ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τιμούμε τους «200» της Καισαριανής

Την Κυριακή, 24 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον τόπο θυσίας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 61 χρόνων από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944, διοργανώνει η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Κυριακή 24 του Απρίλη, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 π.μ., στην πλατεία Καισαριανής.

Η εκδήλωση, πέραν των ομιλιών, περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ πραγματοποιείται με τη συμβολή της Αχτίδας Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ και του Μουσικού Συνόλου «Adanastazia Orchestra».

Συμμετέχουν οι αντιστασιακοί

Οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και όλα τα Παραρτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) συμμετέχουν στην εκδήλωση, για να τιμήσουν τη θυσία των 200 κομμουνιστών και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στον τόπο της θυσίας. Μάλιστα, οι οργανώσεις των αντιστασιακών μισθώνουν πούλμαν από τις περιοχές τους για να μεταβούν στην εκδήλωση της Καισαριανής οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης. Οι αντιστασιακοί, που θα φθάσουν με τα λάβαρα της Αντίστασης, θα κάνουν προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. μπροστά στο παλιό Δημαρχείο της Καισαριανής. Από κει θα συναντηθούν σε κοινή πορεία με την άλλη προσυγκέντρωση προς το χώρο της θυσίας, όπου θα γίνει η εκδήλωση.

-- To ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση στην Καισαριανή. Προσυγκέντρωση μπροστά στο παλιό Δημαρχείο της πόλης.

Πολύμορφες δραστηριότητες Επιτροπών Ειρήνης

Πολύμορφα ξεδιπλώνονται μέρα με τη μέρα οι δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης σ' όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο Μάη με τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές πορείες και πάνω απ' όλα με τη Μαραθώνια Πορεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μάη. Ετσι:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), εκδήλωση με θέμα «Ευρωσύνταγμα - κίνδυνοι αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια». Εισηγητής θα είναι ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια του γιορτασμού των 30 χρόνων δράσης και λειτουργίας της, καθώς και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει την Κυριακή 24 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΣΠΟΡΤΙΓΚ». Θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Σύλβια Καπερνάρου, με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας της Επιτροπής Ειρήνης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, τιμώντας την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει συναυλία κλασικής μουσικής με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, τη Μ. Δευτέρα, 25 Απρίλη, στις 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Στη συναυλία συμμετέχουν η σαρανταμελής συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, οι μεικτές χορωδίες των Ωδείων Λάρισας και Καρδίτσας και θα διευθύνει ο Νίκος Στεφ. Ευθυμιάδης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, καθώς και σ' όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο, για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης.

Στη Λάρισα

Ξεκινούν σήμερα οι πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών, που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία ειρήνης, που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη, από τη Γιάννουλη στη Λάρισα.

Η σημερινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Μύλο» στις 9.30 μ.μ. και περιλαμβάνει πολιτικό τραγούδι με ορχήστρα, ομιλία για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, καθώς και απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό. Ακολουθεί, την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο «Φρούριο», η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης. Ενώ την Πέμπτη 19 Μάη, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση διοργανώνουν στην πλατεία Ταχυδρομείου συναυλία με σύγχρονο μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένη στη νεολαία.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας «καλύτερη τιμή γι' αυτές τις επετείους είναι η ένταση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό». Και καλεί όλους τους Λαρισαίους, τους φίλους της ειρήνης, «να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού πόλου αντίστασης, που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της Νέας Τάξης και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η ζωή ως ψευδαίσθηση

1 Ο πατέρας που δεν έβρισκε εντατική να νοσηλεύσει το βαριά τραυματισμένο γιο του, αυτόματα αναδύθηκε από την ψευδαίσθηση της ζωής, που σκεπάζει την πραγματικότητα. Ψευδαίσθηση, που εκπορεύεται καθημερινά από τις γνωστές πολιτικές οικογένειες που μας κυβερνούν, με τη σοβαροφάνεια που έχει το ψέμα.

2 Ο συνταξιούχος που σπρώχνει εαυτόν και αλλήλους έξω από μια Τράπεζα για να λάβει ψίχουλα, δεν μπορεί να καταλάβει πώς έφτασε σ' αυτό το σημείο. Ξεφυλλίζοντας το τετράδιο της ζωής του, αναρωτιέται πόσα χρόνια τον είχαν εξαπατήσει κι αν του αξίζει αυτό που τώρα του συμβαίνει.

3 Η ψευδαίσθηση επιβεβαιώνει προς ώρας τη μυστική χαρά του Τσόρτσιλ, που όποτε μίλαγε για τον κοινωνικό πόλεμο, τόνιζε: «Ο πόλεμος αυτός που κάποτε ήταν ανηλεής και ένδοξος τώρα είναι ανηλεής και βρώμικος».

4 Ο δρόμος της ψευδαίσθησης είναι ανοιχτός, αφού δεν κυκλοφορούν σ' αυτόν τα πρότυπα που χάριζαν στις κοινωνίες την ουσιαστική μορφή τους και τα οποία, σύμφωνα με τον Σέλερ, δεν είναι άλλα από τον Αγιο, τον Ιδιοφυή και τον Ηρωα. Στη ζωή μας την τριάδα αυτή έχουν αντικαταστήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Νομάρχης Ψωμιάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

5 Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των αφορισμών, όσον αφορά το περιβάλλον που της έχει διαμορφώσει η ψευδαίσθηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση με τις τελευταίες εξελίξεις έχει ξεπεράσει τα όριά μας με τον κυνισμό εκείνου που γνωρίζει πως έπαιξε χωρίς παίκτες και έχασε, δίνοντάς μας το δικαίωμα να περάσουμε στην πράξη.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΚΕ
Περιοδείες σε Πειραϊκή και Αίγινα

-- Περιοδεία στις γειτονιές της Πειραϊκής θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στην Αίγινα θα περιοδεύσει την ερχόμενη Κυριακή ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους του Δήμου Αίγινας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και θα χαιρετίσει στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ομάδα πολιτών για το πρόβλημα του νερού, στον πύργο του Μαρκέλου στις 6 μ.μ.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στο Γηροκομείο

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους στο Γηροκομείο, την Κυριακή 24 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον τόπο της εκτέλεσης. Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τις πλατείες: Αγ. Σοφίας, Πίνδου και Ελευθερίας, στις 10:30 π.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ