ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καλύπτει απολύσεις συνδικαλιστών

Προκλητική απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Απαράδεκτη κάλυψη στην απόλυση εργαζομένου της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης «COLDAIR HANDLING» για συνδικαλιστικούς λόγους έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χ. Κατσιώτη.

Η απόλυση του εργαζομένου έγινε μετά από εκδήλωση αλληλεγγύης από το Σωματείο Εργαζομένων της «COLDAIR HANDLING» προς εργαζόμενο που είχε απολυθεί από την «OLYMPIC HANDLING» γιατί δήλωσε απεργός.

Προκλητικός ο Ν. Παναγιωτόπουλος έφτασε στο σημείο να «εγκαλέσει» το ΚΚΕ για την Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά την «απόλυση ενός φυσικού προσώπου» ισχυριζόμενος ότι κατανοεί μια Ερώτηση που αφορά ομάδες εργαζομένων αλλά «μια ερώτηση για την απόλυση ενός φυσικού προσώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι συνδικαλιστής αλλά αυτό δεν προκύπτει, νομίζω ότι αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά»! Ξεφεύγουμε, δήλωσε προκλητικά, από τα όρια της σκοπιμότητας του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ανέφερε ότι σύμφωνα με το ΣΕΠΕ δεν προκύπτει εγγράφως ότι ο εν λόγω εργαζόμενος έχει συνδικαλιστική ιδιότητα.

Στην παρέμβασή του ο Χ. Κατσιώτης χαρακτήρισε απαράδεκτη και προβλέψιμη την τοποθέτηση του υφυπουργού και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος ο υφυπουργός όσο και συνολικά η κυβέρνηση ως πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου συγκαλύπτει την ασυδοσία της εργοδοσίας. Ο βουλευτής, τόνισε, ότι η κυβέρνηση θέλει νεκροταφείο τους χώρους δουλειάς με υποταγμένους τους εργαζόμενους και πρόσθεσε:

«Οποιος αγωνίζεται του παίρνει το κεφάλι η εργοδοσία και εσείς τους στηρίζετε». Η κυβέρνηση, συνέχισε, με τη στάση της και με το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει αποσκοπεί στο να ρίξει το βάρος της κρίσης στο λαό. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να οργανωθούν και να παλέψουν για να οικοδομήσουν την άλλη κοινωνία όπου τα εργοστάσια θα τους ανήκουν και κανείς δε θα τους λέει απολύεσαι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕΣΩ ΜΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Πέθανε στο πρώτο μεροκάματο!

Σαρανταπεντάχρονος εργάτης απορριμματοφόρου άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της δουλειάς.

Την τελευταία του πνοή στο χώρο της δουλειάς, την πρώτη ημέρα που πήγε για μεροκάματο άφησε ο 45χρονος Γιώργος Μπούκουρας εργαζόμενος στο Δήμο Περάματος. Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 11 του Δεκέμβρη, όταν ο άτυχος εργάτης έπεσε νεκρός στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου του Δήμου, στο οποίο εργαζόταν.

Ο εργαζόμενος, αν και του ανατέθηκε να δουλέψει νύχτα, δεν πέρασε από τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις καθώς ο Δήμος Περάματος δε διαθέτει γιατρό εργασίας, όπως υποχρεούται, ούτε τεχνικό ασφαλείας. Χτες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Περάματος κατέθεσαν καταγγελία στο ΚΕΠΕΚ Πειραιά και σήμερα θα την καταθέσουν και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στην καταγγελία αναφέρεται η επικίνδυνη αυτή έλλειψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας και παράλληλα αναφέρει: «Τους τελευταίους μήνες υλοποιείται και στο Δήμο μας πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί από τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με 5μηνες συμβάσεις και μισθό μόλις 625 ευρώ, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τα τυπικά προσόντα.

Από την πρώτη ημέρα αυτών των προγραμμάτων το Σωματείο μας με την επωνυμία "Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος" παλεύει έτσι ώστε οι εργαζόμενοι από τις ΜΚΟ στις υπηρεσίες του Δήμου μας να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες στη δουλειά, να μην παραβιάζονται οι συμβάσεις και το ωράριο εργασίας τους». Στην ανακοίνωση αναφέρεται το περιστατικό του θανάτου, ενώ καταγγέλλεται η Δημοτική Αρχή και η ΜΚΟ Ε.ΨΥ.ΜΕ ότι «καταπάτησαν τη σύμβαση εργασίας εφόσον η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων από ΜΚΟ δεν περιλαμβάνει ούτε τη νυχτερινή εργασία, ούτε την εργασία που εμπεριέχεται στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, άρα ο εργαζόμενος Μπούκουρας Γιώργος που απεβίωσε κακώς είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο πόστο -πλήρωμα απορριμματοφόρου- και στη συγκεκριμένη νυχτερινή βάρδια».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FINTEXPORT»
Συμπληρώνουν πέντε βδομάδες κατάληψης

Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Πέντε βδομάδες κατάληψης του εργοστασίου συμπληρώνουν σήμερα οι εργάτες της FINTEXPORT (παρασκευάζει μάλλινες μοκέτες), οι οποίοι εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας άμεση καταβολή δεδουλευμένων ενός χρόνου καθώς και την επαναλειτουργία του εργοστασίου με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.

Χτες, σε γενική συνέλευση των εργαζομένων, αποφασίστηκε να καταγραφούν - με ευθύνη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων - τα δάνεια που έχουν στο όνομά τους οι εργάτες της FINTEXPORT, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να «παγώσουν» οι καταβολές των δόσεων για όσον καιρό συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Επιπρόσθετα, εντείνουν τις πιέσεις τους για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, το Σάββατο 22 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων Εριοβιομηχανίας «FINTEXPORT ΑΕ». Η εκδήλωση θα γίνει στο εργοστάσιο (Χελμού 21, Αγ. Στέφανος), όπου οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη εδώ και 35 μέρες. Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του, καλεί τα συνδικάτα της Αττικής, τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αλληλεγγύης. Την ίδια μέρα, 22 Δεκέμβρη, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας προγραμματίζει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εργοστασίου, στις 11 π.μ.

Ταυτόχρονα, δεκάδες συνδικάτα απ' όλο τον κόσμο έχουν στείλει μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Η Χρυσή Αυγή απαιτεί απολύσεις

Ζητάει την απόλυση μεταναστών, προτείνει μεροκάματο με 18 ευρώ

Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» στην επιχείρηση EURODRIP στα Οινόφυτα, όταν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής απαίτησαν από τη διοίκηση της επιχείρησης να απολύσει τους μετανάστες εργάτες.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο τονίζει:

«Το ΔΣ του Σωματείου μας, με αφορμή την πρόσφατη ''επίσκεψη'' της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην επιχείρηση EURODRIP στα Οινόφυτα, όπου απαίτησε να απολυθούν οι μετανάστες εργάτες, καταγγέλλει τη δράση της και τις μαφιόζικες πρακτικές της.

Για τις μειώσεις μισθών που έχει κάνει και γι' αυτές που έχει εξαγγείλει η εργοδοσία της EURODRIP δεν έβγαλαν άχνα οι χρυσαυγίτες.

Η περιφερόμενη συμμορία της Χρυσής Αυγής συνεχίζει τις επισκέψεις της σε βιομηχανίες της περιοχής, απειλώντας και απαιτώντας να απολυθούν οι μετανάστες εργάτες, ενοχοποιώντας τους ότι δήθεν αυτοί μας κλέβουν τη δουλειά και ότι είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της εργατικής τάξης, του λαού συνολικότερα.

Παράλληλα, έχοντας ιδρύσει δουλεμπορικό γραφείο ευρέσεως εργασίας προωθούν στους βιομήχανους φτηνά εργατικά χέρια με 18 ευρώ μεροκάματο.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί τον ιμάντα μεταφοράς στην κοινωνία των πιο αντιδραστικών ιδεών μασκαρεμένων με δήθεν αντισυστημική γραμμή και φασιστική δημαγωγία στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Με τη δημαγωγία, τα ψέματα και τους τραμπουκισμούς έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη απ' τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων, να την τρομοκρατήσουν για να μην αντιδρά, προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και οι πολιτικές που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους.

Είναι δίπλα και διαπλεκόμενοι με μηχανισμούς του αστικού κράτους, η δύναμη κρούσης του συστήματος κατά του λαού, που κάνει τα πάντα για τη σωτηρία του κεφαλαίου και ενάντια στο οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα.

Το ΔΣ του Σωματείου μας καλεί τους εργαζόμενους στην EURODRIP και σε όλο τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και χώρας καταγωγής να γραφτούν στο Σωματείο και οργανωμένα να στήσουν τείχος αντίστασης απέναντι σε τέτοιες λογικές και πρακτικές, απέναντι στους βιομήχανους, το κράτος τους και τα κάθε λογής στηρίγματά τους.

Να μην αποδεχτούν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Να μη δεχτούν καμία θυσία για τους βιομήχανους.

Μόνο το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα μπορεί να βάλει το φασισμό στη θέση που του αρμόζει με την ενδυνάμωση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εκδήλωση για τα παιδιά

Εκδήλωση για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών θα πραγματοποιήσουν από κοινού την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, η επιτροπή ανέργων Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου και η αντίστοιχη ομάδα γυναικών της ΟΓΕ της περιοχής, στις 11 το πρωί στο πνευματικό κέντρο Νέων Αλατσάτων στην πλατεία Μαστρακούλη.

Στην εκδήλωση τα παιδιά θα διαβάσουν παραμύθι, θα παίξουν θέατρο, θα ζωγραφίσουν και θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια. Γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη δημιουργική απασχόληση, στον πολιτισμό, στο παιχνίδι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ