ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Χωρίς αποζημιώσεις οι βαμβακοπαραγωγοί

Ανησυχία και αναστάτωση για περίεργες μεθοδεύσεις του υπουργείου Γεωργίας

Η καταστροφή είναι ολοσχερής, αλλά οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Καρδίτσας ακόμα να αποζημιωθούν, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης
Η καταστροφή είναι ολοσχερής, αλλά οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Καρδίτσας ακόμα να αποζημιωθούν, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης
Δε θ' αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας για τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους, εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη του περασμένου έτους. Στο πρώτο πακέτο των αποζημιώσεων που εγκρίθηκαν από τον αρμόδιο Επίτροπο της Κομισιόν Φρανς Φίσλερ, δεν περιλαμβάνεται ο νομός Καρδίτσας, ενώ περιλαμβάνονται οι άλλοι νομοί της χώρας.

Υπάρχει, δε, η υπόνοια ότι το υπουργείο Γεωργίας δεν υπέβαλε καν αίτημα στην ΕΕ για την αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας.

Αν ισχύει το τελευταίο, τότε πρόκειται για μεγίστη απατεωνιά του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος πολλές φορές και ιδιαιτέρως αυτή την πρόσφατη προεκλογική περίοδο είχε πάει στην Καρδίτσα και είχε δημοσίως δεσμευτεί ότι θ' αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού. Για να πειστούν, δε, οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας περί της αληθείας των υποσχέσεων του υπουργού, η διεύθυνση ΠΣΕΑ του υπουργείου Γεωργίας απέστειλε έγγραφο προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Καρδίτσας, με ημερομηνία 5/1/2000, στο οποίο δίνονταν οδηγίες για το πώς θα γίνει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών του νομού, πώς θα προχωρήσει η εξατομίκευση των ζημιών, πώς θα υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς κλπ., ώστε να πάρουν οι δικαιούχοι έγκαιρα και σωστά τις αποζημιώσεις τους.

Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργίας, οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, ισχυρίζονταν τότε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται προνομιακά υπέρ των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας, δείχνοντας ειδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτούς. Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι οι βαμβακοπαραγωγοί τριών άλλων νομών της Θεσσαλίας που υπέστησαν κι αυτοί ανάλογες ζημιές στην παραγωγή τους, ζητούσαν από τον υπουργό Γεωργίας να συμπεριληφθούν στα μέτρα αποζημίωσης, που θα ελάμβανε η κυβέρνηση υπέρ των Καρδιτσιωτών συναδέλφων τους. Και τώρα, ω! του θαύματος, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί: Οι βαμβακοπαραγωγοί των άλλων τριών νομών της Θεσσαλίας θ' αποζημιωθούν και οι Καρδιτσιώτες όχι!

Βεβαίως, το «ειδικό» και «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον του υπουργού Γεωργίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την Καρδίτσα, δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Εκ του γεγονότος ότι διανύαμε προεκλογική περίοδο και οι κυβερνώντες, ως είθισται, δίνανε υποσχέσεις προς άγραν ψήφων, εκείνο το διάστημα οι αγρότες της Καρδίτσας βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύση των προβλημάτων τους - ένα από τα αιτήματα ήταν και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στο βαμβάκι - και πάλευαν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Είχε, λοιπόν, πρόσθετο λόγο ο υπουργός Γεωργίας να υποσχεθεί «ειδικό» κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγούς, στοχεύοντας να τους ξεγελάσει, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κι ως ένα βαθμό πέτυχε το στόχο του, καθώς η κινητοποίηση - εξαιτίας και άλλων εγγενών προβλημάτων του αγροτικού προβλήματος της περιοχής εκείνο τον καιρό - σταμάτησε.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο «Ριζοσπάστης» από τότε είχε προειδοποιήσει ότι οι υποσχέσεις του Γ. Ανωμερίτη προς τους Καρδιτσιώτες αγρότες ήταν ένα μεγάλο «ψεύδος», όταν, μάλιστα, τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης πανηγύριζαν για το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης προς τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, καλώντας τους αγρότες, εμμέσως πλην σαφώς, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για να μη χαρακτηριστούν «αχάριστοι» και αρκετοί αγρότες είχαν «χάψει το παραμύθι» του υπουργού και των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ...


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακόμα 6 αγρότες στα δικαστήρια

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθονται τη Δευτέρα έξι αγρότες-μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλοκ Μαλγάρων, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία(!) παρακώλυσης συγκοινωνιών στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων του 1996. Επίσης, την Τρίτη 30 του Μάη καλούνται οι ίδιοι αγρότες να καθίσουν και πάλι στο εδώλιο του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης με παρόμοιες κατηγορίες. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που κατηγορούνται είναι ο Γ. Ρίσκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων, ο Κ. Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, ο Κ. Ζακαλκάς, ο Αν. Πασχαλούδης, ο Σωτ. Παρλαπάνης και ο Σπ. Σαλιάκης. Φορείς και αγρότες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και διαβεβαιώνουν ότι θα το αποδείξουν αυτό έμπρακτα με τη συμμετοχή τους στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα στις 9 π.μ.

«Στη δίκη αυτή θα αποδείξουμε ότι ο αγώνας μας είναι και αγωνία αυτού του τόπου για ζωή», δηλώνουν οι έξι αγρότες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυμίνων καλεί τους αγρότες του Δήμου Αξιού να συμπαρασταθούν στους δικαζόμενους αγρότες, ενώ σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

«To ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων του Δήμου Αξιού δηλώνει τη συμπαράστασή του στη Συντονιστική Επιτροπή Μπλοκ Ν. Μαλγάρων, όπου ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του ΑΣ Κυμίνων, Γιώργος Ρίσκος, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, Κ. Ανεστίδης, που δικάζονται τη Δευτέρα 22/55 με την κατηγορία ότι τόλμησαν να ζητήσουν καλύτερες τιμές για τα αγροτικά τους προϊόντα για να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Το ΔΣ του Συνεταιρισμού καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση, εδώ και τώρα, και να σταματήσει τα "αγροτοδικεία", που είναι στημένα σ' όλη τη χώρα, σύροντας τους αγρότες, τα τελευταία χρόνια, στο εδώλιο του κατηγορούμενου σαν κοινούς εγκληματίες.

Ξεχνούν ότι οι αγρότες δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες και αντίξοες συνθήκες, ότι από τη δική τους παραγωγή εξαρτάται η γεωργική ανάπτυξη της χώρας, ότι αυτοί που ασκούν πολιτική και αυτοί που διαχειρίζονται τη νομοθετική και δικαστική εξουσία ζουν στην κυριολεξία από τη δική τους φτηνή παραγωγή.

Ξεχνούν ότι στις δήθεν κρίσιμες στιγμές της χώρας (δύσκολες δικές τους και των κομμάτων εξουσίας), την τελευταία στιγμή εκλιπαρούν την ψήφο του αγρότη, τάζοντας "λαγούς με πετραχήλια" και την κερδίζουν αφού τα χρέη και οι υποχρεώσεις έχουν εξαθλιώσει τους παραγωγούς της χώρας μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ