ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Προπαρασκευαστική συνάντηση της ομάδας εργασίας

Στην Αθήνα, το Σάββατο, 24 Φλεβάρη

Το ερχόμενο Σάββατο, 24 του Φλεβάρη, το ΚΚΕ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα την προπαρασκευαστική συνάντηση της ομάδας εργασίας για την 9η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το 2007.

Η συνάντηση θα καταλήξει, με βάση τις προτάσεις των κομμάτων, στο θέμα, καθώς και στην ημερομηνία και στη χώρα όπου θα διεξαχθεί η φετινή συνάντηση των κομμάτων απ' όλο τον κόσμο.

Στη συνάντηση στις 24 του Φλεβάρη θα συμμετέχουν, από τα κόμματα - μέλη της ομάδας εργασίας, εκπρόσωποι των ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Κούβας, Λιβανέζικου ΚΚ, Πορτογαλικού ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νοτιοαφρικανικού ΚΚ.

Τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, η οποία είναι ανοιχτή και σε άλλα κομμουνιστικά κόμματα, θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι των εξής κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων: ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Βολιβίας, Κόμμα Κομμουνιστών Βουλγαρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Γεωργίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Μεξικού, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, ΚΚ Σουδάν, ΚΚ Σρι Λάνκα.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εν ονόματι της κοινωνίας το έγκλημα
  • Η Κυβερνητική Επιτροπή επικύρωσε τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Ως απαίτηση της κοινωνίας τον εμφάνισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας ως «μειοψηφία» τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς
  • Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, μίλησε για «αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου», ενώ εξόφθαλμος στόχος είναι η δημιουργία των πανεπιστημίων της αγοράς

Εν ονόματι της «κοινωνίας» και της «αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου» η κυβέρνηση επιχειρεί να σαρώσει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και να δημιουργήσει τα πανεπιστήμια της αγοράς, με ισχυρό εργαλείο τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την κατάθεση του εκτρωματικού νόμου - πλαίσιου, εκτιμώντας ότι θα έχει το ΠΑΣΟΚ «στο πλευρό της», καθώς και τη μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ που ήδη ασκούν κριτική από τη σκοπιά ότι «οι αλλαγές δεν είναι αρκετά τολμηρές» και πως τάχα «δε συνιστούν μεταρρυθμίσεις». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής απέφυγε οποιαδήποτε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, κόντρα στο κλίμα της τεχνητής πόλωσης των προηγούμενων ημερών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπολογίζει στη συναίνεσή του για να επιβάλει τις ολέθριες αλλαγές στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, η κυβέρνηση δήλωσε ότι αποσυνδέει τις «μεταρρυθμίσεις» στα πανεπιστήμια με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προφανώς για να διευκολύνει και τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Το «Μέγαρο Μαξίμου» εκτιμά ότι έχει διαμορφωθεί «το απαραίτητο κλίμα» και «οι αναγκαίες συμμαχίες», ώστε να προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται πανέτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να χτυπήσει τους αγώνες των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, εντείνοντας για το σκοπό αυτό τη συκοφαντική επίθεση εναντίον τους, κάνοντας λόγο για «μειοψηφίες που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα».

Το ιδεολογικό - πολιτικό περιτύλιγμα των αντιδραστικών αλλαγών, όπως έγιναν από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή απέδειξε ότι είναι πράγματι καλός μαθητής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αφού στην κυριολεξία έκανε το μαύρο άσπρο. «Η κοινωνία, οι πολίτες, οι νέοι και οι οικογένειές τους απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος ότι «στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογήσει και να υπερασπιστεί τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια είτε αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, είτε επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα είτε αξιοποιώντας τα αδιέξοδα της πολιτικής που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με το «νέο» νόμο - πλαίσιο «ενθαρρύνεται η αυτοδιοίκηση και η αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων όταν αυτό που συμβαίνει είναι ότι βαθαίνει η αυτονόμηση από τις ανάγκες του λαού. Μίλησε για ανάδειξη του «κοινωνικού ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου», τη στιγμή που μεγαλώνουν οι ταξικοί φραγμοί και το πανεπιστήμιο «δουλεύει» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την αγορά. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «θωρακίζεται το κύρος των πανεπιστημίων» και των πτυχίων, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι εξομοιώνονται με διάφορες σχολές τριετούς φοίτησης και ιδιωτικά «παραμάγαζα».

Ειδικά για το άσυλο κάλυψε πλήρως την κατάργησή του και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι «η ανεξέλεγκτη βία», δείχνοντας προς την πλευρά των φοιτητών που χρησιμοποιούν διάφορες μορφές πάλης, όπως οι καταλήψεις, κ.ά. Προβάλλοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι «το άσυλο δεν καταργείται, αντιθέτως διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που σήμερα παραβιάζεται από την ανεξέλεγκτη βία», άφησε να διαφανεί το πού το πάει η κυβέρνηση: «Οταν συντελούνται εγκληματικές πράξεις, όχι πλέον η Σύγκλητος, αλλά το Πρυτανικό Συμβούλιο, που είναι ένα μικρό και ευέλικτο σώμα, θα αποφασίζει για την παρέμβαση της Πολιτείας», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να προχωρήσει αταλάντευτα στην εισαγωγή της αξιολόγησης των πανεπιστημίων μας», μέσα από πανεπιστημιακές επιτροπές δήθεν αναγνωρισμένου κύρους.

Ο πρωθυπουργός εμφάνισε τις παραπάνω «μεταρρυθμίσεις» «αυτονόητες και αναγκαίες αλλαγές», που «εκφράζουν την κοινή λογική και έχει έρθει η ώρα να γίνουν πραγματικότητα».

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εμφανίσει τους φοιτητές και γενικότερα όσους αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία «απέναντι» από την κοινωνία και τις ανάγκες της, ακριβώς για να αποκρύψει ότι αυτό ισχύει με την κυβέρνηση και την αντιδραστική πολιτική που εφαρμόζει. «Γνωρίζω, βεβαίως, πως κάποιες μειοψηφίες θα συνεχίσουν να αντιδρούν», δήλωσε και έσπευσε να συμπληρώσει: «Ομως, η μεταρρύθμιση εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι αλλαγές έχουν τη στήριξη των πολιτών. Υπηρετούν τον τόπο. Υπηρετούν το μέλλον των παιδιών μας»(!).

Για την υποστήριξη του νόμου - πλαίσιου επιστρατεύτηκαν οι συμμετέχοντες στην Κυβερνητική Επιτροπή υπουργοί, οι οποίοι με πανομοιότυπα «επιχειρήματα» και φράσεις δημιούργησαν μια εικόνα «αρραγούς ενότητας» της κυβέρνησης υπέρ του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΚ ΒΟΛΙΒΙΑΣ - ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ
Στην Αθήνα με πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ

Μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθούν τη χώρα μας από τις 23 Φλεβάρη μέχρι τις 3 Μάρτη 2007 οι Μάρκος Ντομίχ Ρούις, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας και ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού.

Οι εκπρόσωποι των δυο αυτών κομμάτων θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του ΚΚΕ και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις - συζητήσεις για τις εξελίξεις στις χώρες τους και τις θέσεις των κομμουνιστικών κομμάτων που θα οργανωθούν από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

ΠΑΣΟΚ
Αξιος σύμμαχος στην επίθεση ενάντια στη δημόσια Παιδεία

Ζητώντας την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών αλλαγών, που θα επιταχύνουν την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, υποδέχτηκε το νόμο - πλαίσιο, που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου, ανακηρύσσοντας το ΠΑΣΟΚ άξιο σύμμαχο της ΝΔ στην κοινή επίθεσή τους εναντίον της δημόσιας Παιδείας.

Με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας τη γνωστή αντιπολιτευτική κριτική του κόμματός του, ...εγκάλεσε την κυβέρνηση για «ατολμία»(!!!) στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» και δήλωσε: «Λυπάμαι που δεν τόλμησε. Λυπάμαι που η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάλογο που προσέφερε δυνατότητες για ρηξικέλευθες αλλαγές».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το νόμο -πλαίσιο πρότεινε 4ετείς συμφωνίες ξεχωριστά για κάθε πανεπιστήμιο, με τις οποίες επιδιώκει να παραδώσει τα προγράμματα σπουδών των ιδρυμάτων και την ερευνά τους στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριζε ότι η ΝΔ «συνεχίζει μια λαθεμένη αντίληψη κρατικιστικού ελέγχου και παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής διαδικασίας»... «Μας μίλησε», είπε ο ίδιος, «ο κ. Καραμανλής για αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς δεν τόλμησε να κάνει την τομή η κυβέρνηση».

Επιδιώκοντας συγχρόνως να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, να αποτρέψει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε τις αντιδραστικές προτάσεις του νόμου - πλαισίου που κατέθεσε η ΝΔ να τις εμφανίσει σαν ...«πρόχειρες και αποσπασματικές». Στο ίδιο μήκος κύματος και με κεντρικό στόχο να ξεγελάσει το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του, αν και αναφέρθηκε στην «ατολμία» της κυβέρνησης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζεται «ευρύτατη συναίνεση για να περπατήσουν οι απαραίτητες αλλαγές» στην εκπαίδευση. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμοι «να συμβάλουν σε μια κοινή προσπάθεια» και τόνισε με νόημα πως η συναίνεση «είναι κάτι που πάντα επεδίωξα και πάντα θα επιδιώκω».

Για τις πρυτανικές εκλογές ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μπορεί «να οδηγηθούμε σε πλήρη κομματικοποίηση του πανεπιστημίου», επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά με τα δάνεια και τις υποτροφίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ...ξεχνώντας προφανώς ότι και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε παρόμοιες προτάσεις, όπως, π.χ., να ισχύουν δίδακτρα για κάθε φοιτητή που θα εισάγεται στα πανεπιστήμια, ένα μέρος του οποίου θα πληρώνει το κράτος. Σε σχέση με το θέμα των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει το θέμα στην «αιωνιότητα».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικαιώνοντας πλήρως τις θέσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος πρόσφατα πρότεινε ουσιαστικά την κατάργηση του ασύλου, όσον αφορά στις αλλαγές που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση και στοχεύουν στην κατάλυσή του, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο νόμος - πλαίσιο «δεν αντιμετωπίζει σοβαρά και ολοκληρωμένα το θέμα του ασύλου».

Ολα στους ιδιώτες

Το στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με τη ΝΔ, είχε φροντίσει να δώσει χτες, με συνέντευξή του στα «Νέα», ο «σκιώδης» υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέντευξή του ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε: «Η θέση ευθύνης του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 παραμένει η ίδια μέχρι κεραίας». Στηρίζοντας την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα ισχυρίστηκε ότι η «πολιτεία με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει δεν μπορεί να ανοίξει και άλλα πανεπιστήμια» ...για την «αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει». Ο ίδιος παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ πρότεινε: «Αυτό που μπορεί να κάνει (σ.σ. η πολιτεία) όμως είναι να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων»...

Επίσης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις Πάγκαλου δεν είναι «προσωπικές απόψεις» αλλά θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε για το άσυλο: «Το ισχύον καθεστώς έχει αποδειχθεί εξόχως αναποτελεσματικό στην προστασία των πανεπιστημίων».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Θυμήθηκε τους 4 πρυτάνεις

«Ο πρωθυπουργός λειτουργεί ως Νέρων, το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί κάτω από ένα σύνδρομο εκδικητικότητας, η κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από το κόμπλεξ της ήττας...»! Με όρους και συμπεριφορές που ανάγονται στο πεδίο της ψυχολογίας επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, να ερμηνεύσει την επιμονή της κυβέρνησης στην προώθηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην Παιδεία, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Ετσι, ο Αλ. Αλαβάνος ζητά από την κυβέρνηση «να ακούσει τη φωνή της λογικής», η οποία, για τον ίδιο, ταυτίζεται με αυτή «των 4 πρυτάνεων των αρχαιοτέρων πανεπιστημίων της χώρας». Οι 4 - για να μην ξεχνιόμαστε - είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να μεταθέσει χρονικά την εφαρμογή των σχεδίων της - ώστε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις (δηλαδή, οι κινητοποιήσεις) - για ένα διάστημα λίγων μηνών, και να πάνε σε διάλογο. Μόνο που οι πρυτάνεις έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ της ανάγκης των μεταρρυθμίσεων, επιμένοντας, ανάμεσα σ' άλλα, στην «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων, δηλαδή να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις σχέσεις με τους επιχειρηματίες, όπως και στη διαβόητη αξιολόγηση. Μικροδιαφορές, δηλαδή, σε σχέση με την ουσία της μεταρρύθμισης, με την οποία συμφωνούν. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξανίσταται που η κυβέρνηση «ανάβει νέα φωτιά στα πανεπιστήμια», με το νόμο - πλαίσιο, «την ώρα που οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι οικογένειες βλέπουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, μετά τη θετική εξέλιξη που είχαμε σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16». Λες και το όλο πρόβλημα είναι μόνο το άρθρο 16 και όχι και ο ίδιος ο νόμος -πλαίσιο, ενάντια στον οποίο αγωνίζεται το κίνημα.

Περιοδεία στην Πάτρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στην Πάτρα την Παρασκευή 23/2. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- 10.30 π.μ. Ομιλία σε συγκέντρωση καθηγητών στο 2ο και 6ο ΤΕΕ Πάτρας.

-- 12 μ. Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η τρίμηνη καμπάνια του ΚΚΕ για την Παιδεία» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ (Μαιζώνος 200).

-- 6 μ.μ. Σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ (Τριών Ναυάρχων 40).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το ΔΣE

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία από το ΚΚ της ΠΓΔΜ. θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στον ομαδικό τάφο, όπου είναι θαμμένοι οι περίπου 850 μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας.

ΔΗΚΚΙ
Αντιδραστική μεταρρύθμιση

Σε κατεύθυνση αντιδραστικής μεταρρύθμισης κινούνται οι αλλαγές που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο για την Παιδεία, σημειώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ.

Το ΔΗΚΚΙ υπογραμμίζει ότι «οι ανάγκες της χώρας και τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης χρειάζονται άλλου είδους και αντιδιαμετρικά αντίθετες με τον προαναφερόμενο νόμο - πλαίσιο τομές» και σημειώνει: «Η ελπιδοφόρα ανάταση του φοιτητικού και γενικότερα του εκπαιδευτικού κινήματος της τελευταίας περιόδου δε θα ανακοπεί. Αντίθετα, φοιτητές και εκπαιδευτικοί με την περαιτέρω ανάπτυξη του αγώνα τους θα ματαιώσουν τις συντηρητικές αντιμεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στον τόπο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ