ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στη γύρα για συμμαχίες υπέρ των αστών

Στις χώρες που επισκέπτεται, το κεφάλαιο διευρύνει την κερδοφορία του και ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, στη Βραζιλία, επιβεβαίωσε πλήρως ότι πήγαν στη Λατινική Αμερική αναζητώντας ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης. Αλλά και από την ανάγκη να λανσάρουν στο εσωτερικό της χώρας σαν δήθεν φιλολαϊκό το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που υπερασπίζονται και που διακρίνεται απ' το προκρινόμενο απ' την ΕΕ ως προς τη γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό κορβανά των μονοπωλιακών ομίλων και των επενδύσεών τους.

Λειτουργώντας σαν «πλασιέ» για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ο Αλ. Τσίπρας στις επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βραζιλίας απηύθυνε προσκλητήριο για «μπίζνες» στην Ελλάδα, διαφημίζοντας τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα να αποτελέσει για τα κεφάλαια της Βραζιλίας «πύλη» εισόδου στην αγορά της Ευρώπης!

Στη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Βραζιλίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα «παραμένει μια χώρα με ανεξάντλητο γεωπολιτικό δυναμικό, συνδυάζοντας τη θέση της στην Ευρωζώνη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, την κεντρική της θέση στους κεντρικούς ενεργειακούς διαύλους».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια δεύτερη πύλη για την οικονομία της Βραζιλίας και γενικότερα της Νότιας Αμερικής στην Ευρώπη μετά την Ιβηρική χερσόνησο».

Προσκάλεσε δηλαδή τους καπιταλιστές της Λατινικής Αμερικής να αναζητήσουν κέρδη στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη και να διεκδικήσουν μερίδιο του ενεργειακού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, για τα οποία ήδη εκδηλώνεται έντονος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, ο Βραζιλιάνος υπουργός Αμυνας έθεσε το ζήτημα των εξοπλισμών, εκφράζοντας την ευχή αναβάθμισης των σχέσεων με την Ελλάδα «και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπερθεματίζει προτείνοντας να «διερευνηθούν οι συνεργασίες» και σ' αυτό το επίπεδο.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί συνολικά την αμυντική βιομηχανία της χώρας, με τους Ισραηλινούς να είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του άλλου μείγματος διαχείρισης, λέει ότι δε θέλει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά συμπράξεις του κράτους με τους ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστη διαφορά έχει για τους ιδιώτες ο τρόπος με τον οποίο θα πατήσουν πιο γερά το πόδι τους σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, με τις ευλογίες του (αστικού) κράτους.

Στη γωνία ο λαός πριν και τώρα

Για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του ότι είναι δυνατόν ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης να αποβεί υπέρ του, ότι είναι δυνατόν να υπάρξει αστική διαχείριση που να συνταιριάζει και τα συμφέροντα των καπιταλιστών και του λαού, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι τις χώρες που επισκέπτεται «οι κυβερνήσεις της δεξιάς τις έριξαν στον γκρεμό της χρεοκοπίας» και ακόμα ότι «οι κυβερνήσεις της αριστεράς οργάνωσαν τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση των χωρών τους, με ανάπτυξη και αναδιανομή»!

Είχαν προηγηθεί το απόγευμα της Πέμπτης τα πανηγύρια από την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή κυβερνητικά στελέχη της Βραζιλίας τους διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν στο ΔΝΤ εκ νέου το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ότι αντιτίθενται στη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, επειδή υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφρασε τα παραπάνω σαν πίεση της Βραζιλίας στην Μέρκελ να συναινέσει σε νέο «κούρεμα» του χρέους, προκειμένου να περισσέψουν κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα μονοπώλια. Αποκάλυψη πραγματική ήταν και ο καυγάς που άναψε την ίδια μέρα ανάμεσα στο δίπολο, με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό και παζαρεύει να μη συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ!

Με φόντο όλα τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας ανέκραξε σε δηλώσεις του από τη Βραζιλία: «Η ακραία βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές»! Οι εναλλακτικές για τις οποίες μιλάει, είναι συνώνυμα σήμερα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE), το Σεπτέμβρη του 2011, 8.054.000 άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Αλλες μετρήσεις ανεβάζουν τους ανθρώπους που ζουν στην εξαθλίωση στα 16 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία, όπου σχεδόν οι μισοί από τους φτωχούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat) αναφέρει ότι 60 εκατομμύρια είναι συνολικά οι φτωχοί στη χώρα και ότι η ανισότητα εισοδήματος κατέγραψε αύξηση, όπως και στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κάλπασε τα προηγούμενα χρόνια (7% του ΑΕΠ το 2010, 3% το 2011 και πρόβλεψη για 4-5% το 2012 και 2013) στη Βραζιλία και σε όλη την ήπειρο οι μονοπωλιακοί όμιλοι αύξησαν τα πλούτη σε βάρος των λαών.

Η ανάπτυξη ωφέλησε το κεφάλαιο

Οσο για την Αργεντινή, η κρίση ξεπεράστηκε για την πλουτοκρατία, όχι όμως για το λαό της, που εξακολουθεί να βυθίζεται στην ανέχεια. Ηδη, οργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που τοποθετείται στο 25%, την ασύλληπτη φτώχεια και την ανεργία.

Κρύβει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανάπτυξη που «τρέχει» στη Βραζιλία είναι παρόμοια μ' αυτή που «έτρεχε» πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα. Εκτός όλων των άλλων θεμελιώνεται σήμερα στην ανάπτυξη η καπιταλιστική κρίση που θα χτυπήσει και τη χώρα αυτή και ξεθεμελιώνονται δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ομοίως στην Αργεντινή η ανάπτυξη που «έτρεχε» έως τώρα με 8% έχει ήδη πέσει στο 4% φέτος και οι προβλέψεις «δείχνουν» ότι έρχεται ύφεση.

Η Βραζιλία το 2011 έγινε η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Βρετανία και απειλεί άμεσα στην πέμπτη θέση τη Γαλλία. Η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση ευνόησε το μεγάλο κεφάλαιο και δεν άλλαξε τις άθλιες συνθήκες που διαβιούν τα λαϊκά στρώματα.

Η βραζιλιάνικη αστική τάξη συμμετέχει ενεργά στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις που αφθονούν στη Λατινική Αμερική (Μερκοσούρ, Ουνασούρ κ.λπ.), είναι μέλος του κλαμπ των αναδυόμενων καπιταλιστικών χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και έχει σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται, δηλαδή, για ισχυρό αστικό κράτος που παίζει σημαντικό ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που άλλωστε δεν κρύβει) επιχειρεί να βρει συμμάχους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και οραματίζεται καπιταλιστική ανάπτυξη ανάλογη με αυτή που εξακολουθεί να κρατάει το βραζιλιάνικο λαό στη φτώχεια και την ανέχεια, μακριά από τις δυνατότητες που θα είχε αν ήταν αφέντης του πλούτου που παράγει.


Β. Ν.

Τι θέλει η «αλεπού στο παζάρι»;

Αλήθεια, μήπως είναι ν' απορεί κανείς και ν' αναρωτιέται τι θέλει άραγε η «αλεπού στο παζάρι»; Πώς προέκυψε η παρουσία τριών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, Γλέζου, Κουρουμπλή, Μητρόπουλου, σε μάζωξη εργαζομένων και συνταξιούχων στο Φάρμακο, που οργάνωσε η διασπαστική Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών στις 15/12/2012, στην οποία ηγούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαλεύει την Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Φάρμακο; Αραγε είναι τυχαίο; Να που, όπως αποκαλύπτεται, «γύρισε ο τέντζερης να βρει το καπάκι»...

Αυτό που ενώνει την ηγεσία της εν λόγω Ομοσπονδίας με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι σε μια κρίσιμη περίοδο ταυτίζονται με τις θέσεις ενός μέρους των φαρμακοβιομηχάνων. Αποδεικνύεται η ηγεσία αυτή άξιος πλασιέ των αφεντικών της.

Πέραν των άλλων, επιβεβαιώνεται ο ρόλος της αυτός και από τις θέσεις που διατύπωσαν στα κείμενά τους, όπως: «Να στηριχθεί εμπράκτως η ελληνική παραγωγή, η έρευνα και η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και στην Ελλάδα, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επάρκεια στην αγορά, την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων και θα στηρίζουν τις θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία». 'Η η ανάλογη θέση της «...τη συνταγογράφηση μόνο με το επώνυμο γεννόσημο για την προστασία, ασφάλεια και προαγωγή της υγείας των πολιτών». Καλούν δηλαδή τους εργαζόμενους στη φαρμακοβιομηχανία να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να στηρίξουν ένα τμήμα των φαρμακοβιομηχάνων που έχουν πιστοποιητικό γέννησης στην Ελλάδα.

Καλούν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι σε αυτούς που τους ξεζουμίζουν κάθε μέρα και νύχτα στο εργοστάσιο, σε αυτούς που έχουν ξετινάξει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αυτούς που δε διστάζουν μπροστά στα κέρδη τους να αφήνουν χωρίς φάρμακα τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Λένε ψέματα στους εργάτες πως θα σώσουν τις θέσεις εργασίας τους αν στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου. Η αλήθεια είναι αυτή που ζει καθημερινά ο εργάτης και η εργάτρια, ότι τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας περνάνε μέσα από τη μείωση των μισθών, τις απολύσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ανάλογες πολιτικές θέσεις έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό (...) και θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών και τη δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και φαρμακοβιομηχανίας». Καλλιεργεί στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι μπορούν και τα κέρδη να αυξάνονται και οι εργάτες να έχουν δικαιώματα, καλώντας τους να ταχθούν με το μέρος μιας μερίδας του κεφαλαίου.

Οι εργάτες και οι εργάτριες στη φαρμακοβιομηχανία ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και χωρίς δισταγμό ας τους γυρίσουν την πλάτη. Το κοινό ταξικό τους συμφέρον βρίσκεται στον ανειρήνευτο αγώνα ενάντια συνολικά στην εργοδοσία, ανεξάρτητα από πιστοποιητικά γέννησης, ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στη μείωση των μισθών, τις απολύσεις, την ανατροπή των δικαιωμάτων τους στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ασφάλιση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org