ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Για επιβεβαίωση του «στρατηγικού εταίρου»

Το ρόλο του «στρατηγικού εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή μας, δηλαδή τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιήσει το διάστημα 25-27 Απρίλη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Ντ. Ράμσφελντ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι τα ζητήματα της παραπέρα ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στην ατζέντα θα είναι ζητήματα «ασφάλειας» και «σταθερότητας» και παραπέρα ελληνικής συμμετοχής σε «πολυεθνικές επιχειρήσεις». Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να προβάλει την ελληνική προσαρμογή στα δεδομένα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και του ρόλου που ανέλαβαν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την εμπειρία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο υπουργός Αμυνας πηγαίνει στην Ουάσιγκτον «διεκδικώντας» από τις ΗΠΑ παραπέρα ελληνική εμπλοκή και ρόλο στους νεοταξικούς πολέμους. Στην τσάντα του θα έχει την ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Αφγανιστάν, όπου από το Δεκέμβρη του 2005 μέχρι τον Απρίλη του 2006 προβλέπεται η Ελλάδα να αναλάβει τη διεύθυνση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Για το σκοπό αυτό θα μεταβούν στην αφγανική πρωτεύουσα 15 ακόμα Ελληνες που θα χειριστούν τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας.

Οσον αφορά το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στην κατοχή του Ιράκ, από την πλευρά του υπουργού Αμυνας θα προβληθεί το επιχείρημα ότι η Ελλάδα ήδη συμμετέχει με την οικονομική συμβολή ύψους 8 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων. Επίσης θα συζητηθούν θέματα του ΝΑΤΟ ενόψει της υπουργικής συνόδου το Μάη όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη δομή της Συμμαχίας.

Στο τραπέζι θα τεθούν ακόμα ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αγορά 30 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, καθώς και ακόμα 30 για την επόμενη δεκαετία.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Και οι τρεις δικηγόροι λένε πως ήταν σύννομοι

Απολογήθηκαν χτες ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά οι τρεις δικηγόροι Γ. Νικολακόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, Ν. Εμμανουηλίδης από το Βόλο και Σ. Κεχαγιόγλου από την Αθήνα, οι οποίοι φέρεται να ενέχονται στο παραδικαστικό κύκλωμα, του οποίου ιθύνων νους ήταν ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης.

Οι τρεις δικηγόροι κατέθεσαν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε συμμορία και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (δικαστών) κατά συρροή , ενώ αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Πρώτος κατέθεσε ο Γ. Νικολακόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στον Γ. Σανιδά ότι τον Ι. Γιοσάκη δεν τον γνώρισε μέσω του Σ. Κεχαγιόγλου, αλλά μέσω εκκλησιαστικού παράγοντα της Θεσσαλονίκης. Σχετικά με τα 6.000 που φέρεται να κατέθεσε ο Γ. Νικολακόπουλος σε τραπεζικό λογαριασμό του Ι. Γιοσάκη, ο δικηγόρος της Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι το ποσό αυτό αποτελεί την αμοιβή που θα ελάμβανε για δύο πραγματογνωμοσύνες που θα έκανε για λογαριασμό του αρχιμανδρίτη. Ωστόσο, ο Ι. Γιοσάκης, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Νικολακόπουλος, βρήκε καλύτερη τιμή για τις πραγματογνωμοσύνες, με αποτέλεσμα ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης να του ...«επιστρέψει» τα 6.000 ευρώ, καταθέτοντάς του στον προσωπικό του λογαριασμό. Οσον αφορά την πρώην ανακρίτρια Αντ. Ηλία, είπε στον Γ. Σανιδά ότι τη γνώρισε πρώτη φορά το 1993 στη Θεσσαλονίκη ως ασκούμενη στο δικηγορικό γραφείο του Μ. Βαρκλαντή. Για αρκετά χρόνια είχαν χαθεί και την ξαναείδε το 1999, όταν είχε αναλάβει μαζί με τον Σ. Κεχαγιόγλου την υπόθεση του ψυχιάτρου Π. Λυμπέρη και ανακρίτρια ήταν η Αντ. Ηλία.

Ο Ν. Εμμανουηλίδης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι οι ενέργειές του ήταν σύννομες.

Τέλος, ο Σ. Κεχαγιόγλου σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στον Γ. Σανιδά ανέφερε πως όταν γίνουν όλα γνωστά κάποιοι δικηγόροι θα χάσουν τις άδειές τους και ότι αυτός δε θα συγκαταλέγεται σ' αυτούς που δε θα έχουν δικηγορική άδεια.

ΚΥΠΡΟΣ
Εκρήξεις και διανομές ... «υπουργείων»

Μια περίεργη υπόθεση απασχολεί από χτες τις αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νωρίς χτες το πρωί άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι του διοικητή της Μοίρας Υποβρυχίων Καταστροφών στο Μαρί, Γιαννάκη Πετρίδη, στη Λεμεσό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ο διοικητής φέρεται να έχει αναφέρει στην αστυνομία κάποιες σκέψεις του για τους πιθανούς δράστες. Οι δε αρχές έχουν συγκεντρώσει ορισμένα στοιχεία, τα οποία αξιολογούν.

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μετά τις «εκλογές», των συνεταίρων στην «κυβέρνηση», του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού. Ο υποψήφιος «πρωθυπουργός» Φερντί Σαπίτ Σόγιερ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες ετοιμασίες στο εσωτερικό, κατά την έκφρασή του, για τη λύση και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι στο διάστημα αυτό θα δοθεί βαρύτητα στα εσωτερικά και όχι στα εξωτερικά προβλήματα. Είπε ακόμη ότι με τον νέο «πρωθυπουργό» θα επισκεφθούν την Τουρκία για ανταλλαγή απόψεων.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα ελέγχει επτά υπουργεία και το Δημοκρατικό τρία. Στην προηγούμενη «κυβέρνηση», η αναλογία ήταν έξι με τέσσερα. Εξάλλου, εντός των ημερών θα αποφασιστεί ο χρόνος διεξαγωγής των επαναληπτικών «εκλογών» για τη μία έδρα της ψευδοβουλής που έμεινε κενή, λόγω της εκλογής Ταλάτ στην προεδρία του ψευδοκράτους. Τουρκοκυπριακές εφημερίδες αναφέρουν ότι το κόμμα του προσανατολίζεται στη διεξαγωγή τους τον προσεχή Ιούνη.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα παραστεί στην τελετή παραλαβής της λεγόμενης προεδρίας στα Κατεχόμενα, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο πατήρ Ντενκτάς, Ραούφ, αποσύρεται (ή τον «αποσύρουν»;) από την ενεργό πολιτική.

ΔΗΚΚΙ
Να αρθεί το οικονομικό «απαρτχάιντ»

Σε εξώδικη δήλωση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, που κοινοποίησαν και στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, προχώρησαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, διαμαρτυρόμενοι για την «παραβίαση δικαστικής απόφασης», βάσει της οποίας το ΔΗΚΚΙ δικαιώθηκε για την καταβολή της κρατικής οικονομικής επιχορήγησης για το 2005.

Τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ, απευθυνόμενα στον υπουργό Εξωτερικών, δηλώνουν ότι «παραβιάζοντας τις ίδιες τις στοιχειώδεις αρχές της νόμιμης άσκησης των καθηκόντων του και της δημοκρατίας, μετέφερε τη χώρα σε άλλες καταδικασμένες εποχές» και εξακολουθεί να έχει «αφαιρέσει την κοινή υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση του ΔΗΚΚΙ». Στο ίδιο κείμενο καλούν τον υπουργό «να δημοσιεύσει την κοινή υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ προκειμένου να αρθεί το απαρτχάιντ που έχει επιβάλει στο 5ο κόμμα της χώρας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ