Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Σύννεφο πετρελαίου απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συνέπειες της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στον Κόλπο του Μεξικού μετά το ατύχημα στην πλατφόρμα DeepWater Horizon και τη διαρροή που συνεχίστηκε για πάνω από τρεις μήνες, ακόμη δεν έχουν γίνει αντιληπτές .

Ενα τεράστιο «σύννεφο» αποτελούμενο από συστατικά πετρελαίου εντόπισαν Αμερικανοί ωκεανογράφοι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπόστον Γκλόουμπ». Η υποβρύχια κηλίδα έχει μήκος 35 χιλιομέτρων και πλάτος 1,8 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε σε βάθος 900 μέτρων και έχει προέλευση το κοίτασμα Μακόντο, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας που την εντόπισε εκτίμησε ότι θα παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ οι ανησυχίες είναι έντονες όσον αφορά τις ζημίες που προκαλεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα

Στο μεταξύ, τα μαχαίρια έχουν βγει καθώς η «Transocean», η εταιρεία στην οποία ανήκει η πλατφόρμα «Deepwater Horizon» που εξερράγη κατηγόρησε την πετρελαϊκή πολυεθνική ΒΡ που είχε την εκμετάλλευση της πλατφόρμας, για απόκρυψη βασικών δεδομένων σχετικά με την έκρηξη. Συγκεκριμένα, ο Στίβεν Λ. Ρόμπερτς, δικηγόρος της εταιρείας, σε έγγραφο που απέστειλε σε μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα, υποστηρίζει ότι η BP συνεχίζει να «δείχνει την απροθυμία της, αν όχι την απόλυτη άρνηση, να δώσει ακόμα και τις πιο βασικές πληροφορίες στην Transocean», ενώ προσθέτει πως «φαίνεται ότι η BP παρακρατάει αποδεικτικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη έρευνα που δε διεξάγεται από εκείνη». Εννοείται ότι η BP απορρίπτει τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «άστοχους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς».

Τέλος, ο Χουάν Ραφαέλ Ελβίρα, υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού θα πραγματοποιήσουν από κοινού μία «πρώτη αξιολόγηση της περιβαλλοντικής επίδρασης της πετρελαιοκηλίδας από την εξέδρα της BP στον Κόλπο του Μεξικού» κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν στο τέλος Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ