ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προχωρούν οι νέες συνεργασίες σε βάρος του λαού

Μετά και τις βουλευτικές εκλογές, συνεχίζονται οι «αναταράξεις» στις «παλιές» αστικές πολιτικές δυνάμεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Καθώς μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές όλες οι αστικές δυνάμεις παίρνουν θέση μάχης για την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, το κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, «La Republique en Marche» (LREM), εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στις ενδοαστικές διεργασίες για τη σφυρηλάτηση νέων συνεργασιών υπέρ της αστικής τάξης.

Μετά τις ανακατατάξεις που δημιουργεί η εκλογή μελών του υπουργικού συμβουλίου στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ είναι πιθανόν να ανακοινώσει ανασχηματισμό (ακόμα και σήμερα), προσπαθώντας να «απορροφήσει» και αντιδράσεις για την εμπλοκή μελών της σε διάφορες έρευνες και σκάνδαλα. Χτες, η υπουργός Αμυνας - προερχόμενη από το κεντρώο κόμμα Modem - Σιλβί Γκουλάρ υπέβαλε την παραίτησή της, μετά από έρευνες που ξεκίνησαν σε βάρος της για την ιδιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ. Η ίδια δήλωσε ότι δε θέλει οι έρευνες να επηρεάσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να «εξυγιάνει» την πολιτική.

Την ίδια στιγμή, στους Φιλελεύθερους Ρεπουμπλικάνους (LR) συνεχίζονται οι κραδασμοί, αφού εκτός από την αποχώρηση τμήματός τους για να ενταχθεί στο LREM, ένα άλλο τμήμα στελεχών τους ετοιμάζεται να δημιουργήσει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, προδιαγράφοντας τη στενότερη συνεργασία τους με την κυβέρνηση και όπως φαίνεται την οριστική ρήξη με την ηγεσία των LR. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τιερί Σολέρ, που επανεκλέχτηκε στην περιοχή Ο-ντε-Σεν και χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση που θα κρατήσει ως βουλευτής. Μάλιστα, ο Σολέρ πιθανολογείται και ως επόμενος πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Θυμίζουμε ότι τόσο οι LR όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), για δεκαετίες βασικοί «πυλώνες» της αστικής εξουσίας στη χώρα, υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, και ήδη πρώην βασικά τους στελέχη είτε «μετακόμισαν» στο LREM είτε ακολουθούν «αυτόνομη» πορεία διεκδικώντας ρόλο στη γοργή πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Πάνω στο έδαφος αυτών των νέων αντιλαϊκών διεργασιών, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η επίθεση στα λαϊκά στρώματα, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να εγκριθεί τουλάχιστον το πρώτο μέρος των νέων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων (νέα αναβάθμιση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, νέες περικοπές σε παροχές Πρόνοιας, ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.). Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, δήλωσε χτες ότι υπάρχει κίνδυνος το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας να ξεπεράσει και πάλι το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η ΕΕ. Προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας εμφανίζουν το έλλειμμα να διαμορφώνεται για τη φετινή χρονιά στο 3,1%, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε εκτιμήσει στο 2,8%.

Βεβαίως, ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ειδικά με βάση τους κανόνες που έχουν συνδιαμορφωθεί στις Βρυξέλλες, αξιοποιούνται και στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αποτυπώνονται έντονα στις διεργασίες και για την πορεία της ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ιδρυτής του ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Μετώπου» (FN), Ζαν Μαρί Λεπέν, δήλωσε χτες ότι η σημερινή πρόεδρος του FN, κόρη του, Μαρίν, θα πρέπει να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας «τραγικές» τις επιδόσεις του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές και υποστηρίζοντας ότι οι «θέσεις» και το «πείσμα» της σημερινής ηγεσίας του κόμματος το βλάπτουν.

  • Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στο σπίτι του δράστη της προχτεσινής επίθεσης ενάντια σε περίπολο, στα Ηλύσια Πεδία, βρέθηκε μια «αποθήκη όπλων». Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, ο 31χρονος είχε άδεια οπλοκατοχής αν και από το 2015 περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ατόμων που παρακολουθούνταν από τις αρχές εξαιτίας των επαφών του με το «ακραίο Ισλάμ».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η φορολογία στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις γνωστές σοσιαλδημοκρατικές υποσχέσεις για «φορολόγηση του πλούτου» και «δικαιότερη φορολογία» έδωσε προχτές ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, παρουσιάζοντας σημεία του προεκλογικού του προγράμματος. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι εντάσσονται στην υψηλότερη φορολογική κλίμακα του 42%. Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα του κράτους ολοένα αυξάνονται και οι προβλέψεις για τα αναμενόμενα έσοδα διαρκώς αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω. Ετσι, το 2020 προβλέπονται έσοδα 825 δισ. ευρώ, δηλαδή κάθε χρόνο μέχρι τότε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ παραπάνω απ' ό,τι προβλεπόταν.

Ο Μ. Σουλτς υποσχέθηκε μια φορολογική ελάφρυνση κατά 15 δισ. το χρόνο, κάτι που και ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαν Σόιμπλε, είχε χαρακτηρίσει «εφικτό» τον περασμένο Μάη, παρουσιάζοντας τα αυξημένα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα. Το SPD ανακοίνωσε ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής του 42% θα ισχύει για (ατομικά) εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ ετησίως, από 54.000 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης ο ανώτατος συντελεστής θα αυξηθεί στο 45% για ατομικό εισόδημα πάνω από 76.200 ευρώ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν επίσης κατάργηση του «φόρου αλληλεγγύης» για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα από το 2020, μέτρο που υπολογίζεται να επιφέρει 10 δισ. ευρώ φοροελάφρυνση. Σε αντιδιαστολή, η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε χτες, μιλώντας στη «Μέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας», πως θα καταργηθεί για όλους ο «φόρος αλληλεγγύης», σταδιακά από το 2020.

Μπροστά στους εκπροσώπους του κεφαλαίου

Η «Μέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας» είναι το σημαντικότερο οικονομικό συνέδριο της Ενωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), που εκπροσωπεί 36 ενώσεις και τα συμφέροντα 100.000 επιχειρήσεων με πάνω από 8 εκατ. εργαζόμενους.

Ετσι η καγκελάριος, μιλώντας στο συνέδριο, φρόντισε να ενημερώσει τους βιομήχανους για τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να αποσπάσει στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Ιούλη μια ευρεία συμφωνία των κρατών για «ανοιχτές αγορές» και «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο». «Ισως ο αποκλεισμός και ο προστατευτισμός βραχυπρόθεσμα να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των εγχώριων επιχειρήσεων, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα υπονομευτούν η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα», είπε.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και στο σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και συγκεκριμένα για μια «οικονομική κυβέρνηση και έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Η πυρόσβεση συνεχιζόταν χτες για τέταρτη μέρα

Copyright 2017 The Associated

Η πυρόσβεση συνεχιζόταν χτες για τέταρτη μέρα
Τις πληγές της μετράει η Πορτογαλία για άλλη μια φορά, ζώντας από το περασμένο Σάββατο τον πύρινο εφιάλτη που έχει κατακάψει έως τώρα 260.000 στρέμματα δάσους, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα 64 άνθρωποι και 157 είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλοί πυροσβέστες. Μέχρι χτες 1.150 πυροσβέστες έδιναν τη μάχη με τις φλόγες στην κεντρική Πορτογαλία, για να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Πεδρόγαου Γκράντε στην επαρχία Λεϊρία και επεκτάθηκε και στις γειτονικές Κοϊμπρά και Καστέλο Μπράνκου.

Οπως επιβεβαιώθηκε από την Πολιτική Προστασία, από τους 64 νεκρούς, οι 47 βρέθηκαν στο «δρόμο της κόλασης», τη λεγόμενη εθνική οδό 236, όπου δεν έκλεισε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν με τα αυτοκίνητά τους μέσα στο πύρινο μέτωπο.

Το φαινόμενο των μεγάλων δασικών πυρκαγιών επαναλαμβάνεται στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες το καλοκαίρι με μεγάλες θερμοκρασίες, ξηρασία και ισχυρούς ανέμους, ωστόσο η αιτία της τραγωδίας είναι η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης, τα πενιχρά μέσα και η έλλειψη κονδυλίων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης, αφού η αντιπυρική προστασία θεωρείται από τις αστικές κυβερνήσεις κόστος. Και στη μεγάλη πυρκαγιά στην Πορτογαλία επιβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη, σχεδιασμός, καθαρισμός των δασών και ικανή πυροσβεστική δύναμη. Την ίδια πραγματικότητα βιώνουμε και στη χώρα μας, που διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κρατάνε την πυροσβεστική υπηρεσία υποστελεχωμένη και με λιγοστά μέσα και κονδύλια, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να λιγοστεύουν τα δάση στη χώρα μας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το βιοτικό επίπεδο του λαού μας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οκτώ Αφγανοί φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν χτες, μετά από επίθεση ενόπλων κοντά σε αμερικανική βάση στην ανατολική επαρχία Παρουάν του Αφγανιστάν. Πρόκειται για την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, που αποτελεί σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων για τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις που επιχειρούν στη χώρα, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» της Δύσης.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές αερίου από τη νέα χρονιά, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μάλκολμ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις με τις οποίες θα ζητά από ενεργειακά μονοπώλια που δρουν στη χώρα («Exxon Mobil», «Shell» κτλ.) να δίνουν προτεραιότητες σε Αυστραλούς «πελάτες», εννοώντας προφανώς και τις εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη χώρα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το Ισραήλ ξεκίνησε χτες την οικοδόμηση νέου εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, λίγες μέρες πριν την άφιξη Αμερικανών απεσταλμένων σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα με στόχο την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας. Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κατήγγειλε την εξέλιξη ως «απόπειρα να οδηγηθούν σε αποτυχία οι αμερικανικές προσπάθειες», υποστηρίζοντας πως η οικοδόμηση του οικισμού αποδεικνύει πως «το Ισραήλ δεν πιστεύει στις αμερικανικές προσπάθειες».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Δύο Ολλανδοί, ο 62χρονος δημοσιογράφος Ντερκ Γιοχάνες Μπολτ και ο 58χρονος εικονολήπτης Ευγένιος Ερνεστ Μαρί, που εργάζονται στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Spoorloos» («Οι Αγνοούμενοι»), έχουν πέσει θύματα απαγωγής στην Κολομβία. Η απαγωγή έγινε το Σάββατο σε μια περιοχή συγκρούσεων στα βορειοανατολικά της Κολομβίας και φέρεται να εμπλέκεται η ομάδα ανταρτών ELN. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι δίνει μέγιστη προτεραιότητα στον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, ενώ οι κολομβιανές αρχές απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ