ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα

Την αντίθεσή τους στη σκέψη για ίδρυση Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν, με επιστολή τους προς τη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, εφτά δήμαρχοι που πρόσκεινται ή υποστηρίζονται από το ΚΚΕ

Την αντίθεσή τους στη σκέψη για δημιουργία Τράπεζας της Αυτοδιοίκησης, καθώς αυτή θα οδηγηθεί αναγκαστικά είτε στη χρεοκοπία είτε στην εξαγορά της από το μεγάλο κεφάλαιο, τονίζουν σε επιστολή τους, εφτά δήμαρχοι που πρόσκεινται ή υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση του προεδρείου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) να συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέμα: "Ιδρυση Τράπεζας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ουσιαστική εισήγηση και χωρίς να τίθενται υπόψη του Σώματος βασικές παράμετροι όπως η βιωσιμότητα, αλλά κυρίως ο σκοπός και το περιεχόμενο μιας τέτοιας προσπάθειας.

Στην επιστολή τους προς τη Γενική Συνέλευση - που θα πραγματοποιηθεί τελικά μετά τις γιορτές - οι Π. Βακαλόπουλος, δήμαρχος Ταύρου, Γ. Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης, Κ. Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Λιάρος, δήμαρχος Ζεφυρίου, Γ. Πατσιλινάκος, δήμαρχος Περάματος, Ν. Ρογκάκος, δήμαρχος Βύρωνα και Χρ. Σκαμάκης, δήμαρχος Λυκόβρυσης,τονίζουν πως "η προσπάθεια να διαχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, παραβλέποντας τον έντονο κοινωνικό της ρόλο, αν δεν είναι τουλάχιστον πρόχειρη, ενδεχομένως υποκρύπτει σκοπιμότητες που κινούνται στα πλαίσια της απαλλαγής του κράτους από την ανάγκη οικονομικής στήριξης της ΤΑ". Σημειώνουν ακόμη ότι παρόμοιες προσπάθειες για δημιουργία δήθεν καινοτόμων σχημάτων για χρηματοδότηση της ΤΑ έγιναν και στο παρελθόν, σήμερα πιο ρετουσαρισμένα και με καλύτερη προβολή. "Πρέπει να το πούμε καθαρά - τονίζουν. Η προσπάθεια είναι να λειτουργήσει η ΤΑ με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, να προωθηθεί ο θεσμός του επιχειρηματία ΟΤΑ ή η ιδιωτικοποίηση της ΤΑ. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα που η ΤΑ καλείται να υπηρετήσει, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής δραστηριότητας, για το οποίο πάλεψε στο παρελθόν και κατοχύρωσε σε μεγάλο βαθμό".

Επικίνδυνη "ιδέα"

Αναφορικά με την "ιδέα" αυτή καθαυτή της ίδρυσης Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι δήμαρχοι σημειώνουν πως μια τέτοια επιχειρηματική πρωτοβουλία καθίσταται επικίνδυνη για την ΤΑ από οικονομική άποψη, καθώς στο σημερινό καθεστώς ανταγωνισμού που διέπει το πιστωτικό σύστημα της χώρας μας, ελάχιστα περιθώρια αφήνει για ίδρυση και λειτουργία νέων πιστωτικών ιδρυμάτων. "Τα διαθέσιμα κεφάλαια της ΤΑ δεν επιτρέπουν βιώσιμη ύπαρξη και λειτουργία νέου πιστωτικού ιδρύματος, αν ληφθεί υπόψη ότι παραπέρα διείσδυση στην υπάρχουσα τραπεζική αγορά ή άντληση κεφαλαίου από την ελεύθερη αγορά, πρέπει πρακτικά να αποκλειστεί λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα εκ μέρους του δημοσίου με την πολιτική επιτοκίων τους τίτλους που εκδίδει", τονίζουν χαρακτηριστικά οι εφτά δήμαρχοι. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, συνεχίζουν, μια Τράπεζα της ΤΑ ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξαγοραστεί, που σημαίνει πως θα υποτάξει τις όποιες δραστηριότητές της, τους πόρους, το ρόλο, το σκοπό, το περιεχόμενό της, στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στις "καινοτομίες" αυτές, στον όνομα δήθεν της αναπτυξιακής πορείας της ΤΑ, οι δήμαρχοι, στην επιστολή τους, αντιπαραθέτουν την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική που θα θεωρεί την ΤΑ βασικό παράγοντα ανάπτυξης, συμμέτοχο στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο ενός προγράμματος ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αντιπαραθέτουν τη δραστηριοποίηση όλων για την απόδοση στην ΤΑ των παρακρατημένων θεσμοθετημένων υπέρ αυτής πόρων, την ουσιαστική κατοχύρωση και μεταβίβαση στην ΤΑ των κονδυλίων που απαιτούνται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται σ' αυτήν, την αναγνώριση του αναπτυξιακού της ρόλου από το κράτος με άμεσες θετικές συνέπειες στην πολιτική χρηματοδότηση, επιδοτήσεων, εγγυήσεων και επιτοκίων των δανείων, που συνάπτοντα από την ΤΑ, εφαρμογή και στο χώρο της ΤΑ των κινήτρων και επιδοτήσεων που δίνονται σε ιδιώτες.

Εξόφθαλμη αυθαιρεσία

Σε τακτικό "επισκέπτη" των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων που απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έχει εξελιχθεί τον τελευταίο χρόνο η "περίπτωση Ψωμιάδη", όπως αποκαλείται η καταπάτηση και αυθαίρετη χρήση πεζόδρομου στην Πλάκα από τον εν λόγω νυχτοεπιχειρηματία, για τις ανάγκες της κοσμικής του ταβέρνας "Ανδριανός". Οι "επισκέψεις" της συγκεκριμένης περίπτωσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όλο αυτό το διάστημα "συνοδεύονται" - από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την ανοχή και ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής στη συνεχιζόμενη καταπάτηση και τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής ότι έχει λάβει ή ότι πρόκειται να λάβει τα μέτρα της.

Ομως, στον πεζόδρομο της οδού Θέσπιδος, οι ξύλινες κατασκευές, τα τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια και οι τεράστιες γλάστρες της κοσμικής ταβέρνας του Ψωμιάδη έχουν "ριζώσει". Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, η Δημοτική Αρχή, πολλές φορές έχει παραδεχτεί ακόμα και την αδυναμία της να τα βάλει με τους "ισχυρούς της νύχτας", δηλώνοντας ότι "οι υπηρεσίες μας ξηλώνουν τις ξύλινες αυθαίρετες κατασκευές, αλλά ο Ψωμιάδης τις επανατοποθετεί". Το γεγονός, όμως, ότι οι αυθαίρετες παρεμβάσεις παραμένουν, μάλλον συνηγορούν υπέρ της εσκεμμένης ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής και της περιστασιακής "δράσης" για τα μάτια του κόσμου... Εκτός κι αν οι μπράβοι του Ψωμιάδη - που σύμφωνα με τους κατοίκους, αλλά και μαγαζάτορες της Πλάκας, έχουν φροντίσει να επιβάλουν το δίκιο του ισχυρού στην περιοχή - έχουν επεκτείνει την "προστασία" τους και στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στην τελευταία συνεδρίαση, μάλιστα, του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Β. Κορομάντζος, διαβεβαίωνε ότι οι ξυλοκατασκευές είχαν απομακρυνθεί και πως στο εν λόγω μαγαζί γίνονταν οικοδομικές εργασίες. Οι φωτογραφίες μάς αποδεικνύουν το αντίθετο...

ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Αλλο ένα χτύπημα στην ενιαία εκπαίδευση

Η ίδρυση των λεγόμενων σχολείων "δεύτερης ευκαιρίας" ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Παιδείας, σε συνεργασία με τους δημάρχους των τριών παρακάτω δήμων της Αττικής.

Πρόκειται για υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη "διά βίου εκπαίδευση", αλλά και για "αποκέντρωση", καθώς το πρόγραμμα διαπνέεται από τη φιλοσοφία της διά βίου εκπαίδευσης, ενώ στη χρηματοδότηση θα συνεισφέρουν το υπουργείο Παιδείας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και "περιφερειακές και τοπικές πηγές". Το πρώτο τέτοιο σχολείο θα ιδρυθεί με τη συνεργασία των Αθήνας, Νίκαιας και Περιστερίου, αν όχι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, τουλάχιστον από τις αρχές του Γενάρη του 1998.

Σύμφωνα με την εξαγγελία που έκανε χτες ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, πλαισιωμένος από τους Δημάρχους Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο, Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλο και Νίκαιας Β. Τραπάλη στόχος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για εκείνους που δεν ολοκλήρωσαν την τυπική εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, πάντως, υποβαθμίζεται η νυχτερινή εκπαίδευση που έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό, δημιουργώντας ερωτηματικά για το περιεχόμενο και το σκοπό λειτουργίας των "σχολείων δεύτερης ευκαιρίας".

Η δημιουργία των "σχολείων δεύτερης ευκαιρίας", πάντως, αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ρίχνει στην αγορά εργασίας ένα ακόμα πτυχίο, με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Δώρο Πάσχα και αύξηση από το Μάη στα ταξί

Ακριβότερη κατά 150 δρχ. θα είναι μέχρι τις 29 Απρίλη 1997 η μετακίνηση με ταξί, λόγω δώρου Πάσχα, ενώ από την 1η Μάη θα ισχύσουν και τα νέα κόμιστρα.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, από την 1η Μάη 1997, τα κόμιστρα των ταξί αυξάνονται ως εξής: Μονή ταρίφα 62 από 58 δρχ., διπλή 120 από 113 δρχ., απλή κλήση μέσω ραδιοταξί 300 από 200 δρχ. και ραντεβού 400 από 300 δρχ. Η "σημαία" παραμένει στις 200 δρχ., όπως και η μίσθωση από αεροδρόμια και λιμάνια παραμένει στις 300 δρχ. Αντίθετα, μειώνονται κατά 10 δρχ. η μίσθωση από σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (σήμερα είναι 160 δρχ.), καθώς και κατά 5 δρχ. η μεταφορά αποσκευών πάνω από 10 κιλά, που σήμερα κοστίζει 55 δρχ. Στις 2.000 δρχ. παραμένει, επίσης και η"ωριαία αποζημίωση".

Σημειώνεται ότι η τελευταία αναπροσαρμογή στα κόμιστρα των ταξί έγινε τον Ιούλη του 1995 και όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, από τότε το κόστος λειτουργίας ταξί αυξήθηκε κατά 25%, συρρικνώνοντας στο ίδιο ποσοστό το εισόδημα των εργαζομένων στα ταξί.

Αρχαιρεσίες υπαλλήλων Πυροσβεστικής

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και αντιπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ έγιναν το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Από το σύνολο των 2.388 ψηφισάντων πήραν η ΠΑΣΠ ΠΣ 54,45% (οκτώ έδρες στο ΔΣ και τρεις αντιπρόσωποι), η ΔΑΚΥΠΣ 32,27% (έξι έδρες και δύο αντιπρόσωποι), η Κίνηση για την Ενότητα των Πυροσβεστών 7,68% (μία έδρα και έναν αντιπρόσωπο). Για το νέο ΔΣ της ΠΕΥΠΣ εκλέχτηκαν οι: Ι. Λεόντειος, Γ. Γεωργιάκος, Π. Νίκας, Α. Τζουβάρας, Σ. Βιτουλαδίτης, Κ. Καράς, Ν. Λιγνός, Κ. Καμονάς, Γ. Πήλιουρας, Α. Γιαννακόπουλος, Β. Χατζηιωαννίδης, Κ. Δαλούδης, Γ. Καμελίδης, Β. Κανέλος και Π. Δρίτσας.

Απολύσεις στον "Αγγελιαφόρο"

Στην απόλυση 5 εργαζομένων στο διαφημιστικό τμήμα του "Αγγελιαφόρου" προχώρησε χτες η διεύθυνση της εφημερίδας, ενώ σήμερα αναμένονται και άλλες απολύσεις. Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στα σχέδια του Λαμπράκη για αποδυνάμωση της συγκεκριμένης εφημερίδας και ενίσχυσης της άλλης εφημερίδας συμφερόντων τους, της "Φωνής του Βορρά" που σχεδιάζεται σύντομα να γίνει καθημερινή εφημερίδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ