Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα

Την αντίθεσή τους στη σκέψη για ίδρυση Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν, με επιστολή τους προς τη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, εφτά δήμαρχοι που πρόσκεινται ή υποστηρίζονται από το ΚΚΕ

Την αντίθεσή τους στη σκέψη για δημιουργία Τράπεζας της Αυτοδιοίκησης, καθώς αυτή θα οδηγηθεί αναγκαστικά είτε στη χρεοκοπία είτε στην εξαγορά της από το μεγάλο κεφάλαιο, τονίζουν σε επιστολή τους, εφτά δήμαρχοι που πρόσκεινται ή υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση του προεδρείου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) να συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέμα: "Ιδρυση Τράπεζας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ουσιαστική εισήγηση και χωρίς να τίθενται υπόψη του Σώματος βασικές παράμετροι όπως η βιωσιμότητα, αλλά κυρίως ο σκοπός και το περιεχόμενο μιας τέτοιας προσπάθειας.

Στην επιστολή τους προς τη Γενική Συνέλευση - που θα πραγματοποιηθεί τελικά μετά τις γιορτές - οι Π. Βακαλόπουλος, δήμαρχος Ταύρου, Γ. Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης, Κ. Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Λιάρος, δήμαρχος Ζεφυρίου, Γ. Πατσιλινάκος, δήμαρχος Περάματος, Ν. Ρογκάκος, δήμαρχος Βύρωνα και Χρ. Σκαμάκης, δήμαρχος Λυκόβρυσης,τονίζουν πως "η προσπάθεια να διαχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, παραβλέποντας τον έντονο κοινωνικό της ρόλο, αν δεν είναι τουλάχιστον πρόχειρη, ενδεχομένως υποκρύπτει σκοπιμότητες που κινούνται στα πλαίσια της απαλλαγής του κράτους από την ανάγκη οικονομικής στήριξης της ΤΑ". Σημειώνουν ακόμη ότι παρόμοιες προσπάθειες για δημιουργία δήθεν καινοτόμων σχημάτων για χρηματοδότηση της ΤΑ έγιναν και στο παρελθόν, σήμερα πιο ρετουσαρισμένα και με καλύτερη προβολή. "Πρέπει να το πούμε καθαρά - τονίζουν. Η προσπάθεια είναι να λειτουργήσει η ΤΑ με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, να προωθηθεί ο θεσμός του επιχειρηματία ΟΤΑ ή η ιδιωτικοποίηση της ΤΑ. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα που η ΤΑ καλείται να υπηρετήσει, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής δραστηριότητας, για το οποίο πάλεψε στο παρελθόν και κατοχύρωσε σε μεγάλο βαθμό".

Επικίνδυνη "ιδέα"

Αναφορικά με την "ιδέα" αυτή καθαυτή της ίδρυσης Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι δήμαρχοι σημειώνουν πως μια τέτοια επιχειρηματική πρωτοβουλία καθίσταται επικίνδυνη για την ΤΑ από οικονομική άποψη, καθώς στο σημερινό καθεστώς ανταγωνισμού που διέπει το πιστωτικό σύστημα της χώρας μας, ελάχιστα περιθώρια αφήνει για ίδρυση και λειτουργία νέων πιστωτικών ιδρυμάτων. "Τα διαθέσιμα κεφάλαια της ΤΑ δεν επιτρέπουν βιώσιμη ύπαρξη και λειτουργία νέου πιστωτικού ιδρύματος, αν ληφθεί υπόψη ότι παραπέρα διείσδυση στην υπάρχουσα τραπεζική αγορά ή άντληση κεφαλαίου από την ελεύθερη αγορά, πρέπει πρακτικά να αποκλειστεί λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα εκ μέρους του δημοσίου με την πολιτική επιτοκίων τους τίτλους που εκδίδει", τονίζουν χαρακτηριστικά οι εφτά δήμαρχοι. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, συνεχίζουν, μια Τράπεζα της ΤΑ ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξαγοραστεί, που σημαίνει πως θα υποτάξει τις όποιες δραστηριότητές της, τους πόρους, το ρόλο, το σκοπό, το περιεχόμενό της, στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στις "καινοτομίες" αυτές, στον όνομα δήθεν της αναπτυξιακής πορείας της ΤΑ, οι δήμαρχοι, στην επιστολή τους, αντιπαραθέτουν την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική που θα θεωρεί την ΤΑ βασικό παράγοντα ανάπτυξης, συμμέτοχο στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο ενός προγράμματος ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αντιπαραθέτουν τη δραστηριοποίηση όλων για την απόδοση στην ΤΑ των παρακρατημένων θεσμοθετημένων υπέρ αυτής πόρων, την ουσιαστική κατοχύρωση και μεταβίβαση στην ΤΑ των κονδυλίων που απαιτούνται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται σ' αυτήν, την αναγνώριση του αναπτυξιακού της ρόλου από το κράτος με άμεσες θετικές συνέπειες στην πολιτική χρηματοδότηση, επιδοτήσεων, εγγυήσεων και επιτοκίων των δανείων, που συνάπτοντα από την ΤΑ, εφαρμογή και στο χώρο της ΤΑ των κινήτρων και επιδοτήσεων που δίνονται σε ιδιώτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικά προβλήματα απόρροια της μετάλλαξης του θεσμού(2005-09-01 00:00:00.0)
Χορτάσαμε από υποσχέσεις και εγκαίνια(1998-09-30 00:00:00.0)
Καμιά συμμετοχή στα σχέδια επιβολής της "μεγάλης Ιερουσαλήμ"(1998-02-18 00:00:00.0)
Επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των δημοτών(1997-04-23 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία ειρήνης(1996-02-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα ειρήνης από τους κομμουνιστές δημάρχους(1996-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ