ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποίηση ενάντια στη φτώχεια

Την πολιτική που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε χρεοκοπία κατάγγειλαν οι συνταξιούχοι με τις συγκεντρώσεις τους

Την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική διαδήλωσαν, παρά το τσουχτερό κρύο, οι συνταξιούχοι σε μια σειρά πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ) και της Ενωσης Απόστρατων Αστυνομικών Αττικής και έδωσαν μαζικό και αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση που οργάνωσαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων απηύθυναν από το βήμα της συγκέντρωσης σύντομους χαιρετισμούς. Ο ένας μετά τον άλλο κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που περικόπτει τις συντάξεις, αυξάνει τη φορολογία, επιβάλλει δυσβάσταχτες για τους συνταξιούχους αυξήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο, τους αναγκάζει να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τους γιατρούς και τα φάρμακά τους. Κάλεσαν σε κοινό αγώνα απέναντι στα κοινά προβλήματα και στα βάρβαρα μέτρα που πλήττουν όλους τους συνταξιούχους.

«Μας έφτασαν στη φτώχεια, στην εξαθλίωση με τη φοροκαταιγίδα, με τα μέτρα περικοπών των συντάξεών μας, με το ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται», δήλωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Οι συνταξιούχοι βρίσκονται πραγματικά, μαζί με την εργατική - λαϊκή οικογένεια, στην εξαθλίωση. Επομένως, ο αγώνας μας γίνεται γι' αυτό ακριβώς, για να αποκρούσουμε τις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές, να δυναμώσουμε μαζί το συνταξιουχικό και το εργατικό κίνημα για να δώσουν την απάντηση που χρειάζεται. Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Ο λαός, η εργατική τάξη, ενωμένος για την ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ που μας έχουν φτάσει στην πείνα, στη δυστυχία, στη χειροτέρευση της ζωής μας».

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Αστυνομικών Αττικής, Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος, δήλωσε πως η ενωμένη πάλη όλων των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων «αποτελεί μονόδρομο για να εμποδιστούν τα μέτρα αυτά αλλά και τα επόμενα».

Ακολουθώντας τις οδούς Αθηνάς και Ερμού, οι συνταξιούχοι κατέληξαν, με πορεία μέσα από το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Βρήκαν όμως τις πόρτες του κλειστές. «Δεν είμαστε τρόικα εμείς, να βρίσκουμε ανοιχτές τις πόρτες», τόνισε ο Δ. Κουμπούρης, καταγγέλλοντας το υπουργείο και τη στάση του στους συγκεντρωμένους. «Εμείς είμαστε εργατόκοσμος», συνέχισε, «βγάζουμε όχι μόνο το δικό μας αλλά και το δικό τους ψωμί. Καιρός να βγάζουμε μόνο το δικό μας», κατέληξε ο Δ. Κουμπούρης και τόνισε πως οι αγώνες και η πάλη των συνταξιούχων θα συνεχιστούν.

Στη Λάρισα, στη συγκέντρωση στο Επιμελητήριο μίλησαν οι Δ. Γιαννούκας, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ και Θ. Κουματζέλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ κι ακολούθησε πορεία που έφτασε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, όπου και παραδόθηκε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και μίλησε ο Γ. Ρούσσας, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΑΡΚΟ»
Απήργησαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σημαντικές ευθύνες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που παρουσίασαν ως... επιτυχία το γεγονός ότι θα γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε εξαγγείλει το Συντονιστικό των Σωματείων για χτες, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Οι εργάτες, παρέδωσαν ψήφισμα αρχικά στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) και αργότερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Μαζί τους, βρέθηκαν και τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά και Θριασίου που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και για το τσάκισμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων του Σωματείου Μετάλλου Φθιώτιδας, με σύνθημα «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες».

Μετά την παράδοση του ψηφίσματος σε εκπροσώπους του υπουργείου, η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Συντονιστικού των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ παρουσίασε ως «μεγάλη επιτυχία» τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, τις επόμενες μέρες, ίσως ακόμα και σήμερα. Μάλιστα, ευχαρίστησε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που «πίεσαν την κατάσταση» για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ετσι, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το ρόλο τους και την αποστολή τους καθώς είναι τουλάχιστον προκλητικό να «εκθειάζονται» αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση των εργατών στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι οδηγούνται σε απόλυση με κλείσιμο της επιχείρησης και σε πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι οι ίδιοι που οδήγησαν εργαζόμενους σε «εθελούσια έξοδο» και μιλούν ευθέως για ανάγκη ιδιωτικοποίησης. Οι ίδιοι που καλούν τους εργάτες να ζήσουν σαν σύγχρονοι δούλοι για να «σωθεί η ΛΑΡΚΟ».

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε με θέμα τη ΛΑΡΚΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», υπέγραψαν ψήφισμα στο οποίο μιλάνε υποκριτικά μόνο κατά του ξεπουλήματος, χωρίς όμως να εναντιώνονται επί της ουσίας στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αφού το μόνο που ζητάνε είναι «συμμετοχή» του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ»
Αντιδρούν στις ατομικές συμβάσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χτες οι τρεις 2ωρες στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο συσκευασίας χάρτου «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ» (ανήκει στον όμιλο Φιλίππου στη Θήβα), απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις ατομικές συμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων, με μειώσεις μισθών 9%, ξεκίνησε από προχτές Τετάρτη. Επιπρόσθετα περιλαμβάνεται διετής αναστολή χορήγησης ορισμένων θεσμικών όρων της σύμβασης. Η εργοδοσία επικαλέστηκε τη λήξη των κανονιστικών όρων της επιχειρησιακής σύμβασης. Η δε προσπάθεια υπογραφής ατομικών συμβάσεων ξεκίνησε από το διοικητικό προσωπικό, δηλαδή, τους εργαζόμενους στα γραφεία.

Οι εργάτες της ΜΟΡΝΟΣ, αντιδρώντας άμεσα στην εργοδοτική πρόκληση, σταμάτησαν την ίδια μέρα (Τετάρτη) την παραγωγή και ματαίωσαν στην πράξη την απόπειρα της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, προχώρησαν χτες σε δίωρες στάσεις εργασίας, ενώ σήμερα Παρασκευή προχωρούν σε Γενική Συνέλευση.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Δίνουν μάχη για τα δεδουλευμένα τους

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από χτες οι ναυτεργάτες του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» της εταιρείας «AGOUDIMOUS LINES», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μέχρι και 7 μηνών. Το καράβι από χτες το πρωί είναι ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Ραφήνας (εκτελεί το δρομολόγιο από Ραφήνα, για Ανδρο, Τήνο, Μύκονο) και το πλήρωμα με στήριγμα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, όπως αναφέρεται από τους ίδιους τους ναυτεργάτες δεν πρόκειται να κάνει πίσω αν δεν πάρει τα λεφτά του.

Μάχη για να πληρωθούν δίνουν με επίσχεση εργασίας και τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων «ΙΟΝΙΑΝ ΣΚΑΪ» που ανήκει επίσης στην εταιρεία «AGOUDIMOUS LINES», «ΕΛΛΗ Τ» με διαχειρίστρια εταιρεία την «CRETA LINES» και «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» της εταιρείας «VENTOURIS SEA LINES». Το «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και πλήρωμά του έχουν εγκαταλειφθεί από την εταιρεία μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δ. Κυκλάδων, ενώ τα δρομολόγια του εγκαταλειμμένου πλοίου έχουν φορτωθεί στο πλοίο «ΑΔ. ΚΟΡΑΗΣ» που σήμερα Παρασκευή θα αποπλεύσει για να προσεγγίσει 9 νησιά. Δηλαδή ταξίδι οδύσσεια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org