ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΜΕΣ ΕΡΕΡΑ ΕΡΝΑΝΤΕΣ
Η Κούβα απαιτεί δικαιοσύνη

Συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη» του πρέσβη του Νησιού της Επανάστασης στη χώρα μας

Από παλιότερη κινητοποίηση οργανώσεων στις ΗΠΑ, έξω από τον Λευκό Οίκο, για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών και την έκδοση του Καρίλες

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση οργανώσεων στις ΗΠΑ, έξω από τον Λευκό Οίκο, για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών και την έκδοση του Καρίλες
Αυτόν τον καιρό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην απελευθέρωση ενός ανθρώπου της, του γνωστού εγκληματία αντικουβανού Λουίς Ποσάδα Καρίλες, κάτι που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Ταυτόχρονα, οι πέντε Κουβανοί νέοι βρίσκονται κρατούμενοι σε απομόνωση, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, μετά από μια πανθομολογούμενα διάτρητη δίκη με την κατηγορία της κατασκοπίας, γιατί υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους. Για όλα αυτά συζητάμε με τον Ερμες Ερέρα Ερνάντες, πρέσβη της Κούβας που με ευχαρίστηση απάντησε στις ερωτήσεις μας. Η συζήτηση αυτή έχει ως εξής:

-- Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απελευθερώνει έναν εγκληματία όπως ο Ποσάδα Καρίλες, συνεχίζουν να παραμένουν φυλακισμένοι στις αμερικανικές φυλακές οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές εκτίοντας βαριές ποινές. Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αυτή η ολοφάνερη αδικία;

-- Είναι από τα παράδοξα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την δικαστή Καθλίν Καρντόνε, να μη δεχτεί καμία απόδειξη ή κατάθεση που εμπλέκει τον Καρίλες με την CIA, ούτε ακόμα και τη δική του παραδοχή ότι ήταν στην υπηρεσία της CIA για πάνω από 25 χρόνια.

Αλλά και με αυτές τις συνθήκες, η δικαστής είχε στη διάθεσή της, τον λεγόμενο Πατριωτικό Νόμο, που όμως δεν τον χρησιμοποίησε, με την απόφαση 1373 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εγκρίθηκε με βάση την λεγόμενη αντιτρομοκρατική σταυροφορία των ΗΠΑ, όπως και σειρά από διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ.

Ο Ε. Ερέρα Ερνάντες
Ο Ε. Ερέρα Ερνάντες
Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δε συμφέρει ο Καρίλες να πει ότι γνωρίζει, να θυμηθεί ότι δούλεψε κάτω από τις εντολές του πατέρα Μπους, όταν αυτός ήταν διευθυντής της CIA και αργότερα αντιπρόεδρος της χώρας και κάποιοι αναλυτές τον εμπλέκουν με τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι. Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας Γκονζάλες, διορισμένος από τον πατέρα Μπους, έχει δεχτεί κριτική ανοιχτά από γερουσιαστές για την έλλειψη διάθεσης και αποφασιστικότητας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέναντι στην παράλογη ετυμηγορία της δικαστή.

Είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση των 5 αγωνιστών Κουβανών, που βρίσκονται κρατούμενοι στις ΗΠΑ γιατί προσπάθησαν να αποτρέψουν εγκληματικές ενέργειες και επεμβάσεις ενάντια στην Κούβα και το λαό της, από την αντικουβανική μαφία που διαμένει κυρίως στο Μαϊάμι, αναδεικνύεται για το δίκιο της και για την πολιτικοποίηση της δικαστικής διαδικασίας. Δείχνει γιατί απαιτήθηκε να αναμειχθούν στις οργανώσεις στο Μαϊάμι. Ετσι μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η δουλιά τους ήταν απαραίτητη, όταν βλέπει όλα όσα τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με τον εγκληματία Καρίλες.

-- Ο εγκληματίας Λ.Π. Καρίλες απαλλάχτηκε από τις ποινικές ευθύνες (για παράνομη είσοδο και πλαστογραφία) από μια ομοσπονδιακή δικαστή και απολαμβάνει την ελευθερία του. Η Κούβα έχει ζητήσει την έκδοσή του;

-- Οχι, παρ' όλο που έχουμε το νόμιμο δικαίωμα λόγω των απωλειών ανθρώπινων και υλικών, που έχουν προκαλέσει οι πράξεις του ενάντια στον κουβανικό λαό. Η Κούβα δεν έχει ζητήσει την έκδοσή του, επειδή υπάρχουν χώρες που το έχουν κάνει όπως η Βενεζουέλα, από όπου έχει αποδράσει το 1985 όταν εξέτιε την ποινή του για το έγκλημα των Μπαρμπάδος, ή η Νικαράγουα, με την κυβέρνηση των «Σαντινίστας».

Η Κούβα συνεργάζεται με τα ερευνητικά και δικαστικά όργανα των χωρών αυτών, παρέχοντάς τους αποδείξεις σε σχέση με τη δράση του Καρίλες, που υπάρχουν στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Παρέχει στοιχεία ακόμα και στο ίδιο το FBI, που του έχουν δοθεί πολλές αποδείξεις για την ευθύνη του Καρίλες σε πολλές ενέργειες.

Αλλά εκεί κανείς μπορεί να δει ότι ακόμα και όλες τις αποδείξεις του κόσμου να φέρει, η ομοσπονδιακή δικαστής τον απάλλαξε, αποδεχόμενη στις πρώτες γραμμές της ετυμηγορίας της, ότι πρόκειται για έναν τρομοκράτη, (πράγμα που υπάρχει καταγεγραμμένο στο διαδίκτυο), αλλά δεν ήταν η αρμόδια να τον δικάσει γι' αυτό, αλλά ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική κυβέρνηση. Και αυτή η ίδια κυβέρνηση αγνοεί όσες αιτήσεις έχουν γίνει ως τώρα για έκδοσή του.

Η νεολαία δίκασε και καταδίκασε τον Καρίλες

-- Από τα ΜΜΕ έγινε γνωστό ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε στην Κούβα μια συμβολική δίκη ενάντια στον Καρίλες, δίκη που πραγματοποιήθηκε από την νεολαία στο όνομα του λαού. Ποια ήταν η σημασία της;

-- Θα γνωρίζετε για τα λαϊκά δικαστήρια, γνωστά επίσης ως δικαστήρια συνείδησης, που πραγματοποιήθηκαν στη σύγχρονη εποχή για να καυτηριάσουν εγκλήματα από ηθικής, ανθρωπιστικής άποψης, παίρνοντας υπόψη την διεθνή κατακραυγή που γνώριζαν. Μπορούμε να θυμηθούμε το γνωστό δικαστήριο του Ράσελ, που συγκλήθηκε για να καταδικάσει τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Επίσης, τις δίκες που πραγματοποιούν οι νέοι, προκειμένου να καταδικάσουν τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους και την νεοαποικιοκρατία.

Αυτή τη φορά, με πρωτοβουλία της κουβανικής νεολαίας και των νέων Κουβανών δικηγόρων, δημιουργήθηκε ένα δικαστήριο στο οποίο κατέθεσαν ως μάρτυρες τα θύματα των εγκληματικών πράξεων του Καρίλες, Κουβανοί και ξένοι. Οχι μόνο από την ανατίναξη στη διάρκεια της πτήσης του κουβανικού αεροσκάφους, πάνω από τα νησιά Μπαρμπάδος τον Οκτώβρη του 1976, που «βύθισε» στο πένθος 73 αθώες οικογένειες από την Γουιάνα, την Κορέα, και την Κούβα, αλλά και από τους βασανισμένους και εξαφανισμένους στη Βενεζουέλα και τη Γουατεμάλα, όπου ο Καρίλες ήταν σύμβουλος ή διηύθυνε τις ομάδες βασανιστών.

Κατέθεσαν επίσης μάρτυρες από τη Νικαράγουα, όπου ο Καρίλες παρείχε οικονομική βοήθεια στους «Κόντρας», από χρήματα που προέρχονταν από το ναρκεμπόριο, είναι γνωστή η σελίδα Ιράν - «Κόντρας». Επίσης, κατέθεσε ο Ιταλός πατέρας που έχασε τον γιο του που βρισκόταν ως τουρίστας στην Κούβα και πέθανε όταν εξερράγη μια βόμβα σε μια σειρά επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Αβάνας.

Η παράθεση των αποδείξεων και στοιχεία τόσο από μάρτυρες όσο και από θύματα, τα ντοκουμέντα δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο ανεξάρτητα το τι πιστεύει. Ο ίδιος ο Π. Καρίλες έχει ομολογήσει δημόσια σε τηλεοπτική συνέντευξη ακόμα και στους Νιου Γιορκ Τάιμς ότι τα σαμποτάζ, τις προσπάθειες γενοκτονίας και τη στρατολόγηση μισθοφόρων τα έκανε όλα με ευχαρίστηση, για να αντιπαλέψει με αποτελεσματικότητα την κουβανέζικη επανάσταση.

Η διεθνής κινητοποίηση θα άρει την αδικία

-- Πώς πιστεύετε ότι μπορεί ενεργοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη σε σχέση με την απαλλαγή του Καρίλες και τη συνεχιζόμενη κράτηση, σχεδόν για 9 χρόνια των 5 Κουβανών;

-- Γνωρίζετε ότι ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, είχε αποκαλύψει πολύ έγκαιρα την παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ του Καρίλες και είχε προβλέψει ό,τι θα συνέβαινε μετέπειτα, όπως επίσης εκφράζοντας το κοινό αίσθημα του κουβανικού λαού έχει δηλώσει ότι οι «5» θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Γιατί αναφέρομαι σε αυτό; Γιατί εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης. Και μπορεί να δει κανείς ότι και στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί επιτροπές για την απελευθέρωση των «5». Στην ίδια την Ελλάδα, η αλληλεγγύη δυναμώνει στους τόπους δουλιάς, στα συνδικάτα, στους επαγγελματίες, στο φοιτητικό κίνημα, με τη δράση του Ελληνοκουβανικού Σύνδεσμο Φιλίας, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Η αντίδραση για την απελευθέρωση του Π. Καρίλες συνεχώς μεγαλώνει και κάθε μέρα νέοι άνθρωποι συμπαρατάσσονται με την έκκληση για τη μη αποφυλάκισή του. Ο ρόλος του Τύπου στην ενεργοποίηση και τη διαμόρφωση άποψης είναι σημαντικός και αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι αργά ή γρήγορα θα αποδοθεί δικαιοσύνη όπως ζητάνε οι συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Το ίδιο επίσης θα συμβεί και με την περίπτωση των 5 Κουβανών αγωνιστών, θα αφεθούν ελεύθεροι να γυρίσουν στους δικούς τους και ο κουβανικός λαός θα είναι υπερήφανος για τον αλτρουισμό και την αφοσίωσή τους.


Δ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Να εκδοθεί ο εγκληματίας Καρίλες

Ερώτηση του ΚΚΕ στην ελληνική κυβέρνηση

Το ζήτημα της πρόσφατης απελευθέρωσης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, ρωτώντας την υπουργό Εξωτερικών τι πρόκειται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου αυτός να εκδοθεί στη Βενεζουέλα. Στο κείμενο της Ερώτησης, που καταθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Βέρα Νικολαΐδου, σημειώνεται:

«Στις 11 Μάη 2007 αφέθηκε ελεύθερος στις ΗΠΑ ο διεθνής εγκληματίας Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που κατηγορείται για σωρεία δολοφονικών πράξεων, περιλαμβανομένης της ανατίναξης του αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών το 1976 που στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους, πράξη για την οποία εκκρεμεί αίτημα έκδοσής του από τη Βενεζουέλα.

Ο ίδιος συμμετείχε και στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στον Παναμά το 2000, ενώ το 1998, μιλώντας στους «New York Times», παραδέχτηκε ανοιχτά τη συμμετοχή του στις βομβιστικές επιθέσεις του 1997 εναντίον ξενοδοχείων και νυχτερινών κέντρων της Αβάνας που κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Ερωτάται η κ. υπουργός, η ελληνική κυβέρνηση σε τι ενέργειες θα προβεί προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εκδοθεί στη Βενεζουέλα ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ώστε να δικαστεί και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ