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση»: Με κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική συνέχισαν χτες το απόγευμα τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το «Θριάσιο» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19.

Στο πλευρό τους, εκφράζοντας την υποστήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους, βρέθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην κινητοποίηση, χαρακτήρισε βαθύτατα αντιδραστική την πολιτική που μετατρέπει δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, αφήνοντας το λαό χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και την ίδια στιγμή δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα αλλά μοιράζει «ζεστό» χρήμα και δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εντείνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους.

Ενώ τα σωματεία και οι φορείς είχαν απευθύνει το υπόμνημά τους στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, καλώντας να πάρουν θέση για το ζήτημα, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που ανταποκρίθηκε, βρέθηκε στην κινητοποίηση και στήριξε τα αιτήματά της.

Φαρσοκωμωδία για τις ανάγκες των ασθενών το «κινητό χειρουργείο»

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο και εργαζόμενη στο «Θριάσιο», Αφροδίτη Ρέτζιου.

Τις συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης για το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της, το προσωπικό και τους ίδιους τους ασθενείς, ανέδειξε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. Χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» την εγκατάσταση οχήματος του στρατού στο προαύλιο του νοσοκομείου ως ...κινητού χειρουργείου με τον ισχυρισμό ότι είναι εκεί για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο μαζικό εργατικό ατύχημα! Αντίστοιχα, οι ασθενείς με άλλες παθήσεις εκτός κορονοϊού βρίσκουν την πόρτα του νοσοκομείου κλειστή, ενώ οι γιατροί αναγκάζονται να δίνουν παραπεμπτικά σε αρρώστους έξω από τις πύλες του και να αντιμετωπίζουν τα αγωνιώδη ερωτήματα των ασθενών τους «πού μπορώ να σε δω γιατρέ;» χωρίς να μπορούν να απαντήσουν. «Δίνουμε υπόσχεση και οι γιατροί, και οι νοσηλευτές, και το προσωπικό του νοσοκομείου, θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε.

«Με τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα ότι αυτοί που πήραν την απόφαση να στερήσουν από εμάς και τις οικογένειές μας το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, μάταια νόμισαν πως οι κινητοποιήσεις μας θα είναι μόνο συμβολικές», ξεκαθάρισε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Μπροστά από τη Βουλή κατήγγειλε για μια ακόμα φορά ότι η απόφαση της κυβέρνησης στερεί από το λαό χειρουργικές αίθουσες, κλινικές, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, ενώ σε μια περιοχή με μεγάλες βιομηχανίες και διυλιστήρια, με συχνά εργατικά ατυχήματα, δεν υπάρχει πια ούτε μια διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία εγκαυματιών. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε ως αιτία για τη συγκεκριμένη κατάσταση και γενικότερα για τα δραματικά κενά και ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της ΕΕ, που θέλουν την Υγεία ατομική υπόθεση και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Προανήγγειλε, τέλος, νέες κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσε στην απεργία στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση που οργανώνουν σωματεία στην Ελευσίνα.

Στο Ασκληπιείο Βούλας
Στο Ασκληπιείο Βούλας
Τους αγώνες του λαού για να δημιουργηθεί το νοσοκομείο υπενθύμισε ο Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας. «Σήμερα καλούμαστε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε. Τον κίνδυνο απαξίωσης του νοσοκομείου επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, Βαγγέλης Λίγγος. Τις απολύσεις δύο εργαζομένων που απαίτησαν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς από επιχειρήσεις στο Θριάσιο κατήγγειλε ο Σταύρος Χριστίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια.

Την απαίτηση για δωρεάν Υγεία για όλο το λαό μετέφερε η Βιβή Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας της ΟΓΕ. «Αντί να πάρουν μέτρα για την προστασία του λαού της περιοχής, συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος της υγείας του», κατήγγειλε ο Νίκος Μαΐλης, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη.

Κινητοποίηση και στο Ασκληπιείο

Μαζική ήταν η χτεσινή κινητοποίηση στο Ασκληπιείο Βούλας, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και τη συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι και οι φορείς προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό της Β. Παύλου, του δρόμου μπροστά από το νοσοκομείο, απαιτώντας να επανέλθει η καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του νοσοκομείου, την άμεση στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς και την επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην περιοχή. Επιπλέον, απαίτησαν να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε γιατρούς που αντιδρούν και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ορθοπεδική εφημερία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ασκληπιείο είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια. Και η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας, μετά από 50 χρόνια, που πλέον γίνεται κάθε 4 μέρες, έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού. Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ενώ είναι ένα επιπλέον «δώρο» στα ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν στους χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι του Σωματείου, εκπρόσωποι της Ομάδας Γυναικών Γλυφάδας - μέλος ΟΓΕ, Συλλόγων Εκπαιδευτικών, του Συλλόγου Συνταξιούχων της περιοχής, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Γλυφάδα και Αργυρούπολη - Ελληνικό, καθώς και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη τη χώρα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κ.ά.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στις 10 π.μ. στο υπουργείο είναι το ραντεβού των Σωματείων «Θριασίου» και ΚΑΤ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία, στη Λευκάδα στις 9 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και στη Χίο στις 11 π.μ. στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ. Επίσης, τη συμμετοχή του στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Καβάλας.

Για την ίδια μέρα συντονίζουν τη δράση τους 5 σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Αιγαίου. Τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Σάμου, Χίου, Κω, Καλύμνου και Ρόδου και Κέντρων Υγείας του Αιγαίου με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, που «έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομεία μίας νόσου, αφού οι ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid και εκατοντάδες συμπολίτες μας με άλλες παθήσεις δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία».

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα οι υγειονομικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 12 μ., έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους. Από εκεί θα ακολουθήσει πορεία έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με απόφασή της η ΕΝΙΘ ανακοινώνει συμμετοχή στην κινητοποίηση και στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση και στη στάση εργασίας αποφάσισε και η συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Επιπλέον αποφάσισε να οργανώσει αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό που αναμένεται να επισκεφτεί το νοσοκομείο το Σάββατο 24/4.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από το νοσοκομείο.

Σε νέα κινητοποίηση προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου στις 12 μ.

91 διασωληνωμένοι χτες εκτός ΜΕΘ, ο ένας από τις 5 Απρίλη...

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Τη βδομάδα 12 - 18 Απρίλη οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 έφτασαν τις 3.563.

Μόνο χτες αυξήθηκαν κατά 36,95% οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 556. Και χτες 91 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας βρίσκεται στον αναπνευστήρα από τις 5 Απρίλη. Στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» «το σκηνικό παραμένει ίδιο. Οσα κρεβάτια αδειάζουν ξαναγεμίζουν αμέσως, απλές κλίνες και ΜΕΘ. Μένουν στην καλύτερη περίπτωση για λίγες ώρες κενά», αναφέρουν εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή επικρατεί αναβρασμός και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από τους επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς (στην πλειοψηφία τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ), που σήμερα λήγει η σύμβασή τους και χωρίς να έχουν επίσημη ενημέρωση διαχέεται ότι θα παραταθεί η επιστράτευσή τους μέχρι τον Ιούνη.

Στον «Ευαγγελισμό» παραμένει οριακή η κατάσταση, καθώς η μετατροπή πολλών νοσοκομείων εξολοκλήρου σε Covid όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει ανακουφιστικά, αλλά έχουν εκτοξευτεί οι λίστες αναμονής για χειρουργεία κ.λπ. Και στο «Γεννηματάς» παραμένει ασφυκτική η κατάσταση, με 4 διασωληνωμένους να παραμένουν εκτός ΜΕΘ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ