ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μεταθέσεις βαφτίζονται ... μετακινήσεις

Σειρά παράνομων μεταθέσεων Διευθυντών και Τμηματαρχών, οι οποίες βαφτίζονται μετακινήσεις, καταγγέλλει, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το ΚΚΕ. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως υπογραμμίζουν, Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας προχώρησαν σε μεταθέσεις χωρίς τη γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων, χωρίς κριτήρια και χωρίς να διευκρινίζεται ποιες υπηρεσιακές ανάγκες καλύπτουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Ερώτηση: «Ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προχώρησε επικαλούμενος λόγους υπηρεσιακών αναγκών - εύρυθμης λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και κάλυψη «κενών θέσεων» α) στην καταναγκαστική «αμοιβαία» μετάθεση των προϊσταμένων των Δασαρχείων Πάρνηθας - Καπανδριτίου, β) στη μετάθεση του Δασάρχη Πειραιά στο Δασαρχείο Αιγάλεω και του Δασάρχη Αιγάλεω στο Δασαρχείο Πόρου με παράλληλη κατάργηση της απόφασης του ορισμού αναπληρωτή προϊσταμένου του Δασαρχείου Πόρου, γ) στη μετάθεση του Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Βόρειου Τομέα & Αν. Αττικής σε Τμήμα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Νότιου Τομέα, Πειραιά & Νήσων, δ) στη μετάθεση του Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Νότιου Τομέα, Πειραιά & Νήσων στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Α' και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου προχώρησε επικαλούμενους τους ίδιους λόγους α) στη μετάθεση του Δασάρχη Κορίνθου στη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου, β) του Διευθυντή Δασών Κορίνθου στο Δασαρχείο Ξυλοκάστρου και γ) του Δασάρχη Ξυλοκάστρου στο Δασαρχείο Κορίνθου.

Προκαλεί πολλά ερωτηματικά για ποιο λόγο πάρθηκαν οι αποφάσεις αυτές γιατί μεταξύ άλλων:

- Δεν υπάρχει γνωστή αναφορά των Γενικών Διευθυντών, ότι τα συγκεκριμένα Δασαρχεία δε λειτουργούν εύρυθμα και μάλιστα με ευθύνη των Δασαρχών.

- Οι θέσεις των προϊσταμένων των ανωτέρω Δασαρχείων και Τμημάτων ήταν καλυμμένες.

- Αν ήταν ανεπαρκείς στις θέσεις τους οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι, πώς θα γίνουν επαρκείς στις νέες τους θέσεις ;

- Οι μεταθέσεις αφορούν στην κάλυψη κενών θέσεων που ο ίδιος ο Γ.Γ. φρόντισε τεχνικά να δημιουργήσει με παράνομες αποφάσεις του την ίδια ημέρα.

Είναι σαθρός ο ισχυρισμός του Γ.Γ. ότι ένας προϊστάμενος Δασαρχείου δεν μπορεί να είναι στην ίδια θέση για πολλά χρόνια. Μήπως γιατί έτσι μαθαίνει καλύτερα τα προβλήματα του Δασαρχείου, αφού είναι γνωστό, ότι ο δασικός πλούτος προστατεύεται και διαχειρίζεται καλύτερα, όσο το δασικό προσωπικό (Δασολόγοι - Δασοπόνοι και Δασοφύλακες) γνωρίζει καλύτερα το δασικό χώρο ευθύνης του;

Επίσης υπάρχει σωρεία αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων (ΣΤΕ 581/87, Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 2338/2003, 2213/2004, 1037/2007, 952/2005, 1645/2005 και 2080/2005), που έχουν επιδοθεί στη Διοίκηση και έκριναν ότι οι Διευθύνσεις Δασών, τα Δασαρχεία αποτελούν οργανικές μονάδες με ιδία κατά τόπο και καθ' ύλη αρμοδιότητα και η μεταφορά ενός υπαλλήλου από Διεύθυνση σε Δασαρχείο ή από Δασαρχείο σε Δασαρχείο συνιστά μετάθεση του άρθρου 67 που απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και όχι μετακίνηση του άρθρου 66 του υπαλληλικού κώδικα το οποίο επικαλούνται οι Γ.Γ στις αποφάσεις τους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • Με ποια δικαιοδοσία, προχώρησαν οι Γ.Γ. α) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και β) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, χωρίς τη γνώμη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, χωρίς κριτήρια (μόρια) και ποιες υπηρεσιακές ανάγκες καλύπτονται στις παραπάνω μεταθέσεις;
  • Τι μέτρα θα πάρει ο υπουργός ώστε να ανακληθούν άμεσα όλες οι παράνομες μεταθέσεις, οι οποίες βαφτίζονται μετακινήσεις;
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ ανασύρθηκε, λίγα λεπτά πριν τις 8 χτες το πρωί, 70χρονος οδηγός αυτοκινήτου, το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία στο ύψος της διάβασης Μελισσατίκων στο Βόλο. Σύμφωνα με καταγγελίες τσιγγάνων της περιοχής, οι μπάρες της διάβασης είχαν «κολλήσει» και ο ηλικιωμένος οδηγός του ΙΧ περίμενε για κάποια λεπτά και μετά αποφάσισε να περάσει. Την ίδια στιγμή, όμως, περνούσε και η αμαξοστοιχία, με συνέπεια να συμβεί το μοιραίο. Κάτοικοι του παραπλήσιου οικισμού Αλιβερίου επισημαίνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά δεκάδες παιδιά που περνούν τη διάβαση για να πάνε στο 10o Δημοτικό Σχολείο και το 8o Νηπιαγωγείο της περιοχής, που βρίσκεται μετά τη διάβαση, σημειώνοντας ότι το τελευταίο δυστύχημα έγινε προ 10ετίας όταν χάθηκε ένα 18χρονο παιδί και τονίζοντας πως στη συγκεκριμένη διάβαση, κατά μέσο όρο, μεταξύ 6 και 7 χρόνων γίνεται ένα δυστύχημα και χάνονται άνθρωποι.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Μεγάλη ένταση επικράτησε στις 10 χτες το πρωί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από ομάδα 25 νοσηλευόμενων κρατούμενων. Στο σημείο έφτασαν διαπραγματευτές που μιλούσαν με τους Γεωργιανούς κρατούμενους, εισαγγελέας, καθώς και διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ. Η αναταραχή ξεκίνησε όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα συγγενής κρατούμενου προσπάθησε να περάσει ναρκωτικές ουσίες μέσα στο νοσοκομείο, έγινε αντιληπτή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πήραν τα ναρκωτικά και τη συνέλαβαν. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κρατουμένων.

ΠΥΚΝΟΙ ΚΑΠΝΟΙ τύλιξαν χτες την περιοχή του Ρέντη λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε τυπογραφείο. Στην περιοχή σήμανε συναγερμός, καθώς στους χώρους του τυπογραφείου υπήρχαν εύφλεκτα υλικά και η φωτιά θα μπορούσε να μεταδοθεί στους υπόλοιπους χώρους του. Στο σημείο έφτασαν άμεσα 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες μέσα σε είκοσι λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας από τον Ιούνη, ζητώντας να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην επιχείρηση για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και για την πυρασφάλεια.

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων

Τη συνέχιση της αποχής από 25 Νοέμβρη έως 5 Δεκέμβρη αποφάσισαν στη χτεσινή έκτακτη Ολομέλεια των Προέδρων τους, οι δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να γίνει δημοψήφισμα στις 2-3 Δεκέμβρη για το νέο αντιλαϊκό Σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Να υπογραμμιστεί ότι η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καταδίκασε αυτήν τη λογική σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για τον ΔΣΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «...ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ, επιδιώκοντας να παρακάμψουν τη διαδικασία της ΓΣ, που είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου, αποφάσισαν, αντί γι' αυτήν, να προκηρύξουν ένα "δημοψήφισμα"! Από ορισμένους μάλιστα συμβούλους "έπεσε" και η ιδέα της "ηλεκτρονικής ψηφοφορίας"! Ζήλεψαν, φαίνεται, το "συνάδελφό" τους πρύτανη του ΕΚΠΑ, που μαζί με την κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να περικυκλώσουν τις σχολές και να χτυπήσουν τους φοιτητές και που, μετά από αυτήν την άγρια επίδειξη αυταρχισμού, εισηγείται "ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα" των φοιτητών για τις μορφές των κινητοποιήσεών τους! Ετσι, οι δικηγόροι θα "κινητοποιούνται" από την πολυθρόνα του γραφείου τους και αν είναι μάλιστα μισθωτοί στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία, θα στέλνουν την "ηλεκτρονική ψήφο" τους με την εργοδοσία πάνω απ' το κεφάλι τους».

Οπως τονίζει: «Πρόκειται για εξέλιξη που αντικειμενικά συμπίπτει με παρόμοιες αντιδραστικές διαδικασίες που προωθούνται από την κυβέρνηση, κατ' απαίτηση του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Θέλουν να βάλουν πρόσθετα εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας και γενικότερα στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής».

Να σημειωθεί ότι η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων καλεί τους δικηγόρους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα για τα δικαιώματά τους στα χέρια τους, να συμμετάσχουν μαζικά στη συνέχιση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Καταγγελία με αφορμή το θάνατο σε τροχαίο

Την έλλειψη γιατρού και ασθενοφόρου στη Δυτική Σάμο, με αφορμή το θάνατο 34χρονου σε τροχαίο στον Αγ. Κωνσταντίνο την περασμένη Πέμπτη, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Επίσης, το ΕΚ αναφέρει πως ανάλογο περιστατικό, που οδήγησε στο θάνατο μια γυναίκα, συνέβη πριν λίγο καιρό στο Μαραθόκαμπο.

Το ΕΚ Σάμου επισημαίνει πως «την κατάσταση αυτή και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης είχαμε επισημάνει με παράσταση στη ΔΥΠΕ Πειραιά και στο ΕΚΑΒ στις 31 Οκτώβρη 2014 μαζί με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, την προοδευτική κίνηση γυναικών Σάμου και τη Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου». Προσθέτει, δε, ότι «αυτή είναι η πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί και κάνει εμπόριο την Υγεία κομμάτι - κομμάτι, που απολύει εργαζόμενους, που δημιουργεί ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικά υλικά, που κλείνει νοσοκομεία και κέντρα Υγείας, που αφήνει τα νησιά μας χωρίς ασθενοφόρα».

Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους στην 24ωρη γενική απεργία και απαιτεί την άμεση στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας στα νησιά, προσλήψεις άμεσα μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, καμία μονήρης ειδικότητα. Επίσης, αυτόνομο, πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες του σαμιακού λαού, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος να πληρώνει

Τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα δημοτικά τέλη

Τη μείωση ως και κατάργηση δημοτικών τελών και άλλων φόρων, ειδικά για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες και μικροκτηνοτρόφους, τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη σχετική εισήγηση, διατυπώνοντας τη δική της θέση που περιλαμβάνει: Για τα τέλη καθαριότητας - φωτισμού, την κατά περίπτωση μείωσή τους. Να αυξηθούν για τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και γενικά μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για τα τέλη άρδευσης, μείωσή τους με κλιμάκωση ανάλογα με το εισόδημα. Για το τέλος ακίνητης περιουσίας, να καταργηθεί, με ταυτόχρονη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, αύξησή του στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους και την κατάργησή του για την κατοικία. Για το δικαίωμα χρήσης βοσκήσιμων εκτάσεων, δωρεάν παραχώρηση στους μικροκτηνοτρόφους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ