ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στις διώξεις των αγροτών
  • Αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Μάη στη Λάρισα, αποφάσισε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή
  • Καλεί τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μπροστά στο "ντελίριο" ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών

Αγωνιστική απάντηση δίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στην πολιτική δικαστικών διώξεων των αγροτών, που επιμένει να ακολουθεί σκόπιμα η κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται.

Η αρχή γίνεται με το αγωνιστικό αγροτικό συλλαλητήριο που αποφάσισε να διοργανώσει στις 23 του Μάη, έξω από τα δικαστήρια στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, με κεντρικό σύνθημα την αποποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών και την καταδίκη της πολιτικής διώξεων και τρομοκρατίας της κυβέρνησης. Την ημερομηνία αυτή οδηγούνται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας ολόκληρη η Πανθεσσαλική και ακόμα 12 αγρότες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για το "μπλόκο" των Τεμπών στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Τη δίκη αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν μια σειρά από άλλες δίκες στη Θεσσαλία για τις κινητοποιήσεις από το Μάρτη του 1995 μέχρι το Φλεβάρη του 1997, πράγμα που γίνεται και σε πολλές άλλες αγροτικές περιοχές. Η χώρα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο "αγροτοδικείο" και χιλιάδες αγρότες σέρνονται σε δίκες και ανακρίσεις. Από τις αρχές του 1997 πολλές εκατοντάδες αγροτών σύρθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν, ενώ αρκετές από αυτές τις δίκες πήραν αναβολή. Στους μήνες που πέρασαν καταδικάστηκαν πολλοί αγρότες στους Νομούς Λάρισας (όπου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή οδηγούνται αγρότες στα δικαστήρια), Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Κοζάνης, Καρδίτσας και Λέσβου.Στους παραπάνω νομούς, μαζί με τους Νομούς Τρικάλων και Αχαϊας,πολλές δίκες πήραν αναβολή για τους επόμενους μήνες, ενώ νέες δίκες αναμένεται να ξεκινήσουν σε όλους τους παραπάνω νομούς, επιπλέον και στους Νομούς Βοιωτίας και Πιερίας κ.α.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, εκτός από τη δίκη στις 23 του Μάη στη Λάρισα, στα δικαστήρια οδηγούνται στις 7 του Μάη τα Διοικητικά Συμβούλια 25 συνεταιρισμών του Αιγίου, επειδή καλούσαν σε ανακοίνωσή τους τους αγρότες να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις! Στο Αίγιο, επίσης, στις 14 του Μάη οδηγούνται στα δικαστήρια 88 αγρότες και στις 11 Ιούνη άλλοι 67 αγρότες η δίκη των οποίων αναβλήθηκε πρόσφατα.

Πρόβλημα δημοκρατίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή τονίζεται πως δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας με τις δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Με τις ενέργειές της αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα σε ολόκληρο το λαό, σε όλους όσοι αγωνίζονται, πως θα έχουν την ίδια τύχη εάν "σηκώσουν κεφάλι". Γίνεται φανερό πως για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής των "μονόδρομων" και της "σύγκλισης" επιστρατεύει όλα τα μέσα: Αστυνομικές δυνάμεις - ροπαλοφόρους και ΜΑΤ, δολιοφθορές ενάντια στα τρακτέρ, προληπτικές συλλήψεις, συκοφαντίες και σπίλωση προσώπων, κοινωνικό διάλογο, δίκες και καταδίκες. Με δεδομένη την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της, αυτός ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη πολιτική της βίας και της αστυνομοκρατίας κανένας δε νομιμοποιείται να σωπάσει".Και καταλήγει η ανακοίνωση: "Πρέπει να γνωρίζουν οι κυβερνώντες και όσοι ασπάζονται αυτές τις πολιτικές πως θα πληρωθούνε με το ίδιο νόμισμα από την αγροτιά και το λαό με όσα κάνουν σε βάρος τους".

Πρωτοβουλίες

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής, εκτός από το συλλαλητήριο στις 23 του Μάη, αποφασίστηκαν ακόμα μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στις 30 του Απρίλη και ώρα 7 μμ στο ξενοδοχείο "Μετροπόλ" στη Λάρισα θα γίνει ευρεία σύσκεψη με θέμα τις διώξεις των αγροτών και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη αυτή καλούνται να πάρουν μέρος οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης, οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τους αγρότες στις δίκες και οι δευτεροβάθμιοι και άλλοι φορείς της Θεσσαλίας.

Επίσης, στις 9 του Μάη θα γίνει επίσκεψη της Πανθεσσαλικής στη Βουλή για να συναντηθεί με τα κόμματα και να θέσει το πρόβλημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών για οριστική λύση, με νομοθετική ρύθμιση.

Φοβούνται την άλλη φωνή στην ΑΓΝΟ

Να φιμώσει τους συνεταιριστές της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας", για τα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος και για τις ευθύνες της για την άσχημη κατάσταση στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, επιχειρεί η "γαλαζοπράσινη" διοίκησή της

Επιχείρηση φίμωσης με καλοπληρωμένους μπράβους στήθηκε από την προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απερχόμενη διοίκηση της ΑΓΝΟ εναντίον συνεταιριστών - συνδικαλιστών αγροτών που αντιτάσσονται και καταγγέλλουν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Η επιχείρηση εξελίχθηκε το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη συνεταιριστική οργάνωση. Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" (ΛΑΕ), της παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές αγροτικές δυνάμεις, την ώρα που μπήκαν στο χώρο του εργοστασίου, προκειμένου να μοιράσουν στους συναδέλφους τους κτηνοτρόφους ανακοίνωση σχετικά με την άσχημη προοπτική της ΑΓΝΟ, πληρωμένοι μπράβοι τους επιτέθηκαν και τους έβγαλαν έξω με τη βία!

Ο στόχος της επίθεσης ήταν ξεκάθαρος. Οι "καρεκλοκένταυροι" αγροτοπατέρες της διοίκησης, που χρόνια τώρα, υλοποιώντας τις αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ, οδηγούν τη μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση στη χρεοκοπία, δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να φτάσει στα χέρια των κτηνοτρόφων - αντιπροσώπων, που λίγη ώρα αργότερα θα ψήφιζαν, η ανακοίνωση της ΛΑΕ. Μια ανακοίνωση που κατήγγειλε την πολιτική της διοίκησης, η οποία, σταδιακά, εκχωρεί βασικές δραστηριότητες της ΑΓΝΟ σε ιδιώτες, δημιουργεί συνεταίρους και συνεταιρισμούς - "φαντάσματα" για να διαμορφώνει συσχετισμούς, εκβιάζει συνειδήσεις και κάνει ρουσφέτια.

Οι αγρότες συνδικαλιστές της ΛΑΕ καλούσαν τους συναδέλφους τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη ρύθμιση των χρεών της ΑΓΝΟ από μηδενική βάση και ανακοπή της διαδικασίας ξεπουλήματος που ετοιμάζει η ΑΤΕ, επαρκή και χαμηλή χρηματοδότηση, να γίνει ουσιαστικός έλεγχος και να αποδοθούν, τυχόν, ευθύνες για κακοδιαχείριση. Επίσης, να μη γίνει δεκτή η ποσόστωση που επιβάλει η ΕΕ στο αγελαδινό γάλα και να καταργηθούν τα πρόστιμα που πληρώνουν οι παραγωγοί, να εξασφαλιστούν τιμές στο γάλα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής, να δίνεται προνομιακή στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων κόντρα στα σχέδια της ΕΕ και να μπει φραγμός στην κερδοσκοπία των βιομηχανιών και των πολυεθνικών, καθώς και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που επιβάλλουν.

Το ΚΚΕ

"Δημοκρατία είναι να έχει και εκείνος που δεν εκπροσωπείται στη διοίκηση το δικαίωμα να εκφράζει τις θέσεις και τις προτάσεις του, ώστε ο αντιπρόσωπος να ξέρει τι επιλέγει και τι στηρίζει με την ψήφο του", δήλωσε ο Α. Τζέκης,μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την επιχείρηση φίμωσης και σημείωσε: "Το ΚΚΕ καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και μεθοδεύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτές οι εκλογές δε θα βγάλουν από το αδιέξοδο αυτή τη μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση. Η φωνή μας δε θα μπλοκαριστεί. Θα ενημερώσουμε πλατιά, ανοιχτά τους κτηνοτρόφους για το τι γίνεται μέσα στην ΑΓΝΟ. Τους καλούμε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αν θέλουν το εργοστάσιο να παραμείνει συνεταιριστικό και να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών, όμως μεθοδεύει η κυβέρνηση.

  • Σημαντική αύξηση των δυνάμεών της παρουσίασε στις εκλογές της Ενωσης Κιλκίς η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα", παρά τις απειλές, τους εκβιασμούς και τα ρουσφέτια που επιστράτευσαν οι άλλες παρατάξεις για να υφαρπάξουν την ψήφο των αντιπροσώπων. Στις προηγούμενες εκλογές είχε 18 αντιπροσώπους, ενώ τώρα 27. Ετσι πήρε μια θέση στο ΔΣ της Ενωσης έναντι 4 της ΝΔ και 2 του ΠΑΣΟΚ. Επίσης εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο για την ΠΑΣΕΓΕΣ, έναντι 2 της ΝΔ και 1 του ΠΑΣΟΚ.
"ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ" ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Αλλαξαν τα παράβολα, όχι το σύστημα

Καταγγελίες των εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην ουσιαστική αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι "δάσκαλοι" οδήγησης, εκφράζοντας παράλληλα, την πλήρη τους αντίθεση στα νέα μέτρα που ισχύουν από την 1η Απρίλη 1997 για την απόκτηση "διπλώματος" οδήγησης.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων (ΠΟΕΕΟΑ), κατήγγειλαν τα πρόχειρα, αποσπασματικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεφάρμοστα μέτρα, επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα στις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, εκτός από τα "τσουχτερά" παράβολα (υπερδιπλασιάστηκαν από την 1η Απρίλη) για την απόκτηση και την αντικατάσταση των "διπλωμάτων" οδήγησης. Κατήγγειλαν, επίσης, ότι αντί οι αρμόδιοι να δώσουν λύσεις σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η εκπαίδευση και εξέταση των υποψηφίων οδηγών, εξακολουθούν να εφαρμόζουν αδιέξοδη πολιτική, διαιωνίζοντας έτσι το καθεστώς, που "παράγει" ως γνωστόν, ακόμα και οδηγούς δι' αλληλογραφίας! Στο θέμα αυτό στάθηκε ιδιαίτερα ο Ι. Παπαδόπουλος,υπεύθυνος του τομέα πρόληψης ατυχημάτων του ΕΚΑΒ, ο οποίος αναφέρθηκε στα "κυκλώματα", που έναντι αδράς αμοιβής εκδίδουν και παραδίδουν "διπλώματα" ακόμα και στο σπίτι και κατηγόρησε για ανικανότητα τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών να εξυγιάνουν και να αναμορφώσουν το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σ. Σαξώνης κατηγόρησε για ανεπάρκεια τον κρατικό μηχανισμό στην ουσιαστική αναβάθμιση του "πάσχοντος" συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα διαρκώς αυξάνονται. Υπογράμμισε ότι από την 1η Απρίλη 1997 η μόνη αλλαγή στις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών είναι η αύξηση των παραβόλων, αφού η πρακτική εξέταση γίνεται όπως παλιά, ενώ το νέο βιβλίο σημάτων είναι κακή ανατύπωση του παλιού, αφού περιέχει 27 λάθη και αντιφάσεις όσον αφορά ορισμένες διατάξεις του ΚΟΚ. Τόνισε, επίσης, ότι τις τελευταίες 20 μέρες δε γίνονται εξετάσεις για τη χορήγηση διπλώματος μοτοσικλέτας πάνω από 125 κυβικά εκατοστά, επειδή οι εκπαιδευτές αρνούνται να προσέλθουν στις εξετάσεις, αφού, σύμφωνα με το νέο καθεστώς, είναι υποχρεωμένοι να κάθονται πίσω από τον εξεταζόμενο, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εξέταση.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατήγγειλαν, τέλος, ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών δεν έλαβαν υπόψη τους τις προτάσεις του κλάδου για το νέο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org