ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Κλειδί της ανάπτυξης η ανταγωνιστικότητα...

Ορκους πίστης στη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών και «μεταρρυθμίσεων» έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (του κεφαλαίου) αποτελεί το κλειδί για την παραπέρα ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Αυτό επισήμανε στην ομιλία του στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας - που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στη Σιγκαπούρη - ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, δίνοντας το ταξικό στίγμα των πολιτικών ανάπτυξης που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στο μέχρι σήμερα ...μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ (φορολογία επιχειρήσεων, επενδυτικός νόμος, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, Ασφαλιστικό τραπεζών, διευθέτηση χρόνου εργασίας, μείωση κόστους υπερωριών κλπ.).

Δηλαδή μια σειρά μέτρων, η εφαρμογή των οποίων οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων προς όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Οσο για τα επόμενα βήματα, αναφέρθηκε στις προωθούμενες αλλαγές της φορολογίας φυσικών προσώπων (ισχυρίστηκε ότι μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, ιδιαίτερα των μεσαίων εισοδημάτων...) και, φυσικά, στον «ευρύ διάλογο» που πραγματοποιείται μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «η δημοσιονομική πειθαρχία (πολιτικές λιτότητας) αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα» και επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος έως το τέλος του 2006, καθώς και την επίτευξη ισοσκελισμένων ή και πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2012. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομία, επισήμανε ότι η ανάπτυξη θα παραμένει ισχυρή το 2006 και 2007, ενώ προσδιόρισε ως κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανασχέσουν την αναπτυξιακή αυτή πορεία, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις περιοριοστικές συνθήκες στις χρηματαγορές (άνοδος των επιτοκίων), τη διατήρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου κλπ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διογκώνονται τα ελλείμματα του ισοζυγίου

Αύξηση 75% σημείωσε στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αγγίζοντας τα 15 δισ. ευρώ

Σε πορεία συνεχούς επιδείνωσης συνεχίζουν οι κάθε είδους συναλλαγματικές δοσοληψίες (εμπορικές κλπ.) της χώρας με το εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο 7μηνο του 2006 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή οι κάθε είδους δοσοληψίες) ανήλθε στα 14,6 δισ. ευρώ (από 8,3 δισ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 6,3 δισ. ευρώ ή 75,2%. Στην ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ (από 15,4 δισ. ευρώ το 2005), παίρνοντας αύξηση 4,8 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 30,9%. Μέχρι το τέλος του 2006, το εμπορικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ που θα παραχτεί φέτος.

Οι κυριότεροι παράγοντες που προσδιόρισαν την επιδείνωση των ελλειμμάτων στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2006 είναι οι παρακάτω:

  • Το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο αποδείχνεται από τους μεγάλους κερδισμένους της περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πληρωμές για νέες ναυπηγήσεις πλοίων σε ναυπηγεία του εξωτερικού στο 7μηνο του 2006 έφτασαν σε 2,8 δισ. ευρώ (από 965 εκατ. ευρώ πέρσι), παίρνοντας αύξηση 1,8 δισ. ευρώ.
  • Καύσιμα: Το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων, μετά και τη συνεχιζόμενη κερδοσκοπία με τις διεθνείς τιμές, φτάνει σε 4,9 δισ. ευρώ από 3,25 δισ. ευρώ το 2005 με αύξηση 1,65 δισ. ευρώ.
  • Τόκοι, μερίσματα, κέρδη: Με αυτή τη μορφή εξέρρευσαν στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ πέρσι (αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ). Πρόκειται για ποσά που λυμαίνονται οι διάφοροι «μεγαλοεπενδυτές» - ρεντιέρηδες από τους τόκους του ελληνικού κρατικού χρέους και από τις συμμετοχές τους στα κέρδη και στα μερίσματα ντόπιων επιχειρήσεων.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΡΤΙΟΥ - ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Υψηλή συγκέντρωση και σκληρός ανταγωνισμός

Συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο προϊόντων χαρτιού και ειδών ατομικής υγιεινής, διαπιστώνει μελέτη της ICAP, με κυρίαρχα στοιχεία την υψηλή συγκέντρωση στον τομέα της αρχικής επεξεργασίας και καθετοποιημένης παραγωγής, τη μείωση των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας κατεργασμένου χάρτου, τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών. Μία ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες μελέτες άλλων κλάδων που συρρικνώνονται με άμεσα θύματα τις μικρές επιχειρήσεις και ευνοημένες τις μεγάλες που γιγαντώνονται και ισχυροποιούνται.

Αναλυτικά, το 2005 σημειώθηκε σημαντική μείωση (12%) στην παραγωγή ανεπεξέργαστου χαρτιού τύπου tissue. Ο έντονος ανταγωνισμός των επιχειρήσεων του κλάδου συμπίεσε και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι «απώλειες» θεωρούνται αποδεκτές, αφού δίνεται η μάχη της επικράτησης των ισχυρότερων. Στον τομέα της καθετοποιημένης παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού λειτουργούν μόνο πέντε εταιρείες. Στην παραγωγή τελικών προϊόντων και στις εισαγωγές λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις, αλλά επιβραδύνονται συνεχώς οι ρυθμοί ανάπτυξής τους, όπως επισημαίνεται στην έρευνα. Οι εισαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2003 και το 2005 κάλυψαν το 20% της κατανάλωσης (από 4,9% το 1991).

Πολυεθνικές εταιρείες παίζουν σημαντικό ρόλο στις εισαγωγές, με την εισαγωγή επώνυμων προϊόντων αλλά και φτηνών χαρτικών, μερικά από τα οποία διατίθενται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ως προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας». Το χαρτί υγείας κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανάλωση (η οποία παρουσιάζει αύξηση 2% κατά μέσο όρο μεταξύ 1991-2005), με περίπου 50% και ακολουθούν το χαρτί κουζίνας με μερίδιο 18% και τα χαρτομάντιλα με 6-7%. Στην αγορά ειδών ατομικής υγιεινής δε διαπιστώνονται σημαντικές μεταβολές τη διετία 2004-2005, με εξαίρεση την ανοδική πορεία των μωρομάντιλων και των πανών ακράτειας.

Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων του κλάδου εκτιμάται ότι θα ενταθεί το προσεχές διάστημα, όπου η αύξηση του όγκου της αγοράς προβλέπεται κατά 1-2% την επόμενη διετία. Αναμένεται επίσης αύξηση των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχορήγηση σε δήμους για τα διυλιστήρια

Την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης, προς τους επτά δήμους που στα όριά τους βρίσκονται εγκαταστάσεις των τεσσάρων διυλιστηρίων της χώρας, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για 3,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 15% των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, τα οποία δίνονται στους δήμους για περιβαλλοντικά έργα. Η επιχορήγηση των δήμων με τα συγκεκριμένα ποσά, γίνεται προκειμένου να αντισταθμιστεί η ύπαρξη των επικίνδυνων εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων, που - λόγω της δραστηριότητας, του μεγέθους αλλά και της εγγύτητάς τους στον αστικό ιστό - δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Τα χρήματα δεν μπορούν βεβαίως να εξαλείψουν τους συγκεκριμένους κινδύνους, ούτε να διαγράψουν το γεγονός ότι η επιβάρυνση προέρχεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη από το δημόσιο ταμείο! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Α. Νεράτζης, δεν έχασαν, ωστόσο, την ευκαιρία να εκθειάσουν τη... συνέπεια του υπουργείου, εκμεταλλευόμενοι ακόμη κι αυτή την απλή υλοποίηση τρεχουσών υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη νομοθεσία. Σημείωσαν μάλιστα στη δήλωσή τους και την «άμεση ανταπόκριση» του υπουργείου Οικονομίας για την εκταμίευση του ποσού.

Το ποσό δικαιούνται οι Δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου, Εχεδώρου, Κορδελιού, Αγίων Θεοδώρων και Μεγάρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ