ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
Ουτε καν με βήματα χελώνας!

Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία, 107.200 είναι οι κατοικίες που πρέπει να επισκευαστούν ή να ανακατασκευαστούν. Ομως, από τα ΤΑΣ μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί μόνο 1.777 περιπτώσεις

Με βήματα πιο αργά και από αυτά της... χελώνας, προχωράει η υπόθεση της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 που χτύπησε την πρωτεύουσα.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται απόλυτα ακόμη και από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με αυτά, οχτώμισι περίπου μήνες μετά το σεισμό: Ακόμη δεν έχουν συντελεστεί ούτε οι μισές κατεδαφίσεις κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα και παραμένουν μετέωρα, απειλώντας ανά πάσα στιγμή κάθε έναν που θα ...τολμήσει να τα πλησιάσει σε απόσταση λίγων μέτρων. Η ίδια περίπου εικόνα παρουσιάζεται και για τα κτίρια που έχουν ανάγκη υποστυλώσεων.

Εκεί βέβαια που η κατάσταση μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως τραγική, είναι στην πορεία κατάθεσης στα ΤΑΣ των φακέλων για άδειες επισκευής ή ανακατασκευής, αλλά και των εγκρίσεων των αδειών αυτών, ώστε οι σεισμόπληκτοι να φτάσουν στις τράπεζες και να πάρουν την πολυπόθητη - αλλά, παράλληλα, και ανεπαρκέστατη στεγαστική συνδρομή - για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί μόνο 5.684 αιτήσεις (αντιπροσωπεύουν το 11% των 51.500 κτιρίων που θέλουν επισκευή ή ανακατασκευή) και έχουν εγκριθεί μόνο 1.777 άδειες (αντιπροσωπεύουν το ...3,5% των κτιρίων που χρειάζονται επισκευή ή ανακατασκευή).

Ολα αυτά τα στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα όσους, όπως πρόσφατα ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, καταγγέλλουν ότι η υπόθεση αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο, εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση (τιμολόγια 40% μικρότερα από το αναγκαίο κόστος, μη προώθηση της ενίσχυσης των κτιρίων κ.ά.).

Ας επανέλθουμε, όμως, αναλυτικότερα στα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με αυτά:

  • Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι έγιναν συνολικά σε 72.500 κτίρια, που αντιπροσωπεύουν 245.200 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες. Από τους ελέγχους αυτούς κατεδαφιστέα οριστικά (κόκκινα) κρίθηκαν 6.500 κτίρια, που αντιπροσωπεύουν 7.200 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες και επισκευάσιμα (κίτρινα) 45.000 κτίρια, που αντιπροσωπεύουν 100.000 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες.
  • Μέχρι τώρα, στα ΤΑΣ έχουν υποβληθεί 4.282 φάκελοι αδειών για επισκευή και έχουν εκδοθεί άδειες επισκευών μόνο για 997 από αυτούς. Σε εκκρεμότητα μετά την αυτοψία βρίσκονται 1.109 φάκελοι, ενώ 379 δεν έχουν προωθηθεί καθόλου, διότι κρίθηκε ότι παρουσιάζουν ελλείψεις. Επίσης έχουν υποβληθεί 1.402 φάκελοι αδειών ανακατασκευής και έχουν εγκριθεί μόνο οι 780. Σε εκκρεμότητα μετά και την αυτοψία μένουν 344 φάκελοι, ενώ 178 έχουν απορριφθεί ως ελλιπείς.
  • Μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα περίπου, είχαν γίνει 2.144 κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, αλλά εκκρεμούσαν ακόμη 2.911! Οι περισσότερες κατεδαφίσεις είχαν γίνει στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (719, ενώ απέμειναν 492), και στη συνέχεια ακολουθούσαν: Η Νομαρχία Αθηνών, όπου έγιναν 686 κατεδαφίσεις και εκκρεμούσαν 764, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, όπου έγιναν 639 και απέμεναν 1.122 και η Νομαρχία Πειραιά, όπου είχαν γίνει 100 και απέμειναν 533.
  • Μέχρι τις 20 Απρίλη, ήταν αναγκαίο να γίνουν υποστυλώσεις σε 326 κτίρια, αλλά είχαν γίνει μόνο 119, ενώ εκκρεμούσαν 207.

Να σημειώσουμε ότι έχουν μοιραστεί 5.970 λυόμενοι οικίσκοι.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για το έργο της στην αποκατάσταση των σεισμοπαθών...

Αθλια ζωή στα κοντέινερ

Τους καταυλισμούς   Αγ. Νικολάου και Δροσούπολης των Α. Λιοσίων επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος  

Ο Αντ. Σκυλλάκος συνομιλεί με σεισμόπληκτους στον καταυλισμό Δροσούπολης
Ο Αντ. Σκυλλάκος συνομιλεί με σεισμόπληκτους στον καταυλισμό Δροσούπολης
Αφημένοι κυριολεκτικά στη μοίρα τους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι άνθρωποι που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του προηγούμενου Σεπτέμβρη, αφού, σχεδόν 9 μήνες μετά, τίποτα από όσα άκουσαν, τίποτα από όσα τους υποσχέθηκαν, τίποτα από όσα πίστεψαν δεν έχει υλοποιηθεί. Και σαν να μην έφτανε η απογοήτευση για το χρόνο που περνά και χάνεται, για τους μήνες που φεύγουν χωρίς να διακρίνεται πουθενά φως σε ό,τι αφορά την αποκατάστασή τους, έφτασε και το καλοκαίρι και ήδη η κατάσταση στους καταυλισμούς με τα κοντέινερ έχει γίνει ανυπόφορη, για να μην πούμε απάνθρωπη.

Αυτά - εν ολίγοις - θα μπορούσαν να είναι, συνοπτικά, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την προχθεσινή απογευματινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, σε δύο από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς σεισμοπαθών στα Ανω Λιόσια. Στην περιοχή, όπου, παρά τις δεσμεύσεις του δημάρχου Νίκου Παπαδήμα για άμεση ανάπλαση 190 κατεστραμμένων οικοδομικών τετραγώνων, τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Είναι ίσως ενδεικτικό πως μόλις πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το προσχέδιο της ανάπλασης, ενώ η καινούρια δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι πως μέχρι τα τέλη Ιούνη θα έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη. Κουβέντα, ωστόσο, δεν έχει γίνει για τους χρηματοοικονομικούς όρους, για τις εταιρίες που θα αναλάβουν το έργο, για το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, αλλά και κυρίως για τον τελικό χρόνο παράδοσης των καινούριων κατοικιών.

Απαντήσεις, δηλαδή, επί των ουσιαστικών ζητημάτων ακόμα δεν έχουν δοθεί και παραμένει ως προπέτασμα καπνού στα Ανω Λιόσια η υπόσχεση - δέσμευση του Ν. Παπαδήμα για «δωρεάν οικοδομικές άδειες και δωρεάν μπετά σε όλους τους πληγέντες πολίτες». Στους πολίτες, που ακόμα περιμένουν τον δήμαρχο να εξασφαλίσει αυτή την περιβόητη χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη θεμελίωση των σπιτιών.

«Και το καλοκαίρι θα αντέξουμε και το χειμώνα θα ζοριστούμε και θα τον ξαναβγάλουμε. Αλλά να μας πουν "τότε" και να είναι συγκεκριμένο αυτό το "τότε", ότι θα είμαστε μέσα στα σπίτια μας. Αλλά τέτοια δέσμευση δεν υπάρχει. Και αυτό μας ανησυχεί», είπαν οι σεισμόπληκτοι των καταυλισμών Αγίου Νικολάου και Δροσούπολης στον Αντ. Σκυλλάκο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, γι' αυτό το θέμα, υπογράμμισε: «Εχουμε τις επιφυλάξεις μας γι' αυτό το πρόγραμμα ανάπλασης του Δήμου - ευχόμαστε, βέβαια, να τα καταφέρει ο δήμαρχος - ωστόσο είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα και να ελέγχουμε την κατάσταση».

Εκτός από το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αντώνης Σκυλλάκος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των περίπου 500 συνολικά, και στους δύο καταυλισμούς, οικογενειών. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ήδη, έχουν δημιουργήσει ανυπόφορη κατάσταση μέσα στα κοντέινερ - «δεν μπορούμε να σταθούμε ούτε λεπτό εδώ μέσα» - έλεγαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι από τον καταυλισμό του Αγίου Νικολάου, οι μισοί μένουν πλέον στα «κίτρινα» ή ακόμα και στα «κόκκινα» σπίτια τους!

Το αίτημα των πληγέντων κατοίκων είναι να τοποθετηθούν κλιματιστικά μηχανήματα μέσα στα κοντέινερ - ένα αίτημα για το οποίο, επίσης, έχει δεσμευτεί ο Ν. Παπαδήμας πως θα υλοποιήσει. Ενα αίτημα που ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να το φέρει με ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή. «Παράλληλα όμως, πρέπει να συνεχίσετε να διεκδικείτε μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ, γιατί, αν αυτό δε γίνει, θα έρθουν ξανά οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του χειμώνα», είπε ο Αντ. Σκυλλάκος. Πάντως - και αυτό ήταν γενικά ο βαθύτερος καημός κάθε σεισμόπληκτης οικογένειας - η κοινή διαπίστωση ήταν πως «τίποτα δεν πρόκειται να γίνει μέσα στα δύο χρόνια που μας υποσχέθηκαν. Θα βγάλουμε εδώ, σε αυτούς τους κρανίου τόπους, τουλάχιστον μια πενταετία».

ΠΕΡΙΣΣΟΣ
Μονόδρομος η διεκδίκηση λύσεων

Τον καταυλισμό στον Περισσό επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής

Την ανάγκη της ενότητας και της αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων τους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος επισκέφτηκε προχτές, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, το συνοικισμό των σεισμοπαθών Νέας Ιωνίας στον Περισσό.

Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να μη στρέφονται πλέον πάνω στα θύματα του σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη 1999, ωστόσο τα προβλήματά τους δεν έχουν τελειώσει. Αντίθετα, πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Ο φόβος για τα κρύα του χειμώνα πέρασε, για να αντικατασταθεί όμως απ' αυτόν της ζέστης, που μετατρέπει τα κοντέινερ από λαμαρίνα σε... φούρνους μικροκυμάτων. Ελλειψη κλιματιστικών, αναγκαίων για την επιβίωση μέσα στα κοντέινερ, προβληματικές αποχετεύσεις, απουσία υγειονομικής περίθαλψης, ήταν από τα πρώτα προβλήματα που κατέθεσαν οι κάτοικοι στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Και βέβαια, η μεγαλύτερη αγωνία για το πότε θα τελειώσει οριστικά το μαρτύριό τους και θα επιστρέψει ο κόσμος στα σπίτια του ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των κατοίκων και στα λόγια τους προς τους κομμουνιστές που τους επισκέφτηκαν.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης που συναντάτε δε λύνονται από προσφορές-ελεημοσύνη των ιδιωτών. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η συνέχιση της ταλαιπωρίας και της ανασφάλειας που σας διακατέχει από τότε που ο σεισμός σάς άφησε άστεγους. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει άμεσο και οριστικό τέλος. Ομως, δε θα το κάνει αν εσείς δεν πιέσετε, μαζικά, μαχητικά, μέσα από τους συλλόγους σας», τόνισε ο Ν. Γκατζής μιλώντας στους κατοίκους του καταυλισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή οι κομμουνιστές στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, προωθώντας τα αιτήματά τους στη Βουλή, δίνοντας μάχες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε ολόκληρο το κοινωνικό πεδίο, καταδεικνύοντας συνεχώς την πολιτική προέκταση του προβλήματος. «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είπε ο Ν. Γκατζής, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εσείς οι ίδιοι είστε αυτοί που πρέπει πρώτοι απ' όλους να δραστηριοποιηθείτε».

Παίρνοντας το λόγο ο Π. Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και επικεφαλής της «Πανδημοκρατικής Δημοτικής Κίνησης», δεσμεύτηκε ότι τα αιτήματα των κατοίκων του συνοικισμού θα τεθούν από την παράταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ κάλεσε και τους εκπροσώπους τους να είναι παρόντες για να απαιτήσουν οι ίδιοι τα αιτήματά τους.

Να μην επιτραπεί η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Να μη δοθεί άδεια για νέα επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ στο Θριάσιο Πεδίο, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Ο λαός του Θριασίου και οι μαζικοί του φορείς - αναφέρουν οι δύο βουλευτές - έχουν αναπτύξει τα τελευταία 25 χρόνια πολλούς και μακροχρόνιους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής από την ασύδοτη λειτουργία των βιομηχανιών. Με πρόσχημα την ανάπτυξη της βιομηχανίας και τη δήθεν αύξηση των θέσεων εργασίας (αφού και τα επίσημα στοιχεία που αφορούν το Θριάσιο για το αντίθετο πείθουν), οι βιομηχανίες λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια ασύδοτα, σε βάρος της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ο λαός του Θριασίου - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια καινούρια προσπάθεια του κ. Λάτση να γιγαντώσει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, με μοναδικό στόχο τον πολλαπλασιασμό των κερδών του, χωρίς να υπολογίζει έστω και στο ελάχιστο τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν: «Η νέα επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ δε "χωρά" στην ήδη κορεσμένη βιομηχανική περιοχή, γειτονεύει με την ΠΥΡΚΑΛ και με τα σπίτια των κατοίκων της Ελευσίνας. Να σημειωθεί ότι στο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ γίνονται συχνά ατυχήματα, με μεγαλύτερο αυτό του 1992 με 14 νεκρούς και πολλούς τραυματίες και άμεσο τον κίνδυνο ανάφλεξης όλης της πόλης. Μέχρι σήμερα μένουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι και δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Εξάλλου, για να πραγματοποιήσει τις παραπάνω επεκτάσεις ο κ. Λάτσης ζητά να εξαιρεθεί από το ΠΔ 84/84 και να αποχαρακτηριστεί από δασική συγκεκριμένη έκταση, την οποία για χρόνια οι μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να αναπλασθεί και να γίνει χώρος πρασίνου».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν στη συνέχεια τον υπουργό:

  • Αν προτίθεται να βάλει φραγμό στα σχέδια του κ. Λάτση και να υπερασπίσει το δικαίωμα χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων να ζήσουν μια ζωή ανθρώπινη και χωρίς επιπλέον κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους.
  • Αν θα χαρακτηριστεί και νομοθετικά το Θριάσιο Πεδίο βιομηχανικά κορεσμένη περιοχή.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΑΘΗΝΑ 2004»
Παρασκηνιακές διαμάχες για τη σύνθεση της γραμματείας

Η σύγκρουση προσώπων - και βέβαια των συμφερόντων που εκπροσωπούν - είναι η αιτία για τη μη ανακοίνωση, μέχρι σήμερα, της σύνθεσης της πενταμελούς συντονιστικής γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004».

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επέβαλαν το «νέο σχήμα», το οποίο θα μοιράσει την «πίτα» των Ολυμπιακών έργων, επιδίδονται τώρα σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να δημιουργήσουν ευνοϊκούς συσχετισμούς στην υπό σύσταση πενταμελή γραμματεία.

Την υπόθεση φαίνεται ότι χειρίζεται η ίδια η πρόεδρος της ΟΕΟΑ Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, η οποία θα επιδιώξει να συγκροτήσει τη γραμματεία με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης της. Ωστόσο, συναντά εμπόδια στο γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα, τα οποία δε θα ήθελε να συμμετάσχουν στη γραμματεία, έχουν θεσμικό ρόλο (Λ. Νικολάου, πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ). Ετσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γ. Αγγελοπούλου θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τον Λ. Νικολάου με το έτερο μέλος της ΔΟΕ και του ΔΣ της ΟΕΟΑ, Ν. Φιλάρετο.

Να σημειώσουμε ότι για τη συγκρότηση της γραμματείας χρειάζεται να υπάρξει τροποποίηση του καταστατικού της Ανώνυμης Εταιρίας, κάτι που αναμένεται να γίνει με το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, την επόμενη βδομάδα.

Οσον αφορά τον Δ. Αβραμόπουλο, που φέρεται να είναι πιθανότατα ο ένας από τους πέντε της συντονιστικής γραμματείας, τις τελευταίες μέρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά στην υπόθεση «2004» «μετά τις δημοτικές εκλογές του 2002 και αφού επανεκλεγεί», όπως διέρρεαν κύκλοι προσκείμενοι στο δήμαρχο Αθήνας.

Η αντιπρόεδρος της ΟΕΟΑ, Ν. Τζαβέλλα, που πληροφορίες τη θέλουν δυσαρεστημένη από την επιλογή Δασκαλάκη για τη θέση της προέδρου, δεν προτίθεται - τουλάχιστον προς το παρόν - να αποχωρήσει από τη θέση της, όπως γράφεται στην πλειοψηφία του Τύπου. Προφανώς, όσοι τη στήριξαν για την είσοδό της στην υπόθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες», επιθυμούν να παραμείνει στη θέση της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΕΟΑ, Κ. Μπακούρης, έχει την απεριόριστη στήριξη της ΔΟΕ. Προφανώς θεωρείται ο πλέον κατάλληλος να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών - χορηγών της ΔΟΕ ενόψει των Αγώνων του 2004.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Η έλλειψη προσωπικού αιτία των καθυστερήσεων

Στην έλλειψη προσωπικού οφείλονται τα προβλήματα στη διανομή της αλληλογραφίας και η πλημμελής εξυπηρέτηση του κοινού στο Νομό Αττικής. Την καταγγελία αυτή διατυπώνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αθήνας και Ν. Αττικής και προειδοποιεί ότι αν δεν παρθούν μέτρα θα προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το Σωματείο Ταχυδρόμων ζητάει άμεσα την πρόσληψη 250 τουλάχιστον ταχυδρομικών διανομέων στο Νομό Αττικής. Σημειώνει μάλιστα ότι η εργασία τους γίνεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες και η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο χάρη στην προσφορά των ταχυδρόμων, που ξεπερνάει τις φυσικές τους αντοχές. Δυστυχώς - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - κυβέρνηση και διοίκηση, φαίνεται ότι ικανοποιούνται μόνο από τα οικονομικά αποτελέσματα και αδιαφορούν για την ποιότητα των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το σωματείο καλεί τους πολίτες να τους συμπαρασταθούν στα αιτήματα, για την ποιοτική ταχυδρομική εξυπηρέτησή τους.

Από την πλευρά της η ΟΜΕ-ΕΛΤΑ προαναγγέλλει «δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις», για να αντιμετωπίσει την άρνηση κυβέρνησης και διοίκησης ΕΛΤΑ να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον οργανισμό. Ομως, οι ημερομηνίες και η τακτική των κινητοποιήσεων θα εξειδικευτούν σε... έκτακτη συνεδρίαση.

  • Αποζημίωση μέχρι 12.000 δρχ. για περιπτώσεις πλημμελούς παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται σε περίπτωση αποδεδειγμένης απώλειας ταχυδρομικού αντικειμένου ή σε περίπτωση ολικής καταστροφής του. Για καθυστέρηση στην επίδοση απλού συστημένου θα καταβάλλεται αποζημίωση 100 δρχ. για κάθε μέρα καθυστέρησης και για απώλεια, κλοπή ή καταστροφή ασφαλισμένου ταχυδρομικού αντικειμένου με δηλωμένη αξία, το ποσό της αποζημίωσης θα είναι αυτό που δηλώθηκε από τον αποστολέα. Αν παρέλθουν έξι μήνες μετά την κατάθεση του ταχυδρομικού αντικειμένου, δεν ισχύει η αξίωση αποζημίωσης.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ