ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη Βουλή ο τραγικός χαμός του ειδικού φρουρού

Την άμεση παραχώρηση στους ειδικούς φρουρούς και τους συνοροφύλακες βιβλιαρίων του δημοσίου και την ενημέρωση των στρατιωτικών νοσοκομείων για την υποχρέωση ιατροφαρμακευτικής κάλυψής τους, ζήτησαν από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Υγείας και Πρόνοιας με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Στην Ερώτηση αναφέρεται πως το «τραγικό γεγονός του θανάτου του 29χρονου ειδικού φρουρού της ΕΛΑΣ Παναγιώτη Σπανού, ο οποίος, στις 19-11-2003, πέθανε κυριολεκτικά αβοήθητος, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της υγείας και της μετατροπής των (δημόσιων) Νοσοκομείων σε επιχειρήσεις με ανταποδοτική λειτουργία. Ο 29χρονος ειδικός φρουρός παρότι ιατροφαρμακευτικά καλύπτεται από το Δημόσιο (από τις 10-9-2003) δεν έγινε δεκτός στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο επειδή δεν είχε βιβλιάριο του δημοσίου, όχι με δική του ευθύνη, αλλά επειδή αυτά δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα. Ετσι συνέβη το αδιανόητο: ένας νέος άνθρωπος πέθανε αβοήθητος, επειδή δεν τον δέχτηκαν σε μία νοσοκομειακή μονάδα!».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί δεν έχουν εφοδιαστεί ακόμα με βιβλιάρια του δημοσίου οι ειδικοί φρουροί και οι συνοροφύλακες που αριθμούν συνολικά 7.500 άτομα και γιατί δεν έχουν ενημερωθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την υποχρέωση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ειδικών φρουρών και των συνοροφυλάκων.

  • Ενημέρωση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου, έγινε χτες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ
«Φταίνε οι εργαζόμενοι για την ιδιωτικοποίηση!»

Προκλητική δήλωση του ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Β. Βαλασόπουλου

Προκλητικός εμφανίστηκε ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Β. Βαλασόπουλος, στην ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, ο οποίος και επέρριψε ευθύνες στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που εμφανίζεται στους δήμους και τις κοινότητες.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η τακτική της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση και πως ξεκίνησαν μια απεργία που δεν είχε τέλος! Συμπλήρωσε, δε, πως κανείς δε μίλησε για ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες καθαριότητας (σσ: προφανώς ο ΓΓ ξέχασε πως η κυβέρνηση έχει προωθήσει σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004) αν και παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση είναι θετική στη συνεργασία με ιδιώτες.

Παράλληλα, ο Β. Βαλασόπουλος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης πως ο 1828/89 «έκλεισε τον κύκλο του» και πρότεινε η φορολογική μεταρρύθμιση να έχει μόνο έμμεση κρατική επιχορήγηση. Εκανε για μια ακόμη φορά σαφή την κυβερνητική θέση για μεικτό σύστημα εσόδων, δηλαδή, για τοπική φορολογία.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, χαιρετίζοντας το συνέδριο, έδωσε για μια ακόμη φορά να φανεί η δικομματική σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα κεντρικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κριτική που άσκησε, ήταν ότι, στην ουσία, η κυβέρνηση προχώρησε αργά στη μετεξέλιξη του θεσμού. Για τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση είπε πως φάνηκε η έλλειψή της, στη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδεικτικά είναι τα λόγια της για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας πως έχουν γίνει εγκλήματα σ' αυτόν τον τομέα, επαναλαμβάνοντας πως η Αττική είναι όμηρος ενός και μόνο Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ενώ υπέσκαψε για μια ακόμη φορά τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), λέγοντας πως «ανεχθήκαμε τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του»!

Κατά τ' άλλα, η χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, συνεχίστηκε στο γνωστό «διεκδικητικό» μοτίβο, με τους αιρετούς να διαπιστώνουν τα προβλήματα, αλλά να μην κάνουν τίποτα γι' αυτά. Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν τα οικονομικά της ΤΑ, τα θεσμικά ζητήματα, το Γ΄ ΚΠΣ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Ενα βήμα πριν το τέλος

Ενα βήμα πριν την απόσυρση του δικαστηρίου σε διάσκεψη για την έκδοση της απόφασής του, βρίσκεται η δίκη της «17Ν». Χτες ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και η διαδικασία εισήλθε στο τελικό της στάδιο με την έναρξη των δευτερολογιών όσων κατηγορουμένων το επιθυμούν. Συγκεκριμένα δευτερολόγησαν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να δευτερολογήσουν οι Δ. Κουφοντίνας, Αλ. Γιωτόπουλος, Σάββας και Βασίλης Ξηρός, Ηρακλής Κωστάρης, Γιάννης Σερίφης και πιθανόν οι αρκετοί άλλοι εκ των υπολοίπων. Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρ. Λάμπρου, παρόλο που το είχε προαναγγείλει, δε δευτερολόγησε. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε την αγόρευσή του, ο συνήγορος του Αλ. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης, καθώς και οι συνήγοροι του Ανέστη Παπαναστασίου, Κώστας Κούρκουλος και Δημήτρης Τεντολούρης.

Ολοκληρώνοντας την υπεράσπιση του πελάτη του ο Γιάννης Ραχιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Αλ. Γιωτόπουλος δεν είναι ούτε δειλός ούτε ήρωας, αλλά «ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας γενιάς η οποία απλώς αντιστάθηκε και απλώς δεν ενσωματώθηκε». Ο συνήγορος αντέκρουσε σημείο προς σημείο τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο από τις διωκτικές αρχές ως ενοχοποιητικά για τον κατηγορούμενο, αλλά και επέστησε την προσοχή στο δικαστήριο ότι ξεκινά από την εσφαλμένη υπόθεση πως έχει μπροστά του όλη τη «17Ν», καθώς και όλο το δίκτυο υποστήριξής της. «Από τίποτα δεν αποδείχτηκε ότι έχετε εδώ το σύνολο των μελών της Οργάνωσης και των υποστηρικτών της» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «ό,τι λείπει από αυτή την ιστορία το φορτώνετε στον Γιωτόπουλο».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αν. Παπαναστασίου σημείωσαν στις αγορεύσεις τους πως ο πελάτης τους είναι αθώος και επικαλέστηκαν γι' αυτό την κοινή λογική. Ο Κ. Κούρκουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τρεις εκ Θεσσαλονίκης συγκατηγορούμενοι του Α. Παπαναστασίου, Κ. Τέλιος, Β. Ξηρός και Δ. Γεωργιάδης, δε λένε τίποτα γι' αυτόν, ενώ ο Δημήτρης Τεντολούρης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του πελάτη του για να δείξει ότι δεν έχει τα στοιχεία κάποιου που θα μπορούσε να είναι στη «17Ν».

Οι δευτερολογίες

«θα μείνετε στην ιστορία, σαν το Στρατοδικείο με τα κοστούμια», είπε απευθυνόμενος προς τους δικαστές ο Χρ. Ξηρός, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των δευτερολογιών. Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε τον εισαγγελέα Λάμπρου «Βασιλικό επίτροπο», την όλη διαδικασία «κακοστημένο θέατρο», ενώ υπεραμύνθηκε της δικής του αθωότητας και του αδελφού του Βασίλη. «Οσον αφορά τη δική μου εμπλοκή -σημείωσε-, το ξέρετε πολύ καλά και εσείς και ο κ. Εισαγγελέας, ότι είναι ακριβώς όπως σας τα εκθέτω, δηλαδή δεν έχω καμία σχέση, ούτε ο αδερφός μου ο Βασίλης. Αλλά με έχετε ανάγκη για τα σενάριά σας και γι' αυτό θα με δικάσετε κιόλας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Τζωρτζάτος ο οποίος χαρακτήρισε τη δίκη «του Κουτρούλη το πανηγύρι, στο οποίο προετοιμάζεται άσχετα από τα πραγματικά δεδομένα, μια γενική σφαγή». Επίσης επέκρινε δριμύτατα τη στάση που κράτησε σε όλη τη διαδικασία ο τακτικός εισαγγελέας, επανέλαβε τους λόγους που τον έκαναν να ενταχθεί στη «17Ν», αλλά και να αποχωρήσει το 1992, ενώ αναφερόμενος στη σύλληψή του και στις προανακριτικές του ομολογίες κατήγγειλε και πάλι την εφαρμογή βασανιστηρίων σε βάρος του από την Αντιτρομοκρατική.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τουλάχιστον δύο κρατούμενοι - απεργοί πείνας από τους πέντε που είχαν συλληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνη και παραμένουν προφυλακισμένοι, όπως αναφέρουν γιατροί που παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους.

Αυτό επισημαίνει η παθολόγος γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου που υπέγραψε ιατρική βεβαίωση με το συνάδελφό της Αθανάσιο Καραμπέλη, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση της υγείας του Σπύρου Τσίτσα, ο οποίος μεταφέρθηκε εκ νέου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αργά προχτές το βράδυ και του Κάρλος Μαρτίνεθ. Σχετικά με αυτούς, η παθολόγος σε συνομιλία που είχε με το «Ρ» τόνισε πως «όπως έχει φτάσει η κατάσταση ίσως να είναι και οι πρώτοι νεκροί από απεργία πείνας στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση».

Τέλος, μέχρι αργά το βράδυ, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέμενε υπό κατάληψη από περίπου 100 άτομα ενώ το Πρυτανικό Συμβούλιο κατήγγειλε την κατάληψη αλλά και τη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας.

«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Αναβολή της δίκης των υπευθύνων

Αλλη μια αναβολή δίκης κατηγορούμενων ως υπαίτιοι θανάτων από καταρρεύσεις κτιρίων στο μεγάλο σεισμό του 1999, έγινε χτες και μάλιστα με την ίδια δικαιολογία. Ετσι, μετά την αναβολή της δίκης των υπευθύνων της «Φαράν» λόγω ασθένειας του βασικού κατηγορουμένου, χτες αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της «Ρικομέξ».

Για την υπόθεση αυτή καλούνται να καθίσουν στο εδώλια τέσσερα άτομα για εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην κατάρρευση του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 24 Μαρτίου του 2004 λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ένας από τους κατηγορουμένους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org