ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΔΕΔΥ
Συνάντηση για Ταμεία και εργαζόμενους ΙΚΑ

Ούτε η ένταξη στο ενιαίο επικουρικό ούτε η μετατροπή των Ταμείων σε επαγγελματικά είναι η λύση. Διέξοδος μόνο ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με αναβαθμισμένες παροχές
Ούτε η ένταξη στο ενιαίο επικουρικό ούτε η μετατροπή των Ταμείων σε επαγγελματικά είναι η λύση. Διέξοδος μόνο ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με αναβαθμισμένες παροχές
Η ένταξη ή μη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ) που θεσμοθέτησε ο 4052/2012, το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (ταμείο εφάπαξ) και το ζήτημα με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ που βρίσκονται υπό απόλυση, ήταν τα κύρια θέματα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Ι. Βρούτση με την ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία ακόμα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα εντάξει στο ΕΤΕΑ όσα Ταμεία δεν έχουν ζητήσει με αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας τη μη ένταξής τους. Μεταξύ των Ταμείων που θα ενταχθούν θα είναι και το ΤΕΑΔΥ.

Η μη ένταξη ενός Ταμείου στο ΕΤΕΑ το οδηγεί στη μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο. Ομως και το ΕΤΕΑ και τα επαγγελματικά που θα γίνουν θα λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν μόνο το ύψος των εισφορών που θα δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρουν και αν θα την πάρουν.

Η εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ επεσήμανε ότι η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι των αντιασφαλιστικών πολιτικών όλων των προηγούμενων χρόνων. Επίσης, ότι οι ταξικές δυνάμεις είναι κατηγορηματικά αντίθετες και στη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά, ζητούν την κατάργηση του νόμου και πως στόχος πάλης είναι ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίστοιχο των λαϊκών αναγκών.

Για το ζήτημα των εργαζομένων στο ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα δρομολογηθούν άμεσα οι προσλήψεις των επιτυχόντων στο διαγωνισμό 8Κ του ΑΣΕΠ και ότι θα δρομολογηθεί με κάθε μέσο - σεβόμενοι τις δικαστικές αποφάσεις - η διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που ήδη έχουν προσληφθεί μέσω του διαγωνισμού 9Κ. Μια δήλωση που δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό καθώς η δικαστική απόφαση προβλέπει ότι οι προσλήψεις του 9Κ είναι παράνομες.

Τέλος, για το ΤΠΔΥ ο υπουργός δήλωσε πως μέσα στο 2013 θα καταβληθεί το εφάπαξ σε 40 χιλιάδες δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων ξεπερνούν σήμερα τις 60 χιλιάδες!

Ιδιώτες γιατροί στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ!

Με τη μεταφορά των συμβεβλημένων γιατρών με τον Οργανισμό μέσα στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ επιχειρεί η συγκυβέρνηση να καλύψει τη δραματική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με την ένταξη των ιδιωτών γιατρών στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ επιχειρεί η συγκυβέρνηση να επικαλύψει τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Στην πραγματικότητα, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό που θα καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, οι κυβερνώντες επιχειρούν να «εντάξουν εντός του ΙΚΑ» τους 5.500 ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι ενόψει της ανανέωσης των συμβάσεων, θα υπάρχει ο όρος να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ, χωρίς να έχει ακόμα προσδιοριστεί και ο τρόπος αμοιβής τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχετικά σχέδια, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί τους ασθενείς ως πειραματόζωα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να λειτουργήσει το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού με προσωπικό απ' τους συγχωνευόμενους κλάδους Υγείας των ταμείων (π.χ. του ΤΑΥΤΕΚΩ και τον Οίκο του Ναύτη) στον ΕΟΠΥΥ, καθώς διαπίστωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο θα έχουν κέρδη κάπου 16-17 εκατ. ευρώ, που βγαίνουν απ' την τσέπη των αρρώστων γιατί πληρώνουν 0,98 ευρώ για κάθε κλήση.

Στα πλαίσια αυτά, ξεκίνησε τη λειτουργία των τηλεφωνικών ραντεβού, με χρέωση αστικής μονάδας, από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την πλατεία Θεάτρου και την Αγία Σοφία στον Πειραιά. Τις επόμενες μέρες θα ενταχτούν άλλα 20 υποκαταστήματα ενώ μέχρι τέλος του Φλεβάρη θα λειτουργήσουν και σε 105 πολυιατρεία, όπως δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

    Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των δραματικών επιπτώσεων ο Μ. Σαλμάς υπέγραψε απόφαση με την οποία μειώνει στο μισό το επιπλέον της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων, όταν ο ασφαλισμένος επιλέγει να πάρει το πρωτότυπο φάρμακο και όχι το φθηνότερο γενόσημο της θεραπευτικής κατηγορίας η οποία τον αφορά. Το υπόλοιπο μισό του ποσού καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα.
ΚΟΖΑΝΗ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Γιορτινή εκδήλωση για τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών με παιγνίδια, τραγούδια και χορό, κατασκευές και δώρα, διοργανώνουν την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών και η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ»
24ωρη προειδοποιητική απεργία

Την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, για σήμερα Παρασκευή 21 Δεκέμβρη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του «Αττικό Μετρό» στη Γενική τους Συνέλευση αντιδρώντας στη μείωση των μισθών και στην απαξίωση της Εταιρείας.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, η εταιρεία υπάχθηκε «στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα την περικοπή των αποδοχών του προσωπικού ήδη κατά μέσο όρο 40% σε σχέση με το 2009, ενώ με την εφαρμογή των προβλέψεων του νέου νόμου Ν.4093/2012 (ενιαίο μισθολόγιο) η περικοπή εκτοξεύεται περαιτέρω σε εξωπραγματικά ποσοστά (άνω του 50%). Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ταχύτατη αποστελέχωση της Εταιρείας με οικειοθελείς αποχωρήσεις του δυσεύρετου εξειδικευμένου προσωπικού της σε μεγάλα τεχνικά έργα στο εξωτερικό και ως εκ τούτου η αποδυνάμωση της Α.Μ. και η άμεση απειλή με κατάρρευση του οικοδομήματός της.

Η εκτέλεση Εργων ΜΕΤΡΟ από μία Εταιρεία αποστελεχωμένη και απαξιωμένη, είναι η απόλυτη συνταγή αποτυχίας. Διαγράφεται προφανής κίνδυνος ασφάλειας των κατασκευών (υπόγεια έργα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές), ποιότητας των κατασκευών, κατασπατάλησης του προϋπολογισμού και βαλτώματος των έργων».

Επικίνδυνη εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας

Προάγγελο δραματικών εξελίξεων στη δημόσια υγεία αποτελεί η επανεμφάνιση το τελευταίο διάστημα κρουσμάτων λύσσας σε ζώα στη Βόρεια Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.

Το τελευταίο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, εμφανίστηκαν κρούσματα λύσσας σε 3 αλεπούδες και 2 σκύλους, σε Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα. «Ολα τα άτομα που έτυχε να έρθουν σε επαφή ή να υποστούν δήγματα από ύποπτο ζώο, έχουν δεχτεί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα μέσω εμβολιασμού και αντιλυσσικού ορού και είναι μέχρι σήμερα καλά στην υγεία τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, χωρίς αυτή η αναφορά να μπορεί να είναι καθησυχαστική με δεδομένη τη γύμνια των δομών δημόσιας υγείας.

Η λύσσα μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την είσοδο του ιού μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους ή το νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου και όχι με το χάιδεμα ή την επαφή ακέραιου δέρματος με σάλιο, ούρα ή κόπρανα ζώου.

Η ύποπτη συμπεριφορά για λύσσα χαρακτηρίζεται από αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του ζώου, μη αναγνώριση οικείων προσώπων, υπερβολική επιθετικότητα, σιελόρροια, δυσκολία κατάποσης, άρνηση φαγητού και νερού κλπ.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ «ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ»
Προσθήκες σε προτάσεις για χαράτσια

Μέτωπο παρόχων και χρηστών Υγείας που θα προχωρήσει σε πανιατρική απεργία στις 17 Γενάρη 2013 ανακοίνωσε χτες το λεγόμενο Πανυγειονομικό Μέτωπο Υγείας στο οποίο πρωτοστατεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Μόνο που η πρόταση αυτή λειτουργεί σαν προπομπός των επιλογών της συγκυβέρνησης στον «εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας», καθώς -μεταξύ των άλλων- προβλέπει:

  • Να σχεδιαστεί μία κοινή πλατφόρμα αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου μέσα από το σύστημα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.
  • Να εξοικονομηθούν πόροι από ειδικούς φόρους που θα επιβληθούν στους χρήστες του τσιγάρου και του αλκοόλ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που ήδη ανέρχεται στα 3,5 δισ.

Αντί, δηλαδή, να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αρρώστων καταθέτει προτάσεις για την οριστική κατάργησή της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ