ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχέδια για σύνταξη στα 72 χρόνια!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη Βρετανία θα πρέπει να αυξηθούν στα 72(!) για να παραμείνει το κόστος της κυβέρνησης στα ίδια επίπεδα του 1981, αναφέρει «μελέτη» της λεγόμενης ...δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου για την Πολιτική Συντάξεων, δηλαδή οργανισμού των μεγαλοκαπιταλιστών που εμφανίζουν τις δικές τους ορέξεις ως ...επιστημονικά πορίσματα. Τη «μελέτη» αυτή κατέθεσε στην κυβέρνηση, το εν λόγω ινστιτούτο για παραπέρα διαβούλευση. Τα παραπάνω δημοσίευσε χτες το «BBC» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ήδη το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες είναι τα 65 χρόνια από το 2020.

Η κυβέρνηση των Εργατικών σχεδίαζε την αύξηση της συνταξιοδότησης στα 66 έτη από το 2024 με τη σταδιακή του αύξηση στα 68 χρόνια, ωστόσο η νέα βρετανική κυβέρνηση διαβουλεύεται την ακόμα γρηγορότερη εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης. Πάντως, το ινστιτούτο προβάλει ως επιχείρημα για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γεράματα, δηλαδή την δουλειά ως τον τάφο, την αναμενόμενη βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής. Το γεγονός ότι σήμερα στη Βρετανία ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων πάνω από 65 χρονών λόγω του ότι δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα, αναγκάζεται να δουλεύει, πάει τώρα να παγιωθεί. Ωστε να λιγοστεύει ή και να μηδενιστεί ο χρόνος που ο άνθρωπος, ο απόμαχος της δουλιάς, θα μπορεί να ξεκουραστεί. Αυτή είναι η βασική επιδίωξη για να μην πληρώνει δεκάρα στον συνταξιούχο το κράτος, και επομένως οι εισφορές που χρόνια πληρώνουν οι εργαζόμενοι να καταλήγουν - με λιγότερες απώλειες από την καταβολή συντάξεων - στο ίδιο το καπιταλιστικό κράτος, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

16η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ
Απαιτεί την άρση του αποκλεισμού της Κούβας και την απελευθέρωση των «5»

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ._

Την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, απαίτησαν χτες οι συμμετέχοντες στην 16η συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάουλο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή. Επισημάνθηκε επίσης η διεθνής έκκληση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι κατά του Νησιού της Επανάστασης και του κουβανικού λαού. Μιλώντας στην συνάντηση ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, υπογράμμισε πως ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί την πιο βάναυση ιμπεριαλιστική ενέργεια στην αμερικανική ήπειρο.

Νωρίτερα οι συμμετέχοντες στην συνάντηση εξήραν το παράδειγμα της Κουβανικής Επανάστασης για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σημειώνοντας πως αποτέλεσε «αποφασιστικό ορόσημο για την ιστορία της Λατινικής Αμερικής». Οι εργασίες αναμένεται να λήξουν την Παρασκευή (τοπική ώρα) με την τελική διακήρυξη.

Επίσκεψη Ντ. Γκλόβερ και Σ. Λάντοου στον Χεράρδο

Λεπτομέρειες της επίσκεψης του ηθοποιού Ντάνι Γκλόβερ και του συγγραφέα Σαούλ Λάντοου στον Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, έναν από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Βίκτορβιλ της Καλιφόρνια, μιας φυλακής 192.000 τ.μ. που κτίστηκε πριν έξι χρόνια για τον εγκλεισμό 960 κρατουμένων. Υπενθυμίζεται πως ο Χεράρδο Ερνάντες - παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του - μεταφέρθηκε στα τέλη του Ιούλη στην απομόνωση των συγκεκριμένων φυλακών, εντελώς αναίτια καθώς δεν είχε διαπράξει ούτε ένα παράπτωμα και χωρίς να έχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με το δικηγόρο του.

Κατά τη συνάντηση του Γκλόβερ και Λάντοου με τον Χεράρδο, ο τελευταίος τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να βγει από την απομόνωση, στην οποία τον είχαν ρίξει για 13 ημέρες, όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου, και στην οποία δεν μπορούσε να λάβει και την απαραίτητη για αυτόν φαρμακευτική αγωγή. Πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η μεταφορά του από την απομόνωση ήρθε χάρη στην σημαντική διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε με χιλιάδες τηλεφωνήματα και γράμματα από πολλές χώρες του κόσμου.

Σημειώνεται ότι ο Χεράρδο εκτίει ποινή φυλάκισης δις ισόβια και 15 χρόνια με την κατηγορία της συνωμοσίας για κατασκοπεία και συνενοχή για την διάπραξη δολοφονίας, κατηγορίες που ποτέ δεν έχουν αποδειχθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Τα ρωσικά πρακτορεία «Ρία Νόβοστι» και «Ιτάρ Τας» μετέδωσαν χτες πως η Ρωσία ενοικίασε στην Ινδία το πυρηνικό υποβρύχιο «Nerpa» το οποίο βρίσκεται ήδη εν πλω με ινδικό πλήρωμα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το ίδιο υποβρύχιο στο οποίο σκοτώθηκαν 20 Ρώσοι - 17 εργάτες και 3 ναύτες - το 2008 όταν υπήρξε διαρροή αερίου φρέον μετά την κατά λάθος ενεργοποίηση του αυτόματου συστήματος κατάσβεσης πυρκαγιών.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- «Πλήρη ταύτιση απόψεων» με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους είχε κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του στη ΛΔ Κορέας ο ανώτατος απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης στην Κορεατική Χερσόνησο Γου Νταγουέι. Οι δύο πλευρές είχαν, σύμφωνα με ανακοινωθέν, εις βάθος συζητήσεις για την περιφερειακή κατάσταση, τις διμερείς σχέσεις φιλίας, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων των εξαμερών συνομιλιών «και την αποπυρηνικοποίηση όλης της Κορεατικής Χερσονήσου».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» (ISI), που αποτελεί παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ, κατά αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμικών ιστοσελίδων (SITE), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο στρατολογίας του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 61 άνθρωποι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενοχος δήλωσε ένας Αμερικανός λοχίας ενώπιον δικαστηρίου στη Βιρτζίνια, καθώς δέχθηκε περισσότερα από 400.000 δολάρια σε δωροδοκίες από έναν υπεργολάβο του στρατού. Ο Μάικλ Ντάγκερ, η δίκη του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 ετών καθώς και πρόστιμα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΜΟΣΧΑ.-- Οι δικαστικές αρχές της Ταϊλάνδης αποφάσισαν να εκδώσουν στις ΗΠΑ τον Ρώσο Βίκτορ Μπουτ που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους όπλων στον κόσμο, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2008 σε κοινή επιχείρηση των διωκτικών αρχών της Ταϊλάνδης και των ΗΠΑ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε χτες «παράνομη» την απόφαση, εκτιμώντας πως αυτή ελήφθη υπό «πολύ ισχυρή εξωτερική πίεση» και δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να απαιτεί την επιστροφή του στη Ρωσία.

ΜΑΚΧΑΤΣΚΑΛΑ.-- Τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τις δυνάμεις ασφαλείας του Νταγκεστάν, στον Καύκασο. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους είχαν σταματήσει για έλεγχο ταυτοτήτων και οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια Αυστραλοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα 150μελή Βουλή Αντιπροσώπων, 40μελή Γερουσία και κυβέρνηση.

ΤΟΚΙΟ.-- Μία ακόμη ανατριχιαστική ιστορία με θύμα μία 100χρονη γυναίκα βγήκε χτες στο φως της δημοσιότητας. Η γυναίκα είχε πεθάνει τον Ιούνη του 2001 και ο 64χρονος γιος της τη διαμέλισε, την έβαλε σε ένα σακίδιο και την «έθαψε» γιατί,όπως είπε, δεν είχε χρήματα για την κηδεία της. Ωστόσο, ο ίδιος συνέχιζε να παίρνει έκτοτε τη σύνταξή της καθώς δε δήλωσε το θάνατό της...

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Σύννεφο πετρελαίου απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συνέπειες της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στον Κόλπο του Μεξικού μετά το ατύχημα στην πλατφόρμα DeepWater Horizon και τη διαρροή που συνεχίστηκε για πάνω από τρεις μήνες, ακόμη δεν έχουν γίνει αντιληπτές .

Ενα τεράστιο «σύννεφο» αποτελούμενο από συστατικά πετρελαίου εντόπισαν Αμερικανοί ωκεανογράφοι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπόστον Γκλόουμπ». Η υποβρύχια κηλίδα έχει μήκος 35 χιλιομέτρων και πλάτος 1,8 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε σε βάθος 900 μέτρων και έχει προέλευση το κοίτασμα Μακόντο, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας που την εντόπισε εκτίμησε ότι θα παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ οι ανησυχίες είναι έντονες όσον αφορά τις ζημίες που προκαλεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα

Στο μεταξύ, τα μαχαίρια έχουν βγει καθώς η «Transocean», η εταιρεία στην οποία ανήκει η πλατφόρμα «Deepwater Horizon» που εξερράγη κατηγόρησε την πετρελαϊκή πολυεθνική ΒΡ που είχε την εκμετάλλευση της πλατφόρμας, για απόκρυψη βασικών δεδομένων σχετικά με την έκρηξη. Συγκεκριμένα, ο Στίβεν Λ. Ρόμπερτς, δικηγόρος της εταιρείας, σε έγγραφο που απέστειλε σε μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα, υποστηρίζει ότι η BP συνεχίζει να «δείχνει την απροθυμία της, αν όχι την απόλυτη άρνηση, να δώσει ακόμα και τις πιο βασικές πληροφορίες στην Transocean», ενώ προσθέτει πως «φαίνεται ότι η BP παρακρατάει αποδεικτικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη έρευνα που δε διεξάγεται από εκείνη». Εννοείται ότι η BP απορρίπτει τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «άστοχους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς».

Τέλος, ο Χουάν Ραφαέλ Ελβίρα, υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού θα πραγματοποιήσουν από κοινού μία «πρώτη αξιολόγηση της περιβαλλοντικής επίδρασης της πετρελαιοκηλίδας από την εξέδρα της BP στον Κόλπο του Μεξικού» κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν στο τέλος Σεπτέμβρη.

Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός για τα σιτηρά

Διαψεύδει η Ρωσία τα δημοσιεύματα για εισαγωγές ενώ η Αίγυπτος κλείνει συμφωνίες με ΗΠΑ και ΕΕ

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Διέψευσε χτες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας τις προηγούμενες δημοσιεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να εισαγάγει περίπου 5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μετά τις σημαντικές απώλειες στη σοδειά εξαιτίας των πυρκαγιών των τελευταίων βδομάδων που κατέστρεψαν περίπου το ένα τέταρτο των καλλιεργειών σιτηρών της χώρας.

Στο μεταξύ, η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών μέχρι το τέλος του 2010, ενέργεια που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των σιτηρών ανά τον κόσμο, έχει φουντώσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι σπεύδουν να αποκτήσουν νέα «πελατεία» για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση της Αιγύπτου (που εισήγαγε από τη Ρωσία περισσότερο από το 50% των σιτηρών της και θεωρείται η χώρα με τις περισσότερες εισαγωγές σιτηρών παγκοσμίως) να αγοράσει 55.000 μετρικούς τόνους σιτηρών από τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν συμφωνίες για την παράδοση 500.000 μετρικών τόνων σιτηρών στην Αίγυπτο.

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήρε χτες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 3 από τις 4 επαρχίες της χώρας καθώς οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Από τη μεριά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε χτες στην καθαίρεση του Αλεξέι Σαβίνοφ από επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δασικής Οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ