Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
16η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ
Απαιτεί την άρση του αποκλεισμού της Κούβας και την απελευθέρωση των «5»

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ._

Την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, απαίτησαν χτες οι συμμετέχοντες στην 16η συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάουλο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή. Επισημάνθηκε επίσης η διεθνής έκκληση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι κατά του Νησιού της Επανάστασης και του κουβανικού λαού. Μιλώντας στην συνάντηση ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, υπογράμμισε πως ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί την πιο βάναυση ιμπεριαλιστική ενέργεια στην αμερικανική ήπειρο.

Νωρίτερα οι συμμετέχοντες στην συνάντηση εξήραν το παράδειγμα της Κουβανικής Επανάστασης για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σημειώνοντας πως αποτέλεσε «αποφασιστικό ορόσημο για την ιστορία της Λατινικής Αμερικής». Οι εργασίες αναμένεται να λήξουν την Παρασκευή (τοπική ώρα) με την τελική διακήρυξη.

Επίσκεψη Ντ. Γκλόβερ και Σ. Λάντοου στον Χεράρδο

Λεπτομέρειες της επίσκεψης του ηθοποιού Ντάνι Γκλόβερ και του συγγραφέα Σαούλ Λάντοου στον Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, έναν από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Βίκτορβιλ της Καλιφόρνια, μιας φυλακής 192.000 τ.μ. που κτίστηκε πριν έξι χρόνια για τον εγκλεισμό 960 κρατουμένων. Υπενθυμίζεται πως ο Χεράρδο Ερνάντες - παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του - μεταφέρθηκε στα τέλη του Ιούλη στην απομόνωση των συγκεκριμένων φυλακών, εντελώς αναίτια καθώς δεν είχε διαπράξει ούτε ένα παράπτωμα και χωρίς να έχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με το δικηγόρο του.

Κατά τη συνάντηση του Γκλόβερ και Λάντοου με τον Χεράρδο, ο τελευταίος τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να βγει από την απομόνωση, στην οποία τον είχαν ρίξει για 13 ημέρες, όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου, και στην οποία δεν μπορούσε να λάβει και την απαραίτητη για αυτόν φαρμακευτική αγωγή. Πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η μεταφορά του από την απομόνωση ήρθε χάρη στην σημαντική διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε με χιλιάδες τηλεφωνήματα και γράμματα από πολλές χώρες του κόσμου.

Σημειώνεται ότι ο Χεράρδο εκτίει ποινή φυλάκισης δις ισόβια και 15 χρόνια με την κατηγορία της συνωμοσίας για κατασκοπεία και συνενοχή για την διάπραξη δολοφονίας, κατηγορίες που ποτέ δεν έχουν αποδειχθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απελευθερωθούν οι Κουβανοί πατριώτες(2013-10-02 00:00:00.0)
Νέα εμπόδια από την αμερικανική δικαιοσύνη(2011-04-28 00:00:00.0)
Επιστολή - απαίτηση για επίσκεψη στους 5 Κουβανούς αγωνιστές(2007-11-30 00:00:00.0)
Η καμπάνια για την απελευθέρωσή τους δυναμώνει(2006-09-01 00:00:00.0)
Να απελευθερωθούν τώρα!(2006-08-13 00:00:00.0)
Απαίτηση για άμεση απελευθέρωση(2005-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ