ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πρόληψη απ' την άπορη Αυτοδιοίκηση

Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης, για ένα σταθμό πρόληψης ανά νομό, αποδεικνύονται ένα βαρύ φορτίο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε μια εκδήλωση - φιέστα, που οργανώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου από τον υφυπουργό Υγείας, Μ. Σκουλάκη, ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου κέντρου πρόληψης, από τα 5 που θα γίνουν συνολικά στο Νομό Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των πρόσφατων ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την πρόληψη των ναρκωτικών. Το πρώτο κέντρο πρόληψης στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο Δήμο Συκεών και θα καλύπτει τις ανάγκες των όμορων δήμων και κοινοτήτων, με συνολικό πληθυσμό 190.000 κατοίκους. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν δύο κέντρα πρόληψης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ένα στο Δήμο Καλαμαριάς και ένα στους Αμπελόκηπους.

Το κέντρο πρόληψης θα λειτουργήσει ύστερα από τριετή προγραμματική σύμβαση που υπογράφουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τα τρία πρώτα χρόνια το κέντρο πρόληψης θα χρηματοδοτείται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα θα καλύπτονται από τους φορείς. Μετά την πάροδο των τριών χρόνων το οικονομικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τους φορείς, δηλαδή τη νομαρχία, τους δήμους και τις κοινότητες.

Πολύ γρήγορα αποδεικνύεται λοιπόν, πως η εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών μετατίθεται στην άπορη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα, πώς θα μπορέσουν αυτοί οι φορείς να επωμιστούν το οικονομικό βάρος, τη στιγμή που στερούνται απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την κάλυψη των μέχρι τώρα αρμοδιοτήτων τους, είναι ένα ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί. Ομως το ερώτημα αυτό παραπέμπει σε αύξηση της φορολογίας και πιθανή αναζήτηση χρημάτων από ιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο ξενοδοχείο "Φιλίππειο", σημειώθηκε από ορισμένους εκπροσώπους φορέων και Θεραπευτικών ιδρυμάτων, πως η πρόληψη δεν είναι το άπαν. Χρειάζεται να δοθεί βάρος στη θεραπεία των χρηστών και την κοινωνική τους επανένταξη, η οποία μπορεί να επιτύχει αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (πχ ανεργία) που οδηγούν τους νέους στην τοξικοεξάρτηση.

Παράλληλα όμως, τονίστηκε η σημασία που έχει η πρόληψη, έξω από τα στενά όρια της ενημέρωσης. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μ. Μαλλιώρη, σημείωσε την αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων, από το σχολείο μέχρι την αστυνομία, ώστε οι νέοι που βρίσκονται στην αρχή της χρήσης να μπορούν γρήγορα να απεξαρτηθούν και να μη φτάσουν να γίνουν "χρήστες καριέρας". Επίσης επισήμανε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των στελεχών των κέντρων πρόληψης και ενημέρωσής τους πάνω στις νέες ουσίες που προκύπτουν, ώστε πιο αποτελεσματικά να μπορούν να βοηθούν στη λειτουργία των κέντρων.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος σημείωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη στήριξης από τα κέντρα πρόληψης, σημείωσε όμως πως επειδή στην όλη υπόθεση υπάρχει και ο κίνδυνος διαφήμισης, θα πρέπει να δοθεί βάρος στη δουλιά υποδομής, στην αθόρυβη παρέμβαση όσο πιο κοντά γίνεται στον άνθρωπο.

Με αφορμή την παρέμβαση του υπουργού, ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης και ιατροδικαστής, Μ. Τσούγκας, στη δική του τοποθέτηση σημείωσε πως το 50% των χρηστών ξεκινά τις ουσίες σε ηλικία κάτω των 18 ετών και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν υπηρετεί στο στρατό γιατί κρίνεται ακατάλληλο.

Τα πράγματα οξύνθηκαν όταν νεαροί που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης άρχισαν να κατηγορούν, υπουργείο καιΟΚΑΝΑ, πως καθυστερούν την επέκταση του προγράμματος και το μηδενισμό της λίστας αναμονής (350 άτομα). Θύματα της υποκριτικής πολιτικής της κυβέρνησης και όσους συναινούν στη χορήγηση των υποκαταστάτων οι νέοι αυτοί, πίστεψαν πως θα μπορέσουν να ξεφύγουν σταδιακά με τη χρήση της μεθαδόνης. Δυστυχώς όμως, τα ίδια τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, καθώς στους 15 μήνες λειτουργίας του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη διαδικασία αποτοξίνωσης 12 άτομα, από τα 171 που συμμετείχαν συνολικά.

Ιδιότυπη συναίνεση σε ανθυγιεινά σχέδια

Το νομοσχέδιο για την υγεία υποβαθμίστηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Υφαρπαγή της ψήφου των αντιπροσώπων, μέσω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση

Το περασμένο Σάββατο έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και είχε ως θέματα το νομοσχέδιο για την υγεία, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Παρά τη σοβαρότητα του θέματος και παρά το γεγονός ότι ο ΠΙΣ είναι ο επίσημος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, εντούτοις η ηγεσία του ΠΙΣ συμπεριέλαβε το σχέδιο νόμου στην ενιαία εισήγηση, με άλλα τρέχοντα θέματα. Στη συνέλευση αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο για την υγεία, ενώ τα άλλα θέματα λόγω της διαδικασίας υποβαθμίστηκαν.

Μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων μεταξύ των οποίων και πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι όπως δήλωσαν εξέφραζαν αποφάσεις των ΔΣ των συλλόγων τους, έκαναν αρνητική κριτική στο νομοσχέδιο και ζήτησαν την απόσυρσή του. Εν τούτοις, όμως, η διαδικασία, την οποία επέλεξε η ηγεσία του ΠΙΣ - παρά τις φραστικές επικρίσεις που υπάρχουν σε ανακοίνωση του ΠΙΣ περί "απλής συρραφής των προηγούμενων νομοσχεδίων" - οδήγησαν στην "έγκριση των θέσεων που υπήρχαν στην εισήγηση", με αποτέλεσμα αυτή η έγκριση να μετατραπεί σε μια ιδιότυπη συναίνεση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η ΔΗΠΑΚ

Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στη λογική της επίλυσης των βασικών προβλημάτων του χώρου της υγείας, αλλά υπακούει στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λευκής Βίβλου για περιστολή των κρατικών δαπανών για την υγεία και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, πράγμα που θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και στις συνθήκες εργασίας των λειτουργών της υγείας.

Ιδιαίτερα επισήμαναν:

  • Τη συρρίκνωση και υποβάθμιση του Δημοσίου Τομέα Υγείας.
  • Τη μετακύληση του κόστους για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα στο ΙΚΑ.
  • Την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και της λογικής του νόμου της αγοράς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).
  • Την ένταση του αυταρχισμού σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και διοίκησης των μονάδων υγείας.
  • Την πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο Τομέα, με στόχο το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Από τη ΔΠΚ και άλλους αντιπροσώπους προτάθηκε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το προεδρείο.

Παρά την αρνητική κριτική επί του νομοσχεδίου που υπήρχε στην εισήγηση, τελικά μπήκε στη λογική των βελτιωτικών προτάσεων, μπήκε σε ψηφοφορία στο σύνολό της και όπως ήταν αναμενόμενο υπερψηφίστηκε. Η ΔΠΚ την καταψήφισε στο σύνολό της, και τα επιμέρους θέματα, και έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η διαδικασία που ακολουθήθηκε αποτέλεσε υφαρπαγή θετικής ψήφου και για το νομοσχέδιο, το οποία στην πράξη είχε καταψηφιστεί από την τοποθέτηση των συνέδρων".

Βήμα γυναικών κατά των ναρκωτικών

Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών στα Κάτω Πατήσια

"Μακάρι να ήτανε και άλλοι σαν και εσάς. Να αγωνιστούν για να μας σώσουν. Πεθαίνουμε κάθε μέρα και ντρέπονται και οι δικοί μας να αγωνιστούν. Ημαστε στην πρέζα από τα δεκατέσσερα". Αυτά ήταν τα λόγια δύο νέων, του Αλέκου και του Παναγιώτη, που ειπώθηκαν την ώρα που τους πλησίασαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Γυναικών Κάτω Πατησίων,κατά τη διάρκεια εξόρμησης - ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών, που πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος στον Αγ. Νικόλαο.

Τα λόγια αυτά αναδείχνουν για ακόμη μια φορά την ανάγκη για ενημέρωση για το οξύ πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο Σύλλογος Γυναικών σε ανακοίνωσή του γι' αυτή την καμπάνια αναφέρει ότι ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να παραμένει θεατής των τεκταινόμενων, ούτε μπορεί να κλείνει τα μάτια του στην τραγωδία, που με δραματικό τρόπο παίζεται στην κοινωνία και την οικογένεια του κάθε πολίτη. "Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έδειξαν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξύτατο αυτό πρόβλημα. Εκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω με διάφορα ημίμετρα", σημειώνουν στην ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος καλεί όλους να σπάσουν το τείχος της σιωπής και της αδράνειας και να πρωτοστατήσουν στην αφύπνιση της κοινωνίας. Στα μέσα του Μάη ο Σύλλογος θα διοργανώσει ημερίδα κατά των ναρκωτικών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κάλυψη κενών με μεταφερόμενες μπλούζες

Με τη μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κενά που δεν καλύπτει η ίδια με προσλήψεις.

Ετσι, μετά τις δραματικές καταγγελίες των γιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του "Αγία Σοφία" για παραίτηση επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με την προοπτική της απόσπασης γιατρού απ' το παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Πρόκειται δηλαδή για μια ανακατανομή των υπαρχόντων γιατρών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και με σκοπό την άμβλυνση των εντυπώσεων που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες των γιατρών της ΜΕΘ του "Αγία Σοφία". Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης έκαναν Γενική Συνέλευση και κατήγγειλαν τη μεθοδολογία των περιφερόμενων γιατρών για την κάλυψη των κενών σε γιατρούς. Η περίπτωση του παιδιατρικού Νοσοκομείου Αττικής δεν είναι η μοναδική. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς - μετά τη συνταξιοδότηση γιατρού σε αυτό - με την απόσπαση του παθολόγου Ν. Κοκολάκη απ' το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα". Ενός γιατρού που είναι 50 χρονών και έχει σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις στην Αθήνα.

Χτες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του "Αλεξάνδρα" έκαναν δίωρη στάση εργασίας στο Νοσοκομείο και θα την επαναλάβουν την Τετάρτη εφόσον το υπουργείο επιμείνει στην επιλογή του.

Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία "κάλυψης" στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας φέρεται διατεθειμένο να καλύψει τα κενά - ιδιαίτερα στην επαρχία και μάλιστα ενόψει του καλοκαιριού - με αποσπάσεις ενός μηνός γιατρών απ' το κέντρο προς την επαρχία.

Αλίμονο δηλαδή και στην επαρχία αλλά και στο κέντρο!

Απ' την εκδήλωση των γυναικών στα Πατήσια, ενάντια στα ναρκωτικά



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ