ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Νέο νόμο ετοιμάζει η κυβέρνηση!
  • Παραδέχεται τώρα η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο προκειμένου να βρεθεί «κοινός τόπος» με την Κομισιόν
  • Κλείνει το μέτωπο «κατά της διαπλοκής», ακριβώς γιατί έχει ξεκινήσει η ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων!

Ετοιμη να προχωρήσει στην αντικατάσταση του νόμου για το «βασικό μέτοχο», με έναν άλλο που θα είναι σύμφωνος με τις οδηγίες της Κομισιόν, εμφανίζεται η κυβέρνηση, κάνοντας το επόμενο βήμα στο δρόμο της υποταγής στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα με το κλείσιμο του μετώπου με την ΕΕ, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει και το μέτωπο κατά της διαπλοκής, αναζητώντας ένα νέο επίπεδο συμβιβασμού με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, που άλλοτε κατήγγειλε ως εθνικούς προμηθευτές ή εργολάβους. Ο κυριότερος λόγος που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το μέτωπο κατά των διαπλεκόμενων είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ανοιχτό βέβαια παραμένει το ζήτημα με ποιους όρους για την κυβέρνηση Καραμανλή θα γίνει ο συμβιβασμός με τους ισχυρούς διαπλεκόμενους, που «τυχαίνει» να είναι και τα μεγάλα αφεντικά στα ΜΜΕ...

Χρησιμοποιώντας την προχτεσινή επιστολή του γενικού διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία εκβίαζε με πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο νόμος, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει το «ρεαλισμό της υποταγής» της στις Βρυξέλλες προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό». Παράλληλα καλλιεργεί το έδαφος για την αντικατάσταση του νόμου, στο όνομα ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ». Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστολή. Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόταση της «Ελευθεροτυπίας» να κατατεθεί καινούριος νόμος κατά της διαπλοκής και μάλιστα με συνεννόηση και συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την ιδέα για κατάθεση καινούριου νόμου, περιοριζόμενος να καλέσει το ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις». Κατεδαφίζοντας κομμάτι κομμάτι το «νόμο-καμάρι», ο Θ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι η αναζήτηση κοινού τόπου με την Κομισιόν σημαίνει και αλλαγές στο νόμο περί «βασικού μετόχου». «Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε ανάγκη να βρεθεί αυτό που αποκαλέσαμε κοινό τόπο, που σημαίνει αν χρειαστεί να γίνει η οποιαδήποτε μικρή αλλαγή του νόμου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει...», είπε χαρακτηριστικά. Προσδιόρισε επίσης ότι το σημείο που θα αλλάξει είναι αυτό που αφορά την ανάθεση των δημοσίων έργων, δηλαδή ο «πυρήνας» του νόμου για το «βασικό μέτοχο». «Υπάρχει αναζήτηση ενός κοινού τόπου σε ένα μόνο σημείο του νόμου, το οποίο αναφέρεται εκεί όπου η Κομισιόν έχει καθορίσει τις δικές της οδηγίες. Είναι το σημείο που αναφέρεται στα δημόσια έργα», ανέφερε.

Γενικότερα όμως από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών καλλιεργείται η εικόνα ότι «με το νόμο τελειώσαμε, να δούμε πώς θα προχωρήσουμε χωρίς αυτόν». Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε ουσιαστικά και ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν είπε ότι η μάχη κατά της διαπλοκής δίνεται και με το νομοσχέδιο για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου και μέσω των ανεξάρτητων αρχών...

Αυτή η άποψη περνά και από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που «παροτρύνουν» την κυβέρνηση να συνεχίσει τη μάχη κατά της διαπλοκής χωρίς το νόμο για το «βασικό μέτοχο».

«Αν θέλουμε να δούμε τη θετική πλευρά της έκβασης αυτής της μάχης, πρέπει να τονίσουμε πως ευτυχώς σταμάτησε την εφαρμογή του νόμου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν εφαρμοζόταν, θα υπήρχαν μακροχρόνια καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο της η «Απογευματινή», θεωρώντας ότι «καμιά σοβαρή επιχείρηση δε θα επένδυε σε μια χώρα που θα της ζητούσε να παραδίδει τους καταλόγους 2,3 εκατομμυρίων μετόχων της». Τον κίνδυνο «να οδηγηθούμε στην περαιτέρω αποθράσυνση διαπλεκόμενων συμφερόντων, τα οποία θεωρούν ότι δεν έχουν ηττηθεί και διεκδικούν τη διαιώνιση του ρόλου τους», επισημαίνει στο δικό του άρθρο ο «Ελεύθερος Τύπος», υποδεικνύοντας «αντί να αναλωθούμε σε μία αδιέξοδη νομική διαμάχη με την ΕΕ, η έμφαση θα πρέπει τώρα να δοθεί στις εγγυήσεις που παρέχει η πολιτική βούληση της νέας διακυβέρνησης για μηδενική ανοχή στο φαινόμενο της διαπλοκής».

Μήνυμα από τα συγκροτήματα

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση νέου νέου έστειλαν και τα μεγάλα αφεντικά των ΜΜΕ. Η «Ελευθεροτυπία» στο χτεσινό κύριο άρθρο της με τον εύληπτο τίτλο «Συμμαχία τώρα κατά διαπλοκής», υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα και πρέπει να το λύσει. Επείγει, λοιπόν, να ψηφίσει ως τις 31 Μαΐου νέο νόμο και μάλιστα σε συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση - διότι και οι δύο βράζουν στο ίδιο καζάνι μαζί με τους νόμους τους - ο οποίος θα είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Στο νέο νόμο θα πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές, οι γραφειοκρατίες και τα παράθυρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή με ουσιαστικά κριτήρια μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού περισσότερο, παρά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εφόσον προκύπτει παράβαση του ασυμβίβαστου που θέτει το Σύνταγμα». Στο ίδιο μήκος κύματος και τα «Νέα», στο άρθρο τους σημειώνουν: «Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρος την αλαζονική πρακτική, με την οποία προχώρησε μέχρι τώρα, και να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να καταρτιστεί καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που θα εγγυάται τη διαφάνεια, χωρίς τις παραδοξότητες του σημερινού...».

Ευανάγνωστο είναι και το μήνυμα του «Εθνους» που ο ιδιοκτήτης του βρέθηκε στο στόχαστρο του νόμου για το «βασικό μέτοχο». Κάτω από τον τίτλο «Ας επενδύσουμε, έστω και αργά, στη σοβαρότητα», το άρθρο της εφημερίδας καταλήγει ως εξής: «Και τέλος, χρήσιμο θα είναι να αναλογιστούν κάποια στιγμή οι κυβερνώντες, αν το χρόνο και τις προσπάθειες που αφιέρωσαν στη σύνταξη, την ψήφιση και την υπεράσπιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος (σ.σ. βασικός μέτοχος), τα είχε επενδύσει σε άλλες κυβερνητικές δραστηριότητες, ίσως η εικόνα της κυβέρνησής τους να μην ήταν τόσο απογοητευτική»...


ΠΑΣΟΚ
Δηλώνει έτοιμο για συναίνεση

Το ΠΑΣΟΚ είναι «έτοιμο να συμβάλει σε μια διακομματική συνεννόηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε ο Ν. Αθανασάκης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την καταπολέμηση της «διαπλοκής», η οποία θα αντικαταστήσει το νομοσχέδιο του «βασικού μετόχου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα το κόμμα του είχε μετατρέψει τον «βασικό μέτοχο» σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, χτες υποστήριξε ότι «ο αγώνας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν μπορεί να γίνεται στο πεδίο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης»...

Ο Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο για «ορατά αποτελέσματα μιας λανθασμένης πολιτικής» που σε συνδυασμό με «την προχειρότητα και την ανικανότητα» της κυβέρνησης, οδηγούν «στον άμεσο κίνδυνο απώλειας σημαντικών Κοινοτικών πόρων».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Ν. Αθανασάκης, «οφείλει να πάψει να υπεκφεύγει και να αγνοεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ» υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει «προτείνει από καιρό την απόσυρση αυτού του νόμου» και αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλει για να φύγει η χώρα απ' αυτή τη δύσκολη θέση».

Ο ίδιος συγχρόνως ανέφερε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου «θα γίνει συζήτηση και με τα άλλα κόμματα», αφού όπως είπε πρέπει «να υπάρξει προσπάθεια διακομματική και συνολική, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται μπροστά στον άμεσο κίνδυνο περικοπής κονδυλίων απαραίτητων για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις, για την απασχόληση, για την οικονομία της χώρας».

Ο ίδιος συγχρόνως υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νόμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόσθεσε ότι «υπήρξαν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις και επισημάνσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες αγνοήθηκαν, πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης». Τονίζοντας εκ νέου ότι «η κυβέρνηση όφειλε να φέρει ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ήταν συμβατό και με το Σύνταγμα και με το Κοινοτικό Δίκαιο, για να μην εμπλακούμε σε αυτό τον κυκεώνα».

Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Χρονοδιάγραμμα ανασυγκρότησης σε Περιφερειακό, Νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο και οι αντίστοιχοι κανονισμοί». Οπως ανέφερε ο Ν. Αθανασάκης, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στην «τελική φάση μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ιδρυτικές Δημοτικές Συνελεύσεις για όλες τις Οργανώσεις» τους. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ που ορίζει τη νέα δομή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στον ίδιο μήνα με τη διεξαγωγή και των 15 ιδρυτικών περιφερειακών συνεδρίων που θα αναδείξουν τα νέα όργανα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ