- Αγωνιστική απάντηση δίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στην πολιτική δικαστικών διώξεων των αγροτών, που επιμένει να ακολουθεί σκόπιμα η κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται τα... - 1997-04-22 00:00:00.0"/> - Αγωνιστική απάντηση δίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στην πολιτική δικαστικών διώξεων των αγροτών, που επιμένει να ακολουθεί σκόπιμα η κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται τα... - 1997-04-22 00:00:00.0" /> Αγωνιστική απάντηση στις διώξεις των αγροτών | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στις διώξεις των αγροτών
  • Αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Μάη στη Λάρισα, αποφάσισε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή
  • Καλεί τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μπροστά στο "ντελίριο" ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών

Αγωνιστική απάντηση δίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στην πολιτική δικαστικών διώξεων των αγροτών, που επιμένει να ακολουθεί σκόπιμα η κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται.

Η αρχή γίνεται με το αγωνιστικό αγροτικό συλλαλητήριο που αποφάσισε να διοργανώσει στις 23 του Μάη, έξω από τα δικαστήρια στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, με κεντρικό σύνθημα την αποποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών και την καταδίκη της πολιτικής διώξεων και τρομοκρατίας της κυβέρνησης. Την ημερομηνία αυτή οδηγούνται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας ολόκληρη η Πανθεσσαλική και ακόμα 12 αγρότες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για το "μπλόκο" των Τεμπών στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Τη δίκη αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν μια σειρά από άλλες δίκες στη Θεσσαλία για τις κινητοποιήσεις από το Μάρτη του 1995 μέχρι το Φλεβάρη του 1997, πράγμα που γίνεται και σε πολλές άλλες αγροτικές περιοχές. Η χώρα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο "αγροτοδικείο" και χιλιάδες αγρότες σέρνονται σε δίκες και ανακρίσεις. Από τις αρχές του 1997 πολλές εκατοντάδες αγροτών σύρθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν, ενώ αρκετές από αυτές τις δίκες πήραν αναβολή. Στους μήνες που πέρασαν καταδικάστηκαν πολλοί αγρότες στους Νομούς Λάρισας (όπου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή οδηγούνται αγρότες στα δικαστήρια), Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Κοζάνης, Καρδίτσας και Λέσβου.Στους παραπάνω νομούς, μαζί με τους Νομούς Τρικάλων και Αχαϊας,πολλές δίκες πήραν αναβολή για τους επόμενους μήνες, ενώ νέες δίκες αναμένεται να ξεκινήσουν σε όλους τους παραπάνω νομούς, επιπλέον και στους Νομούς Βοιωτίας και Πιερίας κ.α.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, εκτός από τη δίκη στις 23 του Μάη στη Λάρισα, στα δικαστήρια οδηγούνται στις 7 του Μάη τα Διοικητικά Συμβούλια 25 συνεταιρισμών του Αιγίου, επειδή καλούσαν σε ανακοίνωσή τους τους αγρότες να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις! Στο Αίγιο, επίσης, στις 14 του Μάη οδηγούνται στα δικαστήρια 88 αγρότες και στις 11 Ιούνη άλλοι 67 αγρότες η δίκη των οποίων αναβλήθηκε πρόσφατα.

Πρόβλημα δημοκρατίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή τονίζεται πως δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας με τις δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Με τις ενέργειές της αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα σε ολόκληρο το λαό, σε όλους όσοι αγωνίζονται, πως θα έχουν την ίδια τύχη εάν "σηκώσουν κεφάλι". Γίνεται φανερό πως για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής των "μονόδρομων" και της "σύγκλισης" επιστρατεύει όλα τα μέσα: Αστυνομικές δυνάμεις - ροπαλοφόρους και ΜΑΤ, δολιοφθορές ενάντια στα τρακτέρ, προληπτικές συλλήψεις, συκοφαντίες και σπίλωση προσώπων, κοινωνικό διάλογο, δίκες και καταδίκες. Με δεδομένη την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της, αυτός ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη πολιτική της βίας και της αστυνομοκρατίας κανένας δε νομιμοποιείται να σωπάσει".Και καταλήγει η ανακοίνωση: "Πρέπει να γνωρίζουν οι κυβερνώντες και όσοι ασπάζονται αυτές τις πολιτικές πως θα πληρωθούνε με το ίδιο νόμισμα από την αγροτιά και το λαό με όσα κάνουν σε βάρος τους".

Πρωτοβουλίες

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής, εκτός από το συλλαλητήριο στις 23 του Μάη, αποφασίστηκαν ακόμα μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στις 30 του Απρίλη και ώρα 7 μμ στο ξενοδοχείο "Μετροπόλ" στη Λάρισα θα γίνει ευρεία σύσκεψη με θέμα τις διώξεις των αγροτών και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη αυτή καλούνται να πάρουν μέρος οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης, οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τους αγρότες στις δίκες και οι δευτεροβάθμιοι και άλλοι φορείς της Θεσσαλίας.

Επίσης, στις 9 του Μάη θα γίνει επίσκεψη της Πανθεσσαλικής στη Βουλή για να συναντηθεί με τα κόμματα και να θέσει το πρόβλημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών για οριστική λύση, με νομοθετική ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ