ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απαίτησαν δουλειά και ανθρώπινες συντάξεις

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις

Μέτρα ενάντια στην ανεργία, την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, απαίτησαν χτες οι οικοδόμοι όλης της χώρας στην πανελλαδική κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε ένα πρώτο αγωνιστικό σταθμό στην παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα των οικοδόμων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και θα κορυφωθεί με την απεργία την Τετάρτη 16 Γενάρη 2013.

Στην Αθήνα, οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), και από εκεί έκαναν πορεία με συνθήματα όπως «Ορια ηλικίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης». Η πορεία κατέληξε στο κτίριο του υπουργείου στην οδό Πειραιώς όπου είχε κανονιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Τόσο στην πορεία όσο και στο υπουργείο διαμήνυσαν στην τρικομματική κυβέρνηση, ότι θα παλέψουν μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη ενάντια στην εξαθλίωση που έχουν οδηγηθεί από την ανεργία. Κατάσταση που όπως επισήμαναν έχει επιδεινωθεί και από τα χαράτσια, τους φόρους, την κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση τιμής πετρελαίου θέρμανσης κ.ά.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε

Στη συνάντηση στο υπουργείο που είχε αντιπροσωπεία των οικοδόμων ο υφυπουργός δεν έδωσε κυριολεκτικά καμία απάντηση στα ζητήματα που του έθεσαν. Και όπως τόνισε αμέσως μετά ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων: «Λέμε ξεκάθαρα στην τρικομματική κυβέρνηση, ότι δε θα επιτρέψουμε να μας πάρει από τα μαδέρια και να μας στείλει κατευθείαν στα νεκροταφεία. Θα δώσουμε τη μάχη για να πάρουν πίσω το τερατούργημα που αυξάνει τα όρια ηλικίας και για να έχουμε δουλειά να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ο υπουργός δε μας έδωσε καμία απάντηση που να ικανοποιεί τα αιτήματά μας. Την ίδια στιγμή όμως έχουν απαντήσεις για τους πλουτοκράτες, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκατασκευαστές. Εμείς συνεχίζουμε, προετοιμαζόμαστε και κλιμακώνουμε με επόμενο σταθμό την απεργία στις 16 Γενάρη. Και αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Ολοι μαζί στους δρόμους για να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάει άλλο με αυτό το σύστημα. Δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Προέχει, λοιπόν, να απαλλαγούμε από αυτό το σύστημα που έχει κάτσει στο σβέρκο μας. Παλεύουμε όμως μέχρι τότε καθημερινά για να φρενάρουμε αρνητικές εξελίξεις και να αποσπάσουμε λύσεις».

Στη Λάρισα, το Συνδικάτο Οικοδόμων οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ, όπου παρέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του κλάδου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΝΑΟΥΣΑ
Κινητοποιήσεις κόντρα στην ανεργία

«Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα», το σύνθημα που κυριαρχεί στο πανό της κινητοποίησης, στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

«Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα», το σύνθημα που κυριαρχεί στο πανό της κινητοποίησης, στη Θεσσαλονίκη
Μέτρα προστασίας των ανέργων και επιβίωσης των οικογενειών τους απαίτησαν αγωνιστικά άνεργοι και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους που χτες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης και στον ΟΑΕΔ της Νάουσας, με πρωτοβουλία των ταξικών συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών και του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, οι άνεργοι και στις δύο πόλεις, με πορείες κατευθύνθηκαν και ενώθηκαν με τους απόμαχους της δουλειάς, που διαδήλωναν για το δικαίωμα στην υγεία.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ, διοργανώθηκε από τα σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Μαδύτου, Σταυρού, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δέρματος, Τυπογράφων, εργολαβικών καθαριστριών - φυλάκων, εργαζόμενων στις επιχειρήσεις Τροφίμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ιδιωτικών κλινικών, επισιτισμού - τουρισμού, χημικής βιομηχανίας, λογιστών, καπνεργατών, συντηρητών και βοηθών ανελκυστήρων, εργαζομένων στα φροντιστήρια, «Καρφούρ», «Αρβανιτίδη» και τις Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις γειτονιές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους ανέβηκε στο γραφείο του Διευθυντή της περιφερειακής Διεύθυνσης, απαίτησε και τελικά συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι θα ...μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό Εργασίας.

Οι άνεργοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που καθημερινά και περισσότερο επιδεινώνει τη ζωή τους, θα κλιμακώσουν την πάλη για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους.

Στη συνέχεια, με μαχητική πορεία, φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Αριστοτέλους, όπου από νωρίς το πρωί διαδήλωναν οι συνταξιούχοι.

Στη Νάουσα, με μπροστάρηδες τους οικοδόμους και τους άνεργους κλωστοϋφαντουργούς, εργαζόμενοι όλων των κλάδων διαδήλωσαν μαχητικά έξω από τον ΟΑΕΔ. Μεταξύ των άλλων αιτημάτων, απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η διάταξη που ουσιαστικά καταργεί το ταμείο ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το ΙΚΑ της πόλης, όπου συναντήθηκαν με τους συνταξιούχους και μαζί απαίτησαν να σφραγιστούν τα βιβλιάρια υγείας των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.

Στην Καβάλα, τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ και Ναυτικών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα στην πάλη για νέα ΕΓΣΣΕ

Να παλέψουν για μια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, (ΕΓΣΣΕ) και για Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ), που θα εγγυώνται τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες, εκπρόσωποί του, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, την οποία και υιοθετεί το ΕΚΛ, υπογράμμισαν ότι η υπεράσπιση αυτού του βασικού δικαιώματος για την εργατική τάξη, ήταν πάντα αντικείμενο σκληρής πάλης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα καθοριζόταν κάθε φορά από το πόσο οργανωμένη και αποφασισμένη ήταν η εργατική τάξη, από το αν είχε ταξικές, ή φιλοεργοδοτικές και φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες στα ΔΣ των συνδικάτων.

Σήμερα - επεσήμαναν - η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση ριζικής ανατροπής των ΣΣΕ και των εργασιακών σχέσεων. Στόχος της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της ΕΕ, δεν είναι μόνο να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης με την αύξηση της εκμετάλλευσης και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Και τόνισαν: Η αντίσταση στην επιδίωξη κατάργησης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και των ΚΣΣΕ, η υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης, πρέπει να γίνουν στοιχείο της ταξικής ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, να αποτελέσει αφετηρία αντεπίθεσης. Και αυτό γιατί το σταμάτημα της μείωσης των μισθών, η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, απαιτούν μαζικά σωματεία με την πλειοψηφία των εργαζομένων να συμμετάσχουν σε αυτά, ταξικά προσανατολισμένους και αποφασιστικούς αγώνες, κοινή δράση και αλληλεγγύη από όλα τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, αλλαγή των συσχετικών υπέρ του ταξικού ρεύματος.

ΙΛΙΟΝ
Αλληλεγγύη από μαθητές

Μεγάλες ποσότητες τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για να διανεμηθούν σε άνεργους οικοδόμους και τις οικογένειές τους θα παραλάβει σήμερα το πρωί το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Ιλιον από τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής. Το παράρτημα εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης των άνεργων οικοδόμων και στα πλαίσια αυτά είχαν ζητήσει από όλα τα σχολεία να συμβάλουν. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου και σήμερα τους κάλεσαν στο σχολείου τους ώστε να τους παραδώσουν τις ποσότητες που συγκέντρωσαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ