ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στοιχεία για «ατυχήματα» και ασθένειες στη δουλειά

Σε 68.850 (1,8% επί του συνόλου των απασχολουμένων) εκτιμάται ότι ανέρχονται τα μη θανατηφόρα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς τους τελευταίους 12 μήνες και σε 605.392 (8,5% επί του συνόλου) όσοι «αντιμετώπισαν τους τελευταίους 12 μήνες προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία», την ίδια περίοδο. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «για τα ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία», η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες.

Σύμφωνα με αυτήν, 68.850 απασχολούμενοι «είχαν τουλάχιστον ένα ατύχημα στο χώρο εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες». Από αυτά τα ατυχήματα το 11,3% είναι τροχαία. Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία ως προς τη διάρκεια απουσίας από την εργασία λόγω του ατυχήματος (στοιχείο ενδεικτικό της σοβαρότητας των ατυχημάτων). Συγκεκριμένα:

  • Δύο μέρες έως δύο βδομάδες απουσίασαν 28.725 εργαζόμενοι!
  • Δύο βδομάδες έως έξι μήνες απουσίασαν 6.177 εργαζόμενοι!
  • Εξι μήνες ή περισσότερο ή δεν έχουν επιστρέψει ακόμα 890 εργαζόμενοι!

Η ομάδα που παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων είναι οι «Ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα» (4,9%) και ακολουθούν οι «Χειριστές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού σε συναρμολογητές» (3,2%) και οι «Ανειδίκευτοι εργάτες, χειρωνάκτες και μικροεπαγγελματίες» (2,2%). Αντιθέτως τα «"Ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη" δεν έχουν μόνο χαμηλό ποσοστό ατυχημάτων (1,1%) αλλά και στη μεγάλη πλειονότητά τους (79,1%) αυτά τα ατυχήματα δεν οδηγούν σε απώλεια εργάσιμων ημερών».

Ως προς τις επαγγελματικές ασθένειες η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι και εδώ «οι ομάδες που υποφέρουν περισσότερο από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία είναι οι "Ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα" , οι "Χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολόγησης" καθώς και οι "Ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες" (9,2%, 8,8% και 8,3% αντίστοιχα). Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης προβλημάτων υγείας εμφανίζεται στους "Επαγγελματίες" και τους "Υπαλλήλους γραφείου" (4,3 και 4,2% αντίστοιχα)». Χαμηλά είναι και τα ποσοστά των «Ανώτερων διευθυντικών και διοικητικά στελεχών» (5,7%) και των «Απασχολούμενων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές» (5,5%).

Τέλος, τα πιο κοινά προβλήματα υγείας «αφορούν τα οστά, τις αρθρώσεις ή τους μυς και επηρεάζουν τα άνω, τα κάτω άκρα και κυρίως τη μέση (14,0%, 18,6% και 26,7% , αντίστοιχα, όσων ανέφεραν πρόβλημα υγείας). Το δεύτερο πιο κοινό είδος προβλήματος υγείας αφορά την καρδιά ή το κυκλοφορικό σύστημα γενικότερα (13%). Ακολουθούν το "Στρες, κατάθλιψη ή άγχος" και τα αναπνευστικά προβλήματα / πνευμόνων (6,8% και 6,3%). Τα υπόλοιπα είδη προβλημάτων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα που κυμαίνονται από 4,3% (στομάχι, συκώτι, κλπ.) σε 0,6% (ακοή), ενώ το 3,4% των ερωτώμενων αναφέρει άλλα είδη προβλημάτων».

ΠΑΤΡΑ
Τραγική υποβάθμιση στο Νοσοκομείο Παίδων

Μεταφέρουν τα αίματα με ιδιωτική εταιρεία κούριερ, ενώ κινδυνεύει να απομείνει με ένα χειρουργικό τραπέζι

Τον κίνδυνο να κλείσει άμεσα το ένα από δύο διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια στην περίπτωση που μετακινηθεί προσωπικό από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας - το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αττικής που καλύπτει περιστατικά από όλη τη Δυτική Ελλάδα - επισημαίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν δυο νοσηλεύτριες του αναισθησιολογικού τμήματος από το Παίδων προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου - με απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας - τη στιγμή μάλιστα που ο χειρουργικός τομέας του Παίδων (παιδοχειρουργική, ορθοπεδική, ΩΡΛ) εφημερεύει καθημερινά.

«Σαν δικαιολογία για τη μετακίνηση προβλήθηκε η μη πλήρης κάλυψη των κλινών του Καραμανδανείου σε αντίθεση με την υπερπληρότητα του ΠΓΝΠ. Η προσπάθεια για υποβάθμιση του Παίδων έχει αρχίσει εδώ και καιρό, πάντοτε με σκοπό την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των τμημάτων του. Πρόσφατα έκλεισε μέσα σε μια μέρα η αιμοδοσία του νοσοκομείου, την ίδια στιγμή που στο νοσοκομείο λειτουργεί Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας. Τα αίματα για τις μεταγγίσεις των ασθενών καθώς και αρκετές εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνταιμεταφέρονται από και προς το Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα με ιδιωτικές εταιρείες κούριερ!», σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και απαιτούν να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμο προσωπικό.

Η ιστορία των αντιβιοτικών και το ... τέλος τους!

Τα αντιβιοτικά, γνωστά και ως αντιμικροβιακά φάρμακα, είναι φάρμακα τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών - καθώς η 18 Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως τέτοια μέρα. Κοινή επισήμανση είναι πως η συνεχόμενη και χωρίς - όπως υποστηρίζεται - τις απαραίτητες ενδείξεις χρήση των αντιβιοτικών, οδηγεί στην κατάργησή τους, καθώς τα μικρόβια γίνονται πια ανθεκτικά στη χορήγησή τους.

«Ηρθε πια το τέλος των αντιβιοτικών;» - όπως επρόκειτο «να έρθει το τέλος της Ιστορίας», όπως προειδοποιούσαν βαθυστόχαστοι φιλόσοφοι; Ιδού η απάντηση που έδωσε η καθηγήτρια παθολογίας και λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλου στο σχετικό ερώτημα του «Ρ», στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας (20.11.2014). «Η άποψη ότι έχει φτάσει το τέλος των αντιβιοτικών δεν είναι αλήθεια 100%, με την έννοια ότι σε όποιο βόθρο να πας και να μαζέψεις μύκητες και μικρόβια εάν βρεθούν ειδικοί βιοχημικοί, χημικοί και μικροβιολόγοι θα μπορέσουν να συνθέσουν πιθανότατα καινούργια αντιβιοτικά. Αλλά, αυτό είναι τεράστιο κόστος για μια φαρμακευτική εταιρεία να φτιάξει ένα καινούργιο αντιβιοτικό, το οποίο καινούργιο αντιβιοτικό μέχρι να ελεγχθεί πλήρως και να βγει στο εμπόριο θέλει 15 χρόνια. Και μπορεί στα πέντε χρόνια να αποδειχτεί ότι δεν είναι δραστικό, στα δέκα να αποδειχτεί τοξικό και στα 14 να αποδειχτεί ότι είναι αναποτελεσματικό. Και τι σκέπτεται η φαρμακοβιομηχανία; Αφού δει στο τέλος του χρόνου το μπάτζετ της λέει: Αυτά τα λεφτά που μου περισσεύουν τι με συμφέρει να τα κάνω; Να τα επενδύσω σε ένα καινούργιο αντιβιοτικό ή να φτιάξω ένα φάρμακο για τη χοληστερίνη ή την υπέρταση που θα το παίρνει ο άλλος για μια ολόκληρη ζωή; Γι' αυτό ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Κάμερον υποχρέωσε την πολυεθνική Γκλάξο (GSK) - που είναι αγγλική εταιρεία - να προχωρήσει στην αγορά καινούργιων ουσιών από μικρές εταιρείες για να προχωρήσουν σε μεγάλες έρευνες. Αυτό έκανε και ο πρόεδρος Ομπάμα και η Γερουσία στις ΗΠΑ. Δηλαδή υπάρχει μια κινητοποίηση. Επομένως, να πούμε τέλος των αντιβιοτικών για 15 χρόνια, απ' την άποψη ότι για να βγει μια καινούργια δραστική ουσία χρειάζονται 15 χρόνια».

Οι διαπιστώσεις και οι επισημάνσεις της καθηγήτριας επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το φάρμακο και για την έρευνα, σε σχέση με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων: Οτι, δηλαδή, η έρευνα για νέα φάρμακα στις συνθήκες του καπιταλισμού θα εξυπηρετεί πάντα τις επιδιώξεις της εταιρείας για ό,τι συμφέρει αυτή και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Να έχει, μ' άλλα λόγια, κέρδη. Τα οποία αν δεν πραγματοποιούνται στο επιθυμητό επίπεδο τότε η παραγωγή και διακίνηση του απαραίτητου φαρμάκου κρίνεται ασύμφορη. Και προωθείται η συμφέρουσα για την εταιρεία επιλογή που διασφαλίζει την απαραίτητη κερδοφορία.

Δικαιώνει, έτσι τη θέση του ΚΚΕ, για την αντιμετώπιση του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού, που σημαίνει τα εξής: Να αναπτυχθεί η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ένας ενιαίος κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης δωρεάν των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη. Κάτι, βεβαίως, που προϋποθέτει οικονομία και κεντρικό σχεδιασμό στην υπηρεσία των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Στη συνέντευξη Τύπου της 20.11.2014 αναφέρθηκε ότι - μετά από έρευνα - αποδείχτηκε ότι εκείνοι που προμηθεύονται τα αντιβιοτικά χωρίς συνταγή αυξήθηκαν από 16% σε 24,2% το 2014. Στο ερώτημα γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση, η απάντηση ήταν: Μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση, η επίσκεψη στον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό - που είναι εξουσιοδοτημένος να συνταγογραφεί για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ - στοιχίζει γενικά 10 ευρώ. Το φτηνότερο αντιβιοτικό είναι 3 - 4 ευρώ. Ετσι αυτός που έχει πρόβλημα το αγοράζει απευθείας για να γλιτώσει την επίσκεψη.

Και αυτό το στοιχείο δικαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για την πάλη για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν παροχή υπηρεσιών με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Γ. Μ.

Το Σαββατοκύριακο στο ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ

Σήμερα, Σάββατο: Στις 12 μ., «Οι αγώνες στο επίκεντρο», με καλεσμένο τον Γιώργο Δασκαλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Στις 6 μ.μ., εκπομπή από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Στις 7 μ.μ., εκπομπή από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Την Κυριακή: Στις 6 μ.μ. εκπομπή από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στις 7 μ.μ., «Metal is coming».

Εκλογές στο «Θεαγένειο» για την ΠΟΕΔΗΝ

Πρώτη και με σημαντική διαφορά αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΠΑΜΕ) στις εκλογές που έγιναν χτες στο Νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την ΠΟΕΔΗΝ.

Στις εκλογές ψήφισαν 235 υγειονομικοί (έναντι 305 το 2011). Εγκυρα βρέθηκαν 220.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» πήρε 153 ψήφους (είχε 108) και εξέλεξε 4 αντιπροσώπους (είχε 2). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 32 ψήφους (είχε 95) και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο (είχε 2). Η ΔΑΚΕ πήρε 27 ψήφους (είχε 44) και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 1).

Η «Ανεξάρτητη Κίνηση» πήρε 8 ψήφους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ