ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Με ταχείς ρυθμούς για ένα κράτος όπως το θέλει η αγορά
  • Συνεδρίασε χτες υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
  • Με το νέο έτος ξεκινάει η αξιολόγηση όλων των φορέων και του προσωπικού του Δημοσίου
  • Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας - απόλυσης

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθεί η συγκυβέρνηση την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους δανειστές για τη συρρίκνωση του κράτους τόσο στις δομές όσο και στο προσωπικό, καθώς στο τέλος του 2013 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των φορέων, υπηρεσιών και των υπαλλήλων του Δημοσίου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ριζική αναδιάρθρωση του κράτους, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση και οι προσπάθειες εξόδου από αυτήν προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Υπό αυτήν την έννοια, το λεγόμενο κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται και οι υπηρεσίες με κοινωνική σημασία παραδίδονται πλήρως στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Χτες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και με συμμετοχή των υπουργών: Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ΥΠΕΚΑ Ευάγγελου Λιβιεράτου, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη. Επίσης, συμμετείχε ο προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Μικρότερη κατά 50% η κεντρική διοίκηση

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε τα δύο νέα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ύστερα από την αξιολόγηση και συρρίκνωση των δομών τους καθώς αυτά θα λειτουργήσουν ως πιλότος για τα οργανογράμματα των υπολοίπων υπουργείων. Επίσης, συζητήθηκε ο προγραμματισμός για το 2013 που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών και τον φορέων του Δημοσίου που βρίσκονται κάτω από την κεντρική διοίκηση (δήμοι Νοσοκομεία, Νομικά πρόσωπα κ.λπ.), την αξιολόγηση του προσωπικού, το «Πρόγραμμα Κινητικότητας», το ζήτημα της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης που ως γνωστόν θέτει σε αργία τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενέχονται για μια σειρά από πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα, το νέο σύστημα ανάδειξης προϊσταμένων καθώς και τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα νέα οργανογράμματα των δύο πιλοτικών υπουργείων: Η συρρίκνωση των δομών και των οργανικών μονάδων της κεντρικής διοίκησης υπερβαίνει το 50%, ενώ οι δομές και οι οργανικές μονάδες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συρρικνώνονται από 60% - 65%. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείων θα έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η φάση της αξιολόγησης και της συρρίκνωσης των δομών της κεντρικής διοίκησης.

Κινητικότητα - διαθεσιμότητα - απόλυση για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φορέων κάτω από την κεντρική διοίκηση, καθώς και η αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού, δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων. Η διαδικασία αυτή θα κινηθεί παράλληλα και στα δύο μέτωπα, καθώς η αξιολόγηση των φορέων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση δομών και σε κατάργηση οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα το προσωπικό που πλεονάζει να μπει στο περιβόητο πρόγραμμα της κινητικότητας, το οποίο περιλαμβάνει το μέτρο της διαθεσιμότητας για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Ετσι, οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στη λεγόμενη κινητικότητα, μέσω της αξιολόγησης των ικανοτήτων τους, είτε θα μετακινηθούν ή θα μεταταχθούν σε άλλες θέσεις, είτε θα μπουν σε προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης, ώστε να μετακινηθούν ή να μεταταχθούν εφόσον υπάρχουν κενά στη Δημόσια Διοίκηση, είτε θα τοποθετηθούν σε θέσεις για την κάλυψη προσωρινών αναγκών, είτε, τέλος, θα μείνουν σε κατάσταση διαθεσιμότητας για ένα χρόνο και εφόσον δεν απορροφηθούν από το Δημόσιο θα απολυθούν. Επίσης, την πόρτα της εξόδου, δηλαδή την απόλυση, θα δουν και όσοι υπάλληλοι κριθούν μη ικανοί να εργάζονται σε δημόσια υπηρεσία. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2013, στο πρόγραμμα κινητικότητας - διαθεσιμότητας θα ενταχθούν πάνω από 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Στα τέλη Ιανουαρίου θα έρθει, επίσης, για ψήφιση στη Βουλή, πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα αφορά στη νέα δομή της κεντρικής διοίκησης και στα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού, ενώ θα επιφέρει παρεμβάσεις στο υπάρχον νομικό πλαίσιο που αφορά στις προσλήψεις και στους διορισμούς καθώς και στην επιλογή των γενικών διευθυντών.

Οι παραπάνω αντιδραστικές αλλαγές θε φέρουν νέα επιδείνωση στους ανθρώπους του μόχθου. Ηδη οι περισσότερες συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου έχουν τσακίσει τα δικαιώματα σε υπηρεσίες Πρόνοιας σε όλους όσοι έχουν ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ, την τρίτη ηλικία, τα νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά, ανοίγοντας δρόμο στο κεφάλαιο για ανάπτυξη τέτοιας δράσης, που σημαίνει ότι οι φτωχές λαϊκές οικογένειες δε θα μπορούν να ανταποκριθούν. Αντίστοιχη εξέλιξη υπάρχει και στην Υγεία, όπου αυξάνεται η διείσδυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ τα νοσοκομεία συρρικνώνονται και λειτουργούν ταυτόχρονα με τη λογική κόστους - οφέλους και πληρωμή στην παροχή υπηρεσιών, όπως και ο ΕΟΠΥΥ που αδυνατεί ουσιαστικά να λειτουργήσει. Και η εκπαίδευση δε θα μείνει απέξω. Ηδη οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς οδηγούν στις συγχωνεύσεις, ενώ λείπουν ακόμη και τα στοιχειώδη, όπως πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ. Οσο για τους Δήμους, αυξάνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες που λειτουργούν ανταποδοτικά.

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία και τον προγραμματισμό των προαναφερθέντων, ενώ άφησε ανοικτό το ζήτημα των απολύσεων, καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Σήμερα δεν συζητήσαμε για απολύσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει αυτά τα θεμελιώδη βήματα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση». Παράλληλα, ανέφερε πως το πρόγραμμα της κινητικότητας δε σημαίνει απαραίτητα και διαθεσιμότητα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διευκρινίσει ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε νέες θέσεις, χωρίς να βρεθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

ΠΑΜΕ
Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του 2013

Με το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών μετρά τους μήνες του 2013 το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ. Κάθε σελίδα φιλοξενεί μια εικαστική δημιουργία και ένα ποιητικό απόσπασμα, από καλλιτέχνες που έδωσαν το δικό τους «παρόν» στους αγώνες του λαού και αφιέρωσαν την τέχνη τους στο δίκιο των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα «να αγκαλιάσουν σαν δικό τους δημιούργημα το φετινό ημερολόγιο» και σημειώνει πως «η κυκλοφορία και η διακίνησή του, αποτελούν σημαντική οικονομική στήριξη στις ταξικές δυνάμεις, στους αγώνες του σήμερα και τους μελλοντικούς». Το ημερολόγιο διατίθεται από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) και από τις Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και σωματεία σε όλη την Ελλάδα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις για τα παιδιά των ανέργων

Την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά των ανέργων της περιοχής στα γραφεία της, με κουκλοθέατρο, χορό, παιχνίδια, δώρα και γλυκά. Το επόμενο διάστημα τα παιδιά θα παρακολουθήσουν δωρεάν παιδική θεατρική παράσταση, ενώ δωρεάν σε θέατρο θα πάνε και οι άνεργοι καθώς ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων και παρέχει δωρεάν είσοδο στους άνεργους.

Γιορτή για τα παιδιά των ανέργων της περιοχής διοργανώνει το Σάββατο 22 Δεκέμβρη και η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας, στις 5.30 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας (μέλος της ΟΓΕ) στην οδό Μαγνησίας 50.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν κράτος πιο άγριο για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις Σαμαρά: «Το πιο αποτελεσματικό κράτος που επιδιώκει η συγκυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, σημαίνει κράτος πιο ικανό για να στηρίζει την υψηλή κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων. Σημαίνει κράτος πιο άγριο στη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, στην εξόντωση των δικαιωμάτων τους και στην καταστολή των αγώνων τους. Την ίδια στιγμή, η δημόσια Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και οι δημόσιες υποδομές κατακρημνίζονται από τις δραστικές περικοπές και την έλλειψη προσωπικού. Με βάση το πόσο θα συνεισφέρουν σ' αυτήν την πολιτική θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, κάτω από την τρομοκρατία της απόλυσης, της μετακίνησης, της μείωσης του μισθού».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org