ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν και ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος

Ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Μπογκντάνοφ, χαρακτηρίζει «απολύτως παράνομη» την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία...

Αμερικανοί στη Συρία, όπου έχουν με το «έτσι θέλω» εγκαταστήσει βάση στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ

Copyright 2017 The Associated

Αμερικανοί στη Συρία, όπου έχουν με το «έτσι θέλω» εγκαταστήσει βάση στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της επικίνδυνης όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ και Ρωσίας έκαναν, χτες, οι ΗΠΑ καταρρίπτοντας ιρανικό μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος, τύπου «Shaheed 129 UAV», στη μεθόριο της νότιας Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ, βορειοδυτικά της περιοχής Αλ Τανφ. Κοντά, δηλαδή, στην περιοχή όπου την Κυριακή οι ΗΠΑ κατέρριψαν και ένα επανδρωμένο συριακό αεροσκάφος, τύπου «Su-22», κοντά σε περιοχή τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που αποφάσισε να κλείσει τον δίαυλο επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αποτροπή «αεροπορικών συμβάντων» στον εναέριο χώρο της Συρίας, προειδοποιώντας ότι θα θεωρεί στόχο οποιοδήποτε αεροσκάφος του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ στη χώρα.

Η κατάρριψη του ιρανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, που είναι η δεύτερη από τις αρχές Ιούνη, σε συνδυασμό με τις τελευταίες αμερικανο-ρωσικές κόντρες στη Συρία, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία ως και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες εξέφρασε την ελπίδα οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο συριακό εναέριο χώρο «να μην οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση μιας ήδη δραματικής ένοπλης σύρραξης».

Η προχτεσινή απόφαση της Ρωσίας να κλείσει το δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για την αποτροπή συγκρούσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας προκάλεσε την απόφαση της Αυστραλίας να αναστείλει προσωρινά τις εναέριες αποστολές στη Συρία, «ως προληπτικό μέτρο». Ιδιαίτερα δε όταν λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, κατήγγειλε ως «απολύτως παράνομη» την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, «των Τούρκων και όλων των υπολοίπων», διότι είναι δίχως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την άδεια της συριακής νόμιμης κυβέρνησης.

Πιέσεις Αμερικανών γερουσιαστών

Αργότερα χτες βράδυ, Αμερικανοί γερουσιαστές κάλεσαν το Κογκρέσο να καθορίσει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας ότι οι εκεί πρόσφατες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν καλύπτονταν από την υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης! Ηδη επιτροπή της Γερουσίας εξετάζει νομοθεσία που θα μπορεί να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, τη Λιβύη και την Υεμένη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές...

Το Κρεμλίνο για το «σχέδιο» Τίλερσον

Στη σκιά αυτών των γεγονότων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν οι εξελίξεις στη Συρία μπορεί να προκαλέσουν «ανοιχτή σύρραξη ΗΠΑ - Ρωσίας», αρκούμενος να παρατηρήσει ότι «οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία προκαλούν σοβαρή ανησυχία». Δεν σχολίασε το φερόμενο «σχέδιο τριών βασικών, στρατηγικών σημείων» για αποκλιμάκωση της έντασης και συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που σχεδιάζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον...

Συνομιλίες σε Αστάνα και Γενεύη

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν έστειλε προσκλήσεις σε αντιπροσωπείες Σύρων κυβερνητικών, αντικαθεστωτικών καθώς και αξιωματούχων σε Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, που παίζουν ρόλο «εγγυητή» της συριακής εκεχειρίας, για τη συμμετοχή τους σε νέο γύρο ενδοσυριακών συνομιλιών στις 3 και 5 Ιούλη στην Αστάνα. Παράλληλα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στις 10 Ιούλη στη Γενεύη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθεροί οι δίαυλοι με την ΕΕ

Με διάφορες συζητήσεις για τις προτεραιότητες της διμερούς συνεργασίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διαφόρων διαύλων που επανεξετάζονται, αρχές Ιούλη φτάνει στην Αγκυρα ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο των επαφών για τη διμερή συνεργασία σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, η παράταση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση και βέβαια άλλα πεδία για τα οποία οι χειρισμοί περιπλέκονται, εξαιτίας βαθιών αντιθέσεων μεταξύ πολλών πλευρών.

Τουρκικά ΜΜΕ σημείωναν χτες ότι η επίσκεψη Χαν εντάσσεται στο πρόγραμμα διμερών συναντήσεων που κατάρτισαν οι ηγεσίες Τουρκίας και ΕΕ στα τέλη Μάη, σε μια προσπάθεια «αναθέρμανσης» των σχέσεών τους, μετά τις «τριβές» που τις χαρακτήρισαν τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα εξακολουθούν να συναντούν «δυσκολίες», όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του ίδιου του Χαν, που μιλώντας στο Ρόιτερς επανέλαβε ότι «προς το παρόν τουλάχιστον, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική».

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι ευρωτουρκικές «γέφυρες» θα γκρεμιστούν εντελώς, δεδομένης της ευρείας αλληλεξάρτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων των δύο πλευρών. Ετσι, ο Χαν πρόσθεσε και ότι «η σχέση μας πρέπει να επικεντρωθεί κάπου αλλού». Να σημειωθεί ότι το σχετικό δημοσίευμα της «Χουριέτ» μετέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία ηγήθηκαν προσπαθειών να γίνει διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με την Αγκυρα, βασισμένης στην ενίσχυση της συνεργασίας σε εμπόριο και ασφάλεια.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο οποίος τόνισε: «H EE πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της αναφορικά με την Τουρκία. Πρέπει να αποφασίσει για το αν θα συνεχίσει με την Τουρκία ή όχι. Ο Πρόεδρός μας πραγματοποίησε συνομιλίες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για το ετήσιο σχέδιο δράσης. Το σχέδιο ενδιαφέρει και την Τουρκία και την ΕΕ. Θα το εφαρμόσουμε και θα δοκιμάσουμε εκ νέου».

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, καθώς συνεχίζεται η «πορεία για δικαιοσύνη» που άρχισε από την Αγκυρα και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε και πάλι ότι η πορεία του CHP δεν είναι νόμιμη, ενώ, αναδεικνύοντας το βάθος των ενδοαστικών αντιθέσεων, υπογράμμισε πως το ΑΚΡ (του οποίου τα «ηνία» ανέλαβε πάλι πρόσφατα) θα «ακυρώσει» όλες τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να βρεθεί κοινή υποψηφιότητα συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές του 2019.

Ρόλο ευρωΝΑΤΟικού «πλασιέ» διεκδικεί η βουλγαρική κυβέρνηση

ΣΟΦΙΑ.--

Στο ρόλο του «ενδιάμεσου» στη διένεξη Σκοπίων - Αθήνας για το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων, εμφανίστηκε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, συναντώντας χτες στη Σόφια τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Υποστηρίζουμε την ενωμένη Μακεδονία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός (όπως τονίζει σε ανταπόκρισή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, ΜΙΑ), επαινώντας τα Σκόπια για την πρόσφατη επίτευξη «εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας» και λέγοντας ότι «μέσα από αυτήν περνά ο δρόμος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Ελλάδα «για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε καθετί δυνατό για να συνεργαστούμε με τη φίλη Ελλάδα, να λύσουμε όλα τα προβλήματα μαζί, γιατί η αποσταθεροποίηση της Μακεδονίας σημαίνει αποσταθεροποίηση των συνόρων μας».

Ο Ζάεφ, από την άλλη, τόνισε ότι η Βουλγαρία «είναι ο πρώτος γείτονας που θέλει να βοηθήσει τη Μακεδονία στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση». «Δεν υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα μας πέρα από την πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος πως σήμερα τα Σκόπια «κλείνουν το κεφάλαιο του εθνικισμού και ανοίγουν το κεφάλαιο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος». Σε επόμενο σημείο επέλεξε να στείλει το ακόλουθο μήνυμα «στη φίλη Ελλάδα»: «Χρειαζόμαστε πραγματικά υποστήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα. Είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θεωρώ πως αναπτύσσοντας σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας φιλίας, οι δυτικές χώρες θα μας σεβαστούν περισσότερο».

Το Σαββατοκύριακο μετέβη στα Σκόπια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, συζητώντας τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, της συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζάρια με στόχο «ήπιο» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπέρ ενός «ήπιου» Brexit τάχθηκαν χτες, με ομιλία τους σε εκδήλωση στο Σίτι του Λονδίνου, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο Χάμοντ επιχειρηματολόγησε υπέρ της συμμόρφωσης της Βρετανίας με τους κανονισμούς της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, προτείνοντας μία μεταβατική περίοδο «προσαρμογής» κατά την αποχώρηση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι μία απότομη αποχώρηση θα έβλαπτε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τόνισε πως προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και η ευημερία, επισημαίνοντας ότι οι μπίζνες «θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης». Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη μετανάστευση, λέγοντας ότι επιδιώκουν τον έλεγχο, όχι όμως και την ανάσχεσή της.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μ. Κάρνεϊ, εκφωνώντας τη δική του ομιλία στην ίδια ετήσια εκδήλωση διευθυντικών στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο «Μάνσιον Χάουζ» του Λονδίνου, συσχέτισε το Brexit με τη μείωση του ρυθμού αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των Βρετανών, αποδοκιμάζοντας επί του παρόντος την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να τεθούν ορισμένες βασικές προτεραιότητες, όπως η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, που αποτελούν, όπως είπε, το 80% της βρετανικής οικονομίας. Τάχθηκε κατά μέτρων προστατευτισμού στην οικονομία, τονίζοντας ότι, όπως αποδείχτηκε από τη δεκαετία του 1930, η εφαρμογή τους δεν οδηγεί «ούτε στη δικαιοσύνη, ούτε στην ευημερία», αφού «βλάπτουν τους πιο αδύναμους και δημιουργούν λιγότερες ευκαιρίες».

ΒΕΛΓΙΟ
«Εξουδετέρωση» υπόπτου με εκρηκτικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συναγερμός σήμανε αργά χτες βράδυ στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, εκκενώθηκε η κεντρική πλατεία Grand Place και αποκλείστηκε, για προληπτικούς λόγους, περιοχή κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Ακολούθως αναφέρθηκε πως στρατιώτες έριξαν πυρά, «εξουδετερώνοντας» έναν ύποπτο που φέρεται πως φορούσε ζώνη με εκρηκτικά κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό των Βρυξελλών, προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση αυτοκτονίας.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ήχους από έκρηξη «μικρής ισχύος» και πως η κατάσταση τέθηκε σύντομα «υπό έλεγχο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ