Την ιρανική «πρωτοχρονιά» της γιορτής του Νοβρούζ αξιοποίησε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να απευθύνει μήνυμα στον ιρανικό λαό ενθαρρύνοντάς τον αφενός να υποστηρίξει τη διεθνή διαπραγμάτευση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να προβάλει αφετέρου τον ισχυρισμό πως είναι «προσηλωμένος στη διπλωματία» επειδή πιστεύει πως «υπάρχει η βάση για μία πρακτική λύση»...
«Δεν τρέφω αυταπάτες. Θα είναι δύσκολο... Υπάρχει όμως πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αν το Ιράν προβεί σε μέτρα με νόημα και επαληθεύσιμα για να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Το Ιράν θα έχει πρόσβαση σε ειρηνική πυρηνική ενέργεια» ανέφερε επί λέξει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχόμενος «νέες δυνατότητες και ευημερία» για τον ιρανικό λαό μόλις επιτευχθεί η συμφωνία.
Το άνοιγμα του Ομπάμα προς το Ιράν προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις πρώτα απ' όλα στο Ισραήλ που αντιδρά λυσσαλέα ακόμη και στην ύπαρξη ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αποκλειστικά για παραγωγή ενέργειας. Είναι χαρακτηριστική η υποτιμητική αναφορά του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιαλόν στον «αδύναμο» Πρόεδρο των ΗΠΑ στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στην οποία υποστήριξε ότι η εικόνα του Ομπάμα στον κόσμο είναι «άτονη» υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή την Ουκρανία και στις σχέσεις με την Κίνα...
Τα σχόλια του Γιαλόν προκάλεσαν χτες την έντονη δυσαρέσκεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι που την εξέφρασε με τηλεφώνημά του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το τηλεοπτικό μήνυμα Ομπάμα στον ιρανικό λαό προκάλεσε αντιδράσεις και στο Κογκρέσο, όπου ένα τμήμα τού έχει ταυτίσει τα συμφέροντά του με μέρος της ισραηλινής αστικής τάξης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ομάδα μερικών δεκάδων Αμερικανών γερουσιαστών κάλεσε τον Ομπάμα να εξασφαλίσει ότι σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπογραμμίζει ότι το Ιράν «δεν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών».
Τέλος, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί με αφορμή τον προχτεσινό γύρο συνομιλιών της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προέβλεψε ότι είναι εφικτή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με αξιωματούχους της Ομάδας των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας μία «τελική, συνολική συμφωνία μέσα σε ένα εξάμηνο».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Η συριακή σημαία κυμάτιζε από νωρίς χτες στο μεσαιωνικό «Φρούριο των Σταυροφόρων» (γνωστό και σαν «Κρακ των Ιπποτών») που βρίσκεται 65 χλμ. δυτικά της πόλης Χομς και βρισκόταν στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών από το 2012. Η εξέλιξη συμβόλισε με τον πιο απτό τρόπο μία ακόμη σημαντική νίκη του συριακού στρατού σε βάρος «αντικαθεστωτικών» ντόπιων και ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Μόνον μέσα στις τελευταίες βδομάδες, ο συριακός στρατός κατέλαβε τέσσερις σημαντικές πόλεις (ανάμεσά τους το Γιαμπρούντ) και χωριά στρατηγικής σημασίας κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο, προσπαθώντας να απαλλάξει την περιοχή από ισλαμιστές εξτρεμιστές που μπαινόβγαιναν από τα σύνορα μεταφέροντας τον πόλεμο και στην αυλή του Λιβάνου, βάζοντας στο στόχαστρο Λιβανέζους πολίτες και στελέχη της «Χεζμπολάχ», που από πέρσι πολεμά στο πλευρό του συριακού στρατού...
Παράλληλα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χτες το πέρασμα τουλάχιστον 35 πληγωμένων Σύρων στο βόρειο Λίβανο δίχως να διευκρινίζει εάν πρόκειται για αμάχους ή ενόπλους. Η ίδια πηγή μετέδωσε πως όλμοι του συριακού πυροβολικού έπληξαν αρκετά σπίτια της μεθοριακής περιοχής Ουάντι Κχάλεντ του βόρειου Λιβάνου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών αμάχων και υλικές ζημιές.
Τέλος, χτες η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Εϊμος διαπίστωσε ότι είναι ανεπαρκής η διεθνής βοήθεια για τους περίπου 9.000.000 Σύρους πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους εντός και εκτός χώρας, σημειώνοντας ως πλέον απαραίτητη μία «πολιτική λύση» για τον τερματισμό του πολέμου.
TIΡΑΝΑ.--
Σειρά αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην αλβανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τα δάνεια ως μοχλό πίεσης για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πληροφορίες της αλβανικής εφημερίδας «Πανόραμα των Τιράνων» που επικαλούνται έκθεση του ΔΝΤ ανέφεραν χτες πως προτείνονται, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 για τους άνδρες και στα 65 από τα 60 για τις γυναίκες, «πάγωμα» μισθών και πιθανώς μειώσεις συντάξεων. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις για επιλεκτική εφαρμογή του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, αφού μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται «βελτιώσεις» από τις οποίες να επωφελούνται «μόνον όσοι συνεισφέρουν».
Δε λείπουν αναφορές σε «περιορισμό» των γενικότερων παροχών κοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, ενώ στο τραπέζι τίθενται και πρωτοφανείς προτάσεις όπως εκείνη για φορολογία όσων Αλβανών ταξιδεύουν στο εξωτερικό και αύξηση κατά 50% του φόρου για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Οι προτάσεις προκάλεσαν την αντίδραση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Εντι Ράμα για «συνθηκολόγηση απέναντι στο ΔΝΤ» και για «εξαπάτηση των πολιτών και μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων».
Απέναντι σε όλα αυτά, ο Αλβανός υπουργός Οικονομικών Αρμπέν Αχμετάι υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, ισχυριζόμενος πως τάχα είναι «ευαίσθητη σε ορισμένα θέματα», ότι δεν υποχρεώνεται να αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος «που διπλασίασε», όπως είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα» ότι δε θα αυξήσει τους φόρους το τρέχον έτος, και ότι το...ΔΝΤ (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Top Channel) «είναι συνεργάτης των Αλβανών πολιτών και της αλβανικής κυβέρνησης»! O Aχμετάι κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα διοχετεύσει σύντομα 350.000.000 ευρώ για νέα έργα στην Αλβανία που θα δώσουν τάχα «ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».
ΚΑΜΠΕΡΑ.--
Δύο αδιευκρίνιστης προέλευσης κομμάτια, εκ των οποίων το ένα 24 μέτρων και το άλλο πέντε μέτρων, που βρέθηκαν να πλέουν 2.500 χλμ. νοτιοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας, ήταν αρκετά να προκαλέσουν από νωρίς χτες το πρωί συναγερμό και υστερία σε διεθνή δίκτυα, αναπαράγοντας δήθεν «ελπίδες» για σύντομη λύση της μυστηριώδους εξαφάνισης του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που αγνοείται από τις 8 Μάρτη.
Στην περιοχή, όπου επικρατούσε από νωρίς θαλασσοταραχή, διατάχθηκαν να ερευνήσουν από αέρος δύο αυστραλιανά αεροσκάφη, ένα νεοζηλανδικό και ένα αμερικάνικο. Την περιοχή προσέγγισε αργότερα το πλοίο «HMS Echo» του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, που έπλεε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό και το νορβηγικό πλοίο «Ηoegh St. Petersburg» δίχως κανείς να καταφέρει να εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο, καθώς στο πρόβλημα της θαλασσοταραχής και της κακής ορατότητας προστέθηκε αργότερα και το σκοτάδι.
Συνεπώς, το μυστήριο της εξαφάνισης του μοιραίου Μπόινγκ 777 της πτήσης παρέμεινε άλυτο και χτες, δίνοντας δραματική παράταση στο δράμα αγωνίας που ζουν στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, οι δεκάδες συγγενείς των 239 επιβατών.
KAMΠΟΥΛ.--
Οι Ταλιμπάν πυκνώνουν τις επιθέσεις τους κατά του αφγανικού στρατού και αστυνομίας σε μία προσπάθεια να διαταράξουν και να εμποδίσουν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απρίλη.
Αυτό το στόχο εξυπηρέτησε η χτεσινή επίθεση επτά βομβιστών αυτοκτονίας των Ταλιμπάν σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα στη Τζαλαλαμπάντ, (μεγάλη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν) με αποτέλεσμα το θάνατο των δραστών, ενός φοιτητή και 10 αστυνομικών αλλά και τον τραυματισμό άλλων 15 ατόμων. Σύμφωνα με αφγανικά ΜΜΕ, οι βομβιστικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα ήταν τόσο ισχυρές ώστε προκάλεσαν υλικές ζημιές και στο παρακείμενο κτίριο παραρτήματος της αφγανικής ραδιοτηλεόρασης στην πόλη...
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στη Τζαλαλαμπάντ υποστηρίζοντας εντούτοις ότι σε αυτή σκοτώθηκαν περίπου 30 αστυνομικοί.
Aργότερα χτες βράδυ αναφέρθηκε επίθεση τεσσάρων αγνώστων ενόπλων στο πολυτελές ξενοδοχείο Σιρίνα (Serena) της Καμπούλ, με τουλάχιστον δύο τραυματίες. Το ξενοδοχείο, που θεωρείται από τα ασφαλέστερα μέρη στο Αφγανιστάν, φιλοξενούνται πολλοί ξένοι διπλωμάτες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και μέλη αντιπροσωπειών ξένων εκλογικών αποστολών που βρίσκονται στη χώρα ως παρατηρητές για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Πληροφορίες διεθνών δικτύων ανέφεραν την άμεση αποστολή ειδικών δυνάμεων του αφγανικού στρατού στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα (όπως δήλωσε ο Αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών) τη σύλληψη τριών εκ των ενόπλων και τον «εγκλωβισμό» του τελευταίου σε τμήμα του ξενοδοχείου, που βρίσκεται μακριά από τα δωμάτια των πελατών. Ο Αφγανός υφυπουργός διαβεβαίωσε για την ασφάλεια όλων των θαμώνων του ξενοδοχείου.