ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΚΟ
Στο «σφυρί» και η ακίνητη περιουσία

Η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την, απροσδιόριστης αξίας, ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ. Χτες, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, της πολιτικής ηγεσίας και των διοικήσεων 21 τον αριθμό, μη εισηγμένων στο ΧΑΑ Δημόσιων Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η σύνταξη αναλυτικού μητρώου ακινήτων, στο οποίο, αφού κριθεί ποια είναι λειτουργικά και ποια όχι, θα ενταχθούν σε Εταιρίες Επενδύσεων Ακινήτων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει έτσι το δεύτερο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, την οποία εποφθαλμιούν τράπεζες, εταιρίες ακινήτων κλπ. Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η απόφαση για εισαγωγή της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) στο Χρηματιστήριο, με «προίκα» τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέματα δημόσιας γης, τα οποία, μέσω του ΧΑΑ προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν. Χτες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για να ...αξιοποιήσει και την ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ, που όπως καταλαβαίνει ο καθένας είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο ΟΣΕ έχει στην κατοχή του μεγάλη ακίνητη περιουσία, το «φιλέτο» της οποίας θεωρούνται τα ακίνητα στην περιοχή γύρω από το σταθμό του Πειραιά. Στις περιβόητες μάλιστα εκθέσεις Σπράου, από το 1996 ακόμα, προτεινόταν τα ακίνητα αυτά να εκποιηθούν σε ιδιώτες για στεγαστική χρήση. Οσο για τους τρόπους ...αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αυτοί, κατά τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, ποικίλλουν. Οπως αναφέρουν, μπορούν να πωλήσουν λειτουργικά ακίνητα σε τράπεζες με τη μορφή του «leasing sale to back», να τα πωλήσουν για μακροχρόνια περίοδο, να εισπράξουν το ρευστό και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν από την αγοράστρια τράπεζα. Αλλος τρόπος είναι η λήψη δανείων με τη μορφή της «τιτλοποίησης» των ακινήτων, να ξεπληρώνουν δηλαδή το δάνειο με τα μελλοντικά έσοδα των ακινήτων, και τρίτη λύση φυσικά είναι η δημιουργία Εταιριών Επενδύσεων Ακινήτων, η οποία πραγματοποιεί αγοραπωλησίες κλπ.

«ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ» ΕΕ
Αιματηρές θυσίες για τους «υπό ένταξη» λαούς

Ομιλία του διοικητή της ΤτΕ σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Μακρόχρονες θυσίες θα υποστούν τα λαϊκά στρώματα των υπό ένταξη κρατών στην ΕΕ. Ο ελληνικός λαός έχει αποκτήσει πλούσια πείρα, τόσο από τις συνέπειες της πορείας προς την ένταξη όσο και από τη σημερινή θέση της χώρας στο ευρωκλάμπ της ΟΝΕ. Τα «διδάγματα» από την ένταξη της Ελλάδας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και στη συνέχεια στην ευρωζώνη μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε σαφές ότι όλα τα νέα κράτη - μέλη θα ενταχτούν ως «κράτη - μέλη με παρέκκλιση». Είναι φανερό ότι όλες οι υπό ένταξη χώρες - ανάμεσά τους και η Κύπρος - εξαναγκάζονται να εισέλθουν σε ένα μακρόχρονο στάδιο «προσαρμογών» και «αναδιαρθρώσεων» ανάλογο με αυτό που υπήρξε και στην Ελλάδα. Και βέβαια το «μάρμαρο» θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα των υπό ένταξη κρατών. Η ομιλία του Ν. Γκαργκάνα περιστράφηκε γύρω από τη νομισματική πολιτική της χώρας στην πορεία για την ΟΝΕ, από την οποία θησαύρισαν οι μεγαλοτραπεζίτες και οι ρεντιέρηδες των χρηματιστηρίων. Οπως παραδέχτηκε, οι παρεμβάσεις της ΤτΕ για τη διατήρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας «ήταν δαπανηρές» και επιπλέον συνέβαλλαν στα ψηλά επιτόκια της δραχμής. Ο Ν. Γκαργκάνας ξεκαθάρισε ότι η ένταξη των νέων κρατών στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ «δεν είναι προθάλαμος για την υιοθέτηση του ευρώ». Η συμμετοχή για μια τουλάχιστον διετία «χωρίς σοβαρές εντάσεις είναι το ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα και όχι το μέγιστο».

ΕΥΡΩΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν την κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων

Η λήψη σκληρών αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που θα προσδώσουν νέα υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο είναι για τους βιομηχάνους της ΕΕ η «συνταγή» για την αέναη κερδοφορία τους. Τα μέτρα αυτά προτάθηκαν και συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η UNICE (συνδικάτο ευρωβιομηχάνων) στις Βρυξέλλες με αφορμή την Ημέρα της Ανταγωνιστικότητας.

Ετσι, οι ευρωβιομήχανοι έθεσαν ξανά επί τάπητος την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας καλώντας τους παράγοντες που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή πολιτική να αναλάβουν δράση στους ακόλουθους τομείς:

  • Κανονιστικό Περιβάλλον: Μείωση της ισχύουσας νομοθεσίας και ουσιαστική αξιολόγηση του αντικτύπου των συνεπειών της προτεινόμενης νομοθεσίας στα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις. To Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην εξέταση των θεμάτων αυτών. Δηλαδή, οι νόμοι να θεσπίζονται με βάση την επίδραση που μπορούν να έχουν στα κέρδη των επιχειρηματιών.
  • Δημοσιονομικά θέματα: Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων των ασφαλιστικών συστημάτων και μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού των κρατών μελών. Δηλαδή, παραπέρα κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και σκληρή εισοδηματική πολιτική.
  • Καινοτομία: Υποστήριξη των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης με δυνατότητες εφαρμογών στην πραγματική οικονομία και προώθηση των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων. Δηλαδή, η έρευνα να προσανατολιστεί στην τόνωση των κερδών των βιομηχάνων.
  • Απασχόληση: Αρση των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και διευκόλυνση της χρήσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Δηλαδή, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών που θα βασίζεται στη συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Δηλαδή, ζεστό δημόσιο χρήμα στους μεγαλοεργολάβους.
  • Διεθνές Οικονομικό Περιβάλλον: Ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίτευξη προόδου των συνομιλιών για την απελευθέρωση του εμπορίου σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Δηλαδή, πλήρης απελευθέρωση όλων των αγορών, ώστε να «αλωνίζουν» τα μονοπώλια.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ